ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 616
  • 790
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Тръгнахме за Гьозтепе, но понеже времето беше лошо, останахме в  автобуса. Значи,  ако симислите, че Тузла идва от тузарски....тц.

hahaha hahaha hahaha

Очакаваме подробности за този така нашумял напоследък квартал. Може и да е като се върнеш в България.  Laughing 

Жалко за парка.  Sad  Но пък най-вероятно точно сега не е бил в най-примамливия си вид, защото едва ли са успели да подменят увехналите лалета с други цветя. Следващият път ще е по-хубав.  Wink

# 421

Лилия Сх- Аз съм за Долмабахче,поради спортни и други причини! Crazy
Можеш след като слезеш от тура по Босфора,да хванеш линията Халич за
кафенето от Езел,ще повървите от пристанището нагоре,но пак е по-добър
вариант от придвижване с автобус,особено като се качите от Юскюдар.
Прегледай туровете и ако нещо не ти е ясно-пиши пак!

Решихме двореца да е Топкапъ(другият път Долмабахче).Само не разбрах замисъла ти за езелското кафе?Имаш в предвид да отидем пеша ли?Иначе тура по босфора сигурно ще е с Туриол, зависи кога ще успеем да отидем до там.И се надявам да пуснат сайта за билетите, че да не чакаме пред Топкапъ и Св.СОфия.

# 422

Решихме двореца да е Топкапъ(другият път Долмабахче).Само не разбрах замисъла ти за езелското кафе?Имаш в предвид да отидем пеша ли?Иначе тура по босфора сигурно ще е с Туриол, зависи кога ще успеем да отидем до там.И се надявам да пуснат сайта за билетите, че да не чакаме пред Топкапъ и Св.СОфия.

Кой е сайта?

# 423

Кой е сайта?

Това е сайта https://muze.gov.tr/buy_e_ticket Но нещо пак не работи. Онзи ден работеше.

# 424
  • София
И се надявам да пуснат сайта за билетите, че да не чакаме пред Топкапъ и Св.СОфия.

Самоцитирам се:

DjuDjo, "витата баница" на Топкапъ ще прескочиш, защото касите са далече от входа. Обаче когато посетихме Света София, касите и врътките бяха едни до други. Може нещо да са променили (минаха 3-4 години), но ако е същото положение, няма как да я спестиш. Тогава имаше и още една врътка, която беше малко по-отдалечена от касите (на 7-8-10 метра), но на нея се редяха групите, на които им раздават билетите. Може би през нея минават и хората с предварително купените билети. Всъщност при нашето посещение, тя беше много обемиста, а на касите нямаше никакви хора. Просто не мога да повярвам на късмета си - не сме чакали изобщо.  Laughing Дори билетите ги купихме с кредитна карта без касиерката да се мръщи от досада.  Laughing

А това са автоматите за билети в дъното на площада между Хамама на Хюрем и Света София (има и павилион-поща за тези, които не са си заредили HGS картата  Wink):

И по-отблизо:

Според мен не бива да се пренебрегват тези автомати. Разбира се, ако работят, защото нямаше нито един чивек пред тях и може би не са ги пуснали още. Но снимката е от 13 април.

# 425
  • Варна и...духом на Босфора
 Mr. Green Ей,Асамарис,жалко за парка,както каза Таня,другия път,но в събота ли беше лошо
времето,щото вчера по време на бисиклеттуруту,беше супер!
Казвай намери ли го най-сетне сета на тоз Медджезир в таз прословута Тузла,то ясно
че не е Тузарска Mr. Green,ама я питай Чаатайките,то имаше засилени ама дали го намериха,
да не са ти искали ГМВ за успокоение,да не намери там припаднали моми да ги свестяваш Crazy Crazy Crazy

Лилия  Сх,идеята е че след края на тура може да се прехвърлите веднага на корабче
по линията за Златния рог,да слезете на Айвансарай и оттам нагоре към комплекса Молла ашкъ
джами,където е кафето. Ако сте с Туриол,слизате на Юскюдар,пиете чай,там пих един от най-добре
приготвените чайчета за толкова ходения,ако имате време разгледайте и джамията Михримах,вече
реставрирана както каза Бялк,и се качвате пак на корабчето.Няма да ви болят краката,и ще се насладите и на Халич.Кога пътувате?

# 426
Снощи изгледах филма "Целувки край Босфора" по Диема фемили. Не бях гледал игрален филм с толкова панорамни гледки към Босфора и Истанбул. А жилището на героинята в Истанбул бе на хълма Джихангир в Бейолу - любимото ми място в града:

http://vbox7.com/play:ac8b6f9dc5

http://vbox7.com/play:b90a2e6a7d  

# 427
  • София
И аз препоръчвам автоматите за билети за Топкапъ. Имаше огромна опашка (бяхме в Истанбул по време на техен официален празник и опашките бяха буквално двойни- и местни много, и туристи. ) Добре че от охраната минаха и казаха за тези автомати- за 5 минути имахме билети. Тогава твърдяха, че може само с кредитна карта, но ми се струва, че аз платих с дебитната Thinking

# 428
  • Варна и...духом на Босфора
Снощи изгледах филма "Целувки край Босфора" по Диема фемили. Не бях гледал игрален филм с толкова панорамни гледки към Босфора и Истанбул. А жилището на героинята в Истанбул бе на хълма Джихангир в Бейолу - любимото ми място в града:

http://vbox7.com/play:ac8b6f9dc5

http://vbox7.com/play:b90a2e6a7d  
Накрая взеха ли се с Картофа Якуб? Mr. Green

# 429
Някой да ми препоръча тур.агенция ,с която е пътувал и е останал доволен

# 430
 albeni  мога да препоръчам агенция Караджъ тур , познати  пътуваха миналата година с тях  и ми казаха , че са   повече от доволни  и цените са евтини , аз ,  сам планирала с тази агенция да пътувам. може да напишеш в гуглето името но тур агенцията и ще  видиш инфо за нея ,  ако  имаш още въпроси пиши Simple Smile

# 431
гледах го филма и накрая  се  взеха с картофа Якоб Simple Smile     а да питам  кое по близкото кафене от  Езел  или от 1001 нощи ?   ще  трябва  снимки да търся   в нета   или карта  , иначе екскурзовода   ще ни разходи по Босфора , но няма  да спре   за кафенетата  ! 

# 432
  • София
гледах го филма и накрая  се  взеха с картофа Якоб Simple Smile     а да питам  кое по близкото кафене от  Езел  или от 1001 нощи ?   ще  трябва  снимки да търся   в нета   или карта  , иначе екскурзовода   ще ни разходи по Босфора , но няма  да спре   за кафенетата  ! 

Препоръчвам Пиер Лоти (1001 нощ). Слиза се на последната спирка на ферибота, върви се няколко минути до лифта и сте там. Ако е голяма опашката за лифта, можете да се качите и пеша. Гледката е фантастична. Обаче е твърде вероятно да не можете да пиете кафе или поне не на маса с гледка, защото мястото е твърде туристическо и препълнено. А и цените ми се видяха височки, но сме ходили преди 4 години и може да бъркам. Не е задължително да се сяда в кафенето. Има туристическа панорамна тераса.

Кафенето от Езел е в квартала с Карие. Ако сте там заради друго, може да се посети, но само заради него не си струва. Признавам, че мен не ме вълнува това, че Езел е бил там.  Wink Отидохме, защото останах с впечатлението, че е с хубава гледка, но се разочаровахме. Виждат се  най-вече покриви и то хич не са приятни. Кварталът е много беден и мизерен. В кафенето нямаше никакви посетители. Дори ни беше малко неудобно, защото сервитьорите веднага ни заобиколиха, а ние само погледнахме към Златния рог и си тръгнахме. Дори в "Истанбул от високо" мъжът ми не сложи снимка от това място, защото няма такава, която си заслужава. Иначе се слиза от ферибота на спирка Айвансарай и се върви 15-20 минути пеша в квартала. Това е въпросното кафене - http://mollaaski.com/  От сайта разбирам, че шарените къщички са нещо като ателиета с ебру и др. подобни, но бяха затворени. Ако обичате да ходите пеша могат да се съчетаят Пиер Лоти, Молла център и Карие, но все пак не е малко разстоянието.

# 433
Успешно завърнала се! LaughingМалко се бях паникьосала защото умея да се губя в Пловдив живях 6 год и се губих незнам колко пъти ,спрях да ги броя Shocked обаче Истанбул е моя град !!!!!!Транспорта му е уреден така ,че идиот трябва да си да не се ориентираш Joy Като ми попреминат емоциите ще поразкажа как мина.Хем съм доволна и хем не съм ....времето наистина е малко и не видях всичко планувано. Изскачат разбира се и непредвидени ситуации Grinning Малко съм разочарована от МОЛ Форум,очаквах нещо повече ,ходила съм в аквариума във Валенсия и този направо ми се видя нищожен,но детето беше очаровано което е по-важно.Може би този другия за който четох във Флория наистина щеше да е по-добре да се види.Долмабахче видях и наистина е страхотен,но Топ капъ не можах и също и Сапфир не успях да видя.....От Принцовите острови съм малко разочарована обаче в неделя сутрин се изля един страхотен дъжд,детето се намокри аз се притесних.....пък на острова спря да вали , но беше мокро и няма да описвам как миришеше  Mr. Green

# 434
Ctefani, добре дошла.
Беличка, Добружанка Hug Hug, не се ли върнахте вече? Празниците са на привършване  Laughing Чакам с любопитство впечатленията на "старите кучета".

Общи условия

Активация на акаунт