За свекървите, децата и още нещо...

• 60 953
  • 975
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Добре де, за какво си раждала деца? За да те гледат като остарееш ли? Сега не ме разбирай погрешно, никога не бих си захвърлила нито мама, нито свеки в старчески дом, да не дава Господ, нека са живи и здрави! Но пък това мислене - раждам деца, за да има кой да ме гледа на старини; помагам на младото семейство, ама те ще си обзаведат жилището (респ ще си гледат децата, ще готвят, ще чистят както аз кажа),някак не мога да го приема. Да, децата ТРЯБВА да уважават родителите си и да се грижат за тях като остареят и станат безпомощни, но пък самите родители не бива да живеят с мисълта, че децата са им длъжни да живеят както те искат. Нещата са взаимни!

Нищо подобно не прочетох в предишните постове? Thinking
Напротив, прочетох че децата НЕ ТРЯБВА да уважават родителите си и какво от това, че родителите давали апартаменти, пари, мебели...имали-дали. Върни се и прочети.

Та викаш, какво от това, че свекърва ти ще ти даде жилище. Ти пак няма да я уважаваш ако вземе нещо люто да те обиди, щото ТИ така си решила де...А, не, благодаря. Предпочитам да профукам парите и да си поживея, докато мога. Пък като остарея, казах, който иска да вземе каквото имам, ЩЕ МЕ УВАЖАВА по задължение и ЩЕ МЕ ГЛЕДА. Това е то. През останалото време аз така и така няма да се меся, щото просто няма да ме има - ще се отдам на круизи и забавления. Hug

Децата съм си ги родила, радвала съм им се докато са били малки, дала съм им дом, семейство, образование, уют и сигурност и ще продължа да им се радвам, като са големи, но само ако те самите го искат. Ако не, взимам си шапката и ариведерчиии! Party Няма да се меся, нито да се натрапвам.

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 19:43 от Popule

# 376
  • София
Нищо подобно не прочетох в предишните постове? Thinking
Напротив, прочетох че децата НЕ ТРЯБВА да уважават родителите си и какво от това, че родителите давали апартаменти, пари, мебели...имали-дали. Върни се и прочети.

Мога да нося отговорност само за моите постове. До сега не съм писала, че децата не трябва да уважават родителите си  Peace

# 377
...
Вие, като им помагате финансово, както естествено се и очаква от вас, нямате никакво право да им се бъркате какви мебели ще си купуват.
...

Е тука не съм съгласна. Щом искат да си купуват нещо, да си го купят сами, не да чакат на мама и тате. Щото иначе са си точно мамини дечица и ще търпят да ги наставляват като малки. Сори, независимостта върви и с финансова такава. Та в това отношение съм съгласна с авторката. Едно е да им направи подарък, ама да очакват от нея да финансира покупките им не е признак на зрялост.

# 378
  • София
Аз до колкото разбрах младото семейство ще плати част от покупката, а свекървата ще помогне. Но дори и да не е така, пак според мен не е хубаво да се бърка. Виж, съвет може да даде, това е друго. Но не и да натрапва мнението си!

# 379
  • София
Децата съм си ги родила, радвала съм им се докато са били малки, дала съм им дом, семейство, образование, уют и сигурност и ще продължа да им се радвам, като са големи, но само ако те самите го искат. Ако не, взимам си шапката и ариведерчиии! Party Няма да се меся, нито да се натрапвам.
Много правилно мнение, ще го и допълня - изобщо, ама изобщо не е необходимо да купуваш диван, нито да даваш половината от парите, нито една трета, нито нищо - големи са, взели са решение да се бракуват, значи трябва сами да се издържат - това са фактите от живота и никой не може да ги промени.

А да очакваш някой да те гледа... ами няма такъв филм - живота на децата е за да си го гледат - много по-добре да гледат техните деца и да имат време за тях, отголкото да гледат родителите си.

Стана ми интересно, на колко години си горе-долу? Ако ти е неудобно, не отговаряй  Peace

# 380
  • Насред хаоса
Популе, ние ли криво говорим, ти ли криво разбираш? Или се правиш, че не разбираш?
Нещата стоят така - ако се поставиш така, че да те уважават заради теб самата, ще те уважават и без да даваш каквото и да било. Ако разчиташ на материалното като разменна монета за уважение, и при това го натякваш, уважение няма да намериш.
Много е лоша тая черта у някои от по-възрастното поколение - разчитат, че младите няма да се справят сами и си предлагат помощта със задната мисъл това да им дава право да се бъркат. Или като си решила, даваш с мисълта, че не можеш да се бъркаш оттук нататък, или по-добре не давай никога нищо. Младите все ще се оправят.

# 381
Честно казано, тази философия "имАл-дал и да си гледа работата" не я разбирам. Прекалено инфантилна, готованска и просташка ми изглежда. Както и това да е "естествено очаквана" финансовата помощ от страна на родители към зрели, здрави и прави хора...
Много сериозни липси във възпитанието и отношението към близките си трябва да има човек, за да разсъждава така.

А иначе, лошо няма някой да ти помогне с пари, отмяна за децата, за домакинството, със съвет Wink и пр., спор няма.

# 382
  • София
Популе, ние ли криво говорим, ти ли криво разбираш? Или се правиш, че не разбираш?
Нещата стоят така - ако се поставиш така, че да те уважават заради теб самата, ще те уважават и без да даваш каквото и да било. Ако разчиташ на материалното като разменна монета за уважение, и при това го натякваш, уважение няма да намериш.
Много е лоша тая черта у някои от по-възрастното поколение - разчитат, че младите няма да се справят сами и си предлагат помощта със задната мисъл това да им дава право да се бъркат. Или като си решила, даваш с мисълта, че не можеш да се бъркаш оттук нататък, или по-добре не давай никога нищо. Младите все ще се оправят.

Ти майка ли си? Ако да, да те попитам - имаш ли задни мисли към децата си? Щото аз не, понеже майчината обич не търпи задни мисли, поне моята. А твоята?

# 383
  • Sofia
    Shocked  smile3544  Joy

# 384
  • София
Много правилно мнение, ще го и допълня - изобщо, ама изобщо не е необходимо да купуваш диван, нито да даваш половината от парите, нито една трета, нито нищо - големи са, взели са решение да се бракуват, значи трябва сами да се издържат - това са фактите от живота и никой не може да ги промени.

А да очакваш някой да те гледа... ами няма такъв филм - живота на децата е за да си го гледат - много по-добре да гледат техните деца и да имат време за тях, отголкото да гледат родителите си.

Стана ми интересно, на колко години си горе-долу? Ако ти е неудобно, не отговаряй  Peace

На 46. Та...докато дойде време да ме гледат, смятам, техните деца отдаааавна ще са пораснали. Ама ако искат да ме гледат де. Току виж, внуците решили да ме гледат. Пък ако и те не искат, все ще се намери кой - като има човек с какво да си плаща, винаги ще се намери кой да го гледа. Simple Smile

# 385
  • София
Ти майка ли си? Ако да, да те попитам - имаш ли задни мисли към децата си? Щото аз не, понеже майчината обич не търпи задни мисли, поне моята. А твоята?
hahaha
Ти предупреди ли децата си за евентуалното вето, което може да падне върху главиците им?  Joy

# 386
  • където ми харесва
Значи, доста неадекватно включване на авторката.
Тя продължава да се изживява първо като свекърва на снаха си, а не като майка на сина си. И говори така, все едно снаха й е виновна Confused Не знам защо Confused
Но, драга авторке, не знам защо си мислиш, че начина, по който ти си живяла като млада, е начина, по който трябва да живеят и децата ти. Какво означава "старите командват парада"? Командват го, ако децата им са зависими изцяло от тях. Това с имал-дал, също не го разбирам както ти.
Аз имам две жилища. И смятам и двете да ги дам на децата си. Безвъзмездно. Да правят каквото искат с тях. Давайки им ги, това не ми дава автоматично правото да им казвам какво да правят и как да го правят. Щом съм преценила да ги дам и съм го направила, те не ми дължат нищо. Ако съм преценила, че желая да им помогна финансово по някакъв начин, също не бих имала очаквания да похарчат дадените от мен пари, както на мен ми изнася.
Относно уважението-това не е нещо, което дължиш по презумпция на някого. Уважавам майка си, защото е прекрасен човек и родител и с поведението си спрямо мен, е провокирала това уважение. Уважавам и свекърва си, защото е прекрасен човек. Но, ако и тя като теб, беше изискала уважението ми към нея, никога нямаше да го получи. Защото уважение не се изисква, то се печели. Когато мама остарее, ще я гледам, да. Ама не, защото ТАКА ТРЯБВА, а защото така го чувствам. Защото тя ми е дала живот, тя ме е отгледала и ме е възпитала като човек. Мога да чувствам като свой дълг да се погрижа за мама, но ако тя ми намеква, че съществувам, само за да я гледам на старини...ще я пратя в дом без да се замисля Confused Rolling Eyes
Пък ти си пиши несвързано и се прави на жертва на сина си Whistling

# 387
  • София

На 46. Та...докато дойде време да ме гледат, смятам, техните деца отдаааавна ще са пораснали. Ама ако искат да ме гледат де. Току виж, внуците решили да ме гледат. Пък ако и те не искат, все ще се намери кой - като има човек с какво да си плаща, винаги ще се намери кой да го гледа. Simple Smile
аз скоро ще стана на 45 и гледането ми е далеч, защо си се хванала за това гледане? Нищо скрито няма във въпросът ми, просто ми стана интересно... не съм се и сещала за това аз, въпреки, че сме на една и съща възраст  Peace

# 388
  • Fort Worth, TX
Млада жена си.Малко по-голяма от мен, а мисленето ти е като на баба ми.

# 389
  • София
Млада жена си.Малко по-голяма от мен, а мисленето ти е като на баба ми.
Баба ми, бог да я прости, беше с по-съвременни възгледи и мислене.

Общи условия

Активация на акаунт