Задачка май те затруднява, спецотрядът се явява и веднага я решава

• 63 082
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, моля за помощ не за решения, а как по достъпен начин да обясня следните задачи за втори клас от състезанието Черноризец Храбър:

1. Едно семейство се състои от майка, баща и дете. Сборът от годините им е 49, а преди 3 години е бил 41. На колко години е майката сега, ако е с 21 години по-голяма от детето?
/Тук например моето дете не успя да се сети, че детето преди три години още не  е било родено/.

2. Селата И, К, Л, М, Н се намират по едно шосе, както е показано на схемата. Между тях са посочени разстоянията в километри.

И___6___К___8___Л___10___М___12___Н

Трябва да се построи бензиностанция. На колко километра от село И трябва да е тя, за да може сборът на разстоянията от всяко от селата до бензиностанцията да е възможно най-малък?

3. Ако пролетта в България започва на 21 март, лятото на 22 юни, есента на 23 септември и зимата на 22 декември, кои два сезона са най-дълги?  
/Ако започне да изчислява броят дни на всеки от четирите сезона вероятно ще загуби половината време в смятане и надявам на някакво простичко и бързо решение:)/

Купете си Математическата читанка на Златилов. Мисля, че по-достъпно и забавно за детето от там няма обяснения на иначе трудни по-абстрактни за децата неща.

# 541
# 542
Според мен задачата е с грешно условие.
Задачата е от курса по математика но дъщеря ми. А отговора е, че собственика на склада е пазил 9 дни. Така и не разбрах точно как се решава. Дъщеря ми също и не може да ми обясни.
x*70-(16-x)*100=30
x*70+x*100-1600=30
x*170=1630
x=1630/170=9 дни

Според мен задачата е с грешно условие. Решението трябва да е цяло число и нощта няма нищо общо. Има решение при условие че собственика да плати на работниците 30лв, но не и да им вземе 30лв.

# 543
Здравейте, моля ви за помощ за тази задача от Хитър Петър за 7 клас:

5. Сборът от липсващите цифри на частното от равенството 977,6 : 3,?5 = 3??, 8 е:

А) 12
Б) 11
В) 10
Г) 2
Д) друг отговор

Посочен за верен е отговор Д, а както и да го смятаме, получаваме Г. Дъщеря ми също е отговорила Г.

# 544
Здравейте, моля ви за помощ за тази задача от Хитър Петър за 7 клас:

5. Сборът от липсващите цифри на частното от равенството 977,6 : 3,?5 = 3??, 8 е:

А) 12
Б) 11
В) 10
Г) 2
Д) друг отговор

Посочен за верен е отговор Д, а както и да го смятаме, получаваме Г. Дъщеря ми също е отговорила Г.
Да не би да събирате всички липсващи цифри? Понеже се пита само за сбора на тези от частното.

# 545
Уф, ами да Sad  така е, като не чете (а и аз покрай нея) намерила е всички липсващи цифри вярно, но ги е събрала всички, 2+0+0 а не само 0+0 от частното.

Последна редакция: чт, 16 окт 2014, 20:46 от Анонимен

# 546
Здравейте

Може ли да ми помогнете как мога да обясня на дете в 3 клас следната задача :
(дадена на извънкласна дейност)

"Мими и Еми купиха 66 ореховки, Мими изяде 7  и почерпи брат си с 6 от своите, след това даде половината  от останалите на Еми.След това Еми даде 3 от своите на сестра си  и си купи още 13.
Оказа се че накрая Еми има 8 пъти повече ореховки от Мими. По колко  ореховки имаше всяка от тях в началото?"

Аз я решавам с уравнение с две неизвестни но се получават и дробна част и се чудя дали няма и по лесно решение така че детето да ме разбере.

x+y =66
(x-13)/2 + y - 3 + 13 = 8[(x-13)/2]

# 547
"Мими и Еми купиха 66 ореховки, Мими изяде 7  и почерпи брат си с 6 от своите, след това даде половината  от останалите на Еми.След това Еми даде 3 от своите на сестра си  и си купи още 13.
Оказа се че накрая Еми има 8 пъти повече ореховки от Мими. По колко  ореховки имаше всяка от тях в началото?"
В началото децата са имали 66 ореховки. Изяли са и са дали на брата и сестрата общо 7+6+3=16. Останали са им общо 66-16=50. Еми е купила още 13, значи накрая са имали общо50+13=63.
63:9=7 е имала Мими, 8.7=56 е имала Еми.
С ореховките на Мими се е случило следното.
Първо са намалели със 7, после с още 6 и накрая са разделени на две. Останали са й 7.
Да решим задачата наобратно. ( Това е т. нар. рачешка задача).

7.2=14+6=20+7=27 е имала Мими в началото.
66-27=39 е имала Еми в началото.

# 548
Много благодаря Динева!

# 549
Здравейте, затрудняваме се със следната задача от вчера провелия се "Димо Малешков" за четвърти клас:

В два часа през нощта в замъка на Дракула се появил призрак. Часовникът на кулата на на замъка, който дотогава показвал точно време, започнал да се движи със същата скорост, но в обратна посока. Призракът изчезнал в 3 часа и 35 минути. Колко часа е показвал часовникът в този момент?

А-   0ч. и 25мин.
Б-   0ч. и 35мин.
В-   1ч. и 35мин.
Г-    1ч. и 25мин.

Отговорът е даден в сайта на ОМГ, но ние стигаме до друг и не можем да разберем защо от ОМГ са го решили така newsm78. Моля за помощ и благодаря предварително.

# 550
А  - 0ч. и 25мин.?

# 551
Да, и ние го сметнахме толкова. Отговорът, обаче, е Г - 1ч. и 25 мин. newsm78 Не знам дали има някаква уловка задачата, затова и питах тук. Благодаря!

# 552
cow, кой отговор е посочен?

Има таква задача от Европейско кенгуру (23 март 2013)

1.   Точно в 6 ч 15 мин призракът изчезнал, а часовникът, който до този момент показвал точното време, започнал да се върти със същата скорост, но в обратна посока. Призракът се появил oтново в 7 ч 30 мин.
Колко часа е показвал „побърканият” часовник в този момент?
A) 17 ч  B) 17 ч 45 мин  C)  18 ч 30 мин D) 19 ч  E) 19 ч 15 мин

Посочен е отговор А) 17 ч.

# 553
cow, кой отговор е посочен?

Има таква задача от Европейско кенгуру (23 март 2013)

Скрит текст:
1.   Точно в 6 ч 15 мин призракът изчезнал, а часовникът, който до този момент показвал точното време, започнал да се върти със същата скорост, но в обратна посока. Призракът се появил oтново в 7 ч 30 мин.
Колко часа е показвал „побърканият” часовник в този момент?
A) 17 ч  B) 17 ч 45 мин  C)  18 ч 30 мин D) 19 ч  E) 19 ч 15 мин

Посочен е отговор А) 17 ч.

Да, и ние го сметнахме толкова. Отговорът, обаче, е Г - 1ч. и 25 мин.

Стана ми любопитно в темата за кой клас е дадена задачата през 2013, понеже аз пък я помня от ЕК 2009. Сигурна съм, че съм срещала и вариант на английски, но в момента не се сещам от кое състезание беше.

# 554
Дидева,
за по-горен клас - деца СОП (7-9)
file:///C:/Users/Stefan/AppData/Local/Temp/2013_kenguru_oblasten_zadachi.pdf

Общи условия

Активация на акаунт