Майките страдат накрая

• 6 472
  • 146
  •   1
Отговори
# 15
Да раждаш н- броя деца без да си във финансова възможност да ги отглеждаш, за мен е безотговорно Naughty
Някой с дете би ли ми споделил, като си е зачевал децата, имал ли е достатъчно пари в брой за отглеждането им, за да ги роди? Какво значи 'да си във финансова възможност да ги отглеждаш'? Колко точно трябва да имаш, за да си позволиш да имаш дете? Хайде стига глупости.

Никой не говори за някакви огромни суми, а за такива, които са достатъчни за покриване на базисни месечни разходи. И, да, преди да родиш, трябва да си наясно, дали можеш да си го позволиш. А, не после да се тръшкаш и да очакваш останалите да ти пращат храна, дрехи и обувки.

На всеки може да му се случи да изпадне в трудна ситуация, но тук говорим за хора, които перманентно са в такава ситуация.

# 16
Няма такива с 5 деца и доход под сто лева. Само с детски добавки ще получават повече. Нали точно за тях са детските добавки. Държавата помага на такива хора, не им казва спрете да раждате. Само в Китай могат да си позволят подобно отношение

# 17
жал ми е за децата, че трябва да страдат така и че имат майка, която не може да им осигури нормален живот.
жал ми е и за жената. млада е, недомислила, но си обича децата. не знам защо и как е изпаднала до тук, дано успее да излезе от дъното, в което е опряла.
аз бих помогнала с каквото мога  Peace нито ще обеднея, нито ще живея по-добре, ако го направя.
и мисля, че никой не е застрахован. днес съм здрава, права, работя, с детето живеем добре. но утре може да съм болна, безработна и нямаща... затова не мога да укоря някого, че е изпаднал в нищета.  Peace

# 18
Не може да нямаш работа от години и съвсем съзнателно да правиш деца. Но за съжаление в България много деца страдат от този факт. Безотговорно е да родиш без да си преценил ситуацията, а после да му мислиш.

# 19
жал ми е за децата, че трябва да страдат така и че имат майка, която не може да им осигури нормален живот.
жал ми е и за жената. млада е, недомислила, но си обича децата. не знам защо и как е изпаднала до тук, дано успее да излезе от дъното, в което е опряла.
аз бих помогнала с каквото мога  Peace нито ще обеднея, нито ще живея по-добре, ако го направя.
и мисля, че никой не е застрахован. днес съм здрава, права, работя, с детето живеем добре. но утре може да съм болна, безработна и нямаща... затова не мога да укоря някого, че е изпаднал в нищета.  Peace
+ 1. Колкото и да си 'финансово обезпечен' когато забременееш, не е гаранция, че няма да изпаднеш в ситуация, която не ти позволява да си посрещаш дори 'базисните разходи'. Не може от тази гледна точка да се изхожда когато планираш дете. Парите никога не стигат.

# 20
Не може да нямаш работа от години и съвсем съзнателно да правиш деца. Но за съжаление в България много деца страдат от този факт. Безотговорно е да родиш без да си преценил ситуацията, а после да му мислиш.

+1
Много са ми странни жени в много млада възраст, без трудов стаж и доходи, които тръгват да раждат ей, така. На какво разчитат всъщност? На държавата? На роднините?
Хайде, стига вече с това, че на всеки може да се случи - ами, може, да, обаче какво правиш ти в момента, за да избегнеш подобни рискове? Разбира се, че деца, растящи в бедност са деца в риск - нито получават качествена храна, нито получават добро образование - всичко е на самотек, каквото се случи, това е

# 21
  • Велико Търново
Добре де, write2katia, да не са 100, колко да са - 500??? "Държавата се грижела"-  ooooh! Как се издържат деца само с детски добавки - майката не се хваща на работа, защото през година ражда, децата яли-недояли, разчитат на милостиви хора за храна, дрехи, обувки - да, ама те, децата не стоят все на 3 и 4 год., растат, ходят на градини, на училище - имат своите нужди, потребности....Имам пред себе си поне 3 такива примера, нагледни - ами, аз предпочитам да имам едно и да го гледам както трябва, отколкото 5 и да не мога да им осигуря нормално съществуване.

# 22
ами, аз предпочитам да имам едно и да го гледам както трябва, отколкото 5 и да не мога да им осигуря нормално съществуване.

+1
Подкрепям напълно  Peace

# 23
Това, предпочитам да имам едно и да го гледам, както трябва, го чувам все по-често. Но аз питам, какво трябва да имаш, за да си ОК за второ, трето и т.н.? Работа, добре. Но никоя работа не е вечна и гарантирана. Пари, добре, но колко и как точно да ги имаш. Кои са тези фактори, които ще направят едно семейство ОК за второ и трето и ще дисквалифицират друго? А има и този момент, че деца не се гледат само с пари.

# 24
  • Пловдив
Това, предпочитам да имам едно и да го гледам, както трябва, го чувам все по-често. Но аз питам, какво трябва да имаш, за да си ОК за второ, трето и т.н.? Работа, добре. Но никоя работа не е вечна и гарантирана. Пари, добре, но колко и как точно да ги имаш. Кои са тези фактори, които ще направят едно семейство ОК за второ и трето и ще дисквалифицират друго? А има и този момент, че деца не се гледат само с пари.
Добре, а какво е да не работиш, нямаш пари и единственото си дете да гледаш и да забременееш с второ. Хайде, едно - не разбрала как става, някой мъж я излъгал, мислела, че е по-лесно. Ами второто?

# 25

Работата може да не е вечна, но и никъде не е казано, че трябва да работиш на едно място цял живот. Ако търсиш, намираш. Пари - питаш колко, ли? Ами, не по-малко от 250 лв. на член на семейството включително децата, защото разходите са си разходи - ток, вода, храна, консумативи за дома, дрехи и обувки и т.н.

# 26
  • Велико Търново
Ами напр. аз и мъжа ми сме държавни служители - имаме сигурен доход, който не зависи от "настроението на работодателя" напр., да, работата не е вечна/макар в някои сфери да е такава - или поне до пенсия Wink/, но всичко зависи и от това с какво образование си, какъв опит си натрупал и дали ще се "оставиш държавата да се грижи за децата ти", изплащайки смешни месечни помощи, или ще направиш всичко възможно, да осигуриш добро бъдеше за децата си - не че има гаранция, но поне правиш опити в тази насока.Много хора не правят никакви.
А без пари как се гледат деца - да не можеш да им купиш обувки, дрехи, учебни пособия - да не говорим за телефон, компютър и пр. Confused

# 27
  • София !
Няма такива с 5 деца и доход под сто лева. Само с детски добавки ще получават повече. Нали точно за тях са детските добавки. Държавата помага на такива хора, не им казва спрете да раждате. Само в Китай могат да си позволят подобно отношение

Ама ти сериозно ли ??  Shocked Shocked
Ако имам 5 деца и трябва да ги отглеждам с ''помощта'' на държавата , оле-мале  ooooh! . Само ги сметни 5 деца по 35лв. на колко е , равно и си направи извода , как с тия пари би отгледала 5 деца   #Crazy . Мен за едно няма да ми стигнат , пък за 5 ....

# 28
В нашата ненормална държава, с отрицателен прираст и над 2 милиона емигранти, започваме да съдим и майките, които се осмеляват да раждат деца?! За мене проблемът е другаде! Никой не е застрахован, че утре материалното му положение може да се промени. Жалко е, че в наши дни хората започнаха да отдават значение предимно на материалното, отколкото на духовното (рядко срещаме хора с добро материално положение да имат по много деца), добре че ги има такива жени, че да не изчезнем като нация!

А на медиите вече нямам вяра, защото с цел да правят сензация, изкарват бялото магаре, черно.

# 29
Независимо какво е положението в семейството, не смятам, че е правилно да съдим когото и да било, че има деца. Каквато и да му е ситуацията. Например, 250 лв на човек в моето семейство не могат по никакъв начин да задоволят нуждите ни, но това не значи, че други хора не намират начин да се оправят с по-малко. За някои стандарти 250 лева на човек си е бедно ама бедно.

Аз съм ЗА да се раждат дечица и да се отглеждат с каквито и сили. Бедността може да е предпоставка за проблеми, но може и да даде стимул и амбиция. Има много примери на преуспели хора дошли именно от бедни семейства. Така че парите не са определящ фактор, както и възрастта не е определяш фактор. Защо да не е на 20 години жената. Съдейки по себе си, ако чаках да ми се наредят нещата перфектно, за да имам деца, никога нямаше да се реша.

Общи условия

Активация на акаунт