Автоимунен тиреоидит на Хашимото (33)

• 74 739
  • 747
  •   1
Отговори
# 150
Излезна ми резултата на ТСХ  #Crazy  #Crazy  #Crazy мнооого е високо (10.78)!!! Дано за 2-3 дни да не стане беля  Praynig Утре лекарката ще ми назначи нова схема на еутирокса
Стискам палци всичко да е наред и мисли позитивно . Моята бременност започна с ТСХ 8 и нещо , всичко беше наред . ТСХ буквално полудява по време на бременност ето защо е нужно да се следи постоянно  Hug .

Аа, оки!  Hug

СГГ Hug мерси!
Елч  Hug
Умеманси и на мен д-р Начев ми каза, че за около 2 седмици ТСХ-то ще падне Simple Smile
Другата седмица на 17.04.2014 са ми казали да си направя контрола на ТСХ-то и ще го видим  Praynig  Peace Вярвам, че вече ще е овладяно Simple Smile

# 151
  • София
Днес ми излязоха резултатите.
ТСХ ми е 1,89 - за месец и половина се е повишил от 1,64. А всъщност това е периода, в който започнах да пия еутирокс. Бременна съм в 13 г.с.  Как да си обясня това завишение  newsm78
И моят хемоглобин е паднал доста - от горна граница се е срутил до 129 - на долна граница. Да се притеснявам ли с тези резултати  Rolling Eyes
не

Днес ми излязоха резултатите.
ТСХ ми е 1,89 - за месец и половина се е повишил от 1,64. А всъщност това е периода, в който започнах да пия еутирокс. Бременна съм в 13 г.с.  Как да си обясня това завишение  newsm78
И моят хемоглобин е паднал доста - от горна граница се е срутил до 129 - на долна граница. Да се притеснявам ли с тези резултати  Rolling Eyes
не

Благодаря за отговора! Просто ми стана чудно как се е вдигнала стойността откакто пия хапче. Преди това за 6 месеца без никакви лекарства падна от 2,5 на 1,64 ...

# 152
  • София
magia,може да ти е малко ниска дозата, нали ще направиш консултация с еднокринолог?

# 153
  • София
Да, в понеделник!

# 154
Здравейте от мен!
Изпуснала съм новата тема  Thinking
Днес е хубав празник! Поздравявам всички празнуващи!
Аз май имам нужда от някакви витамини предвид сезона, пък и много напрежение ми се насъбра. Хем е по хубави поводи, хем много се притеснявам и ми действа на психиката Tired Ето днес вече от 2 часа са ми заглъхнали ушите и ми е отпаднало  Tired ходих до поликлиниката даже да ми мерят кръвното, но сякаш не е от него, защото беше 130/70 на едната ръка и 120/70 на другата. Както и да е, дано ми мине вече. Вие пиете ли някакви витамини? Аз какви да си взема, за да не ми вредят на жлезата. Аз не помня дали съм писала, но от началото на месец февруари ми спряха лечението.
Ще гледам да наваксам с 11-те страници, които съм изпуснала. Ако на някой му предстоят изследвания или нещо друго, пожелавам успех!

# 155
Seti Beti, писа, да. Аз даже те питах на какви стойности спря лечението.
Дано се задържат в нормите хормоните, без терапия!  Hug

Относно витамините, аз пия в момента само Д, С и В комплекс - има различни видове. Това са ми "дежурните". Всичко друго, което съм пила е инцидентно.  Simple Smile
Пробиотик пия все по-често и Магнезий.

Честит празник на всички! Честит имен ден на всички носещи прекрасни имена на цветя!
Да сте живи и здрави, да сте щастливи и обичани!   bouquet

# 156
Seti Beti, писа, да. Аз даже те питах на какви стойности спря лечението.
Дано се задържат в нормите хормоните, без терапия!  Hug

Относно витамините, аз пия в момента само Д, С и В комплекс - има различни видове. Това са ми "дежурните". Всичко друго, което съм пила е инцидентно.  Simple Smile
Пробиотик пия все по-често и Магнезий.

Честит празник на всички! Честит имен ден на всички носещи прекрасни имена на цветя!
Да сте живи и здрави, да сте щастливи и обичани!   bouquet
Мереленда,доктор ли ти изписа всички тези витамини и пробиотика и магнезия за какво се пият?

# 157
  • София
За магнезия и аз се замислям...мога ли да проверя някак,дали имам нужда newsm78
Някакво изследване ли що ли?

# 158
aldita, никой нищо не ми е предписвал. Информирам се чрез интернет, форумки, проучвания на доктори, публикувани в интренет и т.н. източници.

Темата с витамините е много спорна. От какво имаме нужда, от какво нямаме... мнения различни. Най-добре е да се направят кръвни изследвания, разбира се, за нивата на витамините. Сега има промоция в Рамус, изследване на 25ОН витамин Д на цена 20 лв, което е много добра цена. Дори за изследвалите се има промоция за повторно изследване след 2 месеца на цена 15 лв. Витамин Д е важен за правилната функция на щитовидната жлеза, и не само. Често при болни от АИТ се среща недостиг, но това само изследване може да потвърди. За правилно усвояване на витамин Д е нужен Калций и Магнезий.
Магнезия струва около 3-4 лв да се изследва. Калций, цинк - също. Витамини от Б групата са по-скъпи.
Съвсем скоро в темата пуснах линк с видео, което Тони Бонбони сподели в темата за Базедова болест. Изгледай видеото - препоръчвам ти го. За витамините става въпрос, при болни от АИТ.
Ето:
Скрит текст:
Тони е пуснала в темата за Базедова болест 2 клипчета за витамините. Тъкмо допълнение към темата, която обсъждахме.

Като видях сега витамин А и се сетих, че си купих течен. Пак Папазова беше препоръчала и четох и в ББ тийм комбинацията Калций, Магнезий, Витамин Д, витамин С и витамин А.
Знам че е прекалено, но...като не се лекува заболяването, нищо не пречи да се търсят и някакви алтернативи с цел подобряване функцията на щитовидната жлеза.
Аз се старая да се храня ниско-въглехидратно високо-мазнинно.

Малко информация от интернет за витамините при АИТ:
http://thyroid.ovo.bg/news/tireoidit_na_khashimoto/2011-09-07-6
Относно пробиотиците:Всички болести започват в червата
Шуслерови соли:
Скрит текст:
Добавям отново този коментар, който пусках няколко пъти:
Понеже стана въпрос за добавки, ще цитирам мнението на ciarabella от темата за Базедова болест.
Записките са от безплатните лекции по случай Световния ден на хомеопатията, които се проведоха в няколко града.
Доктор Папазова водеше лекциите, с още една докторка, но и забравих името.

Тони много гадно, че са се объркали плановете и трябва да чакаш понеделник    Hug

Ето и моите записки от лекцията
"Внезапният стрес и влиянието му върху щитовидната жлеза":
От аюрведа и източната медицина – 5 чакра се асоциира с щитовидната жлеза, шийни прешлени,гърло. Като енергиен център тази чакра е отговорна за комуникациите, себеизразяване, креативност (съответно, когато е засегната, всичко това "куца").  Това е чакрата на добрата воля, и тя се затваря, когато грубо се намесваме и се опитваме да контролираме живота и поведението на друг човек/хора. Терапии за балансиране на 5 чакра – ежедневно използване на гласа – пеене; общуване с природата и съзерцание.

Нарушените нива  на самочувствие (нагоре или надолу),  липса на подходяща емоционална среда, постоянно недоволство, силен шок и/или стрес, перманентно поддържане на високи нива на стрес в ежедневието, блокиране на емоциите навътре, подхранване на отрицателни емоции/тъга/гняв/мъка/болка и т.н. с цел „да са живи“ с години и др. – създава се предпоставка за отключване на щитовидно заболяване. Пациентите с такова заболяване могат да бъдат както плахи и лесно обидчиви, така и настъпателни, лесно „запалими“, дори агресивни. Градация на емоцията при всички положения почти няма – бързо и лавинообразно до крайно състояние.
Лайтмотив – Никога няма да постигна това, което искам.Кога ще дойде и моят ред?

При хиперфункция – „Избързвам,за да не съм последен“ (гняв, преобладаващо чувство)
При хипофункция – „Предавам се, преди да съм тотално смазан“ ( страх, преобладаващо чувство)

Единственият най-сигурен механизъм, да намалим стреса за жлезата е промяна на приоритетите, след като сме се вгледали и оценили собствения си житейски коловоз до момента; освобождавнето от гнева, ще доведе до пренастройване на ценностната система, само така можем да увеличим резистентността си на ежедневния стрес.

Как работи стреса върху човешкия организъм?
Външен стресов фактор – дехидратация – вътреклетъчен стрес (може да остане с години, ако не сме положили усилия, за изчистване на стресовите нива от този дразнител) – черният дроб се включва със свръхпроизводство на холестерол (холестеролът е изключително важен и ценен за клетката-той я спасява, да не загине при дехидратацията) – свръхпроизводството на холестерол при перманентно стресово дразнение, води до нарушаване на храненето и детокцикацята на клетката – натрупват се кисели радикали (т.е.възпаление) – нарушена е клетъчната функция (минералният баланс на ниво клетка).

Слънце и вода. Слънчевата енеергия, незаменим източник на енергия за тялото (само при изгрев и залез слънце – справка интернет, различни учения и техники как да използваме слънчевата енергия градивно за организма си). Вода – помага за възстановяване на клетъчните функции – 40мл/кг тегло на ден ( чай, айрян,супа и т.н. – е течна храна, която може да се прибави към дневната нужда от доставяне на вода за организма, но само водата хидратира.

Физическа активност
(съобразена с индивидуалните особености и състояние на човек), дихателни упражнения, йога, капки на Бах, Шуслерови соли  - подпомагащи оздравителния процес.
Хранене. Омега 3 мастни киселини – чия, пресни яйца, океанска риба – изключително полезни. Омега 6 мастни киселини – поддържат възпаленията в организма, избягват се. Лененото масло на нашите географски ширини НЕ съдържа омега 3 мастни киселини, както лена в Канада, например. Затова не е препоръчителна употребата. Мляко – само биволско, и за някои хора, може и овче мляко (алергията към млечния белтък, е водеща, при изключително голям процент от хората; дори да не е изразена с ясен физически симптоп, тя работи на клетъчно ниво, и нанася поражения, които физически се усещат като проблеми в различни органи). ГЛУТЕН – враг N1 на щитовидната жлеза . Сол – само хималайска.

Култура на хранене
– 4-5 хранения дневно, щадяща термична обработка, ползване на пресни продукти по възможност, хранене с плодове и зеленчуци (особено тъмно зелени) според сезона! Съотношение на плодове към зеленчуци в дневното меню – 1:3 .

Така..виждам, че доста дълго се е получило, но си преписах доста от записките. Не съм изброявала храните, които Тони вече описа..може да съм повторила някои неща, които тя вече е казала – съжалявам за което  Hug На мен лично психологическата и източна интерпретация и характеристики на хората със щитовидно заболяване, както и механизмът на работа на стреса (не съм включила в описанието другата схема с надбъбречните жлези, но аз мисля, че тя е много популярна и затова не я споменах тук) ми беше много интересно. Също това, което се каза за глутена...всъщност на глутенова диета, са и много други заболявания (на прима виста се сещам за аутистичния спектър), и положително развитие след включване на диетата се отчита, почти незабавно . Накрая говориха и за шуслеровите соли, дадоха и няколко примерни комбинации при хипо- и хипер-функция.
Надявам се да е интересно  Hug Heart Eyes Hug

Здравейте момичета  Hug   bouquet Hug
Значи за Омега мастните киселини не съм се изразила много добре в предния пост - не казаха да се изключи Омега 6 (както например натъртиха за глутен-а), а че съотношението в храната между Омега 3 и Омега 6 трябва да е със сериозен превес на Омега 3  ( 4:1)
За шуслеровите соли, имаше въпроси накрая доста, и бяха категорични, че могат да се съвместяват свободно с текущото лечение (каквото и да е то - хормонално, тиреостатитци, билки и т.н.). Можело всеки да си купи и да ги приема. Обаче, най-добре било все пак, да се направи интервю при хомеопат, за да може той да определи правилните потенции - понякога се налагало от някоя сол големи ударни дози в някои етапи. Тези комбинации, които дадоха за масово ползване, така да се каже, са в някакви по-малки дози. Въпреки че, казаха че няма как да се предозира със шуслерови соли, все пак било добре да не се самоекспериментира с потенциите на солите. Може до 4 различни соли да се взимат едновременно в един курс на лечение. Дозите са по 2 -3 до 5 табл. от сол на ден.
Сол номер 1 - при хипофункция на жлезата;
Сол номер 4 - за отстраняване на фибрилни отлагания в щитовидната жлеза; казват й сол на жлезите с вътрешна секреция
Сол номер 5 - при нервност, напрежение, безсъние; при хиперфункция на жлезата
Сол номер 8 - много важна и при хипер- и при хипо- функция; срещу дехидратация на клетките
Сол номер 10 -  при хипофункция; чисти, срещу задържане на течности и шлаки всякакви
Сол номер 11 - и при хипо- и при хипер- функция; цялостно регулиране на обмяната; за черен дроб
Противовъзпалителен комплекс (при токсикозите)- соли 3,5,7 и 9; схема: по 3 до 5 таблетки от сол 3 и 5 сутрин; и 3 до 5 таблетки от сол 7 и 9 - вечер
Не си спомням даваха ли комбинации за Базед и Хашимото отделно и аз да не съм записала или по-скоро не дадоха  newsm78 Направими впечатление, че Базед споменаха веднъж мимоходом, показвайки една снимка на екзофталм и ендемична гуша, докато за Хашимото непрекъснато имаше препратки в цялото експозе и на двамата лектори newsm78
Имаше една книжка за шуслеровите соли, която беше в пакета с материяли, които ни дадоха, и там мернах, че имаше комбинации от соли за различните щитовидни заболявания, обаче сега не е при мен книжлето да погледна и да препиша. Като го взема, ще видя и ще постна пак  Hug Аз още не съм много образована по въпроса с тези соли, обаче ще се поправя скоро и може би ще си направя и аз една комбинация  Mr. Green

# 159
Благодаря ти Мереленда,перфектно изчерпателна! Simple Smile

# 160
Благодаря ти много,за полезната информация!

# 161
  • София
Здравейте,
Може ли някой да ми каже д-р Начев кога преглежда в Майчин дом и в кои часове? Миналата седмица звънях на регистратурата, но не успях да се свържа.

# 162
icheto защо звъниш на регистратурата? Свържи се с него и го питай кога и къде е удобно да отидеш!

# 163
Момичета, да се "похваля" - вече си имам хашитоксикоза. Ужасно предозирана съм или кой знае какво, но... Докторката каза да спра всичко за две седмици. Че лечението с тироксин не било за мен и т.н. Ще ми сменя лекарствата. Но защо чак сега, а моето ТСХ от февруари е на долна граница. Моля ви да ми пишете какви са ми перспективите, какво трябва да очаквам, лошо ли е и колко? Трябва ли да се притеснявам. Мереленда беше ми писала, че също е скачала в двете крайности, моля за повече подробности. Четох, че 5% са болните от това, просто нямам думи. Чак края на юни щяла да ме приеме докторката в болница, записах се даже. Какво е това чудо... Какво да правя, да продължа ли да си взимам селена, витанините? Хем бях при тази лекарка - направи ехо, видя резултати и почти никаква реакция, малко намали дозата, а тя си беше над 100. Аз си глътнах езика от изумление.

# 164
Момичета, да се "похваля" - вече си имам хашитоксикоза. Ужасно предозирана съм или кой знае какво, но... Докторката каза да спра всичко за две седмици. Че лечението с тироксин не било за мен и т.н. Ще ми сменя лекарствата. Но защо чак сега, а моето ТСХ от февруари е на долна граница. Моля ви да ми пишете какви са ми перспективите, какво трябва да очаквам, лошо ли е и колко? Трябва ли да се притеснявам. Мереленда беше ми писала, че също е скачала в двете крайности, моля за повече подробности. Четох, че 5% са болните от това, просто нямам думи. Чак края на юни щяла да ме приеме докторката в болница, записах се даже. Какво е това чудо... Какво да правя, да продължа ли да си взимам селена, витанините? Хем бях при тази лекарка - направи ехо, видя резултати и почти никаква реакция, малко намали дозата, а тя си беше над 100. Аз си глътнах езика от изумление.
Според мен просто трябва време да свикнеш с хапчетата.Бях 3 месеца предозирана , а на 4 месец скочи ТСХ на 4 .Доктора постоянно увеличаваше и намаляше дозата ,но не ми ги спря .Само казваше трябва да свикнеш с еутирокса и съм му благодарна за това .В момент който ми увеличи дозата на 100 и ТСХ си влезна в норми .Все пак докторката ти преценя за лечението ти ,аз просто споделих как е станало с мен.

Общи условия

Активация на акаунт