Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 225
  • 295
  •   1
Отговори
# 105

Наистина ще спра да пиша, защото винаги невежеството е по-агресивното и побеждава накрая. А хванатия натясно невежа е злобен като пепелянка. Ха със здраве.

Ставаш неприятно досадна вече с махленските си закачки.

# 106
Разсъжденията ти се елементарни , за мен писаното то теб е глупости при все всички теории и филми за еволюцията на земята, които съм изгледала, изчела . Е те точно за такива като тебе говорим , ако си дасклалица няма да се учудя. Учили недоучили , но егото голямо , че и си позволяват на другите със снизходителен тон да говорят  Laughing

И как да ти говоря, като демонстрираш войнствено невежество? То невежеството винаги е такова де.
Но май не само аз съм далтонистка, и не само аз дрънкам глупости. Като не ти хареса българският линк, опитай на английски. И то не с един, а с много линкове:

https://www.google.bg/#q=why+the+sea+is+salty

П.П. Ако бях даскалица щях да ти поправя правописните грешки в учените думички, които се опита да цитираш. Twisted Evil

# 107
Why are the Oceans Salty?

As water flows in rivers, it picks up small amounts of mineral salts from the rocks and soil of the river beds. This very-slightly salty water flows into the oceans and seas. The water in the oceans only leaves by evaporating (and the freezing of polar ice), but the salt remains dissolved in the ocean - it does not evaporate. So the remaining water gets saltier and saltier as time passes.

SALINITY
Sea salts   Parts per Thousand
chloride   19.3 o/oo
sodium   10.7 o/oo
sulfate   2.7 o/oo
magnesium   1.3 o/oo
calcium   0.4 o/oo
potassium   0.4 o/oo
bicarbonate   0.15 o/oo
bromide   0.07 o/oo
other   0.06 o/oo
Total Salinity   35.08 o/oo The salinity (salt content) of ocean water varies. The oceans and seas contain roughly 5 x 10 16 tons of salts. One cubic foot of average sea water contains 2.2 pounds of salt.

The oceans are about 3.5% salt (by weight). Salinity is generally reported in terms of parts per thousand (abbreviated o/oo), the number of pounds of salt per 1,000 pounds of water; the average ocean salinity is 35 o/oo.

The saltiest water is in the Red Sea and in the Persian Gulf, which have a salinity of about 40 o/oo (due to very high evaporation rates and low fresh water influx). The least salty seas are in the polar regions, where both melting polar ice and a lot of rain dilute the salinity.

# 108
Намерих си на английски , готварска сол не видях нийде да пише и сладките води носели минерални соли , не готварска сол .
Явно тези писали учебниците , са ползвали същите малоумно написани източници и от страх да не им кажат , че са тъпи , както правиш ти ,копират като маймуни и ей ти учебници пълни с глупости.

# 109
Именно, нали разбра какво пише в пейстнатия цитат? Пише, че водата отнема малки количества минерална сол и ги носи в морето, после се изпарява, но солта остава, и идва нова, и нова и накрая морето става солено. Точно това, което ти написах по-горе, а ти оспори. Просто не схващам за къв дявол пействаш цитат, казващ точно това, което и аз казах???

Цитат
Намерих си на английски , готварска сол не видях нийде да пише и сладките води носели минерални соли , не готварска сол .

Ми как ще пише, като терминът е такъв само на български. Случайно да забеляза, че и натрий не пише никъде Joy
Освен това не манипулирай спора. Аз твърдях, че минералната/каменната сол е първичното, а солеността на морето е вторична. И ти това оспори.
Ама вече наистина спирам, че смешно стана.

П.П. Обаче на немски си има термин готварска сол. И немците, като по-прецизни, го различават от трапезната сол. И точно си пишат, че готварска сол=натриев хлорид.
http://de.wikipedia.org/wiki/Kochsalz

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 12:01 от Черна станция

# 110
Минерални СОЛИ не сол , още по-малко готварска , търкаляй си емотиконите , не ми пречиш .
Ядем се за термините , от там започна темата. За каменната сол , ще потърся инфо , не смятам че е както казваш . За минералната сега го казваш , их че удобно  Wink....
соленост
Морски соли на хиляда
хлорид 19.3 о / OO
натриев 10.7 о / OO
сулфат 2.7 о / OO
магнезиев 1.3 о / OO
калций 0.4 о / OO
калий 0,4 о / OO
бикарбонат 0.15 о / OO
бромид 0.07 о / OO
други 0.06 о / OO

Не, ще перифразирам ," реките вземали готварска сол от почвата и скалите и там я носели в морето" .
Какви соли , какви 5 лв. така го разбират ората, те прости , няма какво да ги объркваме  Wink Мога и симитски да го обърна "от солниците на цар Соломон са я донесли реките в морето, готварската сол  ".

Немски не говоря, няма как да ползвам такъв текст .

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 12:12 от adelinda

# 111
Минерални СОЛИ не сол , още по-малко готварска , търкаляй си емотиконите , не ми пречиш .
Ядем се за термините , от там започна темата. За каменната сол , ще потърся инфо , не смятам че е както казваш . За минералната сега го казваш , их че удобно  Wink....

Провери точно какво и кога съм казала. Не става дума за удобство, върни се по темата, прочети какво съм писала и осмисли нещата. В почвата има много видове соли, но една от тях е готварската сол, от която в морето има най-много (другите са по-малко) и главно тя прави морето солено. А каменната сол е чиста готварска сол/

Ето ти и една съвсем точна статия на немски. И там баш си пише за готварската сол. Има и картинка:

http://www.helles-koepfchen.de/warum_ist_meerwasser_salzig.html

# 112
Айде стига с тая сол, да отворим буквара. Това е от преди 4 години, когато племенниците бяха в 1 клас:

# 113
Аз не виждам проблем в тези двата текста.
Много трудно може да се измисли нещо подходящо, когато децата са взели едва няколко букви.

Имаше и едно за едни джуджета с едни тенджери. Много смешно, но наистина трудно е да се съберат думи само с "дж" и все пак да има някакъв смисъл  Peace

# 114
  • София
При мен пък възникна логичният въпрос - редно ли е информацията в учебниците да бъде променяна, в съответствие с нивото на знания на родителите, само за да бъде задоволено тщеславието на последните Crossing Arms

# 115
 Във 2 или 3 клас дъщеря ми имаше задача за домашно по математика- "Начертайте фигура с два ъгъла"  Shocked ....Отиде без домашно...

# 116
  • София
Във 2 или 3 клас дъщеря ми имаше задача за домашно по математика- "Начертайте фигура с два ъгъла"  Shocked ....Отиде без домашно...

hahaha hahaha hahaha hahaha

Сега се сетих много любимо текстче от първи клас докато учеха буквите - Бизона Бизи бере боровинки - това незнайно защо ме докарваше до луд смях  Joy Joy Joy Joy Някак си представях как точно един бизон ще бере боровинки  Joy Joy Joy

# 117
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Айде стига с тая сол, да отворим буквара. Това е от преди 4 години, когато племенниците бяха в 1 клас:

това за букви Т и М ли са?

Crazy това е много старо, но май по онова време са учили много повече  ooooh!

# 118
  • Italia
Още никой ли не е писал за майката-алкохолик на четвъртокласника? Simple Smile

# 119
  • София
 doh doh doh Това откъде дойде - Моята майка и аз? От какъв учебник е? Не е истина!  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт