Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 217
  • 295
  •   1
Отговори
# 120
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
Познатият у нас акордеон с клавиши, го наричат "пиано-акордеон" и по тази логика е роднина на пианото. Има и друг тип акордеон, с копчета, който ние наричаме другояче. Иначе, като духов инструмент, е "роднина" на органа, а пианото го водят percussion (ударен) инструмент, защото чукчетата удрят струните и така "произвеждат" музика.

По тази логика, акордеона е роднина на пианото, но не на компютъра, защото 1) е музикален инструмент 2) има клавиши.

ooooh! познатият ми акордеон има клавиши от едната страна и копчета от другата. нима има и само с клавиши?

от толкова обяснения за пианото съвсем се обърках  Crazy смятах, че пианото е клавишен инструмент, защото има клавиши, а то излезе че е перкусионен... а може би направо струнен? нали има и струни  Whistling

моргана, информацията ми е, че е учебник по информатика  Laughing пък то е СИП, значи може да го пропуснете  Hug

# 121
  • Пловдив
Пианото е струнен инструмент. Защото звукът се произвежда от струните. Да, има и удар, но инструментът се води струнен.

А за акордеона с копчетата предполагам се има предвид баяна, който е малко познат у нас. Има широко разпространение в Русия.

# 122
Из учебно помагало за 2 клас - "Ако неударената гласна в крайната затворена сричка изпадне при изменение на думата, пишем Ъ. Ако не изпадне, пишем А."

Tired  И не, не съм го извадила от контекста. Това се мъдри оградено и явно ВАЖНО! То, че е вярно е вярно, ама ха да видим как 8-годишно дете го разбира.  ooooh!

Така звучи наистина идиотски. Но контекстът е важен. Преди и/или след такива правила винаги трябва да има примери, вследствие на прочитането и разясняването на които иначе идиотски звучащото правило става разбираемо. Не ми се вярва да няма примери. newsm78

Има примери, да, линкът е малко по-надолу, на същата страница.

# 123
Пианото е струнен инструмент. Защото звукът се произвежда от струните. Да, има и удар, но инструментът се води струнен.

А за акордеона с копчетата предполагам се има предвид баяна, който е малко познат у нас. Има широко разпространение в Русия.

Тук се класифицира като ударен. Обясних защо. Точно, баян, но по принцип и двата инструмента са акордеон.

# 124
Именно, нали разбра какво пише в пейстнатия цитат? Пише, че водата отнема малки количества минерална сол и ги носи в морето, после се изпарява, но солта остава, и идва нова, и нова и накрая морето става солено. Точно това, което ти написах по-горе, а ти оспори. Просто не схващам за къв дявол пействаш цитат, казващ точно това, което и аз казах???

Цитат
Намерих си на английски , готварска сол не видях нийде да пише и сладките води носели минерални соли , не готварска сол .

Ми как ще пише, като терминът е такъв само на български. Случайно да забеляза, че и натрий не пише никъде Joy
Освен това не манипулирай спора. Аз твърдях, че минералната/каменната сол е първичното, а солеността на морето е вторична. И ти това оспори.
Ама вече наистина спирам, че смешно стана.

П.П. Обаче на немски си има термин готварска сол. И немците, като по-прецизни, го различават от трапезната сол. И точно си пишат, че готварска сол=натриев хлорид.
http://de.wikipedia.org/wiki/Kochsalz

Цитатът, който ти даде по-горе обаче, не твърди, че солеността е само в резултат от разтворените в реките соли. Има един параграф, който обяснява как понятията са се променили, откакто се разкрива, че част от солеността се дължи на разтворени соли директно от дъното на океана, а друга - на избухнали вулкани, също в океана.

На английски също има термин "table salt". Не съм срещала учебник, в който да обясняват, че морето е солено, защото в него има разтворена table salt обаче.

# 125
doh doh doh Това откъде дойде - Моята майка и аз? От какъв учебник е? Не е истина!  Shocked

Това изобщо не вярвам да е от учебник.Съдейки по шрифта на заглавието, предполагам е някакво упражнение по ИТ или какъвто там предмет изучават децата и вероятно сами са набирали текст.Но по-добре да кажат тези, които са виждали текстовете .

# 126
  • Пловдив
Аз си помислих, че може да е домашна. Принтирана. Но съм съгласна и със Светкавица  Peace

# 127
doh doh doh Това откъде дойде - Моята майка и аз? От какъв учебник е? Не е истина!  Shocked

Това изобщо не вярвам да е от учебник.Съдейки по шрифта на заглавието, предполагам е някакво упражнение по ИТ или какъвто там предмет изучават децата и вероятно сами са набирали текст.Но по-добре да кажат тези, които са виждали текстовете .

учебник е  Peace

http://pravda.bg/palna-izlagaciya-uchebnik-za-4-klas-potrese-obstestvoto/
http://www.chudesa.net/nash-uchebnik-za-4-klas-shokira-balgariya/

докато търсих информация за авторския колектив попаднах на това  ooooh!

Цитат
Абсурдите обаче не спират до тук. В предмета „Човек и природа“ децата научават, че разликата между съкровищата и гробниците според авторите на учебника е в това, че едните са в музеите, а другите — на открито.

В друг урок се обяснява, че „Птиците летят, рибите плуват, а растенията мърдат отделни свои части“.

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 18:15 от st. Dobri

# 128
 Laughing мога само да се радвам на това, което каза Зла Вещица  Hug

# 129
  • София
В помагалото по математика за първи клас имаше следната задача:
В един десеткилограмов бидон сложили за туршия 3кг моркови, 2 кг карфиол и 4 кг зеле. Колко кг побира бидонът?

# 130
докато търсих информация за майката пияница попаднах на задачка по математика: намерете лицето на квадрат със страни 4 и 6 м  Crazy

ако го открия пак ще пусна и тук

май ще е веселба голяма  Confused

# 131
В помагалото по математика за първи клас имаше следната задача:
В един десеткилограмов бидон сложили за туршия 3кг моркови, 2 кг карфиол и 4 кг зеле. Колко кг побира бидонът?

Е това вече е фундаментално нелепа задача.

# 132
ето го и квадрата с различни страни  Crazy

Цитат
Учебник по математика за 4. клас, изд. „Просвета” колектив  Манова,  Рангелова, Гарчева

Урок 104, зад 3:  Запиши:

Шесто подусловие: числата между 499 998 и 500 003  с цифра на десетохилядите 6-  Мисия невъзможна!

...

Четвърто подусловие: „Вярно ли е, че лицето на правоъгълния модел на игрището е равно на лицето на квадрат със страна 6 см и 5 см? – некоректно зададено условие.

от тук

# 133
Имам въпрос към защитничките на теорията за разтворената в морето готварска сол - как така въпросните реки, които допринасят за солеността на океАните и моретата са сладководни? Ако реките са с толкова много соли, готварски!!!! Те не ги носят в "пликче" и да ги изсипят в морето, как те не са свръхсолени, а са сладководни???Няма начин, допитах се до академик, сладководните реки да осолят сладководните морета, така че последните да се превърнат в солени, а реките да си останат сладководни.

# 134
Имам въпрос към защитничките на теорията за разтворената в морето готварска сол - как така въпросните реки, които допринасят за солеността на океАните и моретата са сладководни? Ако реките са с толкова много соли, готварски!!!! Те не ги носят в "пликче" и да ги изсипят в морето, как те не са свръхсолени, а са сладководни???Няма начин, допитах се до академик, сладководните реки да осолят сладководните морета, така че последните да се превърнат в солени, а реките да си останат сладководни.

Ще те попитам нещо - пила ли си дестилирана вода? Ако не си опитай и веднага сама ще си отговориш на въпроса. С небцето си ще усетиш какъв вкус има наистина чистата вода. Водата, която пием, обаче не е чиста, а има разтворени минерали в себе си. Малко са, но все пак достатъчно  макар да не я възприемаш като солена все пак да има вкус.
Във всички дадени линкове и на български, и на английски, и на немски (виж ги и ги прочети, не съм ги писала аз) е описано как така от слабо солени води се получава силно солено море. Просто слабо солената вода се изпарява, но солта и (колкото и да е малко) остава. После идва нова вода, която също оставя своята сола и така...милиарди години. Естествено, не са само реките. Океаните заемат 2/3 от сушата и в тях се разтваря и директно сол от залежи близко до морското дъно. Но то е същото - минерална сол се разтваря във водата.

Общи условия

Активация на акаунт