За свекървите, децата и още нещо...

• 60 724
  • 975
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Добре, а ти опита ли да поговориш с тях, да им кажеш мнението си, без да го налагаш обаче? И ако да те пак ли настояват за този диван?

# 766
  • София
Добре, а ти опита ли да поговориш с тях, да им кажеш мнението си, без да го налагаш обаче? И ако да те пак ли настояват за този диван?

Ама ти? Наистина ли не прочете пилотният пост? Shocked

П.С. А да, не могат да помогнат, защото след това според някои дами тук, трябва насила да дават уважение към същите тези родители.

За пореден път безумно тълкувание на чуждите постове.  Peace
Ние си уважаваме и обичаме родителките, без значение дали дават или не. Голямата разлика идва от там, че някои майки като дават, го правят безусловно. И повярвай - това е по-печеливш ход. Дано не си вкараш автогол.  Wink

Ами добре ще е да се върнеш и да си прочетеш постовете. След като вадиш "материалното" от "цената" на уважението, защо въобще го намесваш в темата? Когато човек дава нещо материално, то е съвсем естествено да очаква нещо в замяна - ако не е материално, то поне да е уважение, а? Или викаш, имал-дал... Wink Мисля и това "кредо" го обсъдихме по-назад.

# 767
П.С. А да, не могат да помогнат, защото след това според някои дами тук, трябва насила да дават уважение към същите тези родители.
За пореден път безумно тълкувание на чуждите постове.  Peace

Да. Даже и цитати извадих . На това му се вика дебелокожие или нещо друго дебело..

А относно това,че снахата не харесва свекървата и съответно синът-тъщата. Точно такава беше и моята ситуация цели 15 години. До минимум общуване . Но знаеш ли,с годините се трупа едно разочарование от тази работа .Но пък нито той можеше да ме накара насила да харесвам майка му,нито съм имала някакво подобно намерение  и аз .  И така се живее ,де-лицемерие ,куртоазия  и толкова .

# 768
  • София
Ама ти сериозно ли, авторке? Като латерни ти обясняваме, че ако си прекрасен родител децата ти ще те обичат и уважават и без да даваш.  ooooh! А това, че даваш, не означава, че повече ще те ценят. Пази боже да си мисля, че детето ми ще ме обича повече, само ако му правя подаръци и му купувам това или онова.

# 769
  • София
За пореден път безумно тълкувание на чуждите постове.  Peace

Да. Даже и цитати извадих . На това му се вика дебелокожие или нещо друго дебело..

А относно това,че снахата не харесва свекървата и съответно синът-тъщата. Точно такава беше и моята ситуация цели 15 години. До минимум общуване . Но знаеш ли,с годините се трупа едно разочарование от тази работа .Но пък нито той можеше да ме накара насила да харесвам майка му,нито съм имала някакво подобно намерение  и аз .  И така се живее ,де-лицемерие ,куртоазия  и толкова .

Вие сте странни хора. Явно сте много млади и нямате стари родители. Ти наистина ли си вярваш, че родителите ти не очакват да се грижиш за тях на старини? Наистина ли? Shocked Ако е така, нека да ти отворя очите - очакват! Че ако не си ти, кой ще е? И наистина ли смяташ, че ако не се погрижиш за тях, те няма да са разочаровани, че след всичко, което са направили за теб "безвъзмездно", ти си ги изритала? Наистина ли? Shocked

# 770
  • София
Ама ти сериозно ли, авторке? Като латерни ти обясняваме, че ако си прекрасен родител децата ти ще те обичат и уважават и без да даваш.  ooooh! А това, че даваш, не означава, че повече ще те ценят. Пази боже да си мисля, че детето ми ще ме обича повече, само ако му правя подаръци и му купувам това или онова.

Ти вече съвсем се обърка, като пиле в кълчища. Нека да се върнем към темата - става въпрос за младо семейство. Аз от сина си имам безрезервна обич и уважение. Но ако не си забелязала, в уравнението влиза ОЩЕ ЕДИН ЧОВЕК. Е, в него вече имам пълното основание да се съмнявам, защото още не го познавам.
Затова са ми съмненията, момиче. Ако ставаше въпрос само за сина ми, то тази тема нямаше да съществува. Капиш?

Последна редакция: пт, 28 мар 2014, 13:23 от Popule

# 771
  • София
Признавам си, идея нямам за очакванията на майка ми относно гледането на стари години. Никога не е засяган този въпрос. Знам обаче какво аз смятам да правя по отношение на нея. Засега само искам да ми е жива и здрава.

Капиш, не капиш, снаха ти да му мисли с какви хора се заобикаля.  Peace

# 772
При нас налагането на мнение от свекърите доведе до силно влошени отношения. Стигна се до истерии и скандали, как някой не бил уважен достатъчно и прочее. Вече не си и гостуваме... Пагубно е за съжаление подобно отношение- няма значение дали от свекъри или от родители.  Младото семейство трябва да има възможност да прави своите избори дори и да са грешни.
Имам трима сина, надявам се да съм жива и здрава да ги видя как създават семейства. Надявам се да не ме налегне желание да им слагам ред.  Grinning
Помагането - ако има желание някой, ще се погрижи с любов (за дете/ за родител). Ако няма желание, никой не може да го накара, дори и чувство за дълг.

# 773
  • София
Имам трима сина, надявам се да съм жива и здрава да ги видя как създават семейства. Надявам се да не ме налегне желание да им слагам ред.  

Да са ти живи и здрави. Проблемът е, че "налягането на желание" не винаги става по твой собствен избор. Проблемът е, че "налягането на желание да им слагаш ред" понякога произхожда от евентуални грешки от тяхна страна, които ти, като един съвестен родител и по-опитен човек, по-препатил, ще видиш и ще трябва да им помогнеш по някакъв начин да избегнат. А тогава изведнъж ще се превърнеш в "лошата", щото вместо да те послушат, че им мислиш доброто, ще ти го изтълкуват като "намеса", поне дамите тук. Затова аз вече си реших проблема - ще помагам половинчато, така те самите ще си носят отговорност за своите грешки, от друга страна няма и аз напълно да се чувствам виновна за тях. Че то и с вина трудно се живее...

# 774
Аз нещо не разбрах  Rolling Eyes

Имаш пълно доверие на свръхамбициозния си син.Харесваш проекто-снахата и в случая с диваните  казваш ,че тя не е виновна , а точно синът ти иска въпросната мебел.

Много объркано взе да става.

# 775
  • където ми харесва
Popule, твоята майка винаги ли ти е давала наклон в живота? Имам предвид, винаги ли е била до теб да ти казва "това е грешно, не го прави"? И ти винаги ли си я слушала?

# 776
  • София
Авторке, я си гледай живота и не давай никакви пари. Така дори ще имате взаимна полза.
Но ти вече си ги хванала натясно с апартамента, то е ясно.  Grinning

# 777
Ама разбира се,че го смятам за намеса,щом става въпрос за един нищо и никакъв диван само. Естествено е да си помисля,че щом за един диван става такъв проблем,а за по-сериозно нещо си...какво ще стане ? Хм?

п.п. Чиннопреклонно се извинявам на авторката за пренебрежителното ми отношение към тази тъй ценна и скъпа вещ .

# 778
Имам трима сина, надявам се да съм жива и здрава да ги видя как създават семейства. Надявам се да не ме налегне желание да им слагам ред.  

Да са ти живи и здрави. Проблемът е, че "налягането на желание" не винаги става по твой собствен избор. Проблемът е, че "налягането на желание да им слагаш ред" понякога произхожда от евентуални грешки от тяхна страна, които ти, като един съвестен родител и по-опитен човек, по-препатил, ще видиш и ще трябва да им помогнеш по някакъв начин да избегнат. А тогава изведнъж ще се превърнеш в "лошата", щото вместо да те послушат, че им мислиш доброто, ще ти го изтълкуват като "намеса", поне дамите тук. Затова аз вече си реших проблема - ще помагам половинчато, така те самите ще си носят отговорност за своите грешки, от друга страна няма и аз напълно да се чувствам виновна за тях. Че то и с вина трудно се живее...
По принцип нещата опират и до възможност хората от две поколения да общуват нормално, открито един с друг. Да можеш да си споделиш защо искаш да дадеш съвет, и да можеш да споделиш защо няма да постъпиш по дадения съвет. Моите родители са заели една средна позиция - помагат когато могат, дават и съвет ако решат, че е добре за нас. Но никога не са изразили настойчивост да стане по техния начин, нито са се сърдили, че не сме ги послушали.  В добри отношения сме, но всеки си е отделна единица (семейство) и за вкъщи всеки си решава.  Не са ми споделяли, че се чувстват виновни за наша грешка, защото не сме послушали дадения съвет, или защото те не са успели да наложат мнението си и да ни "спасят" от грешката.  При всички случаи отношенията в семейството са сложни, понякога човек се учи цял живот..

# 779
  • София
Ама разбира се,че го смятам за намеса,щом става въпрос за един нищо и никакъв диван само. Естествено е да си помисля,че щом за един диван става такъв проблем,а за по-сериозно нещо си...какво ще стане ? Хм?

п.п. Чиннопреклонно се извинявам на авторката за пренебрежителното ми отношение към тази тъй ценна и скъпа вещ .

Искаш ли сега да си отговориш на собствения си въпрос?
Хайде да помислим за по-сериозноте грешки, повтарям ГРЕШКИ, дано да ти светне за какво се говори в цялата тема...да кажем, синът ти или дъщеря ти пораснали. Женени, имат деца, обаче решили да се развеждат. Ти какво ще направиш? Ще се намесиш ли да направиш възможното да помогнеш да си задържат брака или не?

Общи условия

Активация на акаунт