Американски колеж - пета тема

• 108 553
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
Естествено че на всеки се е случвало да препише. Въпросът беше дали на това не се дължи масовият висок успех на училищата. Не визирам само АК, а изобщо. Това сме го коментирали по повод класациите по НВО. Общ успех, близък до пълната шестица, обикновено е знак за преписване. Защото дори (по-точно особено) най-доброто училище трябва да степенува знанията на учениците - не може всички да знаят еднакво много по всички предмети.

А има и друго: въпросите от матурата по БЕЛ много се опростиха през годините; навярно и поради тази причина масово учениците от различни гимназии получават високи оценки.
Ето пример за стандартен въпрос от матурата (взет е от помагало, но и реалните изпитни въпроси са от този вид):

Свържете заглавието на всяка от творбите с нейния автор:
А) "Чичовци"
Б) "Гераците"

Дадени са следните автори като възможност:

Иван Вазов
Елин Пелин
Йордан Йовков
Димитър Талев

За мен този въпрос е обидно лесен; даже не е нужно да си чел произведението, за да отговориш. НВО в 7. клас е много по-трудно от матурата в 12. клас.

# 586
Естествено, че има дати т.е. цифри за помнене, но си спомням следния въпрос: Дадени са ти няколко снимки на жени и те питат коя от тях има нещо общо и какво с Хенри VII. Трябва по медальона да разпознаеш, че едната е Ан Болейн и да знаеш, че му е н-тата жена

Скрит текст:
Споделяла ми го е, като въпрос от тест, който беше с много въпроси и тя много му се възмущаваше, та емоционално ми разказваше

Интересно е, разбира се. Ясно е на всички, че техническа грешка си направила, но е Хенри Осми и Ан Болейн мисля, че му е първата жена. Ето на - каква файда да си кралица, като ти отсичат главата. На него му е било хоби да си обезглавява жените. Англо-саксонски му работи, ние такъв владетел нямаме, дето да е правил такива "подвизи"Simple Smile

На горния въпрос по литература и ученик от прогиазията трябва да може да отговори.

Антеа, точно така - биб.биб е върхът, и аз много харесвам постовете й.

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 15:05 от Татко Мецан

# 587
  • София

+1 Peace Такъв представител за мен има и от мъжки пол - Стефан Б. Simple Smile

Химикал, за мен по-съмнителни са  резултати, близки до максималните за цял един випуск в 7 клас. Не и за 12-ти в добрите училища. Миналата година, когато близначките ми бяха 7 клас, в школата по БЕЛ учителка беше направила интересен експеримент. Матурата за 12 клас, но само в частта БЕ, разбираемо бяха махнати въпросите по литература, беше дадена на седмокласниците. Имаше деца без грешка. Значи сама си отговори каква е сложността на ДЗИ и дали  не е по силите на амбициозни зрелостници, получили от добра до отлична основа в училище, ходили  допълнително и на курсове, занимавали се и самостоятелно у дома. А и  както Ironic е отбелязала, ДЗИ децата не полагат на едно място.. Разпределени са в различни училища. Така че не може чак всички 150-200 души от випуск да са преписвали на макс, та да докарат сборно оценка, близка до отлична, на матурата по БЕЛ. Носят се слухове, че матурата се продава предварително срещу определени суми. Но дори и да има някаква истина в тях, едва ли са си я купили цели випуски. Просто явно наистина е лесна и учениците се  справят.. Според твоята логика години наред преписват здраво само ученици от едни и същи училища (челната шестица), а другите неориентирано се носят по течението. Все някога и на тях би им светнало,че с преписване ще цъфнат и вържат, ама пусто не става..Значи не е само до преписване.

Последна редакция: сб, 04 апр 2015, 15:52 от пенсионирана русалка

# 588
Разбира се, а и ти също - въобще по коефициент на интелигентност на пишещите сигурно този форум, особено в раздела Образование, е номер 1 в България.

# 589
  • София
Скрит текст:
antea, много мило ми стана, благодаря и на теб и на Русалка и на Мецан  Hug!

# 590

+1 Peace Такъв представител за мен има и от мъжки пол - Стефан Б. Simple Smile

+ rosss

Има доста добронамерени родители тук,  полезно е всичко, което споделят.

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 01:36 от Анонимен

# 591
Естествено, че има дати т.е. цифри за помнене, но си спомням следния въпрос: Дадени са ти няколко снимки на жени и те питат коя от тях има нещо общо и какво с Хенри VII. Трябва по медальона да разпознаеш, че едната е Ан Болейн и да знаеш, че му е н-тата жена

Скрит текст:
Споделяла ми го е, като въпрос от тест, който беше с много въпроси и тя много му се възмущаваше, та емоционално ми разказваше

Интересно е, разбира се. Ясно е на всички, че техническа грешка си направила, но е Хенри Осми и Ан Болейн мисля, че му е първата жена. Ето на - каква файда да си кралица, като ти отсичат главата. На него му е било хоби да си обезглавява жените. Англо-саксонски му работи, ние такъв владетел нямаме, дето да е правил такива "подвизи"Simple Smile

На горния въпрос по литература и ученик от прогиазията трябва да може да отговори.

Втората Simple Smile

# 592
  • София
Скрит текст:
Така е, втората от  цели шест е. Първата  му съпруга е вдовицата на брат му. Кралят  наистина не  е Хенри VII, a  Хенри VIII. Иначе въпроси с картинки по история има дори и в НВО за 4 клас. Не виждам точно това как ги прави по-интересни.

# 593
  • София
rosss, от тази година отпаднаха четвъртините.
Съгласна съм с мнението на русалка за лесния ДЗИ по БЕЛ в 12. клас. Това е най-масовият изпит, който ако е по-труден, ще излязат на показ доста от проблемите в основното и средно образование у нас, а от МОН нямат интерес от това.
Честит празник на всички!  bouquet

# 594
Жасмин,
Благодаря!  bouquet

Русалке, съжалявам, че съм се изразила неразбираемо. Опитвах  да изясня, че когато учиш за епоха или държава се навлиза доста детайлно. Може би е глупаво от моя страна да вадя примери от тестове с по над 100 въпроса, защото те са ми направили впечатление и още ги помня.
И не помня и защо съм дала пример с историята, като по всички предмети се стремят да навлезнат в детайлите. За предметите, които позволяват предимно с практически опити в лабораторни условия.
Моля да не ме провокираш повече с явно заяждане / какво се учи в 4ти клас . Може би съм имала дете в 4ти клас и знам/. Наистина имам желание да си починете малко от мен

# 595

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 13:43 от Химикал

# 596
rosss, от тази година отпаднаха четвъртините.
Съгласна съм с мнението на русалка за лесния ДЗИ по БЕЛ в 12. клас. Това е най-масовият изпит, който ако е по-труден, ще излязат на показ доста от проблемите в основното и средно образование у нас, а от МОН нямат интерес от това.
Честит празник на всички!  bouquet

А частта с интерпретативното съчинение?

А за разпознаването на картинка - ох, има го по тестовете още от пети клас, на НВО го имаше... На изпита по история в НГДЕК.

# 597
  • София
Скрит текст:
Щом виждаш в един простичък факт заяждане, Рос... Rolling Eyes Само споделих, че  тази практика я има дори и при малките, нима съм казала нещо невярно? Къде съзря заяждане? И ако някой се заяжда всъщност, като че ли по-скоро си ти. Много хора приведоха като примери направата на  презентации и работата с тестове другаде, но ти избра да репликираш точно мен за някаква картинка..

Химикал, ще стигнете до въпросното интерпретативно от ДЗИ и ще видиш, че и то не е препъни камък. Малко или много е упражнявано в периода 9-12 клас и се очаква общо взето просто детето да познава произведението и да има някаква идея за внушенията, които то носи. Да не говорим, че  откъсът, върху който следва да се разсъждава, се дава на учениците като текст, тоест дори и мързеливците, които не са го чели преди това, имат опцията да се запознаят със съдържанието му на място и да изфабрикуват туй-онуй.. Който  умее да се изразява добре, ще се справи с локумите. Който не, но въпреки всичко гони добра оценка, си знае това преди изпита и папагалски е позаучил някакви разработки. И точно това се оценява, за жалост... Sick Жалко че въпреки опцията за писане на есе много ученици избират ЛИС, за да избегнат опасността от субективно оценяване. И накрая като добавиш и силно щадящата скала, която  отрежда пълна щестица на всеки с 95+ точки и  стигаш до извода, че  не е хич трудно да се докара висок успех от цял един випуск в училища, в които по принцип учат относително мотивирани деца. 77 точки докарват Отличен 5,50. Какво те учудва тогава? За сравнение седмокласник при 77  от 100 точки получава далеч по-ниска оценка, някъде едва към 5... Затова за себе си съм убедена, че в близките години класацията  по училища в челните 5-10 места на ДЗИ ще си бъде все същата. Без непременно в преобладаващата си част да е повлияна от преписване. Сигурно има отделни случаи, но едва ли резултатите са следствие на подобно масово надлъгване...

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 15:06 от пенсионирана русалка

# 598
Ех че смешни съкращения, това ДЗИ е Държавен Застрахователен Институт, навремето само той беше и толкова реклами имаше...бая време се чудих докато се сетя, че сигурно значи Държавен Зрелостен Изпит, а пък ЛИС  така и не се сетих какво е, на мен ми звучи също като Лиско, много хубави детски книжки от Борис Априлов, песничката на Лиско е: аз съм Лиско, Лиско, Лиско, аз съм Лиско, Лиско, Лис! hahaha

Папагалски я. Ей затва винаги съм мразил да ходя на училище. И при нас имаше задължителна матура по БЕЛ, скъсахме се да учим глупостите на Пантелей Зарев и други критици какво бил искал да каже авторът, как бил изградил образа и прочее дивотии, и за кво ни беше, като завършвахме МГ? Ей сега на колегата дъщеря му няма да може да влезе в езикова гимназия, защото е зле с математиката, а езиците и литературата много й се отдават. Голяма дивотия е това. Цялата ни система за образование е много сбъркана.

Явно, че системите и на АК, и на Френския лицей не са такива сбъркани като българската, затова са толкова популярни напоследък. Защото българските училища, и частни да са, пак си остават български- до голяма степен е същата простотия както в държавните, само дето си плащаш. Май като ще плаща човек, по-добре е да плаща за нещо, което не е българско, че поне да знае за какво си дава парите.

# 599
  • София
АК, Мецане, е лицензиран от МОН ( не е съвсем като в лицея) и за да получат децата нашата бг диплома за средно следва да положат сбърканата  за мен в този  вид матура по БЕЛ. А колкото и креативен и добър да е един учител, за да са успешни зрелостниците му на такава матура, малко или много ще е принуден пак да подчини подготовката им на тези недомислици...Дано сега някой пак не съзре заяждане в това  мнение.

ЛИС = литературно-интерпретативно съчинение Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт