ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 8

• 70 438
  • 763
  •   1
Отговори
# 645
  • Silistra
ivelina_e_koleva - На мен първата инжекция золадекс ми я биха втория ден на цикъла и той беше по-дълъг - 14 дена и след това не ми е идвало повече, а сега ще си слагам третата инжекция. АГ ми каза че след първата е нормално още едно кървете, но аз нямах такова, а тук повечето момичета казват че имат. Все пак при всеки е различно
аз съм на лукрин, чудех се дали е нормално да имам кървене 10 дена след като ми биха първата, но след като прочетох това, съм сигурна. Няма смисъл да звъня на лекаря. Просто ще изчакам.
Krisisi сега ще ходиш ли на контролен преглед. Ще правите ли опити за бебе. Извинявай , не съм чела предишни твои постове и не знам какво е положението при теб.
Да, ще правим опити за бебе още от този месец, на преглед ще ходя следващия месец, защото АГ ми е в Стара Загора, а живея в Силистра и нямам възможност по-рано. Надявам се вече всичко да е нормално Simple Smile

# 646
Момичета имам нужда от съвет. Бяха ми предписани 3 инжекции Золадекс.
Последната беше на 2ри февруари. На 14 февруари ми дойде цикала, което е странно. Сега сме 12 март и около 2 седмици ме обливат топли вълни.
Имах такива след втората инжекция, но не и след третата. Чак сега.
Може ли някой да каже дали е преминавал през нещо такова?
Притеснявам се, а живея в чужбина и не мога да отида на лекар. Аз мога де, но тук нищо не разбират така или иначе.

# 647
coco_bear, на мен също са ми поставени 3 инжекции Золадекс, първият цикъл ми дойде 70 дни след последната инжекция. А топлите вълни ги имах от втората инжекция и така почти до изтичане на тези 70 дни. Притеснително ми се струва кървенето, което си имала. Аз поне не съм чувала за нещо подобно. Хубаво е поне консултация по телефона да направиш със док. в БГ.   bouquet

# 648
  • София
По горния въпрос не мога да дам мнение, защото съм на трета инжекция от шест, иначе си имам топли вълни от след втората инжекция. Но се включвам и аз с един въпрос- имали ли сте проблеми с килограмите, защото аз съм почти постоянно гладна  hahaha и съм качила два килограма, в листовката си пише че може да има промяна в теглото ама все пак някой имал ли е този проблем

# 649
  • София
Аз съм пред втора тримесечна инжекция и горещите вълни сякаш се разредиха. Даже преди две седмици бях на екскурзия 10 дни и като се връщахме се сетих, че нито веднъж не съм усетила горещи вълни.  Mr. Green Сега пак ги имам, но като че ли не са толкова чести. Аз напълнях два кг. на тази екскурзия, но си мисля, че е защото постоянно нещо ядях. Сега съм три кг.  над моите 50 и го отдавам на това, че ми се наложи да си седя само у дома последните два месеца, а въобще не съм спортувала, защото не мога сега. Като си седи човек у дом, постоянно нещо хапва. Радвам се, че поне не ми се изостри апетита към шоколад и подобни сладки неща, че щеше да е страшно положението  Joy
Надявам се на топло време за да мога вече  да вървя повече навън. Но много се дразня на качването на килограми, не толкова защото не се харесвам, а защото дрехите ме стягат и са ми неудобни. Моите дрехи са си тесни и три кг. отгоре ми идва много. 
Иначе някакви истерични прояви заради обърканите хормони не съм имала.  Имам случаи, които се усещам по-нервна безпричинно, но гледам да се въздържам.
Други странични ефекти като болки в кръста, главоболие и т.н. не съм имала.

# 650
coco_bear, мисля, че не трябва да се притесняваш. Топлите вълни и въобще страничните ефекти става по-силни накрая, когато лекарството се е натрупало в организма. При повечето момичета топлите вълни са най-силни накрая, след последната инжекция.
Странното обаче е че си имала цикъл няколко дни след последната...а преди това беше ли спрял цикълът?

# 651
  • София
Аз си имам от време на време и главоболие, любимо ми е да се събудя с него  Crazy, и явно съм станала дразнеща, защото ММ каза че инжекциите + подготовка за сватбата = ужасно нервна и мрънкаща аз  hahaha

# 652
  • София
Аз си имам от време на време и главоболие, любимо ми е да се събудя с него  Crazy, и явно съм станала дразнеща, защото ММ каза че инжекциите + подготовка за сватбата = ужасно нервна и мрънкаща аз  hahaha

Подготовката за сватбата, освен приятно занимание си е и доста изнервящо. Така че мъжлето ти да има малко търпение. Не е само от хормоните  Joy
А ти сигурна ли си, че е било цикъл. Имам предвид - както обикновено ли беше или само кръв и по-слабо течене на кръвта. Ако е последното, доста момичета имат такива спорадични кървенета.

# 653
  • Варна
Момичета здравейте,

Аз съм вече притеснена, Минаха повече от 60 дни след поставяне на последния ми Золадекс, с точност днес сме 63-ти, а менструация няма  Cry

Това нормално ли е???

Честно казано вече се моля да ми дойде! Още когато започвах лечението пита лекаря дали е сигурно, че функцията на яйчниците ще се възстанови и ме увериха, че ще се! Нямало случай да не се...

Все пак при мен няма нищо все още! Някой да е бил в подобна ситуация и да си е правил изследвания да види дали има задаваща се менструация?

Бихте ли ме насочили и към добър лекар - АГ в София за проследяване, който да разбира от ендометриози, тъй като ендометриозата ми я откриха и оперираха в Плевен - проф. Горчев.

Благодаря Ви! Моля да ми пишете на лични, че трудно проследявам отговорите на моите въпроси във форума. След това обещавам да споделя инфото и опита с други нуждаещи се от съвет и помощ. Желая Ви хубава седмица, макар и снежна  (поне в София)

Последна редакция: сб, 14 мар 2015, 12:23 от mama 06

# 654
  • Варна
[
Здравейте,следя от известно време форума.Имам правена операция за отсртаняване на миома в Плевен при проф.Горчев.След операцията ми казаха,че имам ендометриоза и трябва да проведа 6 месечно хормонално лечение,което ще се уточни при следващото ми посещение след месец от операцията.Докато дойде времето до следващият преглед съответно мина и първият цикъл след операцията.На самият преглед професора ми обясни за инжекциите Лукрин депо,които трябва да се бият 6 месеца.При четенето на епикризата доста се двоимя,дали да ми назначи лечението,т.к. пише""наличие на повърхностни ендометриозни огнища по cavum Douglassi".Нямам кисти,тръби нормални,яйчници нормални.Попитах кога да започна със слагането на инжекциите,и той каза при следващия цикъл.
Та питанката ми е:1-чета,че повечето тук си поставят веднага инжекциите,без да чакат цикъл и 2 - не са ли много 6 инжекции,предвид епикризата.
Гледам на теб са ти назначили Золадекс.Нямам издаден протокол,само епикриза.

[/quote]
[/quote]

# 655
  • Варна
www.medinfo.bg/spisanie/2014/8/statii/endometrioza-1733
Искам  да ви подам малко инфо за ендометриозата,поне за мен беше интересно.

# 656
  • Варна
www.npo.bg/contents/131/
Още информация за начина  на подаване на документи и отпускане на лекарствата по ЗК.

# 657
  • Варна
www.npo.bg/contents/131/
Още информация за начините за лечение на ендометриоза и възможностите за забременяване след това.

# 658
Здравейте, момичета, имам дилема сега, почти съм решила, но все още имам леко колебание. В Турция ми предлагат да пунктират 2те ендометриозни кисти и после да ги обработят с някакъв електрод, който все пак леко обгаря. А д-р Стаменов ми предложи да направи или пункция на кистите през влагалището и обработка с спирт или алкохол не си спомням точно или ако има добър достъп да направи изрязване. Като той по-скоро клони, почти на 100 % към пункция на кистите през влагалището. Запазила съм час скоро за Надежда така че трябва бързо да реша и да действам вече.
В Турция предлагат да прекъснат и тръбата с хидросалпингс и другата, която е запушена. А в Надежда - тази с хидросалпингс да се махне, а другата ако е запушена откъм матката да се остави, а ако е запушена в другата част, да се махне.
Как ви се струва? Едната ендометриозна киста е около 2 см, а другата е около 2,6 см. Десният ми яйчник е със силно редуциран размер. А тези кисти са на левия.
Притесненията ми идват от това да се прави пункция на ендометриозни кисти, знам, че е трудна процедура, и от това, че при обгарянето се намалява резерва. Прекъсването на тръбите е щадящо към резерва, но пък крие своите рискове, може да се наложи следваща лапароскопия, ако тръбата продължи да прави проблеми или създаде ембриотоксичност, макар и изолирана от матката.
Ако някой има подобен опит, моля, да сподели.

# 659
  • София
Прекъсването на тръбите е щадящо към резерва, но пък крие своите рискове, може да се наложи следваща лапароскопия, ако тръбата продължи да прави проблеми или създаде ембриотоксичност, макар и изолирана от матката.
Ако някой има подобен опит, моля, да сподели.

За другото сме си говорили и няма да коментирам сега. За тръбите ми е думата. Възможността за успешна бременност с проблемни тръби клони към нула. Дали е хидросалпингс, дали е накакъв друг проблем е без значение. Ако тръбите не са ок, при инвитро се стига до неимплантиране на плода, до неговото отлепване /заради токсичната среда/ или до придърпването му в някоя от увредените тръби, което води до извънматочна бременност. Аз лично съм на мнение, че по-добре е без тръби, но с успешна бременност, отколкото с тръби и с безкрайни мъки и невъзможност за задържанр и износване на плода. Е, и чудеса се случват, но аз предпочитам да не разчитам на тях.
В заключение искам да кажа, че в началото на миналата година по време на моята втора лапароскопия в Надежда се срещнах с една колежка от университета,  която идваше от Щерев с три неуспешни инвитро процедури.  Предстоеше й на другия ден операция за премахване на едната или двете /не помня точно/ тръби заради хидросалпингс.  Оттогава не я бях виждала, до преди няколко седмици. Предстои й раждане април месец. От първата инвитро процедура след операцията е забременяла.

Общи условия

Активация на акаунт