Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 167
  • 295
  •   1
Отговори
# 285
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Има предложение за един учебник за всички училища. Как ви се вижда? Защо така злостно критикуват предложението?

http://www.dnes.bg/stranata/2014/06/02/edin-uchebnik-po-vseki-pr … -klisarova.227602

Според мен е приемливо, стига да се направи наистина от колектив учители, запознати с преподаването, работата с деца и всичко от практиката, а не от хора не виждали урок от години.
Или в тази или в другата тема (за 4 клас) някой писа, че в НВО имало въпроси, които са разгледани в учебника на едната фирма и липсват в учебника на другата. Така няма да има такива проблеми.

# 286
  • софия
Има предложение за един учебник за всички училища. Как ви се вижда? Защо така злостно критикуват предложението?

http://www.dnes.bg/stranata/2014/06/02/edin-uchebnik-po-vseki-pr … -klisarova.227602

Според мен е приемливо, стига да се направи наистина от колектив учители, запознати с преподаването, работата с деца и всичко от практиката, а не от хора не виждали урок от години.
Или в тази или в другата тема (за 4 клас) някой писа, че в НВО имало въпроси, които са разгледани в учебника на едната фирма и липсват в учебника на другата. Така няма да има такива проблеми.

Чух по новините и много се учудих на смелостта на министърката. Не ще скочат, а ще я разкостят. Нал съм дЪртЪнян, га учех, само по един учебник имаше по предмет навсякъде. Съмнявам се да се приеме, че ще секне кранчето. В момента куцо и сакато експерт от министерството, инспектората, който има съответните позиции се е включил в авторски екип и бизнеса с учебници. Mr. Green

Последна редакция: пн, 02 юни 2014, 21:11 от zvanche

# 287
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Laughing всички сме за Пловдив Wink

звучеше ми толкова добро и логично решение, а чета толкова остри коментари, че реших да проверя дали грешката не е в моя телевизор  Hug

# 288
  • Пловдив
Не вярвам да стане. Те дори за пари доставките на учебници ги направиха от София преди години. Значи от печатницата в Пловдив учебниците се изпращат в София, от там се разпределят из цялата страна, включително и Пловдив и се доставят. От РИО не успяха да ги убедят поне в Пловдив да получават директно учебниците, задължително минаваха през София, познайте защо  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Инфото ми е от преди няколко години, сега не знам как е, но предполагам, че още е така.

# 289
На предложения съм се наслушала вече 20 години.
Ще го обсъдя, когато има обективни данни да се реализира. До момента тази министърка /умишлено не ползвам м.р., не само защото е жена/ не е свършила реално нищо полезно.

# 290
  • Ямбол

Не съм съгласна. Учебните програми са единствени и важат за всички училища, дори и за частните. Как ще бъдат преподадени, следени и усвоени знанията е избор все още на учителя.

# 291
  • София
Много ми е болно за жертвите на учебника по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК за 5. клас
на издателство БУЛВЕСТ 2000
автори Кирил Димчев, Ина Комарска, Ангел Петров

Ето моите изводи:

Неразбираем изказ, усложнен, води до зубкане.
Няма смислена структура. Има самоцелна. Не те води лесно, а те замотава.
Няма градация - разбъркани по сложност подтемички в темите.
Няма "средна класа" - от университетски стил скачат в елементарности от сорта кога се пише с/със и в/във.
Наблягане на неграмотното писане - с техните примери и и упражнения се усвоява неграмотност, а грамотността е поднесена с неразбираеми обобщения и малко примери, някои от тях напълно неразбираеми.
Учат българчета на майчиния им език чрез методи и правила подходящи за усвояване на чужд език.
Лошо страниране - новият урок започва на дясна страница ниско долу и трудно се проследява смисъла.
Лошо редактиране - чертички за пренасяне се мъдрят някъде из редовете (от типа дърве-тата).

Обаче ето това ни стана любимо:

Пример: Мама и татко ходят на фитнес.
Текст след примера:
Съществителните имена Мама и татко изпълняват служба на подлог и отговарят на един и същ въпрос (Кой ходи на фитнес?). Свързани са с думата и. И е съчинителен съюз. Пред него не се пише запетая, тъй като е употребен еднократно. Интонацията е равна. Мама и татко са еднородни подлози.

Във финален текст за упражнение пък ни натрапват Лего, Барби и ВМХ.

Учебникът е удачен за предизвикване на отвращение от изучаване на родния език.

# 292
  • Варна
Болно ми е за всички потърпевши.

Броя и родителите, защото се принуждаваме наново да учим на дърти години.

И не знам дали съм си го казвала по-рано, но след като минахме първия срок на първи клас, спрях да обвинявам циганите за чова, че са неграмотни. Ми не са виновни те, а скапаната ни образователна система и разпределението на учебните и ваканкциконните дни. Всчико се взима "на юруш", без НИКАКВО време за затвърждаване. Накрая - ТУП - 3 месеца ваканция, за да могат да забравят и малкото, което са запомнили.

# 293
  • София
Правилно си казала "като мина първия срок", защото реално втори срок те не учат  Rolling Eyes Ваканции, празници, Великден, Първи май-Гергьовден, матури... Понеже при нас се случи и един вирус междувременно, та спокойно мога да кажа, че от училище нищо не се разбра.

# 294
  • Варна
Казах го, защото тогава получих що-годе ясна представа за нещата. Иначе нашите учиха усилено и през втория срок, въпреки ваканциите. Просто им беше по-трудно (и на тях и на г-жата). Имаха домашно дори в предпоследния учебен ден, въпреки, че си бяха върнали учебниците  Laughing

# 295
Прочитайки дословно и прецизно (като ученичка    Mr. Green  ) цялата тема, реших, че утре отивам да запаля свещ за това, че съм се пръкнала на тоЗ свят едно ..... 30-на години по-рано и ми е спестен целият този алабабукваглуполизъм.    Laughing
Амин!     newsm20

Общи условия

Активация на акаунт