ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 30]

• 64 714
  • 738
  •   2
Отговори
# 375
Редемче, ти къде видя бика на Мода?

# 376
  • Варна
...
Рових , рових , но те успях да намеря отговор и затова пак ще питам коя поред е спирката на автобус 22,25 за парк Емиргян от Кабаташ , как да се ориентираме къде да слезем ......и наобратно от Емиргян до Кабаташ коя линия трябва да хванем и от къде ? Благодаря ви предварително .
... спирката на 25Е не е последна, но е пета след втория мост. Това не значи, че спира на всяка спирка и че в задръстването, в което вероятно ще се движите, ще разберете коя спирка е поред. Просто помолете някой пътник да ви каже къде да слезете, като произнесете името на парка с въпросителна интонация. Това, естествено, когато наближите, т.е. като минете втория мост. А ако в автобуса има табло, лесно ще видите, когато следващата спирка е İETT Emirgan Durağı‎. Като слезете, обръщате гръб на Босфора и виждате входа на парка. Има още няколко входа, но този е най-удобен при нашия начин на придвижване.

За отиването до Сапфир наскоро отново обяснявахме, споделяхме и коментирахме... Автобусът, който свързва двата обекта, е EL2, тръгва от подхода към парка - като влизате, ще видите спирката. Пътува през немалки интервали, затова преди да влезете в парка, вижте на тази спирка разписанието, за да си направите сметката кога да подходите обратно, за да поемете към Сапфир.

След този мой пост има твой и още, които отговарят на въпросите ти.

# 377
Хубаво кумпири освен в района на Ортакьой, къде другаде могат да се хапнат?
Спирката на метрото в Лалели къде се намира ориентировъчно (ясно,че е на Орду,но в близост до... ? Някакви особености?

Имам въпросче, към пътувалите за лалетата тази седмица - в парк Гюлхане продават ли луковици или има само в Емиргян и още един парк в азиатската част ( както е според брошурката в интернет)

# 378
Само ще добавя, че в автобусите има електронно табло, което показва коя е следващата спирка, както и поредните няколко след това. Аз ползвах два автобуса - до Емиргян и след това до Сапфир и не беше трудно да се следят спирките.

# 379
  • София
Само ще добавя, че в автобусите има електронно табло, което показва коя е следващата спирка, както и поредните няколко след това. Аз ползвах два автобуса - до Емиргян и след това до Сапфир и не беше трудно да се следят спирките.

Не знам ние ли сме "късметлии", но може би в 30% от случаите тези табла не работят. И то винаги се случва, когато разчитаме на тях.  Sad Добре, че имаме GPS и се ориентираме по зададената цел.

В парка Гюлхане досега не е имало павилиони с цветя. Този парк и не присъства в програмата на фестивала. А и може би греша, но досега луковици не съм виждала да продават. Има само готови растения, които са доста големички и тежат. Това винаги ме е спирало да купя нещо, защото след това трябва да го разнасям. Павилиони с цветя миналата година имаше на Хиподрума, но не знам за тази.

Кумпири ние ядем по Истиклял. Винаго са били по-евтини от Ортакьой и то значително. Но пък я няма гледката.  Wink Гледаме да компенсираме с гледка от високо към навалицата по стъргалото.  Laughing

# 380
  • Варна
Дори и това за таблата е написано в поста ми от 31.03.

f-4е, не знам. Виждала съм някъде по стандартните маршрути, обаче не обърнах внимание, защото на мен от дюнери и балък екмек.. и кестени... място не ми остава, а и прекалено големи ми се видяха. На Ортакьой са емблематични. Все някой ден ще се пробват.
Луковици има винаги вляво от Египетския пазар. Тук също вече има богат избор.

# 381
Таня , много благодаря за изчерпателната  информация , от това имах нужда   bouquet

Благодаря ви за помоща   bouquet

Информационните табла в автобусите четох , че не винаги работят , както в трамная , затова имах нужда от повече яснота .

А след парка трябва да се приберем до хотела , понеже имаме заявена екскурзия , затова ще ми трябва линия от Емиргян до Кабаташ  newsm78

# 382
  • Варна
Тъй като автобусът може да е пълен и да нямаш видимост във всички посоки, както съм написала, можеш да се обърнеш към някой от пътниците. Не е сигурно, че ще видиш всичко, описано от Таня, затова се застраховай.
Неработеши табла в трамваи не съм виждала, а в автобусите понякога е нямало такива, защото са били още съвсем нови.
След като се отива с познатите три автобуса, нормално е и на връщане да се ползват те.

# 383
Благодаря Simple Smile  А горе-долу каква е нормалната цена на кумпирите и

# 384
  • София
Благодаря Simple Smile  А горе-долу каква е нормалната цена на кумпирите и

Последния път на Истиклял беше 6,50 лири (миналата пролет). В Ортакьой е 10 или повече.

# 385
  • Варна и...духом на Босфора
 Crazy Хелънче,още от два,три часа следобед по моя
спортен канал даваха тръгването на агитките,по лъчове.
Обаче и маризи големи имало,после
по новините гледах.Един аслан
в кармъзъсаръ с колата,фенерите
му счупиха страничното стъкло.

В едно заведение на Истиклял и ние
ядохме компир и отгоре гледах тълпата.
Обаче абито дет го прай голям пинтия
на маслото беше,и не ни хареса много.
Както Таня е писала,6_6.50лири струваше.

Нямайте грижи с 25Е,той е Оскара на автобусите!

# 386
А самия Великден дали ще бъде отбелязан в Света София ?

https://www.youtube.com/watch?v=KWhvk2jbjqc&feature=youtu.be
Великден се празнува в българската църква. Интересно да чуете как българки си говорят на турски там.

Последна редакция: пн, 07 апр 2014, 12:46 от ASSAMARIS

# 387

Спирката на метрото в Лалели къде се намира ориентировъчно (ясно,че е на Орду,но в близост до... ? Някакви особености?

Не е на Орду, а на Шехзадебашъ - улицата, която минава зад Лалели университет към джамията Шехзаде.
Преди като минавахме по улицата от Орду покрай университета (университета остава в дясно), беше разкопано, предполагам че е там.

Кумпири има и на Чамлъджа Simple Smile

пп  на тази карта,  лилавото квадратче с надпис Vezneciler

Последна редакция: пн, 07 апр 2014, 01:48 от пенда

# 388

Не е на Орду, а на Шехзадебашъ - улицата, която минава зад Лалели университет към джамията Шехзаде.
Преди като минавахме по улицата от Орду покрай университета (университета остава в дясно), беше разкопано, предполагам че е там.

Кумпири има и на Чамлъджа Simple Smile

пп  на тази карта,  лилавото квадратче с надпис Vezneciler

Това на картата е самата метростанция. Но понеже е подземна станция, както обикновено има два входа. Единият е откъм бул. Орду (Buyuk Resit Pasa Cd - за пътникопотока от Т1), а другият на улица 16 Mart Sehitleri. В момента е отворен само вторият.

# 389
Таня , много благодаря за изчерпателната  информация , от това имах нужда   bouquet

Благодаря ви за помоща   bouquet

Информационните табла в автобусите четох , че не винаги работят , както в трамная , затова имах нужда от повече яснота .

А след парка трябва да се приберем до хотела , понеже имаме заявена екскурзия , затова ще ми трябва линия от Емиргян до Кабаташ  newsm78

Дори и да не работи таблото (което е малко вероятно за автобусите по тази линия), едва ли ще пропуснете спирката Emirgan - най-вероятно на нея ще се изпразни половината автобус. За всеки случай попитайте някого за спирка Емиргян. Аз винаги питам, дори и да съм 100% сигурен. А хората в автобусите в Истанбул са много отзивчиви.  

Миналата есен хотелът ни бе до входа на парк Йълдъз (тази година в него са засадени 830 000 лалета, незнайно защо този парк не се дискутира в темата за лалетата), което налагаше използването на автобус по това направление. На всичките автобуси таблата си работеха и отчитаха правилно последователността на спирките.

Общи условия

Активация на акаунт