Рецепти за домашни пюрета и каши

• 685 667
  • 1 374
  •   2
Отговори
# 195
Мили мами, да попитам и аз. Моята принцеса е на 8 месеца и сега започваме с месото. Започнахме с готово пюрета (месни) и сега ми се иска да ги приготвям аз. Та питането ми е : Имали значение коя част от пилешкото месо се дава? Аз мислех да дам гърдите, бялото месо, но ми се струва доста сухо, осебенно ако го сваря. Вие какво мислите?
Благодаря предварително   bouquet

# 196
беба28, малките бебета не обичат гъсти каши. Смятам, че не е проблем да даваш пюрето смесено с адаптирано мляко, за да го понася по-добре стомахчето му. Peace
bicho malo, на малките деца се дава месо от пилешките гърди, защото то се смята за най чистото и без мазнини. Можеш да сложиш 1 кафяна лъжичка зехтин или парченце авокадо към месното пюре.

# 197
беба28,
струва ми се, че не можеш да сгъстиш с АМ. Пюрето от тиква може да сгъстиш със смачкан картоф (или ориз) - това е вкусна и разпространена комбинация. Тогава може да добавиш и АМ.
bicho malo,
както ти е написала basis, дава се месото от гърдите, но те съветвам много да внимаваш с пилешкото, защото масово е бъкано в хормони и антибиотици ooooh!.

# 198
Здравейте мами, и ние започнхаме да се захранваме преди 10-ина дена. Тъй като тук няма никакъв избор на готови пюрета (само Нестле и някаква местна марка Бледина) реших да си ги приготвям вкъщи. Затова темата ми се струва много полезна, мерси на Duhi Puhi за труда й   bouquet и на останалите за съветите.

За сега сме изцяло на домашни каши (безглутенови) и пюрета. Кашите приготвям като измивам зърната и ги оставям да се накиснат малко и после варя във същата вода. Когато се къснели зърната освобождавали голяма 4аст от минералите си във водата и затова прецених да не я хвърлям.
Искам да ви попитам става ли да се приготвят кашите по този начин, да се киснат и варят направо зърната (а не брашно) и после да се пасират (добре ли става като се пасира)? И колко време се киснат? Нямам възможност да си правя домашно брашно, тъй като нямам нито фурна, нито мелачка, а тук готови каши няма (явно тук не ги дават много), а като чета ми се струва, че са важна част от детското меню и ми се иска да й правя, защото не мога да си набавям готови. Надявам се, че поне зърна ще мога да си намеря  Rolling Eyes, със сигурност видях, че има амарант и киноа, овесени ядки няма начин да няма, също и ориз. Благодаря предварително  Hug

# 199
Домашните кашички стават много хубави. Аз правя от просо, ориз и елда.Елдата мирише малко кофти( на пушено), но малката я хапва с просо, а по-натаък ще пробвам с плод.Давай я 4иста или с плод, както на беб4о му харесва. Ако сте на АМ можеш да слагаш, за да се полу4и мле4на каши4ка и направо да заместиш хранене.
В зелен4уковите пюрета също слагам по малко зърна. Стават по-вкусни.
За кисненето ти ще си прецениш. Около 30 мин е достатъ4но. Когато се киснат зърната набъбват и съотношението им с вода при варене намалява.

# 200
Имам въпрос за просото - по спомени то е обвита твърда обвивка. 
-С тази обвивка ли се продава и ако да - как се маха? Предполагам, че просото което купувате е изчистено от нея, но все пак да попитам.
- И още нещо - защо предпочитате зърнени като просо, елда, амарант и други такива? Какво повече дават на организма от царевицата и ориза например? Питам, защото и ние започваме да се захранваме и може би ще добавя и аз тези продукти към кухнята на малката.
И още нещо  Embarassed - изброените продукти съдържат ли глутен?

# 201
didka_80, благодаря ти   bouquet
Може ли само още 1 въпрос - какво трябва да е съотношението с водата? Колко време се вари горе-долу и после веднага ли се пасира, още докато е горещо?

Данина, ето това съм си го копирала от пост на Косе Босе:

Оризовата каша е добра за начало. Ако оризът не е въведен, това позволява комбиниране на ориз с въведените зеленчуци. Кашата може да е директно от пълнозърнест ориз, в случая не е необходимо да се минава през белия ориз – детенцето е захранено вече с доста неща, така че няма да е тежка за стомахчето.

Елдата е добро продължение. Не е тежка за захранено дете, не е сериозен алерген, регулира стомахчето, добавя още желязо и важни белтъчини. Може да се редува равностойно с ориза.

Царевицата не е толкова ценна - няма важна хранителна стойност и не е безобидна откъм алергии. Ако не е в голямо количество или е под формата на царевично нишесте, може около 6-7 м., иначе около 8 м. Може да се въведе преди просото защото често присъства в състава на готови пюрета или за да се предлага многозърнеста каша или кисел за разнообразие.

Просото не е съвсем леко за храносмилането, но се приема сравнително добре и има отлична хранителна ценност. Може да се включи през 7-8 м., евентуално малко преди това като съставка на каша или като заместител на ориза в зеленчуково пюре. Добре се съчетава със зеленчуци, особено такива с повече желязо, не само като самостоятелна каша.

Киноата има отлични хранителни качества, по-добри от тези на останалите зърнени храни по няколко показателя. Освен това не е типичен алерген. Не е задължително да се бърза с нея – когато детенцето напредне със захранването, например около 9 м., тогава може да се включи като самостоятелна каша и да се използват хранителните ѝ предимства. Преди това по-важни остават класическите зърна (ориз, царевица и т.н.) и успешното им включване им в менюто. След това вече може да се разнообразява с различни зърнени храни и комбинации.

Амарантът се въвежда подобно на киноата – може да бъде едно от безглутеновите зърна, но може и да се даде след въвеждането на глутена с цел по-богато хранително меню. Амарантът е след киноата като хранителна ценност.

Доколокото знам всички изброени са безглутенови. Дано съм ти била от помощ. По другия въпрос не мога да ти отговоря за съжаление.

# 202
Да вси4ко изброено е без глутен. Просото го купувам белено и е жълто на цвят. Продават се в диети4ните магазини. По мои наблюдения малката много го оби4а(на 5 месеца сме  Simple Smile ), но ни действа по-разхлабващо.

След изкисване не им трябва много варене и съотношението им с вода ве4е не е 1:3, а 1:2 дори 1:1. Но ти си го прави 1:3 за да има пове4ко вода заради пасирането. Просото за 10 мин. и е готово. Елдата като се изкисне можеш само да я попариш, но за по-сигурно в на4алото я вари поне 10 мин. Впе4атленията ми от елдата съм писала по-напред в темата. Най-много си иска ориза поне 15-20 мин. Кафевият ориз овира по-трудно, а и неравномерно затова него поне половин 4ас. Готвила съм го за нас с гъби(за да разбера разликата) стана разкош. Имаше оба4е зърна които бяха преварени и такива които още хрупаха. Можеш да пасираш докато е вряло или по-изстинало няма зна4ение. Ако ти стане по-гъсти4ко разреждай с преварена вода. Имай на предвид 4е при изстиване кашата се сгъстява. Но ти като по4неш да ги готвиш ще му намериш цаката. И аз в на4алото не знаех докато не пробвах. Така 4е действай смело  Wink

Последна редакция: вт, 20 яну 2009, 15:22 от didka_80

# 203
didka_80, благодаря ти отново  Hug.  Аз не знам дали ще намеря тук всички видове зърнени култури, но ще правя каквото намеря.

# 204
Мами, а с какво си пюрирате зеленчуците?
Аз имам пасатор но мислех някакъв кухненски робот да си взема Thinking лошото е че са обемисти и заемат много място а ако се окаже неудачен вариян трябва само място да му търся.

# 205
беба28, аз си ги правя с пасатор, теб какво те притеснява, че не искаш с него да ги правиш?

# 206
Мами, а с какво си пюрирате зеленчуците?
Аз имам пасатор но мислех някакъв кухненски робот да си взема Thinking лошото е че са обемисти и заемат много място а ако се окаже неудачен вариян трябва само място да му търся.
Пасатор е чудно Simple Smile Но гледай да е по-водно преди да пасираш, че почва да лепка Simple Smile

# 207
Duhi_puhi, рецептите са страхотни   bouquet Можеш ли да ми дадеш някоя и с риба (пюре), че само такава не видях. Благодаря предварително  newsm51

# 208
Имам питане за съхраняването на пщретата.
Купих си робот и става мн хубаво и лесно  Peace
Днес мисля да направя 3 бурканчета с тиква за 4 дена някъде ще ми е това количество. Прочетох че се пасира и пюрето още горещо се  сипва в бурканчета и после се слага във фризера, но аз като нямам за цел да ги държа много дни може ли да си ги приготвя и да си ги държа в хладилника??? за 4 дена дали ще се развалят като не са отворени.

# 209
Aко хване ваккум и ги държиш навътре в хладилника могат да изкарат и1-2 седмици. Знам това от опит с първото Laughing

Общи условия

Активация на акаунт