Математически турнири - 27

• 95 607
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
  • Deutschland/HE
Здравейте,

Може ли някой да ми разясни задачата за 3 клас от Великденското? Благодаря!
Ние стигнахме до отговор 2 вагона, а верният отговор е 1. Според нас както може веднага 1, така и 2 т.е. и двете са верни....

Пътнически влак има 7 вагона. Всеки вагон с по 9 купета с по 8 места. Предварително продадени билети за 366 места. Колко вагона могат да се откачат от влака, ако на всички гари по маршрута се качват по-малко пътници, отколкото слизат?

в един вагон има 72 места, в 7 вагона има 504 места, те са продали 366 места, остават свободни 138 места, това са един вагон и още 66 места. Няма как да махнат два вагона, защото при тръгването няма да има места за всички пътници. 

# 496
  • Остров Приятелство
Ууууф, просветна ми бре!  Simple Smile
То е толкова елементарно, а аз тук някакви изчисления....
Извинете ме за лаишкия въпрос!  Peace

# 497
  • Остров Приятелство
Елементарно, елементарно....колко да е, като гледаш оригиналните цифри и цифрите на детето си?! .....вярно решение, верен извод  Thinking ....ама нещо се губи в превода....  366 мнооооого прилича на 336     ooooh! Laughing Laughing Laughing

Съжалявам за спама, ама пусто чак до сега не ми даваше мира....гледам, обяснихте ми, имам си и аз същото пресмятане, ама аз пак гледам и решавам, пак се чудя как едно, а не две, като сметките са верни... Извинете!   bouquet

# 498
И аз се зачудих на такава лесна задача как може да се допусне грешка, а ето какво било обяснението. Като ученичка много често ми се случваше да объркам едно число с друго. Затова свикнах винаги да си проверявам задачите. Ама чак към 7-ми клас узрях за тази идея. На по-малките явно им е по-трудно да са концентрирани и върху детайлите, те повече следят основната нишка.

# 499
Започна European Girl’s Mathematical Olympiad (EGMO 2014) в Анталия, Турция. http://egmo2014.tubitak.gov.tr/

Българският отбор: Павлена Ненова (СМГ, 12 клас), Деница Маркова (СМГ, 10 клас), Велина Иванова (СМГ, 12 клас), Виолета Найденова (СМГ, 9 клас), ръководители Емил Колев и Ирина Шаркова.
http://egmo2014.tubitak.gov.tr/?q=BGR

Ето и снимка: https://www.facebook.com/egmo2014
Успех!

Може да се каже, че на практика и свърши, при това успешно:

http://www.bgmathcafe.com/1/post/2014/04/egmo-2014.html

# 500
  • гр.Варна
Някой знае ли защо има различни задачи в темата за  4 клас във Варна от тези в останалите градове?

# 501
Защото ВМС е балообразуващо за прием в МГ!

# 502
  • София
ВМС - В задачите за 1ви клас имаше задача,в която се търси обиколка на триъгълник!Смятам,че не е справедливо да се дават задачи,каквито децата не са и чували!Разбирам,че на организаторите им се иска да направят по-трудни задачи,но по тази логика дайте да им дадем и квадратни уравнения и да видим дали все пак някой ще се справи с тях.
Също смятам,че и задачата с портокалите,бананите и мандарините се свежда до решаването на система,което пак не ми се връзва за първокласник,но да речем ,че с някаква логика биха могли да го измъдрят решението.Все пак има задължителен материал в учебниците и си мисля,че трябва да го съблюдават и да се придържат към него.Разочарована съм.

# 503
Напротив! Задачите е редно да бъдат не по-трудна, а трудни. Иначе ще бъде просто бизнес- ходене на математически състезания срещу такса, а лесните условия ще водят до огромен брой максимални или поне високи резултати. Създаване на едно имагинерно усещане. Не че и сега не е бизнес. А е редно да се отсее кой може и кой не още в първи клас, хайде втори клас.
Иначе всеки е свободен да пилее време и ресурс и да посещава кое и да е състезание.

И да се върнем в близкото минало, когато сили със съучениците си мерехме само на Олимпиадите. От клас ходеха по максимум пет деца, а колко от тях отиваха на втори кръг е друг въпрос и то най-важният. А задачите не бяха лъжица за всяка уста.

# 504
  • София
Това все пак не е контролно та да върви по материала в учебника.
Още повече, че моят син учи в първи клас обиколка на тригълник и на правоъгълник.
А и в крайна сметка ходенето на състезание не е задължително.

# 505
ВМС - В задачите за 1ви клас имаше задача,в която се търси обиколка на триъгълник!Смятам,че не е справедливо да се дават задачи,каквито децата не са и чували!Разбирам,че на организаторите им се иска да направят по-трудни задачи,но по тази логика дайте да им дадем и квадратни уравнения и да видим дали все пак някой ще се справи с тях.
Също смятам,че и задачата с портокалите,бананите и мандарините се свежда до решаването на система,което пак не ми се връзва за първокласник,но да речем ,че с някаква логика биха могли да го измъдрят решението.Все пак има задължителен материал в учебниците и си мисля,че трябва да го съблюдават и да се придържат към него.Разочарована съм.

В първи клас моето дете учеше в училище за обиколка на фигури, но не помня точно кой месец.Но не ми се вярва да е било чак през май.Във всеки случай, на изходното ниво в първи клас имаше в училище такава задача.

Задачите със заместване целят точно логическото възприемане и решение, миналата година, мисля, имаше такава задача на Кенгуруто за първи клас.

# 506
  • Варна
Може и вече да им обясните, че "периметър" = "обиколка", защото мисля във 2ри клас го срещнахме по състезателни задачки. Въобще състезанията за 1-3 клас по мое лично мнение освен логика искат и знанието на значението на много думички. Wink

# 507
В материала за първи клас -учебниците на "Просвета" наистина няма урок за обиколка или поне не видях като рових след обсъждане в първолашката тема. Моето дете се е справило с тази задача, но защото аз му бях обяснила. Със стандартния материал в училище децата не могат да направят кой знае какво на състезание. Трябва си допълнителна работа у дома.
Има обаче училища, в които предимно състезателни и трудни задачи се решават-някои частни. На ВМС видях приятелка, чието дете учи в частно училище и тя ми разказа, че само такива решават. Другите се минават в предучилищната Laughing

# 508
  • София
Напротив! Задачите е редно да бъдат не по-трудна, а трудни. Иначе ще бъде просто бизнес- ходене на математически състезания срещу такса, а лесните условия ще водят до огромен брой максимални или поне високи резултати. Създаване на едно имагинерно усещане. Не че и сега не е бизнес. А е редно да се отсее кой може и кой не още в първи клас, хайде втори клас.
Иначе всеки е свободен да пилее време и ресурс и да посещава кое и да е състезание.

И да се върнем в близкото минало, когато сили със съучениците си мерехме само на Олимпиадите. От клас ходеха по максимум пет деца, а колко от тях отиваха на втори кръг е друг въпрос и то най-важният. А задачите не бяха лъжица за всяка уста.
Ами добре,няма да се записваме повече за състезания,след като не ни е дошло на ум,че трябва да минем материала ПОНЕ за втори клас и тогава да се явим на състезание за първи клас.

Интересно ми е също като пишете,че вашите деца са учили за обиколката на фигури,това в частни училища ли става?Значи трябва да обърна внимание на класната на детето ми,че нещо не й е наред в избраните учебници и помагала.То от много демокрация и всеки учител сам да си избира по кои учебници да учи,ей така се получава накрая.

# 509
Ами добре,няма да се записваме повече за състезания,след като не ни е дошло на ум,че трябва да минем материала ПОНЕ за втори клас и тогава да се явим на състезание за първи клас.

Ама ти наистина ли мислиш, че математическите състезания се ограничават до стандартния материал, даван в училище на контролни и за изпитване? Ако си го вярвала разбирам огорчението ти, но си в грешка. За да се ходи на състезания трябва надграждане в някаква степен и колкото по-големи стават децата, толкова повече се разтваря ножицата между училищните задачи и тези давани по състезанията. И това е така, защото училището е за всички, а състезанията само за малцината изявени математици. Ако всеки може да реши задачите какво състезание ще е това?

Общи условия

Активация на акаунт