Математически турнири - 27

• 95 604
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Задачата с портокалите и другата 15-та зад. децата ги решават със заместване или с "пробване" ако щете, кои са тези 3 числа, които да отговарят на условията  Peace
Абсолютно са по възможностите на децата.
В сборника на Неда Петрова са на обиколка на триъгълник, така че е вземано като материал. Преди състезанието знаеше със сигурност определение за четериъгълник, правоъгълник и квадрат .. и то не от мен

# 511
  • София
Когато става дума за сложни или трудни задачи,аз лично съм ползвала такива сборници,или каквито възможности имаше по мое време,за да се подготвям със степени над стандартната в училище.Но подчертавам,че не е било нормално да решаваме задачи от по-горен курс и да се явяваме на състезания с тях.Има достатъчно сложни задачи,които не излизат от материала,който се предполага,че учат в училище.Има достатъчно сложни начини за представяне на този материал,така че да не може да се реши от всички деца,щом това е целта.
Нека се усложняват задачите,това е ясно,но не може да няма една рамка,според която да се подготвят децата.

# 512
Тези задачите са по възможностите на някои деца KOTE ,видно и от резултатите не на голяма част от участвалите  Laughing
Ники и Кати детето вече знае какво е обиколка на триъгълник ,така че полза от това че е участвал в състезанието има .Не се ядосвай .
Моето си е решило почти всичко ,което не му е проблем та поне от това съм доволна .Следващия път вече може да положи усилие и да помисли върху по-сложните задачи.
Баща му още издирва два скрити триъгълника  Joy

# 513
Когато става дума за сложни или трудни задачи,аз лично съм ползвала такива сборници,или каквито възможности имаше по мое време,за да се подготвям със степени над стандартната в училище.Но подчертавам,че не е било нормално да решаваме задачи от по-горен курс и да се явяваме на състезания с тях....

Много от състезанията, организирани днес включват задачи, изискващи допълнителни знания от тези, преподавани в учебниците. За това има школи и курсове, в които децата ги добиват. Да не говорим, че много от заслужаващите си да се явиш състезания са по групи - децата от два съседни класа решават едни и същи задачи - 3ти и 4ти, 5ти и 6ти и т.н.

# 514
Нали това обяснявам, че няма задачи, които са от по-горен курс .. Обиколка са учили! поне в нашето училище, но сме в нормално, квартално ОУ.. За другите само нашия родителски мозък си е представял система уравнения, за децата са условия, които трябва да да се изпълнят от 3-те числа  Mr. Green

# 515
  • София
Воденето на деца по математически състезания предполага човек да е проверил какви задачи са давани минали години на съответното състезание. Задачи с обиколка на фигури са давани и преди. В училището на дъщеря ми още не са го учили, но аз и го обясних.

И, да, състезанията изискват допълнителни познания, което не означава учене на материала от горен клас.

# 516
  • най-шареното място
Състезанията не са базирани на училищния материал. Те са базирани на знания, които училищния материал дава, но и на логика и досетливост. По-горно мнение много добре обяснява - перфектното познаване на училищния материал не е достатъчно за състезания по математика. То не е контролно и математиката не е училищна, а състезателна. Да, очаква се дете, което не е гениално да е запознато и с формата, и с регламента, и със задачи от предни години за да се представи добре. Това в училище не става. Няма значение дали частно или не. Ако случайно някъде има силен клас и добър математик, може и в кварталното да застъпват задачите с подходящият брои СИП часове. Това обаче не е правило.

Ученето на материала за следващ клас не е от голяма полза, освен че е по много причини ненужно. Логиката и типа задачи ввероятно пак няма да бъдат застъпени ако това е подходът за подготовка.

Ако искате състезание, където да блесне перфектната училищна подготовка на детето, има състезания на началните учители. Има "Аз и числата". Не знам дали е едно и също или две различни. Наблюденията ми са че или училището ги организира, или работи за участие на децата в по-сериозни състезания. Но понякога се случват и двете неща едновременно.

# 517
Ако искате състезание, където да блесне перфектната училищна подготовка на детето, има състезания на началните учители. Има "Аз и числата". Не знам дали е едно и също или две различни.
...

Едно и също е  Simple Smile
И задачите са стриктно по училищния материал. На такова ниво, че от 8000 явили се деца 3000 блестят с максимален резултат.

# 518
  • най-шареното място
Мерси! Имах съмнения. Но е факт - училищните знания блестят.

Който иска диференцияция и самотни върхове, не може да иска само задачи, които могат да бъдат давани редовно за домашно. Иначе струпванията не могат да се елеиминират. А и според мен. Няма нищо лошо масово да има максимални резултати при мъниците. Това си е част от сиренцето в  началото. За някои деца е чудесно.

# 519
Здравейте,
искам да попитам някой има ли темите от изпитите в ПМГ от миналите години, зашото ни предстой изпит а не можем да ги открием.

Благодаря много!

# 520
Все пак има задължителен материал в учебниците и си мисля,че трябва да го съблюдават и да се придържат към него.Разочарована съм.
Аз едно нещо не мога да разбера. Водите си детето на състезание, но не проверявате какви задачи са се падали за това състезание предишните години. Защо? Ако го бяхте направили, щяхте да знаете, че на ВМС дават няколко типа задачи - всяка година едни и същи, и щяхте да си подготвите детето по тях.
Всяко математическо състезание е различно и типовете задачи са различни, така че елементарната подготовка изисква поне да проверите на какво точно състезание отивате.

Обиколка на триъгълник се учи в първи клас. Може би не по всички учебници, но и не е материал за горните класове.

# 521
  • София
Воденето на деца по математически състезания предполага човек да е проверил какви задачи са давани минали години на съответното състезание. Задачи с обиколка на фигури са давани и преди. В училището на дъщеря ми още не са го учили, но аз и го обясних.

И, да, състезанията изискват допълнителни познания, което не означава учене на материала от горен клас.

И аз така предполагах,затова решихме задачите от 6 години назад,не попаднахме на задача с обиколка на фигура.Сега видях,че от 2006 и 2007ма година има такива задачи,но аз не можах да изпринтя тези точно години,някакви йероглифи ми излязоха и се отказах,съдба...

# 522
Нали това обяснявам, че няма задачи, които са от по-горен курс .. Обиколка са учили! поне в нашето училище, но сме в нормално, квартално ОУ..

И при нас така, още в първи клас учиха, училището е също квартално, нормално, също по сборника на Н. Петрова са допълнителните задачи.Единственото "особено" на училището ни е,ако въобще това е особеност- че е със ЗИП математика.

Досега детето ми се е явило на поне 4-5 състезания, на нито едно от тях не е имало задачи от по-горен клас.

Да не говорим,  че понякога на контролни имат по-сложни задачи от КМС, например.

П.С. Касита, къде ме върна...Със сигурност зная, че си значително по-млада от мен, но споделям същата ситуация- общоградско "мерене на сили" - за първи път на олимпиада по математика- ІV клас, наистина не повече от 4-5 деца от класа и най-често което "другарката" посочи.А не по желание на мама.Гледай, колко години се е запазила една и съща система и как бързо ,бързо е претърпяла коренна промяна.

# 523
E как което "другарката" посочи, при нас винаги е имало училищен кръг. Които минат на него ходят следващия срок на специална подготовка и така се явяват  bowuu

# 524
  • София
И в нашето училище уж са със ЗИП по математика, но тая обиколка още не са я учили. Въобще имам впечатлението, че в ЗИП-а се решават задачи от "нормалния" материал, не съм забелязала нищо допълнително. То си зависи и от учителката явно. Но истината е, че който иска състезания не трябва да разчита на училищната подготовка.

Ники и Кати, при вас явно е малшанс в случая.

Общи условия

Активация на акаунт