Рецепти за домашни пюрета и каши

• 683 679
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 495
аз пак да се върна на авокадото - колко като количество мога да й дам на бебка? (8.5м)
половин авокадо, половин банан (сурови), една печена (варена) зелена чушка и пилешко месце става страшна вкусотия Peace

# 496
  • София
аз пак да се върна на авокадото - колко като количество мога да й дам на бебка? (8.5м)
половин авокадо, половин банан (сурови), една печена (варена) зелена чушка и пилешко месце става страшна вкусотия Peace

половин авокадо и половин банан? това няма ли да стане много тежко?  newsm78
иначе сигурно има интересен сладко-солен вкус.

# 497
половин авокадо и половин банан? това няма ли да стане много тежко?  newsm78
иначе сигурно има интересен сладко-солен вкус.
*авокадото ни дава масленост и носи куп полезни съставки, от които детето на тази възраст има нужда, без да дразни стомаха
*банана ни дава въглехидратите

според мен не е тежко, но ако ти смяташ така - просто не давай Wink

# 498
Здравеите и от мен мили майки имам една питънка дъщеря ми е на 8 месеца и се чудя мога ли да и приготвям във вкъщи грис и ако може дайте ми някоя рецепта.Благодаря ви предварително Sunglasses

# 499
Имам въпросче - вкъщи с мъжа ми и двамата никак не обичаме лук. Скоро предстои захранване, то е рано за него, но поне да се ориентирам в принципите. Не мога да преценя как е по-добре - да включа в менюто всичко, което се препоръчва - ясно колко е български и полезен лука и присъства навсякъде, та ми се струва логично да не обременявам детето с нашите си непоносимости и да го захранвам както си му е редът с всичко. От друга страна обаче аз с лук не готвя, един вид ми се струва и логично да го уча да свиква на храната у дома. И трети вариант - да почна да готвя с лук, отделно за него, а после като ядем всички заедно? newsm78

Как процедирате в такива ситуации като готвите за детето? Знам за обратния вариант - когато се готви за възрастните, да се отделя от манджата, докато е още вода, зеленчуци и месо, а после за големите да се прибавят подправки, запръжки и т.н. А в моя случай?

# 500
Много ме вълнува и мен какво ще отговорите на Nagaina Simple Smile
Аз самата не съм голям фен да изхранвам детето си с бурканчета, но въпреки че на мен през цялото детство са ми готвили  Wink, откак съм съзнателен човек готвено почти не ям... мога само салати, картофи, паста, сирена и хляб. Мъжът ми пък е вегетарианец.

Има ли наистина смисъл сега да захранвам детето с традиционни "готвени" манджи, като то е ясно, че няма да продължа да му готвя отделно 18 години... или да го впиша в семейната кулинарна "традиция" - добра, лоша, каквато е?

Въобще, "злояди" майки, как си храните децата?

# 501
Nagaina, не смятам, че лукът е толкова незаменим и жизненоважен за детето ти, та да е нужно да му го приготвяш отделно или да си променяте начина на хранене. До една година така или иначе не се дава. В някои традиции пък се смята за направо вредна храна (например аюрведичната кухня).Така че си готви спокойно без него, пък в някакъв момент все ще опита, не е фатално.
Параход, ти ме разби със списъка на храните си, нищо не мога да кажа Grinning.

# 502
E нямах предвид, че само това е менюто, а че това съставлява съществена и предпочитана част от него Grinning

# 503
Никои не казва нищо относно рецептата за грис за която ви помолих newsm12 cook

# 504
На опаковката си пише съотношението на вода-грис. После добавяш плод или плодово пюре. Може и със сирене и масло, ако си ги въвела. Аз го правя и с прясно мляко, но вие сте още малки за него. Пропорции не мога да ти кажа, правя всичко на око. Ако за първи път ще предлагаш грис на бебока, го направи малко по редичък, иначе може да не го яде.

# 505
мерси   newsm10

# 506
как приготвяте риба за вашите дечица

# 507
Увивам във фолио и пъхам във фурната. След това добавям към другата храна  Simple Smile

# 508
Приготвяте ли каши от сурово брашно? Thinking Аз съм взела едно био царевично брашно и така си и седи, защото не знам колко време да го варя Rolling Eyes
А дали няма да е по-лесно брашното да се препече първо, за да стане готово по-бързо при варенето, някой има ли опит?  bouquet

# 509
...
Домашни каши
Домашна каша се приготвя, след като решите как искате да я направите - изцяло сами, или с полуготови продукти. Ако искате да я приготвите съвсем сами, купете избраният продукт - ориз или елда на зърна. Измийте и изсушете за около час на слаба фурна (около 80*С), като разбърквате от време на време. Така опечените и изсушени зърна се смилат на фино брашно с мелачка, кухненски робот или блендър. Текстурата зависи от възрастта на детето, т.е. колкото по-голямо става, толкова по-едри частици може да приема, като към 10-12 месеца може да яде цели оризови и елдени зрънца.
Кашата от домашно приготвено брашно
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици с връх от брашното се накисват от предната вечер в 150-160 мл вода, за да се усвоят максимално полезните вещества. На следващия ден се разбърква, слага се на котлона и с бъркане се сварява до получаване на нужната гъстота, обикновено до полутечно състояние, което бебето харесва), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Може да се смеси със суров настърган на ситно или пасиран плод, или с готово плодово пюре. Може да му се добави обезсолено сирене, ако детето е на подходяща възраст (обикновено над 8-9 месеца). Не се препоръчва подправянето със захар, тъй като употребата й в детската кухня, както и на сол, се избягва до 1 година и умерено се употребява до 3 годишна възраст. Кашата може да се приготви и без предварително накисване.
Ако се прави каша от царевица, може да се използва готово фино царевично брашно, което се продава по магазините.
Ако изберете да приготвяте каши от полуготови продукти, можете да си купите оризово брашно (прави се от бял ориз) по диетичните магазини, също овесени ядки, ядки от елда и пшеничени ядки.
Кашата от ядки (овесени, елдени)
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици ядки се слагат в 100-150 мл вряша вода. Вари се за кратко на слаб огън (може да се наложи да разбърквате, за да не изкипи), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Подправя се като кашата от домашно приготвено брашно.
Може да се пробва по-пикантен вариант на житената каша: нарязани подправки, суха мая, безсолен бульон, масло и кисела сметана, зеленчуци. Може да се добави чай от анасон или копър.
В началото кашата се вари, по-късно може да се поднася в прясно състояние, стига житото да е приготвено по гореописания начин. Овесът съдържа най-много желязо; просото, овесът и оризът са най-лесно смилаеми, докато пшеницата и ечемикът се смилат малко по-трудно. Пшеницата и ечемикът предизвикват най-често алергични реакции.
Към края на първата година може да се добавят люспи в кашата, като мюсли. Готовите смески не се препоръчват, защото съдържат захар. След втората година към менюто на бебето може да се добавят бобови растения - те са отличен източник на желязо и белтъчини.
Всички каши могат да се разреждат с кърма или адаптирано мляко, за да станат по-течни и да имат вкус, познат на бебето.
По желание може да се добави малко масло или студено пресован зехтин/олио.

...
...от първия пост Peace

Общи условия

Активация на акаунт