Отговори
# 120
# 121

Аристократ?! Няма що голям аристократизъм лъха от всичките му постъпки!  #2gunfire

Можем да поспорим тук с теб ...
А не, не споря, не те убеждавам.  Но ще те посъветвам да прочетеш историята на Медичите или Борджиите. Ще ти настръхне косата. Отрови, убийства, насилие, шпионаж, интриги, предателства.
Катерина Медичи прави Вартоломеевата нощ. Убий всички врагове с един удар. И в същото време големи покровители на изкуството. Ако не са били Медичите, Ренесанса - на кукуво лято.
Аристократ има отношение единствено към произхода. Никой от смъртните грехове не са им чужди.

Моля те, подценяваш ме! Известно ми е всичко това. Но доколкато разбирам постъпките на П. са повод за гордост за теб..??
И какво достойно направи, бога ми убий ме не разбирам?

# 122

Лагуни, защо мислиш, че Петро е различен с Шура? Не я ли гледаше той как агонизира, не изгори ли писмата, които единствено можеха да я съживят?

Вале, права си. Така е. Когато Петро изгори писмата от Сеит към Шура, бях една от първите , които се възмутиха от постъпката му. Обаче има нещо в погледа му, в отношението му към нея, които наблюдавам, ами различен е. Не мога да кажа още на какво точно се дължи, но си личи. И наистина предпочитам да вярвам, че все пак и в него е останало нещо човешко, макар и много мъничко. 

Шура не пълзи, верно е, само се свлече в крака на Сеит.

Ама го оставям без коментар! Знаеш защо.... Joy

Joy Joy Joy Знам, знам, ама аз така за утеха на романтичната ми натура. Wink

Последна редакция: чт, 17 апр 2014, 00:44 от sinq laguna

# 123
Добро утро на Велики Четвъртък ! Пожелавам ви светли мисли и добри дела да ви спохождат !  Hug И най- красиво боядисаните яйца, разбира се !  Hug

Скрит текст:

Поздрав за всички с една тематична песен !   bouquet

# 124

Моля те, подценяваш ме! Известно ми е всичко това. Но доколкато разбирам постъпките на П. са повод за гордост за теб..??
И какво достойно направи, бога ми убий ме не разбирам?
Извинявай, ако така си ме разбрала. Но и ти не ме подценявай, като ме караш да се обяснявам кои са достойнствата на Петро и защо се гордея с него. Peace
Добро утро и хубав ден!

# 125
Добро утро,
тук намерих интересни материали
http://vk.com/kurtseyt_official

Рускините наистина се интересуват и проучват родословието на Сеит и Шура, само че не усетих и намек за нещо скандално или обвинения по адрес на Нермин Безмен. Четете!

Отрывок из книги историка моды Александра Васильева "Этюды о моде и стиле", в котором рассказывается о Валентине (сестре Шурочки):

Русская мода в Париже

глава
Русский Константинополь

Племянница донского атамана Богаевского Валентина Юлиановна Таскина приехала в Константинополь в 1920 году и вскоре поступила работать пианисткой. Мне удалось встретиться с этой уникальной женщиной в ресторане «Ялым» на азиатском берегу, где она играла русские песни, уже сорок лет аккомпанируя своему верному партнеру - греку Теодору. Вот ее рассказ.

«Я родилась на Кавказе в городе Грозном в 1902 году. Мать моя была русской, а отец - поляком, поэтому я урожденная Верженская. Восьми лет родители перевезли меня в Кисловодск, где я окончила гимназию с золотой медалью. Моя тетка была первым браком замужем за графом Келлером, главнокомандующим Русской армией, а вторым браком она вышла замуж за казачьего атамана Аф-рикана Петровича Богаевского. Он уже давно был влюблен в мою тетю Надю и даже держал при ее первом венчании венец. Впервые я познакомилась с Богаевским, когда мне было девять лет, у нас дома в Кисловодске, и сама в него чуть не влюбилась. А уж после революции из Петрограда в Ессентуки приехала знакомая нам семья баронов фон Клодт-Юргенсбург. Их было три брата, и, влюбившись, восемнадцати лет я обвенчалась с одним из них, двадцатилетним офицером бароном Константином.
Осенью 1920 года я эвакуировалась из Феодосии в Константинополь и лишь тут узнала, что мой муж был убит большевиками. В Константинополе я сперва поселилась в доме-канцелярии атамана Богаевского. Там уже жили моя тетя Надя, моя бабушка, брат тети генерал от кавалерии Евгений Дерет, генерал барон Мандель. Все жили вместе на втором этаже, и даже мой младший брат был с ними. Дом этот находился в районе Тарлабаси, и я прожила там 24 дня в декабре 1920 года. Затем я получила работу в американском госпитале, потом в детской школе, а затем поступила пианисткой-тапершей в синема «Мажик» на площади Так-сим. Фильмы там крутили немые, немецкие, с участием Лиа де Путти, Вилли Фрича, Раймона Наварро. Все музыканты в кинозалах были русскими. Я играла вместе с неким Поляцким, очень способным музыкантом. Играла я там вплоть до 1929 года, а затем перешла работать на радио и стала первой пианисткой турецкого радио. Уже в Константинополе, в 1923 году, я вышла вторым браком за Александра Александровича Таскина. Он был крестником императора Александра III, а его отец был инспектором царских земель. Дядя мой, атаман Аф-рикан Богаевский, уехал затем в Париж, где был убит; похоронен среди своих казаков на кладбище в Сент-Женевьев де Буа»
.

И още нещо интересно за Верженски:
У некоторых участников возникал вопрос о существовании в реальности семьи Верженских, Эминовых и событиях, описанных Нермин Безмен в произведении "Курт Сеит и Шура".

По поводу Эминовых и некоторых моментов пока ничего ответить не можем.. Но зато о существовании Верженских, думаю, можно говорить. Мы здесь провели некоторое расследование Simple Smile И вот что выяснили...
На одном из форумов, посвященном старинной архитектуре Кавказских Минеральных Вод, есть некое упоминание о так называемом "Доме с башней", расположенном в Кисловодске. Также там говорится о том, что некий Юлиан Матвеевич Верженский (знакомое имя, не правда ли?Simple Smile )приобрел его в собственность в 1910 году.

Вырезка из форума:

В центре ул. Желябова находится одно из наиболее оригинальных и интересных зданий Кисловодска - так называемый “Дом с башней” или дача Путята, похожая на фантазийный замок с маяком.
Застройка новой улицы – Российской (с апреля 1914 г. – Столыпинская; с 1920-х - Желябова) в этой части Кисловодска началась на рубеже веков. В 1910 г. пустой земельный участок на этой улице был приобретен инженером путей сообщения Юлианом Матвеевичем Верженским, который служил на Владикавказской железной дороге с декабря 1892 года. Весной 1910 г. он был назначен начальником кисловодской пассажирской станции, а прежде руководил станцией в г. Грозный. Около 1911 г. здесь был построен оригинальный особняк по проекту, предположительно, известного кисловодского зодчего Э.Б. Ходжаева. Здание сделано в виде изящного замка с башней, похожей на морской маяк.

Учитывая то, что совпадают и даты, и имя, и город.. Можно предположить, что здесь говорится именно о том Верженском.. Об отце Шуры.

Ниже представлены фото данного "Дома с башней" , взятые на форуме.. а также последнее фото, взятое из личного архива Нермин Безмен - сходство очевидно , на мой взгляд Simple Smile

# 126
Споко, Миша го съживяват. След няколко куршума в сърцето....По желание на зрителите....Иначе няма кой да разкрие Петро.... Joy Почна се с фантасмагориите на Еджето...Няма го контрола на Мелек...
Курт и Шура ще работят в пералня, собственост на гръка Константинидис.

# 127

превод на руски https://vk.com/kurtseyt_official
Миша:отныне я умер, и не смогу себя беречь. Вы же берегите себя.
Эдже: пусть Аллах не лишает нас надежды. (Это твит содержит спойлер)

# 128

Пералнята, в която ще работят Сеит и Шура, когато се установят в Истанбул.

KURT SEYIT AND SURA, IN ORDER TO GAIN MONEY WHEN THEY GO TO ISTANBUL, WILL WORK TO THE DRY CLEANING STORE, THAT THE GREEK Mr KONSTADINIDES OWNS.

ღღ Κ.Τ. ღღ Ελληνικό ΦΑΝ ΚΛΑΜΠ

Валя, благодаря !  bouquet

# 129
Добро утро   :bouqu

В разказа на Валентина ме учудва фактът, че не споменава за Шура. Би трябвало да знае, че и тя е в Истанбул, нали си пишеха писма. Или Шура не е искала да се знае, че живее със Сеит без брак newsm78

# 130

bye

Çağ Üniversitesi..Adana,Mersin
** O Kıvanç TATLITUĞ έζησε στιγμές γεμάτες συναίσθημα στο κολλέγιο απόπου αποφοίτησε
**Kıvanç TATLITUĞ Had emotional moments in
Çağ Üniversitesi, the College where he graduated
**Kıvanç TATLITUĞ Mezun Olduğu Çağ Koleji'nde Duygusal Anlar Yaşadı

Превода с транслатора.
Скрит текст:
Cag University .. Адана, Мерсин
** O Kivanç TATLITUĞ живял мигове, изпълнени с емоция в колежа, от където той завършва
Ако емоционални моменти в Kivanc Tatlitug **
Cag университет, колеж, където се дипломира през
Kivanc Tatlitug Ages ** Завършва в Колежа по-емоционалните моменти Alive

https://twitter.com/caguniversitesi/status/456678913536577536/photo/1

# 131
Добро утро   :bouqu

В разказа на Валентина ме учудва фактът, че не споменава за Шура. Би трябвало да знае, че и тя е в Истанбул, нали си пишеха писма. Или Шура не е искала да се знае, че живее със Сеит без брак newsm78

Разказът на Валентина е откъс от книга за модата, така че описва повече атмосферата в Истанбул, не своя живот.
Това, което знам от романа, е, че Шура случайно среща братовчед си и от него разбира, че Тина е също в Истанбул. Това става около 2 години след пристигането им, тя вече работи не в пералнята, а в аптека. Писмата не биха могли да стигнат, при положение, че получателят е сменял адресите си. Известно време не са знаели нищо една за друга.
След като намира част от семейството си, Шура пожелава да се премести, не е искала пред близките си да разкрие, че живее със Сеит. Макар че как им е обяснила пътуването до Истанбул и как е оцеляла сама в този чужд град, не ми е ясно. Според мен, при екстремни обстоятелства, някои предразсъдъци и норми би трябвало да отпаднат, но...

# 132
# 133
dterziiska хубави снимки, ама подай и малко инфо към тях, моля! Поне две думички, къде, кога...

# 134

Общи условия

Активация на акаунт