Белите расисти

• 12 527
  • 213
  •   1
Отговори
# 135
Не си представях нещата така, благодаря за разяснението Peace

Както и да е- затвор тогава за братята роми, когато крадат. Горе-долу същата бройка ще бъде, както с неплащащите ток Laughing.

Престъпността при ромите е по-висока, това мисля, че е обяснимо предвид стандарта на една голяма част от тях. Макар че и в статиите, които съм чела по въпроса, се уточнява, че статистиките за престъпността сред ромите не са точни. Един от факторите, които се споменава, е, че по-голям дял от престъпленията се извършват от лица на възраст 15 - 30 години (без оглед на етнос). Съответно ромското население е по-младо от българското (ромите на възраст 15 до 30 години са повече от българите).
Това по кои данни?

Бях пуснала една статия с д-р Алексей Пампоров, ето откъс:

"Данните на НСИ от предишното преброяване през 2001 г. бяха точни. Тогава ромите бяха 370 хил., или 4,7% от населението. През 2001 г. същият - към 1%, беше ръстът спрямо 1992 г. Относителният дял на ромите сред останалата част от населението по малко се увеличава. Не може да се предвиди обаче колко роми са заминали на гурбет в чужбина. Те се губят на статистиката."

Тук трябва да отбележа, че не всички роми се идентифицират като такива - някои като българи, други като турци. С това уточнение прирастът посочен по-горе е положителен, при българите - отрицателен. Логично е мнозинството да е застаряващо, а малцинството да има повече представители в групата 15 - 30 години. Ромките не раждат като преди, но при българките раждаемостта е по-малка.

# 136
Ромките не раждат като преди, но при българките раждаемостта е по-малка.

Това не е вярно. Аз от моето детство помня, че семейства с три деца бяха много голямо изключение, и както в една друга тема се коментираше наскоро, на това изобщо не се гледаше с добро око. Много семейства имаха по едно дете. Сега трите деца не са изключение. Да не говорим за увеличеното количество разводи, съответно втори, трети и т.н. бракове, от които почти винаги има дете.
Отделни статистики за раждаемостта при българи и роми няма. И да е пробвал някой  да прави, няма как да е обективно.

# 137

Както и да е- затвор тогава за братята роми, когато крадат. Горе-долу същата бройка ще бъде, както с неплащащите ток Laughing.

Пълно е с братя роми в затворите. Във варненския до неотдавна имаше един за кашон вафли. Предполагам е бил рецедивист.  Mr. Green Нали разбираш, че там имат покрив и храна? Като жените и децата им в болниците. И там е пълно с тях.
Няма отърване ако не се интегрират. А няма интегриране ако нямат работа и образование. Умишлено първо слагам работа, защото само им е до образование на перманентно безработните родители.
Виждам много читави цигани напоследък и твърдя, че много държат на децата си. Само че първо някак си са се преборили с бедността. За сега не по пътя на образованието. От друга страна не познавам работодател, склонен да наеме циганин, дори и широкоскроените чуждестранни работодатели.

Престъпността при ромите е по-висока, това мисля, че е обяснимо предвид стандарта на една голяма част от тях.

Затова пък икономическите им престъпления въобще не могат да догонят тези на нашего брата българина. И за циганин-рекетьор не съм чувала.

С първата част от поста съм абсолютно съгласна. С уточнението, че интегрираните роми (познавам и журналисти и общински служители) биват посрещани от по-широкоскроени работодатели. Макар и с резерви.

И да, за престъпността - кокошкарски истории, домашно насилие и "ром наби съседка", то почти и няма роми на корпоративни длъжности. Престъпления от битов характер.

# 138
Ха, сега чух, че застреляли един варненски герой - Боби Манджуков. Лека му пръст, но що золуми свърши, всичкото циганско войнство, умножено по десет не може да го стигне. Да го бяха осъдили, детето му щеше да има родители. Защото и жена му почина неотдавна при съмнителни обстоятелства.

# 139
Ромките не раждат като преди, но при българките раждаемостта е по-малка.

Това не е вярно. Аз от моето детство помня, че семейства с три деца бяха много голямо изключение, и както в една друга тема се коментираше наскоро, на това изобщо не се гледаше с добро око. Много семейства имаха по едно дете. Сега трите деца не са изключение. Да не говорим за увеличеното количество разводи, съответно втори, трети и т.н. бракове, от които почти винаги има дете.
Отделни статистики за раждаемостта при българи и роми няма. И да е пробвал някой  да прави, няма как да е обективно.

Добре, при положителен прираст при ромите и отрицателен при етническите българи - кой етнос има повече деца (средно)? На ромските семейства се раждат средно по три деца, в българските под 1.4 мисля (пак средно). Иначе има български семейства и с 4 и с 9 деца.

# 140
Напълно подкрепям, Чек, много точни наблюдения. За доста неща по темата.

# 141
  • София
Не съм видяла досега да глобят циганин в СГС. Подминават ги. Не съм видяла и да дупчат билет. Сигурно са с карти  Sunglasses Stop. Наблюдения от години.

# 142
А темата за селските пинизи всс още е на първа страница  Laughing

И защо ги подминават? Щото някои нямат волята да се справят, а други нямат дупе да се справят, щото са обещавали безплатни неща на гласоподавателите.

# 143

Идеално, друг път. Половината население затворници, другата половина тъмничари. Надявам се, че схващаш, че няма как това да е пътят ни.

Изобщо, няма лесни решения, когато големи групи в обществото тръгнат една срещу друга или почват да са толкова различни, че не могат да живеят заедно. Целта на интеграцията - която много считат за толкова мръсна дума - е да поправи точно това.

Просто да им спрем тока, водата и да ги вкараме всичките в затвора не е никакво решение.

Между другото, законите важат само до толкова, доколкото хората масово вярват, че трябва да ги спазват. Те могат да бъдат налагани само ако малко хора не ги спазват. Ако половината население не вярва в тях, няма как другата половина да прилага закона.

# 144
  • вятър в маслините, вятър над хребета
jp, на теория звучиш супер. Но я пробвай на практика да живееш в град като Сливен, в който циганите са напаст, неинтегруема напаст, и ще видим дали ще мислиш дълго по същия начин. Имало е моменти, в които като бяла съм се чувствала обект едва ли не на геноцид. Страшно е. Без да ги мразя, някак вече не мога да ги съжалявам, както ги съжалявах преди.

# 145
По една случайност съм живяла в Сливен няколко години. Аз не отричам "напастта". Просто казвам, че подходът да ги вкараме всички в затвора, да им спрем тока и водата и т.н. няма да проработи.

Ако искаме резултат, трябва да приемем, че пътят е не да прокуждаме тези слоеве още по-далеч от останалата част от нас, а да работим бавно и методично, поколение след поколение, за да бъдат приближени към нас - като светоглед, перспективи и начин на живот.

И да, затова се налага да платим ние, няма друг кой. Просто алтернативата е по-лоша.

# 146
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Тогава значи дискриминация наистина има. И дискриминираните сме ние, "белите".

# 147
Тогава значи дискриминация наистина има. И дискриминираните сме ние, "белите".

Погледнато реално в определени части на Б-я е точно така.

jp, подход няма! Помниш ли "моите циганета и техните родители"?. Окрадоха ме, а след това и ме заплашиха, че подам ли оплакване .... А ги храних, водих, лекувах ги ....

# 148
  • София
Между другото, законите важат само до толкова, доколкото хората масово вярват, че трябва да ги спазват. Те могат да бъдат налагани само ако малко хора не ги спазват. Ако половината население не вярва в тях, няма как другата половина да прилага закона.

между другото, ако това беше вярно, по света нямаше да има държавност.  Laughing

# 149
между другото, ако това беше вярно, по света нямаше да има държавност.  Laughing

вярно е , има места без държавност ( африкански държави )
 в Лат. Америка има разни частни ( партизански ) армии , които контролират големи територии ,
а и в Европа има големи гета с маргинали , които живеят със собствени правила - за тях законността  нищо не значи ....

Общи условия

Активация на акаунт