Рецепти за домашни пюрета и каши

  • 683 509
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 360
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 684
Здравейте!И аз още от 9м. на моето дете си му приготвям пресни с домашно месо пюренца но не слагам много сол, а подправки въобще.Колкото по късно се започне с тях толкова по добре! Peace
За солта има много сериозни доводи 'контра'. Определено не е добра идея да се предлага, дори 'на върха на ножа', както пише по някои по-стари книжки. Бебешките бъбреци са незрели и излишната сол ги натоварва преждевременно. Същевременно в зеленчуците се съдържат достатъчно минерални соли, които да покрият нуждите на организма на растящия човек.

От 8 месец обичайно се приема за добра възраст за въвеждане на подправки. Възрастта е по-скоро заради готовността на стомахчето да преработва нови храни, не толкова заради алергии. Също както с другите храни, се спазва правилното на 4-5 дена между новите неща (подправки). Така или иначе, ако бебето е на кърма, познава вкусът на повечето подправки от кърмата, макар и в лека форма.

Лук, чесън, розмарин, магданоз, босилек, копър, мащерка, риган, не-лют пипер, анасон, мента, къри (от по-късна възраст) и други - за зеленчуци...
Ванилия, джинджифил, канела, кардамом, лимонова кора*, портокалова кора* (*по възможност от сигурни, добре измити с четка и сапун плодове) - за сладки неща/плодове...
И комбинации между горните също - според вкуса на семейството и традициите за приготвяне на храната, разбира се.
Майките от Индия, Мексико и прочее, се хранят със силно подправена, пикантна храна. Бебетата им също прояждат по-пикантна от тукашните храна - но когато това е нещо, с което цялото семейство се храни и майката е яла още от бременността си, то надали ще възникне проблем.

# 361
  • Бургас
  • Мнения: 344
Здравейте!
Може ли да се започне захранване с правени пюрета. Навсякъде пише да се започне с готовите.
Искам да започна с картоф, а то няма еднокомпонентно такова.
И в картофа колко кърма се прибавя? И след прибавянето трябва ли да се кипне?
Сори, сигурно ми са тъпи въпросите, но съм в голяма чуденка Hug

# 362
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 684
Тук едно 50% от майките почват с домашни храни (каши и пюрета) по една или друга причина Simple Smile Кърма се прибавя толкова, че да стане на консистенция като тесто за катми (по-гъсто от това за палачинки) първите пъти, после може по-гъсто, когато бебето вече ще знае какво да прави с лъжичката.

# 363
  • Бургас
  • Мнения: 344
Много благодаря, Бу Hug

# 364
  • Мнения: 3 869
Може ли да се започне захранване с правени пюрета. Навсякъде пише да се започне с готовите.

Препоръчват се купените заради голямото разнообразие и чат-пат подбраните суровини (дали наистина са био е друг въпрос). Само, че няма как да ме убедят, че нещо, което може да изкара 6 месеца в прозрачно бурканче на щанда е по-добро от прясно приготвената храна (от чат-пат подбрани продукти). Доколкото знам готовите пюрета се пастюризират (процес при който се убиват евентулани микроорганизми), но така се губят и много от полезните вещества в храната. Но готовите са много удобни, особено на път...

# 365
  • Мнения: 1 089
Готовите пюрета се препоръчват поради по-голямата сигурност от гледна точка на контминация с болестотворни агенти (микроорганизми и паразити).
На мен също не ми е известно да има еднокомпонентни пюрета.
Ние започнахме захранване с картоф с кърма, но поради някои проблеми се наложи прекъсване на захранването и захранване с оризова каша (определено препоръчвам инстантните готови каши за начало, особено пък след като си решила да захранваш преди 6-ти месец) и едва месец по-късо започнахме пак със зеленуковите. Дълго време давах картоф + готово пюре за постепенно въвеждане на отделните зеленуци, но ние се захранвахме зимата. Сега пролетта можеш да ползваш домашни зеленчуци за същата цел. Необходимо е да спазваш строга хигиена- аз миех зеленуците и плодовете с четка и сапун, изплаквах обилно, понякога обливах с вряла вода.
Всъщност "най-опасните храни" са зеленуците и плодовете, защото не се мият добре. Виж тук - http://www.medscape.com/viewarticle/576296

# 366
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 684
Необходимо е да спазваш строга хигиена- аз миех зеленуците и плодовете с четка и сапун, изплаквах обилно, понякога обливах с вряла вода.
Всъщност "най-опасните храни" са зеленуците и плодовете, защото не се мият добре. Виж тук - http://www.medscape.com/viewarticle/576296
Иска парола  Peace
Абсолютно си права, обаче. Аз все още мия по този начин, както за детето, така и за себе си, плодове и зеленчуци, за които не знам достатъчно (т.е. не са от позната градина).
Затова и изрично е писано в първия пост:

Цитат
Плодовото пюре се приготвя, като плодът се измие добре - може използвате топла вода, сапун и четка за отстраняване на всички замърсявания и химикали, които могат да се намират по външната кора или обвивка. Плодът се обелва добре...
...Домашно зеленчуково пюре се приготвя, като зеленчуците се измият много добре, обелят се старателно...

и т.н.

Иначе има еднокомпонентни готови пюрета - от бейби моркови, от пащърнак и други, въпреки че - без да омаловажавам доводите, които всеки може да има за себе си - Meg! пише неща, които и аз съм си мислела  Simple Smile

# 367
  • Мнения: 1 089
Иска парола  Peace
Иначе има еднокомпонентни готови пюрета - от бейби моркови, от пащърнак и други, въпреки че - без да омаловажавам доводите, които всеки може да има за себе си - Meg! пише неща, които и аз съм си мислела  Simple Smile
Ох, съжалявам, на мен явно не ми иска, защото съм се регистрирала, макар и толкова отдавна , че вече съм забравила...
И да, забравих за пюретата от моркови, а по мое време още нямаше само от пащърнак, та все забравям, но... те сякаш са по-скоро изключение ...

# 368
  • Мнения: 3 869
Менето със съпун е единственият начин да се отстранят пръсканите пестициди, понеже са мастноразтворими; за падането на нитратие трябва дълго киснене в студена вода (1 ч. и нагоре). Има един бг-сайт за поръчка на био плодове и зеленчуци (то и цяла тема си имаше преди време - може със търсачката да излезе).

# 369
  • Бургас
  • Мнения: 344
Много ви благодаря, мацки. Hug
Иначе смятам да захранвам в края на шестия месец, но сега се подготвям психически Grinning
Дали става за измиване на продове и зеленчуци препарата на Бочко за бебешки съдове? Или ако е сапун, бебешки ли да е?

# 370
  • Мнения: 8 242
Менето със съпун е единственият начин да се отстранят пръсканите пестициди, понеже са мастноразтворими; за падането на нитратие трябва дълго киснене в студена вода (1 ч. и нагоре). Има един бг-сайт за поръчка на био плодове и зеленчуци (то и цяла тема си имаше преди време - може със търсачката да излезе).
Хубаво де - миене със сапун на кое - което не го белите преди да го сготвите или дадете сурово Simple Smile Аз не се сещам Simple Smile
.. още повече като говорим за захранване..
Ябълката ли не се бели? Картофа ли ? Моркова ли ? ..

# 371
  • Мнения: 1 089
Мие се и това, което се бели, Духи пухи

# 372
  • Мнения: 8 242
Мие се и това, което се бели, Духи пухи
Rolling Eyes Чак толкова  Crazy

 Peace

# 373
  • Мнения: 1 089
Добре, помисли сега.
Ако знаеш със сигурност, че ябълката, която ще пасираш за плодово пюренце или плодово-зърнена каша на бебче е замърсена с вирусите на хепатит А, как би постъпила?
1. ябълката няма да се вари , което е много съществен момент
2. вероятността по плода или зеленчука да има наистина болестотворни организми не е никак малка.
3. самото белене не е метод, с който се маха мръсотията. Ако белиш неизмити картофи, виждаш колко пръст остава по обелените картофи. Затова се мие и преди беленето и след него, когато става дума за бебета и малки деца. А пръстта се маха най-добре с четка и сапун. Това важи и за другите замърсители.
4. храносмилателата система на бебето е толкова незряла, че не може да се справи с повечето замърсители, с които се справят малко по-големите деца и възрастните. Това е и една от причините да не се дава мед до 1 годишна възраст- има риск от ботулизъм, който не съществува при възрастните.
В края на краищата всеки решава сам, пък и може да има добрия късмет да не се срещне с нещо сериозно, но ако детето се разболее, не е нужно пост фактум да скубем коси, защото за няколко месеца не ни се е занимавало да мием повечко.

# 374
  • Мнения: 21
Момичета, да попитам някой дали знае  дали в млечните кухни се стараят да мият толкова добре всички зеленчуци?

Общи условия

Активация на акаунт