Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 210
  • 295
  •   1
Отговори
# 135
Черна станция, с богата обща култура съм, но след толкова твърдата твоя позиция се допитах до академик-химик.... Е след първия пристъп на смях избухна... В посока безумици и откровена малограмотност. Толкова по темата, не те познавам лично, но той ми е в къщата в момента срещу мен и му знам капацитета. Не мисля да влизам в спор с теб, още повече че не ми е тясна специалност, а е безумно двамата да спорите тук, опосредствено от моя милост. С удоволствие ще прочета някои линкове и ако нещо специално в немските те опровергава, ще се включа пак Wink

П.с. Слабосолената речна вода се изпарява и това е причината- основната за солеността на моретата и океаните? Според мен е по-скоро разтворената каменна сол в тях, като поддържам тезата, че те са солени поради наличие на разтворени соли, не готварскА такава а последнат се извлича от тях, но не защото тя ги е осолила.

# 136
Имам въпрос към защитничките на теорията за разтворената в морето готварска сол - как така въпросните реки, които допринасят за солеността на океАните и моретата са сладководни? Ако реките са с толкова много соли, готварски!!!! Те не ги носят в "пликче" и да ги изсипят в морето, как те не са свръхсолени, а са сладководни???Няма начин, допитах се до академик, сладководните реки да осолят сладководните морета, така че последните да се превърнат в солени, а реките да си останат сладководни.

Черна станция ти е отговорила, но да допълня. Океаните/морета са затворени системи - в тях се вливат реки, които са сладководни, но имат известно количество соли.  Водата от големите водоизточници се рециркулира единствено чрез изпарение. В резултат от това солеността се увеличава, защото солта не се "губи", докато водата се. Така постепенно се е увеличило количеството на соли, разтворени в тях. Най-"солени" са Червено море и Персийския залив, защото има висока степен на изпарение и много малко вливане на прясна вода.

# 137
П.с. Слабосолената речна вода се изпарява и това е причината- основната за солеността на моретата и океаните? Според мен е по-скоро разтворената каменна сол в тях, като поддържам тезата, че те са солени поради наличие на разтворени соли, не готварскА такава а последнат се извлича от тях, но не защото тя ги е осолила.

Сигурна ли си, че си предала точно спора на академика? Мисля, че има недоразумение, защото като чета написаното от теб виждам верни неща и малко ми е чудно за какво спорим.
- Казваш, че е заради разтворена каменна сол, и аз го казвам. каменната сол е чист натриев хлорид.
- Казваш за разтворени соли. И това е вярно. В морето освен натриев хлори има и калиев йодит, калиев йодат и какво ли не още. Но преобладава натриевият хлорид и затова главно на него се дължи соленият вкус на водата.
- От морската вода в солниците се извлича морска сол, която не е еднородна, а съдържа различни видове соли, но най-вече и предимно натриев хлорид. А на натриевият хлорид на български му се казва още и готварска сол. На английски не е така. Но на немски е същото - Kochsalz значи натриев хлорид (http://de.wikipedia.org/wiki/Kochsalz).

Ето ти пак и немското линкче да не го търсиш:
http://www.helles-koepfchen.de/warum_ist_meerwasser_salzig.html

# 138
  • София
Ееее, не мога вече! Добре де, ама ние говорихме за материал от учебник 2 клас, написан тъпо, защото в детската глава това звучи като пълна безсмислица! Всички тук с 2 изречения го обяснихте доста по-правилно и приемливо за децата.
Черна станция, ти по принцип в много теми си на контра на другите, ама не може да не се съгласиш в случая, че всяка една глупост /това е откровено такава, без да наблягаме вярна или грешна/,  допълнително обърква и без това размътените мозъци на децата. Учебната програма като цяло е нелогична, несъобразена и адски натоварваща.
Единствената причина, поради която аз, както и много други родители не го казваме на децата си е, че пазим именно авторитета на учителя, защото без него по-добре да си оставя детето да си учи в къщи с мен.

# 139
И аз попречетох на немски, да не се доверявам на знайни и незнайни български източници хихихи. Основното и в линка на Черната станция, и в този http://www.wissenschaft-im-dialog.de/aus-der-forschung/wieso/det … 4f0aeb37d94f4ea97 И в немската википедия е, че океаните са солени от соли и минерали, които са съществували преди да се образуват въпросните водоеми в почвата и се разтварят в тях, а реките допринасят за поддържането на солеността, но не са нейния първоизточник.

P.S. Никъде досега не попаднах на твърдението, че готварската сол е осолила моретата, както беше написано в някой учебник, но търсенето продължава Mr. Green
P.s.s.  Прочетох му спора дословно, аз не споря какво е готварска сол инатриев хлорид, но според мен е абсурдно написаното и се започва дискусия дали морето е солено заради разтворената готварска сол или тя се добива от морската вода, защото то е солено, но не осолено нея newsm78

Все пак темата е за деца и написаното е доста ХАхахаво

# 140
Черна станция, ти по принцип в много теми си на контра на другите, ама не може да не се съгласиш в случая, че всяка една глупост /това е откровено такава, без да наблягаме вярна или грешна/,  допълнително обърква и без това размътените мозъци на децата. Учебната програма като цяло е нелогична, несъобразена и адски натоварваща.
Единствената причина, поради която аз, както и много други родители не го казваме на децата си е, че пазим именно авторитета на учителя, защото без него по-добре да си оставя детето да си учи в къщи с мен.

Ами не е глупост. Може да е написано лошо, да не е обяснено добре, но не е глупост.
Разкостено изречението от учебника казва:
- Има вещество, което ни е познато като готварска сол, която е солена.
- Тази готварска сол, което е все едно натриев хлорид, което е все едно каменна сол, е разтворена в морската вода и затова и тя е солена.

# 141

P.S. Никъде досега не попаднах на твърдението, че готварската сол е осолила моретата, както беше написано в някой учебник, но търсенето продължава Mr. Green
P.s.s.  Прочетох му спора дословно, аз не споря какво е готварска сол инатриев хлорид, но според мен е абсурдно написаното и се започва дискусия дали морето е солено заради разтворената готварска сол или тя се добива от морската вода, защото то е солено, но не осолено нея newsm78

Добре де, отричаш ли, че морето е солено, защото в него има разтворени разни соли, но главно натриев хлорид? И ако готварска сол се добива от морската вода, то значи тя се е намирала там. А след като се е намирала там кое прави морето солено?
аз просто не намирам отговор на твоята логика - вадим сол от морето, но морето не е солено защото в него има сол Shocked
И съжалявам, бях казала, че няма да пиша повече, но се поддадох. Сега наистина се махам вече.

# 142

Добре де, отричаш ли, че морето е солено, защото в него има разтворени разни соли, но главно натриев хлорид? И ако готварска сол се добива от морската вода, то значи тя се е намирала там. А след като се е намирала там кое прави морето солено?
аз просто не намирам отговор на твоята логика - вадим сол от морето, но морето не е солено защото в него има сол Shocked
И съжалявам, бях казала, че няма да пиша повече, но се поддадох. Сега наистина се махам вече.

Солите и минералите правят морето солено, къде прочете, че вадим сол от него, но в него няма #Crazy Не това е моята теза, а просто че 3 супени лъжици готварска сол в 1 л прясна вода не я правят морска, а просто солена....Това е моята теза

# 143
  • София
Ами не е глупост. Може да е написано лошо, да не е обяснено добре, но не е глупост.
Разкостено изречението от учебника казва:
- Има вещество, което ни е познато като готварска сол, която е солена.
- Тази готварска сол, което е все едно натриев хлорид, което е все едно каменна сол, е разтворена в морската вода и затова и тя е солена.
Ами то това е и акцента на темата, че има неща които са откровено глупаво написани, както примера по-напред с ЪЪЪ и ААА, поредната откровена глупост, защото продължавам да твърдя, че така зададеното изречение звучи "Някой е отишъл до морето, хвърлил е малко готварска сол в него и сега то е солено",
Освен това "разкостено" децата във втори клас не го разбират. Те четат и приемат буквално написаното и то като абсолютна истина, тъй като го пише в учебника.

# 144
докато търсих информация за майката пияница попаднах на задачка по математика: намерете лицето на квадрат със страни 4 и 6 м  Crazy

А, стига бе, възможно ли е чак толкова  Shocked Shocked Shocked

# 145
докато търсих информация за майката пияница попаднах на задачка по математика: намерете лицето на квадрат със страни 4 и 6 м  Crazy

А, стига бе, възможно ли е чак толкова  Shocked Shocked Shocked

Въпросът беше зададен по друг начин!

" Четвърто подусловие: „Вярно ли е, че лицето на правоъгълния модел на игрището е равно на лицето на квадрат със страна 6 см и 5 см? – некоректно зададено условие."

"Не, не е вярно. Квадратът има четири еднакви страни. Точка."

Глупаво е зададено условието, защото вероятно е преведено от някъде. Тук из канадските учебници има много такива, че и по-объркано зададени. Свикнала съм им вече.  Laughing

# 146
Черна станция, "ще се насерем но няма да се изложим" е твоята гледна точка. Всичко това за солите не го знаех , обогатих си общата култура и пак изречението е пълна глупост.
Предлагам на авторите на учебника, в следващия с хималайска да я посолят , щото е модерно.  Wink

# 147
  • Варна
Аз пък предлагам този спор да приключи. Нито едната страна няма да се съгласи с другата. Пък и не виждам нужда.

Задача от самостоятелна работа по математика във втори клас:
Осем деца отивали на училище. По пътя си срещнали 2 пъти по-малко деца. Колко деца общо отивали на училище?

Ние отговорихме 8 + 8:2 = 12
Г-жата поправи на 8 отивали, 8:2 се връщали

Е, а сега някой да ми каже къде в условието пише в коя посока са вървели четирите деца, че да видим може ли изобщо да се реши вярно тази задача.

# 148
Аз пък предлагам този спор да приключи. Нито едната страна няма да се съгласи с другата. Пък и не виждам нужда.

Задача от самостоятелна работа по математика във втори клас:
Осем деца отивали на училище. По пътя си срещнали 2 пъти по-малко деца. Колко деца общо отивали на училище?

Ние отговорихме 8 + 8:2 = 12
Г-жата поправи на 8 отивали, 8:2 се връщали

Е, а сега някой да ми каже къде в условието пише в коя посока са вървели четирите деца, че да видим може ли изобщо да се реши вярно тази задача.

Joy , че къде пише , че се връщали . Госпожата да я върнем в 2-ри клас.

# 149
  • София
Щом са ги срещнали, значи явно са вървяли едни срещу други. Ако ги бяха настигнали щяха да продължат заедно към училището.
Важно е и да се чете, не само да се смята Peace

Общи условия

Активация на акаунт