Математически турнири - 27

• 95 670
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Задачата с броенето би трябвало да се реши (при вариант 50)

Едноцифрени числа - 3 - 9 -> 7 цифри (пъти)
Двуцифрени числа 10 - 21 -> 12 двуцифрени числа х 2 цифри = 24 цифри (пъти)

от 3 до 21 = 18 знаци за умножение (т.е. един път по-малко отколкото са числата в този диапазон)
Знакът за равно.

7+24+18 +1 =  50
Това го описах по повод, че изписват всичко  и започват да броят. Ако има дадат до 1000, ще е доста бавно броенето.

Не мисля, че е трябвало да съобразят да минимизират броя на натисканията, защото се търси последователно натискане.

Никой не отговаря на това

Цитат
Вече има доста публикувани резултати. Няма ли някой, който е наясно как е оценено детето му за тази задача? Да внесе яснота

# 121
опитвам се да разпечатам задачите за Великденското математическо състезание за първи клас, но от 2009г, 2008, 2007 и 2006г.... на хартията излизат с някакви йероглифи. Знаете ли от къде могат да се разпечатат нормално?

http://math-bg.com/?page_id=233

Изтегли си ги на компютъра и така ги разпечатай.

Благодаря, утре ще опитам отново, когато отида на работа!

Ако не се справя - Pettya® , ще ти напиша мейла си. Не знам защо само през тези години не излизат както трябва. Благодаря!

# 122
опитвам се да разпечатам задачите за Великденското математическо състезание за първи клас, но от 2009г, 2008, 2007 и 2006г.... на хартията излизат с някакви йероглифи. Знаете ли от къде могат да се разпечатат нормално?

Ако не се справя - Pettya® , ще ти напиша мейла си. Не знам защо само през тези години не излизат както трябва. Благодаря!

още 3 линка:
.doc file: http://smb-pleven.com/velikdensko_math.html
.pdf file: http://problem.iztok-smb.com/
.pdf file: http://dauchimmatematika.alle.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%87% … 0%BD%D0%B8%D0%B5/

Може би имате проблем с вградените шрифтове.
Опитайте с .doc файловете.

# 123

Забелязала съм, че когато наближи някое състезание(особено тези от СБНУ), качените файлове или се зареждат много трудно или са непълни и с грешки. Може би много хора започват да теглят, принтират и т.н. и става претоварване. Аз затова ги изтеглих наведнъж за всички състезания преди няколко месеца.

# 124
Бихте ли ми дали информация за 12 Април 2014?
Сутринта е Великденскотол От колко часа знае ли се вече?
Следобяд от 14,30 има още едно ,нали, или синът ми не е разбрал.
Чу ми се Азиатско нещо си, но беше шумно и може да не съм разбрала.
Дано някой знае, защото ми трябват спешно часовете.

# 125
Да, на 12/04 следобяд е "Математическата олимпиада на училищата от Сингапур и Азия".
Видях, че е обявена и на фейсбук страницата на Детската академия.

# 126
Оле- ле.
Благодаря ви.
Хубаво ли е това състезание?
Да речем Коледното и Великденското не са му приоритет и дори не ходи на Коледното.
Математическата олимпиада на училищата от Сингапур и Азия заслужава ли си?

# 127
Нито Великденското, нито тази измислица (към днешна дата) заслужават тормоза на децата.
Прекалено стана с тези състезания от Стара Загора и Ямбол...
Това е лично мнение естествено, не констатация...

# 128
... нито тази измислица (към днешна дата) ...

За кое говориш? За източната олимпиада ли?

# 129
# 130
  • София

Браво за идеята!
Но никъде не виждам имената на тези чудесни преподаватели! Само заучените слова на г-н президента. Дори под снимката няма името на Симеонов.

# 131
Идеи за летни математически занимални за деца в начален курс в столицата? Не, школи.

И изобщо как да поддържаме нивото през лятото?

# 132
Идеи за летни математически занимални за деца в начален курс в столицата? Не, школи.

И изобщо как да поддържаме нивото през лятото?

Почивайте! Peace

# 133
  • Sofia
В официално публикуваните отговори обаче - верният отговор е отговор В т.е. 31

Мнооого съм любопитна как може да се смята на калкулатор без да се задава математическата операция. Защото при брой натискания 31 се случва точно това.  Mr. Green

Искрено се надявам това да НЕ са официалните отговори. По-скоро се надявам това да са НЕофициални отговори.

Не се надявайте. Вижте какво се пита в задачата  "НАЙ-МАЛКО колко натискания на бутоните!"
Трябвало е да групират множителите и да пестят бутони

Е, не зная във втори клас учи ли се произведение на едноцифрено с двуцифрено
Пък и много е подвеждащ дадения в задачата пример - все едно дават образец за решаване

Ще е чудесно, ако сте права и  този отговор 31 е печатна грешка

Това 31 получи ли го някой?

Ето пример с 30 натискания на бутоните и само числа между 3 и 21 без използване на факториел:

12*=*5*6*7=*==*19*17*13*11*20=

П.С.: Проверява се с копи/пейст в калкулатора и трябва да е същото като:
3*4*5*6*7*8*9*10*11*12*13*14*15*16*17*18*19*20*21=

# 134
Големи дебати покрай кенгуруто.
Моето мнение е, че въпросите трябва да са категорични и ясни. А не да решиш задачата и да се чудиш какво всъщност се иска да се посочи като верен отговор.
Ето това
Цитат
за някоя и друга задача винаги ще има елемент на късмет - детето да е мислило като съставителите
не би трябвало да го има.
Ми нямаше да го има, ако състезателите бяха от 3 клас нагоре. Тогава се дават нормални задачи.

Общи условия

Активация на акаунт