ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 16

• 93 145
  • 871
  •   1
Отговори
# 810
  • густо майна Филибето
Четох и аз, обаче тези гранулки нали са направени така, че само да поемат, без да отдават?
Не съм пробвала Терауед, но които ползват са доволни. По една супена лъжица на цвете в градината при засаждането.

# 811
Нова тема, тези препарати ми се виждат екстра - смисъл първо да намеря подходящо растение и това да е бонус, но не бих разчитала само на него. А и ние понякога дори не ходим веднъж седмично, скоро заминаваме на почивка и например няма да ходим уикенда. Хем ми се иска да имам нещо на прозорците хем не виждам как като ходим рядко. А зимата какво да ги правя?

# 812
  • София
Извинявам се, че нахлувам в темата, но не искам от незнание да съсипя китката.
Та бях си харесала червена кана от пролетта още. Сега обаче си купих насадена в саксия, висока, даже цвят има.
Въпросът ми е дали мога сега да я бодна в градината, или да си остане в саксията(висока е 160 вече).
Много ми се иска да й се порадвам това лято. Имам подходящо слънчево място, сега в жегите всеки ден поливам.
Благодаря, момичета!

# 813
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Извинявам се, че нахлувам в темата, но не искам от незнание да съсипя китката.
Та бях си харесала червена кана от пролетта още. Сега обаче си купих насадена в саксия, висока, даже цвят има.
Въпросът ми е дали мога сега да я бодна в градината, или да си остане в саксията(висока е 160 вече).
Много ми се иска да й се порадвам това лято. Имам подходящо слънчево място, сега в жегите всеки ден поливам.
Благодаря, момичета!

ако не разбутваш пръста и корените, можеш да пресаждаш по всяко време  Peace
важи не само за каните  Hug

има обаче една малка подробност, ако до сега е била на сянка,  няма да е добра идея да я облещиш на слънце, независимо от поливките  Peace
опитай да я климатизираш първо  Peace

# 814
За саксийни цветя четох интересен съвет - под саксията се слага един зелен блок, от онези за декорации с живи цветя, напоява се добре с вода
Саксията си черпела влага от него

В моята нова градина разбрах горе-долу кое какво е
Едните плевелоподобни цветя били някакъв мак
Точно на бурен прилича, образува едни големи бодливи топки и в тях са цветовете
Ужасно грозно нещо
Оставих ги да прецъфтят и събрах семена, че съседката искаше
После отрязох всичко, тези дни ще се опитам да изкопая колкото се може повече от корените, ще сложа нова пръст за хризантеми

Загледах и хортензиите, ще пробвам да взема една и да видим дали ще се хване

А сега за онази гнус охлювите
Купих сини зрънца, ръсих няколко пъти, изчезват и пак се появяват
Пробвах да ги режа и да ги оставям, в началото изчезваха, после си стояха така в тревата като гнусни ла..ненца и се наложи да ги събирам
Затова реших да пробвам и бирения капан
купих бира, изкопах дупка, сложих кофичка от 1л гръцко кисело мляко и снощи изсипах едно кенче бира
Днес изсипах кофичката в компоста - бляк бляк бляк, 30 бр бяха купонясвали вътре
Сега заредих наново капана, ще слагам още един в другия край на градината

Съседката всяка вечер по три пъти обикаля из градината с ножица и канче
Аз се опитах, с рязането се справям, нагласям голямата ножица за храсти, поглеждам настрани и режа
Ама събирането не ми се отдава, после някой ще трябва да чисти повърнато из цял декар морава

# 815
  • густо майна Филибето
Това с гъбата сигурно е супер за отиване на почивка Simple Smile Само дето тия гъби май са скъпи.

Моите охлюви са миниатюрни и безбройни, сините гранули свършиха работа като че ли. Отделно четох за утайка от кафе и наръсих където не ми стигнаха гранулите. (не обичали кофеин) Там не съм забелязала за спрат да гризат, но като цяло заради жегите нещо позачезнаха. Очаквам ново включване есента. Догодина ще пръсна поне 3 пакета още пролетта.  #2gunfire
Сега някакви гъсеници ми гризат листата на всичко и са ги нащърбили яко. Обаче не ми се излива такова количество отрова из градината, ще изчакам да стане нетърпимо Mr. Green И без това тровя зеленчука за брашнеста, картофена мана, белокрилки, червеи , а напоследък и миризливки (колкото и да е странно, виждат сметката на плодовете на домата, стават твърди и жълти вътре)

# 816
При нас е нещо страшно с тези охлюви
Сините гранули бяха изядени и въпреки това охлюви си имаше, изчезваха за малко само
Сега с бирата в кутията сутрин има поне 30
Аз сложих вътре една пластмасова саксийка с дупки от орхидея да е като сито и да ги вадя само тях, изсипвам ги в една торба, слагам сол за всеки случай че първата реколта я хвърлих на компоста и те след няколко часа изтрезняха и се размърдаха, после торбата добре завързана и опакована в още торби на буклука

На две места сложих и капан с бира в пластм.шише от 1.5л
Реже се на около 10 см от гърлото, слага се отрязаната част в шишето с гърлото надолу и широката част нагоре, залепват се добре двете частич сипва се малко бира и се слага вечер легнало в градината
Скоро почват да се редят на опашка на бара гадовете, ето в картинки стъпка по стъпка как се прави
http://nematoder.se/bygg_snigelfalla.php

Лошото е че не пием безалкохолни и нямам толкова много шишета

Да питам за хортензията
Ще се опитам да прихвана от съседката докато си купя една саксия
Ако се хване клончето ще го засадя в пръст, но наесен и зимата какво да го правя?
Май ще му е рано за градината навън, дали ще е добре да го държа в гаража на гладно или в стаята?

Последна редакция: нд, 09 авг 2015, 10:59 от Анонимен

# 817
  • густо майна Филибето
Страхотна идеята с капана! Благодаря!  bouquet
Аз бях оставила една импровизирана купичка  от отрязано пластмасово шише, с бира вътре. Обаче забравих, и след седмица две плевих нещо и усещам някаква страшна воня, ама страшна. А то - от купичката, аз като съм я плевила съм я катурнала и разложените трупове са съобщили за себе си Mr. Green
Хортензията зимата я дръж на хладно. Като е такава малка, не трябва да е под нула.
Не е ли по-лесно да си купиш newsm78 Догодина ще си имаш голяма цъфтяща хортензия.

# 818
  • Пловдив
Момичета, купих си хортензия от Кауфланд и искам да си я засадя в градината. Дали може? Правила съм няколко опита, с купени от различни место, но все неуспешни, явно нещо изпускам. Ще съм благодарна за съвети.

# 819
Ще купя да, тези дни ще е
Но ме сърбеше да пробвам и с клонче
Кипената саксия сега директно ли се сади или да изчакам до септември?

В капаните влизат съвсем малко при мен, 2-5
А в купата са поне 30
Тази година едва сега почна лятото, юни и юли бяха студени, дъждовни, влажни и гадовете са се размножили много

# 820
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush идвам с информация  Blush

преди време някой беше питал за люти чушки в саксия - в Лидл има и са намалени. изглеждат страхотно, по един стрък са в саксия, а има и жълти и черни и червени чушки  Crazy
"горогледи са"  Peace

# 821
Момичетааа, помощ! не знам дали сте се сблъсквали с такова нещо, но напоследък около едната ми туя непрекъснато има оси, не знам дали имат гнездо вътре, не смея да разровя  CryУмирам от шубе, когато простирам наблизо + се притеснявам и за котарака, който непрекъснато е наоколо. Дайте акъл  Cry

# 822
Купи си Ектокил и опръскай добре.

# 823
Има ли го това по магазините? А туята? Да не загине и тя? Уф. Мъжът каза, че имало гнездо. Cry

# 824
  • густо майна Филибето
Разгърни туята вечер, докато спят, за да им откриеш гнездото и пръскай. На туята нищо няма да й стане.
Ето какво друго открих, пръска се от 6м Grinning http://www.otrovi.com/borba-s-osi/preparat-protiv-osi-i-starsheli-300ml-3.html

И още нещо добро, но ми се струва скъпичко, а не пише колко време може да се използва. http://www.otrovi.com/repelenti/progonvane-na-osi-waspinator.html На мен много ми трябва нещо такова за асмата, осите изядоха гроздето Sad

Последна редакция: нд, 16 авг 2015, 15:15 от Ljuboznatelna

Общи условия

Активация на акаунт