Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 230
  • 295
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Е какво не е вярно, къде видя "търговско" в твоя линк тук?

# 91
Из учебно помагало за 2 клас - "Ако неударената гласна в крайната затворена сричка изпадне при изменение на думата, пишем Ъ. Ако не изпадне, пишем А."

Tired  И не, не съм го извадила от контекста. Това се мъдри оградено и явно ВАЖНО! То, че е вярно е вярно, ама ха да видим как 8-годишно дете го разбира.  ooooh!

Така звучи наистина идиотски. Но контекстът е важен. Преди и/или след такива правила винаги трябва да има примери, вследствие на прочитането и разясняването на които иначе идиотски звучащото правило става разбираемо. Не ми се вярва да няма примери. newsm78

# 92
Е какво не е вярно, къде видя "търговско" в твоя линк тук?

Търговско е , както аскарбоновата киселина на вит . Ц , както салициловата на аспирина , това е името ,а вече на какви езици как се казва е друга тема. СОЛ , дали готварска дали морска дали каменна все Натриев хлорид СОЛ. Елементарен пример, казва се "морето е солено" , а не "морето е солено с готварска сол "

# 93
Не видях дали това е обсъждано, но защо не са написали, че в морето има морска сол, а не готварска? Да, веществото е едно и също, но двата продукта се различават на външен вид и съществуват отделно. Значи ако един третокласник приеме за вярно, че в морето има разтворена готварска сол (защото точно така пишеше в учебника), от там нататък майка му трябва да крие пакета с морска сол дълбоко в шкафа, защото кашата става голяма. Да не говорим, че думата разтворен не е коректна, защото никой не я е пускал солта вътре и не е бъркал, докато се разтвори, солта просто се съдържа в морската вода. Еми наистина като към тъпанари е отношението на създателите на учебниците към децата. Даже и правописни грешки има.
http://www.novini.bg/news/87970-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%BD-%D1%81% … %D0%B8%D0%BA.html

# 94
Не го разбирам този стремеж да се казва на черното бяло. Може изразът за морето да не е много изпипан, но не е глупост, както се твърдеше. Да бяха казали по-напред съфорумките, че изразът звучи лошо, нямаше да се намеся. Но те твърдяха, че било огромна глупост. Е не е глупост. Вярно си е.  И "готварска сол" не е търговско име. Това е гражданско название, както са сода каустик и сода за хляб. Каменната сол също не е дошла от морето (виж това твърдение е глупост). Точно обратното е - морето е солено, защото в продължение на милиони години реките нанасят отмитата от сушата каменна сол в морето и тя се натрупва. Първичното е минералната (каменната) сол, а солеността на морската вода е вторичен ефект. И понеже натриев хлорид е същото като готварска сол нищо нередно няма в учебника. Само не е много благозвучно.

# 95
Да не говорим, че думата разтворен не е коректна, защото никой не я е пускал солта вътре и не е бъркал, докато се разтвори, солта просто се съдържа в морската вода.

Не се ли усещаш колко глупаво е това твърдение, а не онова за готварската сол? Shocked
Солта не била разтворена, защото никой не я бил бъркал. Ще ме умориш. В морската вода има и водорасли, и песъчинки и много други неща, но не всички са разтворени, за разлика от солта. За да имаме разтвор не е нужно някой да бърка, а да имам разлагане на разтвореното вещество на молекули или йони, които да се смесят с тези на разтворителя ( в случая водата). Ето ти едно линкче да си припомниш какво е разтвор: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80

# 96
Това в източник искам да го видя, че от каменната сол морето реките са го посолили  Wink Гражданско название , такова понятие не ми известно , може и да греша. Ако не беше търговско название , нямаше да го има на етикетите в супермаркета . Сравнение : Ацитезал , Аспирин - салицилова киселина , а киселини много .

Черна станция, такива като тебе пишат учебниците стигнах до извода. Смятат другите за идиоти ,защото  чели нещо /учили и го пишат като на олигофрени с оправданието , че те няма да разберат, ама ама не , обратното се получава.

# 97
Да не говорим, че думата разтворен не е коректна, защото никой не я е пускал солта вътре и не е бъркал, докато се разтвори, солта просто се съдържа в морската вода.

Не се ли усещаш колко глупаво е това твърдение, а не онова за готварската сол? Shocked
Солта не била разтворена, защото никой не я бил бъркал. Ще ме умориш. В морската вода има и водорасли, и песъчинки и много други неща, но не всички са разтворени, за разлика от солта. За да имаме разтвор не е нужно някой да бърка, а да имам разлагане на разтвореното вещество на молекули или йони, които да се смесят с тези на разтворителя ( в случая водата). Ето ти едно линкче да си припомниш какво е разтвор: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80

Виж сега, говорим за малки деца и как те възприемат информацията. Кой глупав, кой умен не знам, но и от МОН признаха гафовете си, като това беше сред водещите бисери и в последствие го махнаха от учебниците си. Както и да го въртите тук няколко човека, твърдението, че морето е солено, защото в него има разтворена готварска сол не е никак умно.
Мерси за линкчето, но ми дреме за йоните и разтворителите, на третокласниците пък още по-малко.

# 98
Това в източник искам да го видя, че от каменната сол морето реките са го посолили  Wink Гражданско название , такова понятие не ми известно , може и да греша. Ако не беше търговско название , нямаше да го има на етикетите в супермаркета . Сравнение : Ацитезал , Аспирин - салицилова киселина , а киселини много .

Търговските названия (при това патентовани) са Ацетизал и Аспирин, но салицилова киселина не е търговско название. Салициловата киселина е химически термин за точно определена киселина. И готварска сол не е патентовано наименование, нито е търговско название. Търговски названия са "Солея", "Йодея" и други подобни. А на пликовете пише "готварска сол" за да знаеш какво има вътре. То и на пликовете с брашно пише "брашно", но това не прави брашното търговско название.

А ако искаш източник просто потърси. Аз ти пращам първия линк, който намерих:
http://wol.jw.org/bg/wol/d/r46/lp-bl/102006246

Но и без линк човек може да поразсъждава - в началото на Земята не е имало морета. Появили са се по някое време след изстиването на земната кора. А солта не се е появила от нищото, явно си е била там и преди водата, а после се е разтворила. Елементарно е.

# 99
  • София

Виж сега, говорим за малки деца и как те възприемат информацията. Кой глупав, кой умен не знам, но и от МОН признаха гафовете си, като това беше сред водещите бисери и в последствие го махнаха от учебниците си. Както и да го въртите тук няколко човека, твърдението, че морето е солено, защото в него има разтворена готварска сол не е никак умно.
Мерси за линкчето, но ми дреме за йоните и разтворителите, на третокласниците пък още по-малко.

Mr. Green Peace

# 100

И като ти дреме, а и като не разбираш от това, защо се намесваш в спора с претенции за компетентност?  newsm78
Ако са махнали точно този бисер от учебниците то е защото неразбиращите, в т.ч. и от МОН, са много, защото не им се е спорило, защото началниците не вдяват какво е готварска сол, нито пък журналистите, и защото и наистина не звучи много добре. Но не защото е невярно или глупост.

# 101

И като ти дреме, а и като не разбираш от това, защо се намесваш в спора с претенции за компетентност?  newsm78
Ако са махнали точно този бисер от учебниците то е защото неразбиращите, в т.ч. и от МОН, са много, защото не им се е спорило, защото началниците не вдяват какво е готварска сол, нито пък журналистите, и защото и наистина не звучи много добре. Но не защото е невярно или глупост.

Хайде да не ми казваш къде какво да пиша, става ли? И да се спреш с определенията също.
Не, въобще не е глупост да учиш децата, че в морето има разтворена сол за готвене. Идиотизъм е, не глупост.

# 102
Черна станция, ти си говори , от 9 извора вода да ми събереш , няма да ме убедиш че черното е бяло  , ти си вярвай не ми пречиш.

# 103
Хайде да не ми казваш къде какво да пиша, става ли? И да се спреш с определенията също.
Не, въобще не е глупост да учиш децата, че в морето има разтворена сол за готвене. Идиотизъм е, не глупост.

Наистина ще спра да пиша, защото винаги невежеството е по-агресивното и побеждава накрая. А хванатия натясно невежа е злобен като пепелянка. Ха със здраве.

# 104

Но и без линк човек може да поразсъждава - в началото на Земята не е имало морета. Появили са се по някое време след изстиването на земната кора. А солта не се е появила от нищото, явно си е била там и преди водата, а после се е разтворила. Елементарно е.

Разсъжденията ти се елементарни , за мен писаното то теб е глупости при все всички теории и филми за еволюцията на земята, които съм изгледала, изчела . Е те точно за такива като тебе говорим , ако си дасклалица няма да се учудя. Учили недоучили , но егото голямо , че и си позволяват на другите със снизходителен тон да говорят  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт