Неколкократно изтеглена сума при безконтактно плащане - как се процедира

• 6 257
  • 17
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Бих се радвала на съвет ако на някой от вас му се е случвало подобно нещо.
В неделя си купих стока за 5,40 лв. Когато отидох да заплатя продавачът реши, че това ще стане безконтактно, но тъй като очевидно нямаше опит с този вид разплащания ми мина безконтактно картата набързо четири пъти през устройството и накрая заключи, че транзакцията е неуспешна и платих с въвеждане на пин код. Изрично изразих съмнение да не би все пак безконтактната транзакция да е била успешна, но ме увериха, че не е така и затова си платих по стандартния начин (с въвеждане на пин код).
Както знаете, при безконтактните разплащания баланса излиза няколко дена по-късно. Така вчера вечерта, когато си проверявах виртуално движението по сметката, се изненадах с липсващата сума от 21,60 лв. Помислих си, че някой ми е източил сума от картата и веднага звънях в картовия център на банката. От там ме посъветваха днес да си направя подробна справка. Сутринта в картовите авторизации лъсна липсата. Имам общо пет пъти платена сумата от 5,40 лв.
Сега ще се разправям с банки и не знам как ще ми възтановят сумата. Ще се радвам на съвети на препатили

# 1
Иди се разправяй първо с продавача, пък ще стане ясно как ще процедирате.

И ние имахме проблем с такова плащане в Лидл. Но при съмнения дали изобщо е било осъществено от страна на касиерката, управителят на магазина звъня в банката да провери още на момента. Така не се стигна до подобно дублиране.

# 2
  • София
Веднага отиваш в банката и обясняваш подробно как стоят нещата.  Peace

На мен преди Коледа ми се случи нещо пак в тази сфера. Плащам във Фантастико сметка около 43 лв с дебитна карта. Касиерката първия път не успя да се справи, но от втори опит - хоп готово. Вечерта вкъщи си проверих онлайн баланса по сметката и изненада - взета ми е два пъти сумата от 43 лв. На следващия ден цъфнах в банката и една много любезна госпожа оправи всичко. Вярно, поседях повечко време, но важното е, че сумата в рамките на деня ми беше възстановена по картата. Признавам си обаче, че ако бях пазарувала още неща чрез картата, надали щях да "хвана", че ми липсват 40+ лв.

Иди се разправяй първо с продавача, пък ще стане ясно как ще процедирате.
Според мен това е напълно безсмислено.  Peace

# 3
Отиди в банката.
Пазарувах в Практикер, платих с карта, неуспешна транзакция, та втори път. Установих веднага че два пъти съм платила- немалка сума.
Отидох в банката, обясних и до дни ми възстановиха сумата. След седмица получих и писмо по куриер с извинение от централата на банката, да не спирам да им използвам услугите, макар банката с нищо да не ми е виновна.

# 4
Безконтактното плащане има повече недостатъци отколкото предимства. Най-малкото може да ви засече без да сте пазарували и пак да платите немалка сума. Не се хвърляйте на всяка новост, особено тази мисля, че няма и да се наложи.

# 5
  • Пловдив
Обадих се в банката още вчера вечерта на дежурния телефон, а днес след работа ще ходя. Поискаха ми касовата бележка, та съм ровила в боклука да я намеря. Малко е размазана (все пак три дена е стояла в боклука), та ще видим какво ще стане. Отделно съм направила и разпечатка от виртуалния клон за движението по сметката, където се виждат една след друга петте транзакции. После ще пиша пак какво е развитието. Сега искам да имам предварителна подготовка за това на какво да наблегна в банката като отида

# 6
  • Пловдив
Безконтактното плащане има повече недостатъци отколкото предимства. Най-малкото може да ви засече без да сте пазарували и пак да платите немалка сума. Не се хвърляйте на всяка новост, особено тази мисля, че няма и да се наложи.
Съгласна съм, още повече има само звукова индикация за транзакцията. Но все пак идеята е да се избегнат опашките. Но има още какво да се желае като сигурност на плащанията

# 7
Като един лаик да попитам - в случай на кражба на картата как стои въпросът ? Все пак щом не се изисква въвеждане на ПИН код, значително се улеснява плащането, дори за крадците  newsm78

# 8
  • Пловдив
Сумата, с която можеш да плащаш безконтактно на ден е ограничена до 50 лв

# 9
Благодаря  Simple Smile

# 10
  • София

Съжалявам, че ще бъда груба, но това е тотална глупост.

А когато имате съмнения, че транзакцията е минала, а по някаква причина служителят не е разбрал, настоявайте да изкара бележка за последната успешна транзакция на терминала или дневник на транзакциите. Това на място ще покаже какво е минало и какво не е.

Просто не позволявайте на неуки служители да ви минават картата по няколко пъти.

Повечето терминали изкарват бележка прии безконтактно плащане. Има някои обаче, които не изкарват автоматично, но това може да стане ръчно от ЖЪЛТИЯ бутон на терминала.

Не бива да се плашим от новостите, а да се научим да работим с тях.

# 11
Като един лаик да попитам - в случай на кражба на картата как стои въпросът ? Все пак щом не се изисква въвеждане на ПИН код, значително се улеснява плащането, дори за крадците  newsm78
Естествено, че ги улеснява.

# 12
Само подадохме възражение в банката.
Не са ни карали да показваме касова бележка.
Възстановиха я без никакви проблеми.

Подобни случаи се установяват лесно, не се притеснявай.

# 13
  • Пловдив
...
А когато имате съмнения, че транзакцията е минала, а по някаква причина служителят не е разбрал, настоявайте да изкара бележка за последната успешна транзакция на терминала или дневник на транзакциите. Това на място ще покаже какво е минало и какво не е.
...
До колко време може да се провери този "дневник на транзакциите". Направих покупката в неделя, днес ще ходя до банката, значи утре мога да отида до магазина

# 14
  • София
Сумата, с която можеш да плащаш безконтактно на ден е ограничена до 50 лв

И това не е вярно. Безконтактно можеш да плащаш колкото искаш в рамките на дневния лимит за плащане на картата. Въпросът е, че за безконтактните транзакции под 25 лв не винаги се иска авторизация - зависи от банката-издател. Има банки, които винаги искат авторизация.  

Ако ти откраднат безконтактна карта - постъпваш точно както с контактната - обади се в банката да я блокират. Рискът е някой да си купи кафе или вестник с нея.

Общи условия

Активация на акаунт