Рецепти за домашни пюрета и каши

• 683 809
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 555
  • На бял кон в Pierrefonds
АЗ съм чувала също батат за сладък картоф.

# 556
Мога ли вече да прибавям по малко канела към зърнените каши?

# 557
ЗдравеЙте много ви моля да ми кажете дали ако сложа пресно мляко и овесени ядки да поврат малко мога д ги дам директно на 9 месечната си дъщеря или пЪрво трябва да поврат отделно във вода?

# 558
Прясното краве мляко не се предлага преди 1 г. доколко знам. Ако искаш да добавяш мляко към ядките, повари ги малко с вода, после добави предварително приготвено АМ за вашата възраст.

# 559
Мога ли вече да прибавям по малко канела към зърнените каши?
Да.

# 560
бихте ли ми казали как приготвяте ядково мляко за бебетата?
давате ли и ядката смляна?!
и с какви ядки е най-добре да започна (10м и половина) ?!
Жени, нищо не ни каза за чушките с нахут ...половината форум от кога се облизваме Rolling Eyes

# 561
Сифи, аз започнах на 11 м. с мляко от кашу - меко е и добре се получава, най-леко е от ядките. С бадеми и лешници се получават вкусни млека, но има повечко работа покрай беленето. И все пак за количество колкото за бебето, ти трябват няколко ядки - 5-6-7, не е чак такъв проблем да се избелят - за 2 мин. работа.
Ето как става:
Ядките (само сурови!!) се накисват в чиста (филтрирана или изворна) вода за една нощ. Накисването стартира процеса на покълване и преобразования в ядката, от което всъщност после ще излезе млякото. Ако имат обелки се белят, и може да се нарежат на по-малки парчета или да се пуснат в електрическа мелачка за кафе - така, когато се блендират или минат с пасатора ще се разбият много по-добре. Нарязаните или смлени ядки се изсипват в блендер или в купа за пасиране добавя се малко чиста вода и се блендира/пасира като постепенно се добавя по малко вода (общо 150-200 мл.) - зависи колко плътно мляко търсим. После се прецежда през цедка и готово.  Аз го правя по-плътно, тъй като го добавям към вече залети и киснали във вода зърнени ядки и не искам да ми стане много водна кашата. Важно е да не се загрява повече от 42С, може да се държи в хладилник в затворен буркан или шише за 2-3 дни.
Аз не знам много за бебешкото хранене, но пък знам повечко за покълването - покълналите ядки (с накисването започва процеса, и това е най-важната част) са много по-лесно усвоими за човешкия организъм, затова и първо започнах с мляко от кашу, след 1 г. предложих ядката цяла, след нея и други ядки (моят има всички резци и тях гризе ядките като катерица  Laughing)
Тези дни пък експериментирах с мляко от сусам по тази рецепта: http://www.recipemagician.com/recepti/chaiove-i-napitki/mliako-o … m/comment-page-1/
и също стана много добре - отново го използвам за каши, но промених рецептата малко - накиснах предварително за 1 нощ.

# 562
Сифи, аз започнах на 11 м...
Мег  bouquet
не съм се и надявала на по-подробен отговор Hug
много ти благодаря!!!

...значи все пак детето яде и ядката, макар и смляна, нали?  Blush
отивам за кашу след малко Grinning

# 563
Ами, моят син предпочита ядките цели, но за други деца може и смлени, добавени към храната. Пидиатърът каза,че мога да предлагам ядки още на 11 м., на аз за по-сигурно започнах първо с млякото от ядки и месец по-късно малкият сам налетя на цялата ядка, просто не можах да го опазя. Но като видях как добре се справя с раздромяването, ми паднаха всякакви задръжки  Mr. Green

# 564
бихте ли ми казали как приготвяте ядково мляко за бебетата?
давате ли и ядката смляна?!
и с какви ядки е най-добре да започна (10м и половина) ?!
Жени, нищо не ни каза за чушките с нахут ...половината форум от кога се облизваме Rolling Eyes
След 1г. Първо може орех, после и другите. Внимава се да не се задави детето.
И аз ще хвана да направя мляко Simple Smile
А за нахута, ако си мислите, че помня какво съм сложила  GrinningПомня, че имах тогава зелена, червена и жълта чушка и сложих от тях + доматче+морковче и нахут. Laughing

# 565
формички за лед различни, но как се правят пропорциите на месните пюрета - колко кубчета за една дозичка пюре за близо осем месечно бебе?

2 к.л месо (пасирано или ситно скълцано) = 10 г месо
2 с.л. месо (пасирано или ситно скълцано) = 25 г месо
3 с.л. месо (пасирано или ситно скълцано) = 40 г месо
1 с.л. месо = 1 парченце 2х1 см = 10-15 г месо
1/8 чаша = 30 г
1/4 чаша = 60 г

За 8-месечно детенце количеството месо в пюрето варира от 20 г до 40-45 г в зависимост от схемата и честотата на предлагане.

# 566
мерси момичета  bouquet

аз си направих сусамовото от линка на Мег - разкошно е! но вместо фурми, за сладост добавих мъъъничко мед. ще предложа и на малчо като му дойде времето Wink
сега съм накиснала кашу от преди около 5ч., но забелязвам, че ядките са леко потъмнели?! това нормално ли е? Мег??

аз реших да предлагам ядково мляко водена освен от качествата на ядките а и за разнообразие, че моят син освен от маслото се изприщва от останалите млечни. не мисля, че е абкм - нямаме алергии в семейството, късно захранен, изключително кърмен, кърмиме се все още по 100 пъти, а и както казах с маслото няма проблем...
...някъде даже бях чела, че си правят и кисело мляко от ядково newsm78

# 567
  • Страната на чудесата - ако може от утре :)
Благодаря ви момичета   bouquet и специално Косе Босе
А колко месо трябва да има в едно пюре от 190 гр. примерно? (дано не досаждам с въпросите си  Embarassed )

# 568
Софи, кашуто е меко, и 4 чса му стигат за накисване. Нормално е да си промени малко цвета, но е и да потъмнее много.
Тук има как се прави кисело мялко Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=318521.msg12284896#msg12284896 В Земя на заем също има рецепти за кисело мляко Simple Smile

# 569
  • София
а може ли малко инфо за това ядково мляко  Embarassed newsm78

Общи условия

Активация на акаунт