ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 31]

• 64 480
  • 790
  •   1
Отговори
# 720
Да сумираме местата с крайбрежна пешеходна алея в Европейската част от края на моста Галата до първия мост над Босфора:

1. Каракьой - 200 метра
2. Фъндъклъ-Кабаташ - 400 метра
3. Бешикташ - 300 метра
4. Ортакьой - 200 метра

Обща дължина на крайбрежната ивица Каракьой-Ортакьой - 5700 метра, от които 1100 метра свободна пешеходна зона.

# 721
Да сумираме местата с крайбрежна пешеходна алея в Европейската част от края на моста Галата до първия мост над Босфора:

1. Каракьой - 200 метра
2. Фъндъклъ-Кабаташ - 400 метра
3. Бешикташ - 300 метра
4. Ортакьой - 200 метра

Обща дължина на крайбрежната ивица Каракьой-Ортакьой - 5700 метра, от които 1100 метра свободна пешеходна зона.
bialk, можеш ли да ги обозначиш на карта?

# 722
# 723
Не винаги буквата "Т" в обозначението на автобусите означава "Таксим". Например в района на Бешикташ може да срещнете автобус с обозначение 28Т и да се качите на него като си мислите, че ше ви закара до Таксим. Но не би - буквата "Т" в случая означава "Топкапъ". Миналата есен пътувах с този автобус от "Юсуфпаша" до Бешикташ.

Не ми се беше случвало. Благодаря, че го каза.  Hug Наистина някой път щях да се кача на автобус с Т и да се чудя що не отива на Таксим.  Mr. Green

Иначе Гери започна да говори за места близо до втория мост, а не Бешикташ. Целта ѝ е разходка покрай Босфора.

Гери, впрочем изброените 3 автобуса са любими на повечето пишещи във форума. Обикновено се качваме в празен автобус (най-лесно става на спирка Фандъклъ), сядаме от страната на Босфора и се наслаждаваме на гледките. Наистина често попада в задръствания, но пък това удължава панорамната разходка. С 25Е се стига чак до Саръйер. Там, на крайбрежната, са поне две "сериалски" къщи.  Laughing Обаче отнема наистина много време и определно не е маршрут за първо посещение.

Привет от мен! Отдавна не съм влизала, защото междувременно направих още 2 екскурзии из Европа. Но, от всички градове, които минах - общо 11бр., на мен ми се ходи отново в Истанбул! За съжаление, никой от хората около мен не ми се навива на акъла, а сама не ми се тръгва  Laughing

Та, Таня, болднала съм твоето изречение, защото ние го напарвихме на първо ходене. При добра организация не е никакъв проблем да се качиш на 25Е и да идеш до Емиргян. Отнема около 40 мин, но какво ще се види в района, освен по-продължителната разходка по Босфора? Simple Smile) Аз лично горещо я препоръчвам - за кратък период си представяш, че живееш там, че си част от тази крайбрена красота! Бебек е чудесен Simple Smile После, от Емиргян могат да хванат Dentur Avrazia Hop on Нор Off и да се разходят и по море. Но разходката с автобуса си струва оперделено. Дано само не е следобедна и в жега, че ще се сварят вътре Wink

# 724
  • София
Момичета,

Златни сте  Hug

Сега ще си финализирам програмата и дано не се налага да ви притеснявам повече с въпросите си.

В четвъртък заминаваме и въпреки прогнозите за дъждовно време имам намерение да си изкараме страхотно  Party

# 725
Пускам една карта обобщение на показаните от bialk места:

bialk, благодаря!   bouquet

# 726
# 727
# 728
# 729
Момичета, кажете моля кой е този Мол близо до летището? Ние ще пътуваме за Монреал през Истанбул и ще имаме един след обяд на разположение, а хотела ни е близо до летището. За огромно съжаление няма да можем да видим никоя културна забележителност, че и с 2 деца съвсем ще луднем. Но една позната сподели, че са били в този Мол като са летяли преди две седмици и имало много хубави неща. Искам да си купим и баклавички, но предполагам, че ги има на всякъде.

# 730
  • София
Най-вероятно става въпрос за мола в който е Истанбул аквариум. Той е до летището. Но и другия мол с аквариум, Форум също е удобен с метрото.

# 731
Момичета, кажете моля кой е този Мол близо до летището? Ние ще пътуваме за Монреал през Истанбул и ще имаме един след обяд на разположение, а хотела ни е близо до летището. За огромно съжаление няма да можем да видим никоя културна забележителност, че и с 2 деца съвсем ще луднем. Но една позната сподели, че са били в този Мол като са летяли преди две седмици и имало много хубави неща. Искам да си купим и баклавички, но предполагам, че ги има на всякъде.

http://www.yelp.com/biz/aqua-florya-istanbul Мол Флориа, за него говориш. Но според мен дори имате време да идете дори до центъра. Ако имате цял следобед, то това са поне 4ч - само да разгледате историческия център стигат 2ч, ако сложим и пътя до там с връщането, който е около час общо с трамвая - по синята и червената линия, може да идете, но май няма да ви е спокойно  Laughing

На първа страница има карта на сухопътния транспорт - актуална към 26 март 2014г. http://store.picbg.net/pubpic/6B/59/c054bc64ead86b59.png - ако успееш да я отвориш от тук.

# 732
  • на острова на мечтите
Привет на всички отново!
Страхотни снимки!Аз се порових из темата, нещичко поразбрах, запитах и на лични, принтирах си и картата от Истанбул, ама имам питане newsm78 Къде можем да паркираме с кампер и с какво превозно средство ще ме посъветвате да се придвижваме?! Аз, доколкото познавам мъж ми, той ще е за варианта такси,ама каква е ситуацията с такситата? Тук, ако видят чужденец, гледат да смъкнат, ако им се позволи една кожа поне Mr. Green Мен веднага ме хвашат, че не съм местен и... Само дето не знаят, че съм пекана Mr. Green
Благодаря за всякаква информация! Hug

# 733
Ще ми се и аз да се запиша в тази тема, макар че може би ще е последния пост в нея преди да се отвори нова тема. Първо искам да благодаря на всички за ценните съвети, които са дали за Истанбул (места, маршрути, как да се стигне до определено място и т.н., и т.н.).

Предстои ми пътуване за 4 пъти към Истанбул и ми се ще да видя нещо ново. Толкова много неща набелязах от форума, че се чудя дали въобще да лягаме да спим или да "тръмбоваме", както аз обичам да се изразявам за обиколките в чужденеция. Наистина се ходи много пеша, но и много се вижда.

Това, което съм набелязала като обекти за посещение (основно) са: Миниатюрк (посещавала съм го, но толкова ми хареса, че искам да го покажа и на останалите  ), небостъргача Сапфир, Дворецът Бейлербей. И трите места, до колкото чета и се ориентирам, са в различни посоки и ми е трудно да наредя програмата. Като ми се ще помежду другото да има и нещо, което вече сме виждали. Отделно с групата ще решаваме на място дали да влезнем и в Света София. До сега не съм влизала и честно казано това, което прочетоха ме заинтригува. Още повече, както аз се изразих, ме впечатли "рекламния" трик с пожелаването на желание и най-вече сбъдването му Wink

Впечатлиха ме и снимките и разказите за парка Емиргян. И него искам да видя, но как  като имаме само 2 дни. В неделя по програма имаме Принцови острови, та тогава абсурд да се види нещо от тези места.

Идеята ми е да си вземем Истанбулкарт и да я заредим с повечко пари, че си имаме доста возене с автобус, метро, корабче и може би трамвая ако много се уморим накрая и нямаме сили да се приберем пеша. В тази връзка искам да попитам, макар че го прочетох тук-таме, може ли с Истанбулкарт да се ползват всички тези транспортни средства към днешна дата? Знаете ли колко човека може да се чекират с една карта? Каква е цената на билетчето/жетона пак към днешна дата?

Относно ходенето до Сапфир – от Таксим трябва да вземем метрото. Но се питам само една линия ли минава оттам или са повече и трябва да питаме коя е за Левент?

За Дворецът Бейлербей – това, което съм набелязала като вариант за достигане: от Eminonu се качваме на ферибот на Sehir Hatlari по линията EMİNÖNÜ K. - BEŞİKTAŞ - BEYLERBEYİ - ÇENGELKÖY - ARNAVUT KÖY (Boaz Hatti) и слизаме на Beylerbeyi. Близо ли е двореца до тази спирка или има още какво да отбележа като информация за достигането му?

Май за сега е това Simple Smile

# 734
Истанбулкарт се използва за всички видове обществен транспорт в Истанбул. Няма ограничение за броя на ползващите картата стига да е заредена с достатъчно сума. Цената на 1 билет е 1,95 лири с Истанбулкарт и 3,00 лири с жетон. За Сапфир ако се качвате на метрото от Таксим гледайте посока "HACIOSMAN", а на връщане от 4.Levent - в посока "YENIKAPI".

Ако решите да ползвате ферибот до двореца Бейлербеи, имайте предвид, че линията BOGAZ HATTI на Sehir Hatlari за Beylerbeyi е рано сутрин (07.55 ч) и само в делнични дни. Дворецът е на около 500 метра от пристанището - няма как да объркате местоположението му, понеже ще сте го разгледали отблизо, преминавайки с ферибота. Работното време на двореца е 09:00-17:00, а почивните дни - Понеделник и Четвъртък.

Последна редакция: пт, 06 юни 2014, 08:10 от bialk

Общи условия

Активация на акаунт