Американски колеж - пета тема

• 107 810
  • 736
  •   1
Отговори
# 45
Випуск 2013 започна 8 клас 142 българчета и около 5 интернешанъла, разпределени в 8 класа
Завършиха 133-ма в 8 паралелки до последно
При нас нямаше прием след 9ти или 10ти клас.

peneva_a,

сигурно имате твърде много интернешанъли, за да ги оставят в самостоятелна паралелка в 8 клас. При нас не  са били в самостоятелна паралелка

# 46
колкото повече обмислям всички варианти, за които се сещам (резерви, отказали се и тн), толкова повече се убеждавам, че системата по приема и записването е измислена много умно, да не кажа и хитро (в добрия смисъл на думата)

според мен имат абсолютно ясна представа на база статистика от предишни години колко човека се отказват от записване, и този брой е минимум или се върти около 20 за всеки пол

какви са причините някой да се откаже - две най-основни - неудовлетворително намаляване на таксата или прием по първо желание в държавните училища

срокът за записване на резервите и на всички, които са кандидатствали за фин.помощ (приети и резерви) е 26.06.

на втората причина от АК не могат да повлияят и затова първото класиране се изчаква, за да може кандидатът да направи информиран и осъзнато желан избор - това е достойно - все пак едно е да те изберат пред друго добро училище, в което е приет кандидатът, друго е той да се запише при тях, защото няма сравним избор

ако нещо обаче не върви според статистиките от предишни години, а до 15 юни вземат та се запишат повече деца, отколкото са очаквали, може да се повлияе на първата причина - на 16 юни се обявяват отпуснатите финансови помощи; предвид на това, за да не се допусне свръхприем от 100 човека (приети и поканени резерви, и от двете групи ще има кандидатстващи за финансиране с разглеждани документи), съвсем лесно би могло да откажат някои от тях с неприемлив процент.... доколкото не дължат никому обяснение за причините, и предполагам, че по-скоро орязаните в такъв вариант ще бъдат резервите - което отново е справедливо

на трето място - всички, които ще плащат пълната такса имат срок до 4 юли, тоест те ще си видят и второто класиране - имат повече избор от другите; и отново - това също е справедливо, доколкото който плаща повече, има и по-големи права (в капитализма Laughing)

изобщо трудно ми е да намеря пробойна или възражение срещу така организарана приемна кампания, а като цяло съм доста критична

# 47
  • София
antea, добър анализ!
Само едно уточнение - когато най-желаният избор е АК, приетите "по първо желание в държавните училища" деца не се отказват от колежа. Тук в темата има достатъчно подобни случаи. Peace

# 48
определено е така Simple Smile разглеждам предимно вариантите на отпадащите по различни причини

в класа на сина ми има момче, което си знае от 6 клас, че ще учи там - съответно сега е приет, и даже не мисля, че ще се явява на втори модул, защото за него вече няма никакъв смисъл от това допълнително усилие

# 49
  • София
Е, че точно вторият модул е по-интересен.
Моята дъщеря искаше да ходи само на втория, първият бил скучен и незаслужаващ влагане на усилие и мисъл.  Grinning

# 50
  • София
antea, добър анализ!
Само едно уточнение - когато най-желаният избор е АК, приетите "по първо желание в държавните училища" деца не се отказват от колежа. Тук в темата има достатъчно подобни случаи. Peace
И аз съм напълно съгласна с разсъжденията на антея.
Относно прием "на първо класиране, по първо желание", има случаи в които дори не се подават документи за държавните гимназии. Всяка година по 1, 2, 3-ма родители споделят за такава ситуация. Така беше и при сина ми. Той държа НВО в двете му части, но го записахме в първия възможен ден в АК и без да подаваме документи за държавните гимназии. Решението ни беше много еднозначно и не виждахме никаква нужда да се бутаме в навалицата с документите за гимназиите. Нямаше да влезе само в 91 НЕГ и СМГ с немски.
Но въпреки нашия избор адмирирам факта, че АК не притиска никого в избора.

Фран, по повод въпроса ти и предстоящия избор, бих те посъветвала за две алтернативи. Едната е да се свържеш с АК директно и да попиташ нещата, които те интересуват. Смятам, че ще ти отделят време, за да бъдеш информирана за учебници и обхват на материала. Второто ми предложение е, детето да се свърже с деца от старото си училище, които сега са в АК. Те се познават и поддържат активно контакти поне в първите две години. Това бяха моите наблюдения. Със сигурност някой по-голям съученик ще се съгласи да покаже учебници, помагала, хенд-аут-и, и подробности за какво ли не. Ти четеш тук и със сигурност знаеш, че не се учи от определен учебник ексклузивно. Има учебници, материали по и-мейл, материали за четене, групови работи, индивидуални домашни, разпечатки, които се дават в час, книги...

# 51
А пък децата, които ще се явят на националните изпити, само за да си сверят часовника, после пък ще объркат сметките в положителна насока за гимназиите. Две от пълните 6ци по математика, при нас в 7 клас, бяха на деца, които твърдо си искаха да учат в АК. Да не говорим за много други отлични резултати. Просто не се стигаше до подаване на заявление за класиране, а само явяване на изпит. И си спомням и много съвестни учители от 12то у-ще / не ги познавам, просто ни беше удобно като гнездо/, които звъняха  по телефона да питат тия родители нормални са при тия резултати, в последния ден, още ги няма да подадат заявление Joy Joy Адмирации все пак , че мислят за  деца, макар и непознати Peace

bib.bib,
изпреварила си ме

Какъв е въпросът на Фран?

# 52
  • София
Направи ми впечатление тази година, че процентите от есето имат по-голямо значение за приема  отколкото други години.

# 53
Въпросът ми беше дали могат да се разгледат учебниците за девети клас.
Сметнах го обаче за неуместен и го изтрих.

bib.bib, благодаря за съвета!

# 54
  • София
Фран, има библиотека в АК и може би ще ви разрешат да отидете и разгледате учебниците.
В 9-ти клас ми беше любопитно да разгледам учебниците по химия и физика. Материалът, който изучават съвпада с българската образователна програма, но учебниците са онагледени с много примери и има дадени примери от живота, което за съжаление е по-слабо застъпено в нашите учебници. Вероятно и за това имаме по-слаби резултати на PISA. Децата не се научават да прилагат конкретните знания в житейски ситуации.

# 55
  • София
Учебниците ги имаше на разположение в деня на отворени врати. Спомням си, че бях много  впечатлена, когато ги прелистих .
Аз също смятам като zuri, едва ли ще откажат да ги покажат.

# 56
  • София
Вероятно и за това имаме по-слаби резултати на PISA.
Докато сме на темата, ако някой не е чел новината от преди два-три месеца и след като беше нашироко обсъдено в Клюкарника: http://www.acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=1&news_id=461

# 57
  • София
Браво!
От випуска на моето гардже са. Simple Smile
Не съм чела темата в Клюкарника, но прочетох 2 статии и коментари във ФБ.
Видях и 2-3 от задачите. Може и да не са се справили под формата на изпит, но вярвам , че повечето деца ако в реална ситуация са изправени пред апарата за билети в метрото биха се справили. Мисля, че имат тези умения. Когато са под стрес, заради това , че са на изпит и не са се сблъсквали с такъв формат, не могат да покажат най-доброто от себе си..

# 58
... В колежа нямат практика да приемат автоматично втория близнак, независимо от законовото изискване...
Законово изискване няма. Има "НАРЕДБА № 11 от 28.03.2005 г. за приемане на ученици в
държавни и в общински училища", която регламентира приема и на близнаци заедно. Пробвайте, ще ви информират за всичко необходимо и за развитие на ситуацията, но просто не ми се вярва надпланов прием.

Това как го решихте, че в АК нямат практика да приемат втория близнак? От опит ли? В нашия випуск имаше link=topic=776073.msg27934283#msg27934283 date=1397201795]
Между другото миналата година дали пък не са приели повече от 160деца? Сега се сещам, че тази година за първи път има 9 паралелки - т.е. има клас 8/9, а преди бяха до 8/8 ?
Приети са точно 160 деца които разпределиха в 8 паралелки. 8/9 са Интернешенъли, които учат по много по-разлчина програма от българчетата.

До преди две години приемаха 142 деца/българчета. Увеличиха приема точно с една паралелка от 18 деца и започнаха да приемат 160 българчета. Интернешанълите са над тази бройка! 160 деца са 9 паралелки

Момичета,
И аз съм била винаги за по-труден изпит, за където и да е! Само едно уточнение да внеса, не винаги по-ниските резултати за мен означават по-труден изпит. /  Предпочитам ниските резултати да говорят наистина за труден от към мисловна дейност изпит, а не просто обемен, в който техническата грешка да е решаваща и отново разликата в оценките да е в дребни стотни
[/quote]

# 59
Това, че нямат практика да приемат втория близнак, ни казаха в колежа.Разглеждали случая и тогава решавали, затова ни посъветваха да подадем завление.

Общи условия

Активация на акаунт