Рецепти за домашни пюрета и каши

• 683 630
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 480
Меги, аз само за баклата се сещам да допълня.

# 481
а на патладжаните какво им е ценното? И за каква възраст ги дават че са подходящи?

Патладжан - възраст
Патладжан - хранителна стойност

# 482
здравейте момичета,моята бебка е на 7.5м,засега отплодовете е хапвала в суров вид само вишни,диня,пъпеш,ябкакви други плодове от сезона може да хапваълка и белена ягодка/докторката каза че може/.какви други плодове може да яде в суров вид?

# 483
здравейте момичета,моята бебка е на 7.5м,засега отплодовете е хапвала в суров вид само вишни,диня,пъпеш,ябкакви други плодове от сезона може да хапваълка и белена ягодка/докторката каза че може/.какви други плодове може да яде в суров вид?

Банан, авокадо, круша, грозде.
Тези и въведените са достатъчни.

На тази възраст ягодите - белени или не - могат да бъдат сериозен проблем заради киселината си. Тя е подобна на плодовата киселина в цитрусите, може да предизвика хранителна непоносимост и тежки обриви в крехка възраст. Ягодите съдържат доста витамин С, но с нищо друго не превъзхождат другите традиционни плодове. Не си заслужава риска.

# 484
  • София
как се дава авокадо? знам, че принципно не се обработва термично, защото горчи. ако го прибавя към пюрето сурово, вместо масло (което не съм въвела още)?

# 485

Пасира се или се намачква с вилица. После се добавя към готовото пюре.
Най-добре да се добави преди самото хранене, защото бързо потъмнява от въздуха.

За да няма 'нишки', трябва да е добре узряло - нито много меко, нито съвсем твърдо, когато се натисне кората с пръст.
Ако не е узряло, оставя се на стайна температура няколко дни.

Авокадото има над 15-20% мазнини, например колкото маслините. Но мазнините са растителни, в този смисъл не е заместител на маслото.
Може да се добави към пюре, вкусът е неутрален и се комбинира добре с по-ароматни зеленчуци. Може да се ползва за по-плътна консистенция на пюрето. Когато се въведе сирене или извара, става чудесна солена комбинация.

# 486
Обработвате ли патладжаните предварително със сол когато са за деца?

# 487
Да, аз ги посолявам. Стоят около час, за да им падне горчилката и след това хубаво ги изплаквам с вода. Точно днес му приготвях патладжан със зеленчуци и сирене за обяд  Simple Smile

# 488
Жени, аз съм ги правила с калиева сол (66% калиев хлорид, 33% натриев хлорид) и също става, пак отмивам хубаво после, де.

# 489
Значи утре ще се прави Рататуи Grinning

# 490
бебка е на 5 месеца и се чудих как да й направя домашна каша от банан например.....казаха ми че банана се потапя във вряла вода и се пасира след това с АМ...това може ли да бъде следобедното й хранене(засега давам готова каша на Хумана)  Peace
Още 1 въпрос ...утре ще й правя ново зеленчуково пюре за тази седмица(аз правя по 5 бурканчета и стерилизирам)..в предишното имаше картоф,морков,чушка,малко лук,фиде,домат и магданоз-засега сме без месо)чудя се дали да не направя с основа ориз...ако някой има предложения ще бъда много благодарна...нова съм в това и сега се уча, но държа на домашните пюрета   bouquet

Последна редакция: вт, 04 авг 2009, 15:30 от zi$inka

# 491
E, щом вече си й давала фиде (което е на основа на обелена пшеница), какъв е проблема с ориза?!? Обикновенно това е първата зърнена култура, която се предлага на бебета... Ориз с броколи е добра комбинация и подходяща за вашата възраст.

# 492
бебка е на 5 месеца и се чудих как да й направя домашна каша от банан например.....казаха ми че банана се потапя във вряла вода и се пасира след това с АМ...това може ли да бъде следобедното й хранене(засега давам готова каша на Хумана)  Peace
Още 1 въпрос ...утре ще й правя ново зеленчуково пюре за тази седмица(аз правя по 5 бурканчета и стерилизирам)..в предишното имаше картоф,морков,чушка,малко лук,фиде,домат и магданоз-засега сме без месо)чудя се дали да не направя с основа ориз...ако някой има предложения ще бъда много благодарна...нова съм в това и сега се уча, но държа на домашните пюрета   bouquet
Банан се дава суров. За лук, домат, магданоз и пшеница(фиде) още сте малки.

# 493
  • София
аз пак да се върна на авокадото - колко като количество мога да й дам на бебка? (8.5м)

# 494
аз пак да се върна на авокадото - колко като количество мога да й дам на бебка? (8.5м)
Колкото поиска да яде  Grinning В повечето схеми го дават сред първите храни за 4-6 м. Simple Smile
Малко е безвкусно и едва ли ще иска много, но добавено към други неща е чудесен омазнител.

Общи условия

Активация на акаунт