Математически турнири - 27

• 95 689
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
относно квадрата-  помислих как може да се каже по-добре, но за сега не съм измислила... Simple Smile

винаги съм мислила, че на английски да се решават задачи е по-лесно всичко е казано ясно и кратко и не двусмислено, а на български е малко " не по врат , а по шия" - много кофти особено когато иде реч за задачи...... то и със законите ни е същото затова по сто тълкувания имат ...

отплеснах се  ...

Последна редакция: ср, 26 мар 2014, 14:49 от anelim13

# 211
  • София

аз лично се чудя, как точно двете момиченца , които са на първо място в Русе са написали отговор 31!!!

С налучкване!
Когато чакам детето след подобни състезания с ограждане, винаги чувам как децата се питат кой колко е налучкал  Thinking
Форматът го позволява така или иначе, имаш 25 % шанс, друг е въпроса кого лъжеш всъщност  Grinning

# 212
Моите предложения биха били:

Николайчо е ученик от втори клас, като в класа му момичетата са два пъти повече от момчетата.

В класа, в който учи Николайчо, момичетата са два пъти повече от момчетата.

Николайчо разгледал списъка на класа, в който учи и видял,че момичетата са два пъти повече от момчетата.

Все в полза на версията Николайчо "да се брои"

На мен са ми много особени задачите с братята и сестрите.
От типа- Николай има две сестри и трима братя, колко братя има сестра му?

Нашият случай не е такъв, но много деца имат братя и сестри, които не са родственици на техните братя и сестри.Днес, когато не е рядкост семейството да е поредно и във всяко да се създават деца, се чудя дали не е объркващо newsm78

# 213
  • София
Забравила съм този случай, но според мен условието е съвсем ясно. Наистина ли са признали два отговора?

Скрит текст:
Дали да не предизвикам дебат за предпоследната задача на 5-6 клас? Току виж признали и отговор D за верен.  Mr. Green

Последна редакция: ср, 26 мар 2014, 15:00 от Elfi

# 214
АЗ трябва да призная, че и синът ми е писал 31 " не му се брояло толкова много и играл на тото" - така нагло ме гледа от няколко дена, че ще го удуша.... по новините ще ни дават Simple Smile

лично ще отида да апелирам да му намалят резултата ....

# 215
Ще ви помоля да решите следната задача:Средната стойност на две положителни числа е с 30 % по-малка от едното от тях.С колко процента средната стойност е по-голяма от другото число.Дайте ми пример и с числа.

A, B, S = (A + B)/2.

S = A – 30%×A = 0.7×A   =>   (A + B)/2 = 0.7×A   =>   B = 0.4×A.

(S – B)/B = (0.7×A - 0.4×A)/(0.4×A) = (0.3×A)/(0.4×A) = ¾ = 75%.

Например: А = 10, В = 4, S = (10 + 4)/2 = 7.

7 = 10 – 30%×10 = 4 + 75%×4.        

# 216
Дали да не предизвикам дебат за предпоследната задача на 5-6 клас? Току виж признали и отговор D за верен.  Mr. Green

Дебат се предизвиква ако има някакво основание за него. Не схващам какъв е проблема, който виждат някои потребители в тази задача. Липсва каквото и да е двусмислие или неяснота в условието, задачката е добра за 1 от 30 за 12-годишни деца, но става досадно, когато възрастни хора след дни обмисляне продължават да не могат да я схванат...

# 217
13. Сред съучениците на Николай момичетата са два пъти повече от момчетата. Кое от
посочените числа може да е равно на броя на всичките деца, които учат в този клас?

A) 30 B) 20 C) 23 D) 25 E) 29

Къде тук има каквото и да било двусмислие?

# 218
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Моите предложения биха били:

Николайчо е ученик от втори клас, като в класа му момичетата са два пъти повече от момчетата.

В класа, в който учи Николайчо, момичетата са два пъти повече от момчетата.

Николайчо разгледал списъка на класа, в който учи и видял,че момичетата са два пъти повече от момчетата.

Все в полза на версията Николайчо "да се брои"

На мен са ми много особени задачите с братята и сестрите.
От типа- Николай има две сестри и трима братя, колко братя има сестра му?

Нашият случай не е такъв, но много деца имат братя и сестри, които не са родственици на техните братя и сестри.Днес, когато не е рядкост семейството да е поредно и във всяко да се създават деца, се чудя дали не е объркващо newsm78

Тогава спорът се разрази за това, че не е казано" Николай преброил сред своите съученици" , т.е задачата не изисква точно преброяване от името на Николай , а той е споменат като част от целия клас, да не дълбаем стари теми, че пак се връщам в оня ужас, когато в четвърти клас всяка точка беше важна за влизане в МГ.

# 219
Специално за втори клас задачите. Ако трябва да приемат два отговора за верни това ще е за задача 21 тази с квадратите. Първо приех отговор Е реших че си е точно условието, без да се замисля че задачата наистина не е особенно коректна. Обаче една майка ми писа нейното тълкуване и наистина и тя е права. Както е писано се разреже квадрата на равни части и никакво друго пояснение, този разрез може да е от два диагонала и условието пак е спазено само дето отговора се получава съвсем друг. То трябвало да сложат отговор всички съвпадат и тогава щеше да има 3 възможни верни отговора.

За тази с калкулатора, нито в условието по някакъв начин е споменато че въпросния калкулатор има бутон за степенуване, нито ученици във втори клас си имат хабер от степенуване, дори и някое да има не е оракул да знае какъв е калкулатора.

Не са лесни някой от задачите, но то така и трябва да е. Обаче не ми се вижда редно да има неясноти в условията. Защото така се започва едно насосване на решението според дадените отговори, и като насосваш се получава възможност за два от отговорите, а не би трябвало да е така.

# 220
От понеделник има промяна в класирането на 2 и 11-12 клас, качено е е на смб русе. Обясненията са, че е наложено от организаторите в София. Момиченцата на първо място са 3 с по 100т, а не 2 с ъс 105т

# 221

cherril, това вече го коментирахме няколко пъти. Чакаме да видим дали и кога ще последва подобна реакция в други градове.

# 222
Видях, но к0йто чете отзад напред така се получава, за което се извинявам. Може там където резултатите излязоха по-късно да са с коригирания отговор. Доколкото си спомням само в 3-4 града излязоха още в събота.

# 223
  • София
Специално за втори клас задачите. Ако трябва да приемат два отговора за верни това ще е за задача 21 тази с квадратите. Първо приех отговор Е реших че си е точно условието, без да се замисля че задачата наистина не е особенно коректна. Обаче една майка ми писа нейното тълкуване и наистина и тя е права. Както е писано се разреже квадрата на равни части и никакво друго пояснение, този разрез може да е от два диагонала и условието пак е спазено само дето отговора се получава съвсем друг.

Друг със сигурност - няма как да да се разреже по диагонал началният квадрат на частите, посочени в отговорите.

За тази задача според мен също е валидно нещо, което родители бяха забелязали и със задачите за 1 клас - децата са ги разбрали правилно, докато възрастните усложняват и съответно не стигат до правилното решение и верния отговор.

# 224
  • София

Дебат се предизвиква ако има някакво основание за него. Не схващам какъв е проблема, който виждат някои потребители в тази задача. Липсва каквото и да е двусмислие или неяснота в условието, задачката е добра за 1 от 30 за 12-годишни деца, но става досадно, когато възрастни хора след дни обмисляне продължават да не могат да я схванат...

А още по-досадно става, когато се намесват не на място възрастни, на които очевдно им е оперирано чувството за хумор.
Аз проблем със задачата нямам, но ти явно имаш такъв, след като си толкова настоятелен в това да обясняваш колко е коректно условието, при условие, че аз дори не твърдя обратното.

Общи условия

Активация на акаунт