Автоимунен тиреоидит на Хашимото (33)

• 74 758
  • 747
  •   1
Отговори
# 90
  • София
МАТ са антитела към щитовидната жлеза и увеличението им е показател за наличие на автоимунно заболяване. Селеногин е предписан с цел понижаване на антителата. Дали обаче наистина селенът понижава антителата - няма доказателства. При всички случаи е полезен приемът.
Смята се, че ако антителата влязат в норми, то може да се постигне ремисия и имунната система да спре да атакува собствената си щитовидна жлеза и да я унищожава.
А как да се повлияе на самите антитела - статии и публикации с различни версии има много. Остава някоя от тях и да действа.
 Препоръчителна диета при хипотиреоидизъм | Алтернативна медицина
Цитат
Скрит текст:
Хипотиреоидизмът е ендокринно заболяване, което се характеризира с намалена функция на щитовидната жлеза. За да бъде подобрена функцията на щитовидната жлеза, трябва да бъде приложена специална диета за хора, страдащи от хипотиреоидизъм.

Тази диагноза може да бъде поставена след установяване на повишени стойности на тироид-стимулиращия хормон (ТСХ, TSH) и ниски стойности на тироксин (известен също като Т4) и трийодтиронин (наречен Т3) в кръвта.

Симптоми на хипотиреоидизъм:

уголемяване на щитовидната жлеза,
    лесно настъпваща умора,
    ставни и мускулни болки,
    загуба на енергия,
    повишаване на теглото,
    повишена сънливост,
    нередовна менструация,
    тежко протичащ предменструален синдром,
    затруднено сваляне на тегло,
    запек,
    депресия и потиснато настроение,
    суха кожа,
    чупливи нокти,
    суха и чуплива коса,
    косопад,
    понижено либидо,
    подпухналост в областта на лицето и крайниците,
    затруднено усвояване и метаболизъм на калция,
    синини и проблеми с кръвосъсирването,
    затруднено образуване на кърма,
    повишени нива на LDL ("лошия" холестерол) и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания,
    алергии,
    трудно заздравяване на рани и циреи,
    изтръпване на китките и ръцете,
    нарушение на паметта,
    намалени когнитивни способности,
    по-бавен говор,
    хиперглосия (много голям език),
    мускулни крампи.

Важно е да се отбележи, че диетата при хипотиреоидизъм с различна етиология е различна. В тази статия ще бъдат разгледани диетичните правила, които трябва да бъдат спазвани при йоднедоимъчен хипотиреоидизъм и при хипотиреоидизъм при тироидит на Хашимото.

Препоръчителна диета при йоднедоимъчен хипотиреоидизъм (ендемична гуша)

Въглехидрати и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм

Първото и най–важно правило при тази диета е забраната за консумация на хранителни продукти, които съдържат бяло брашно и захар. Препоръчва се употребата на пълнозърнести храни, но дори и те трябва да се в ограничено количесто.

Протеини и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм

От есенциално значение за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза е приемането на храна, богата на протеини, по време на всяко хранене. Протеините са отговорни както за синтезирането, така и за транспорта на щитовидните хормони до всички тъкани в човешкия организъм. Най–благоприятният начин, за да си набавите протеините, е с консумацията на следните храни:

ядки,
    месо, като най-подходящо е месото на рибата,
    яйца,
    киноа.

Мазнини и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм

Друга много важна част при спазването на подходящия хранителен режим е приемът на мазнини, които имат съществена роля за поддържането на нормално хормонално равновесие. Здравословен източник на мазнини са:

зехтин,
    ленено масло и семе,
    различни видове ядки,
    пълномаслени сирена,
    извара и мляко,
    продукти с кокосово масло.

Соеви продукти и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм

В соевите продукти се съдържат вещества, наречени флавони. Тези субстанции са известни още като фитоестрогени, които в човешкия организъм наподобяват действието на хормони. Предполага се, че те притежават инхибиращ ефект върху нормалната синтеза на щитовидните хормони. Затова пациенти с диагностицирана хипофункция на щитовидната жлеза не трябва да приемат соеви продукти.

Гоитрогени и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм

Гоитрогените са вещества, които блокират усвояването на йода, необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Зеленчуците, богати на гоитрогени, са:

зеле,
    ряпа,
    броколи,
    карфиол,
    маруля,
    брюкселско зеле,
    къдраво зеле,
    алабаш,
    репи,
    просо,
    спанак,
    ягоди,
    праскови,
    фъстъци,
    соя.

Тези продукти могат да се консумират ако са добре сготвени и в малки количества.

Кафе и йоднедоимъчен хипотиреоидизъм и тиреоидит на Хашимото

Задължително трябва да бъде намалено количеството на приеманото кафе. Кофеинът, основната активна съставка на кафето, може да доведе до производство на големи количества кортизол, който има пагубно влияние върху нормалната функция на щитовидната жлеза. Кортизолът води до намаляване на нивото трийодтиронина, защото нарушава превръщането му в активен хормон. Резултатът е увеличаване на тироид-стимулиращия хормон (ТСХ) в кръвта.

От друга страна, когато кафето е прието веднага след приема на медикаментите за лечение на хипотиреоидизъм (Л-тироксин) пречи на абсорбцията на лекарството.

Накратко диетата, която се препоръчва за хора с диагноза йоднедоимъчен хипотиреоидизъм, трябва да включва храни богати на йод, магнезий, цинк, таурин и тирозин. Другото важно условие е ограничаването на кафето и напитките, съдържащи кофеин и храните, които инхибират усвояването на йод.

Препоръчителна диета за страдащи от хипотиреоидизъм при тиреоидит на Хашимото

Глутен и хипотиреоидизъм при тиреоидит на Хашимото

Болните с тиреоидит на Хашимото е много важно да избягват консумацията на храни, съдържащи глутен. Причината за това се обяснява с производството на антитела към глутена. Поради сходството на антигените на глутена със структури от нормалния паренхим на щитовидната жлеза антителата, произведени срещу глутена, атакуват клетките на щитовидната жлеза и водят до влошаване на състоянието.

Храни, полезни и препоръчителни при диета без глутен, са:

Кинуа – семена, които съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини, което е предпоставка за пълното им усвояване. Освен за хора, които са на безглутенова диета, тези семена са подходящи и за пълни вегетарианци.

Амарант - известен още като Петльов гребен. Тези семена отново съдържат всичките аминокиселини, като преобладава аминокиселината лизин.

Кафявият ориз е една от най-препоръчваните храни като основен източник на въглехидрати при безглутеновото хранене. На пазара се предлагат вече и сладоледи, които са приготвени от кафявия ориз.

Елдата е също хранителен продукт, които не съдържа глутен. Тя е много полезна поради високото си съдържание на магнезий. А магнезият е един от микроелементите, които подпомага нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Чиа Чиата принадлежи отново към групата на семената. Това растение е познато още от древни времена като за първи път е култивирано от ацтеките.

Глутатион и хипотиреоидизъм при тиреоидит на Хашимото

Добавката на глутатион може да бъде много полезна в борбата с тиреоидита на Хашимото поради силните му антиоксидантни свойства. Глутатионът може да подкрепи организма в борбата с възпалителните процеси и в същото време да модулира нарушения имунен отговор на организма. Освен това подпомага процесите на възстановяване на щитовидната жлеза.

Основната цел на диетата, предназначена за страдащи от хипотиреоидизъм при Хашимото, е ограничаване на храните, стимулиращи производството на антитела срещу щитовидната жлеза и ограничаване на възпалителните процеси, допълнително увреждащи щитовидната жлеза.

Източник: Нина Карова

Препоръчителна диета при хипотиреоидизъм | Алтернативна медицина
Merelenda, златна си! Hug
Само да вметна, че скоро бях при ендокринолога и питах за глутена. Каза, че тази теория е отхвърлена. Глутенът нямал нищо общо с проблемите на щитовидната жлеза. Rolling Eyes
Днес пък ходих при хомеопат, който ми даде хранителна добавка Акутил (рибено масло, омега-3, гинко билоба, вит.Е, вит.В12, фолиева киселина...) за подобряване на кръвообръщението, за чупливите нокти,  суха коса, подобряване на паметта и т.н. Rolling Eyes

# 91
ив, стискаме всички палци! от тук нататък нещата само трябва да се оправят!

# 92
Оффф, благодаря ви момичета, еми д-р Начев каза.....въобще не е добре утре елате в Надежда в 10 ч. ще ви приема. Това е....моля ви - стискайте палци!!!!

Стискам Ви плаци, но не плачи ... всички ще имате здрави и красиви бебета на финала ...  Hug

# 93
Merelenda, златна си! Hug
Само да вметна, че скоро бях при ендокринолога и питах за глутена. Каза, че тази теория е отхвърлена. Глутенът нямал нищо общо с проблемите на щитовидната жлеза. Rolling Eyes
Днес пък ходих при хомеопат, който ми даде хранителна добавка Акутил (рибено масло, омега-3, гинко билоба, вит.Е, вит.В12, фолиева киселина...) за подобряване на кръвообръщението, за чупливите нокти,  суха коса, подобряване на паметта и т.н. Rolling Eyes
Като стана въпрос за глутен, че се сетих някои неща.
Селенът подпомага синтеза на Т3 хормон. Така се твърди.
За глутена, наистина, нашите ендокринолози отричат, но чуждестранните след проведени опити твърдят, че изключването на глутен влияело благоприятно за понижаване на антителата и влизане на хормоните в норма. Гледам, че професор Папазова цитира напоследък тях. Аз съм чела само преведени статии оттук-оттам, както и посочената в цитата:
Цитат
Поради сходството на антигените на глутена със структури от нормалния паренхим на щитовидната жлеза антителата, произведени срещу глутена, атакуват клетките на щитовидната жлеза и водят до влошаване на състоянието.
Относно предписаните ти добавки, намирам ги за себе си за напълно адекватни за болна щитовидна жлеза, но бих добавила и изследване на витамин Д и при нужда прием на витамин Д. Също и магнезий, особено при ускорен пулс и повишено кръвно налягане, а и за по-добро усвояване на витамин Д. От друга тема се насочих и за К2, но не съм си купила. Отново има връзка с правилното усвояване на калция, Д и магнезий.
На този етап пия само В витамини комплекс, витамин Д, магнезий. Понякога приемам и един комплекс с В витамини (В1, 2, 3, 4, 5,  6,7, 9, 12 - мисля тези бяха), Е и С. От време на време като ме заблъска много сърцето пия мента, глог и валериана. Обмислям след прегледа при ендокринолог да отида на невролог.

Някоя от вас пие ли някакви успокоителни, сънотворни, антидепресанти?

# 94
Някоя от вас пие ли някакви успокоителни, сънотворни, антидепресанти?
Аз пия спешните капки на д-р Бах на мен много ми помагат почти веднага се успокоявам. Иначе за глутена не съм чела никъде тази теория да е отхвърлена напротив по скоро тук лекарите ги мързи да се дообразоват непрекъснато и да следят новостите. На мен безглутеновата диета не ми се вижда толкова страшна, аз в момента съм и на анти кандида диета та ето това си е вече ад. Обаче съм отслабнала към 5 кг   Simple Smile

# 95
Уха, сериозна цена имат тези капки, но от друга страна пък са 30 мл. Не са малко като количество.
От интернет магазин ли си ги купуваш или?

# 96
Аз ги купувам от feelunique 7-8 евро някъде ама едно шише се пие много време така че не са скъпи ама мисля че човек може и сам да си ги приготви. Имам една книга от 89 година казва се 1001 въпроса и отговора за природосъобразен живот и скоро си я намерих вкъщи и щях да припадна като видях че имаше и за капките на Бах и как да си ги приготвиш у дома. Та има варианти де.

# 97
Няма да откажа рецептата, ако не те притеснявам. Може и на лични  Simple Smile

# 98
Пуснете рецептата тук, за да може и друг да се възползва ! Mr. Green

# 99
Тони е пуснала в темата за Базедова болест 2 клипчета за витамините. Тъкмо допълнение към темата, която обсъждахме.

Като видях сега витамин А и се сетих, че си купих течен. Пак Папазова беше препоръчала и четох и в ББ тийм комбинацията Калций, Магнезий, Витамин Д, витамин С и витамин А.
Знам че е прекалено, но...като не се лекува заболяването, нищо не пречи да се търсят и някакви алтернативи с цел подобряване функцията на щитовидната жлеза.
Аз се старая да се храня ниско-въглехидратно високо-мазнинно.

# 100
Ето за капките на Бах не знам обаче дали лесно се намират билките а май трябва да са свежи

Последна редакция: сб, 05 апр 2014, 12:34 от Niss

# 101
  • София
Ето за капките на Бах не знам обаче дали лесно се намират билките а май трябва да са свежи https://lh3.googleusercontent.com/CW_5w-k_mqs97Pw1oPu74M6sIy-nHG … BuTCXSZ8_aTQ=s400

https://lh4.googleusercontent.com/ayD-536tfk09aFoyb_Nt7fgQieF-_o … lRvWjvehXQ5A=s400
Гугъл хром не отваря линковете.

# 102
  • София
Сега разбрах, че д-р Желязков препоръчвал за Хашимото автохемотерапия. Някой да е пробвал такова чудо? Звучи ми страшничко. Thinking

# 103
мацки, днес си пуснах контролата в бодимед на позитано. явно няма да има резултати днес, но понеже в понеделник съм при начев според вас фатално ли е, че я пуснах днес и трябва ли да я повтарям в понеделник в централата?
все се надявам, че не ги съхваняват до понеделник или нещо такова....

# 104
Според мен не е нужно да повтаряш изследването.

Общи условия

Активация на акаунт