На море в Гърция 2014 - IV

• 74 757
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
Туцка, Гитио не е особено по-далеч от Монемвасия, отколкото Неаполи, и нищо чудно да ти се получи по-добре оттам. Ето сега:
---------------------------------------------

4. Монемвасия и Елафонисос

Монемвасия беше разочарование №1 на това пътуване. Аз и предварително не й възлагах големи надежди, изглеждаше ми брутално комерсиално място - пет скъпи хотела на скалата, израснало отсреща на сушата туристическо селище без местна култура и дух. Смятах да разгледаме скалата, да спим някъде по средата между нея и Виглафия (пристанището за Елафонисос) и да комбинираме с острова и други неща наоколо. Но симпатичната гъркиня Яна в Нафплио положи големи усилия да ме убеди, че било много хубаво. А и мъжът ми хареса повече хотела в Монемвасия, който му предложих, отколкото този в селцето със звучното име Демония Simple Smile Та - там.

Практична бележка:
Монемвасия действително може да се отметне за половин ден, идвайки отдругаде. От Гитио разстоянието е 1.5 часа, от Неаполи или Елафонисос - 45-50 минути. 2 часа са достатъчни за разглеждане.
Из самото крепостно градче се ходи пеша, но пеш то е практически недостъпно - от сушата, освен 200 метра мост, го делят и 2 километра път, криволичещ покрай скалата (градчето е от задната страна), който не е пригоден за пешеходци - фучи двупосочно движение, мотори форсират на една гума, коли паркират където намерят отстрани и т.н. Горе пред крепостната порта има 10-20 паркоместа, крайно недостатъчни. Вариантите за разумно придвижване са 2 - с автобус, който тръгва от сушата, там където започва моста (1 eвро/човек/посока) и по принцип трябва да е на половин час, но понякога е когато му кефне; и с такси. С кола ние успяхме да стигнем и паркираме успешно единствено в 23 ч вечерта, в делничен ден в началото на май. При второто си, дневно ходене, ползвахме по веднъж автобус и такси.
Снимки от скалата

Монемвасия е все пак ефектна, макар да не успя да ни скрие шапката след кулите в Мани... За сметка на това е туристическо до смърт и горе, на скалата, и долу, на брега. Ресторантът "То канони" на крепостта държи палмата на първенството за най-лоша храна, опитана в Гърция евър - едно агнешко клефтико, което и чакахме два часа. Другата налична таверна също не е нещо особено - лоша поддръжка и безхаберен персонал тип балкантурист в най-добрите му състезателни години. От нея направо си излязохме, без да поръчаме.
Разгеле поне хотелът ни - в новия град, разбира се - беше приятен, с огромни стаи и гледка към скалата (за съжаление от това лято загрозена от строящата се отпред друга сграда - казах, комерс до крайност).

Eдин ден отделихме на Елафонисос. Най-краткият път до пристанището не е най-бързият, понеже е с милион завои, но и минава през китни планински селца. По-заобиколният и безболезнен маршрут е през Демоня и Велиес. Прекосяваш Виглафия, продължаваш по табелите за пристанището Пунда - което представлява малък каменен кей и опикана козирка, дори будка с разписание няма, и се качваш. Фериботите са на половин час дори през май. Има приличен плаж, на който събрахме много мидички.
Елафонисос обаче си струва! Паралия Симу, или Симос бийч, е вълшебно място. Няма сянка - носете си чадъри. Лятото може и да работи бийч бар, но сега нямаше следа от цивилизация. За два-три часа изгоряхме. Островът има още няколко чудесни залива - Лефки, вдясно по пътя за Симос, Панагия или Като Ниси от другата страна, и още няколко, които не сме търсили. Градчето бе задрямало, но симпатично. Като размер и релеф островът ми напомни за Амулиани, но е много по-изолиран. За 2-3 дни бягство от света и безгрижен плаж Елафонисос е чудесен. За повече сигурно човек може да умре от скука.
Симос бийч - действително божествен плаж

В южна Лакония има и други интересни работи, които не успяхме да видим. Павлопетри, в морето край Елафонисос, го знаете всички. Иска гмуркане и (поне) неопрен и маска. В края на полуострова, до село Агиос Николаос е "вкаменената гора" - находка от фосили, разкрита от морето. Чухме добри неща и за залива Герака, северно от Монемвасия, южно от Леонидио.
Всички тия неща останаха за друг път; а сега през целия полуостров Монемвасия-Спарта-Триполи-Коринт-Егио към следващата точка. В планината край Спарта: отново дъжд и сумрак. Явно там това е положението.

5. Коринтски залив, и обратно към София

Към Коринт грейна слънце, викаме - пътят ще е лек. Но! Обозначената във всички карти магистрала Коринт-Патра се оказа само мечта за магистрала. Тол-пунктове има, но не и основание да ти събират парите. Всъщност е двулентов път, по който гърците искат да карат с магистрална скорост, а на всичкото отгоре непрекъснато изникват стеснения за ремонт и безбройни пътностроителни конуси. Шофьорът се чувстваше като Люк Скайуокър, който хвърчи на зигзаг сред рояк имперски разрушители. Като изключим това, коринтският пейзаж се оказа супер приятен - Акрата, Диакофто, Егио, на всяко от тези места бих се отбила с удоволствие за ден-два. Крайбрежието е оживено, развива и лек туризъм, колкото да не е дразнещ. Но с тоя път няма да прокопсат...

Как да е, почти без щети, само с едно одраскано огледало и леко загубване накрая, пристигнахме в Лака - малко селце горе на планината, на 8 км над крайбрежния Егио. Виж, Лака е друга бира. След ужасния път бяхме възнаградени с разкошна къща и панорамна гледка към склоновете надолу и морето. Единствено неудобство - кръчмата била в съседното село, на 3 км оттам. Айде пак в колата. Като в добре написан сценарий за филм, на стените висяха ловджийски трофеи и оръжия, а пред кръчмата поредният див планинец пуцаше в тъмното Grinning  Нула знаене на чужди езици сред местното население, оправихме се все пак. Храната беше вкусна и в изобилие - и както обикновено в този район, за 20 евро. Накрая дори ни гониха да ми върнат чантата, че я бях забравила - в нея и паспорти, и ключове... ходи ги търси из горите Simple Smile

На следващата сутрин поехме към моста Рио-Антирио. За всеки случай по-несмелите (и за да стане снимката) минахме отдолу с ферибота. Цените за лека кола: ферибот 6.50 евро, мост 13.20 евро. Северният бряг на Коринт е още по-вълшебен. Непременно бих се върнала там. Прекрасни, тихи заливи в подножието на планината, приятни градчета; има и едно островче, Тризония, което е обитаемо, за сметка на това забранено за МПС-та. Спряхме за обяд в Галаксиди, хем да се разтъпчем около пристанището. Там в неделя се бе изсипала половин Атина да плюска пресни калмари, миди и риба. Положението с морската храна е разкош; що се отнася до качество на обслужването или други поръчки - излишни капризи, никой не идва в Галаксиди да яде гръцка салата...
Поради късния час със съжаление се отказахме от Делфи (не му върви на това Делфи и туйто!), че ни чакаха още дълги часове шофиране. През планината Парнас - добре, криволичещ път с хубава настилка, поляни с несметни цветя, китни долини в ниското.... бавно, но красиво!
После решихме да минем Ламия-Лариса по стария път вместо през магистралата. На картата изглеждаше прав. Груба грешка! Като капак изпуснахме удобната отбивка за Етники одос преди Лариса и се набихме през целия град... В Паралия Пантелеймонас бяхме в 10 вечерта, за щастие дойдоха да ни посрещнат, че си бяхме загубени. В този район е още мъртвило, не работеше почти нищо, гърците едва-едва стягаха сезона. Все пак отбелязаха, че са имали българи по 1-6 май и те са се къпали в ледената морска вода. Олимпийската Ривиера по принцип хич не е моето място, но хотелът беше приятен и собствениците - много готини.
И понеже с Мани не можеш да се разделиш току-тъй... мъжът се падна маниот, баш от сърцето на вътрешно Мани. Жена му със смях каза, че е оставил пушката си у дома Simple Smile (а всъщност беше миролюбив фотограф-заврян зет).

----------------
За хотелите: сменихме седем, в ценовия диапазон 32-50 евро, като сред тях имаше и големи апартаменти, и по-малки стаи, някъде със закуска, другаде без. Трима сме, и доста капризни при това. Ако някой се интересува от конкретно място, да пита.
За толовете: Солун-Атина си пригответе доста пари, не помня обаче колко точно поради честите ни спирания и отклонения. На юг към Коринт, Триполи и Патра бяха сякаш по-нарядко и по-малки суми, има ги все пак.

Последна редакция: нд, 18 май 2014, 21:32 от Параход

# 676
  • софия
Отново прекрасни снимки и разказ   bouquet

# 677
Параход,
само часове ли отделихте на о.Елафонисос?
Там пък таверните какви бяха вкусни  Heart Eyes

# 678
Ооо, Phile, не дълбай в раната Simple Smile дъщеря ми настоя да сме се били качили на Монемвасия по светло и даже да ядем не успяхме... иначе сигурна бях, че са добри (една голяма част не работеха всъщност, но тези, които бяха отворени, имаха доста приветлив вид).

А и честно казано в нета не успях да си харесам настаняване на добра цена там, което да букна за един ден, на място имаше доста, но вече бе късно.

# 679
  • София
Параход, Симос бийч изглежда точно по моя вкус Wink)). Страхотен разказ   bouquet

# 680
  • София
Параход, с огромно удоволствие прочетох разказа ти! Отбелязах си отправни точки, дето се казва, за следващо пътуване  Hug Много хубаво разказваш и си личи, че пътуването ви е било истинско приключение!
Единствено за Монемвасия не мога много да се съглася, на мен много ми хареса.
Жалко, че не сте отишли до Делфи!
Галаксиди е прекрасно местенце, моя близка приятелка живее там и ходим често, много ми харесва.
Патрик Лий Фермор е на особена почит и у нас, и двете му книги за Гърция са любими!

# 681
  • Luxemburg
Параход и аз с удоволствие прочетох пътеписа ти, а с още по-голямо разгледах снимките. Тъй като непознавам Гърция ми се наложи да чета и гледам успоредно с Гугъл мапс. Единствено като видях последната снимка с мечките си казах че знам къде е снимана. Преди 5г ни щукна да ходим на море в Албания та спряхме за обяд в Мецово.
Виждам че и ти си с малко дете. Ако можеш да ми дадеш предложение където сте били къде е било подходящо за детето (на лични за да не се сърдят другите). Ние сме с 2г. и 6г. От прочетеното виждам че доста сте изръчкали из гръчко и сигурно имаш вече богат опит там.
Относно изказването ми за ресторантите на Вурвуро както казах непознавам Гърция и от няколкото мнения които прочетох м.г. останах с впечатлението, че има 1-2 места където може да се хапне добре. Миналото лято пробвахме доста таверни в Аспровалта но само 2 на главната ставаха а много хора ще кажат че има много добри заведения там. Последните дни ни спаси един рибен ресторант в Ставрос. Ама само риба нестава. Трябва си разнообразие.

# 682
Ronicat, моята дъщеря най-много харесва Каламици, Никити (и близките Калогрия, Лагомандра, които са малко извън града). Като беше на тази възраст редовно й се отваряше парашутът за там Simple Smile Един плаж между Иерисос и Неа Рода - Wet Dreams, също.
А за ресторантите в Аспровалта - според мен - си права. Освен гиросите там нищо не ставаше за ядене! Иначе на Халкидики любимите ми ресторанти са в Парадисос и Торони (и Ставрос, ама там вече ги знаеш), но и на двете места има какво да се желае от плажа, а виждам, че това ви е приоритет.

Понтес,
висока оценка от познавач като теб!
Скрит текст:
Ако приятелката ти се казва Дани и има нещо общо с псаротаверна "Тасос" - запознахме се Grinning (тази жена доста ми напомни за теб и на няколко пъти се оглеждах дали пък не си ти - но после дъщеря ми ме информира как се казва).
Иначе аз Галаксиди много го харесах и първоначално дори планирах да спим там по път, но хотелите бяха сериозно надценени.

Последна редакция: нд, 18 май 2014, 23:43 от Параход

# 683
  • София
Параходче, прекрасни снимки и разказ  Hug

Онзи ден се върнахме от Боровец, умрях от скука 10 дни. Последните два дена от резервацията реших да си ги спестя, теглих една майна, и се обадих на половинката да идва да ни взима. Иначе се надишахме с кристален въздух и видяхме поне десетина катерици, размери всякакви.

А днес се отказах от Наксос  Simple Smile
Ще сме или на Закинтос, или на Кефалония, не съм решила още.

# 684
А днес се отказах от Наксос  Simple Smile
Ще сме или на Закинтос, или на Кефалония, не съм решила още.
E, Таис, ти хвърли бомбата на сезона направо. След толкова планиране!

# 685
  • София
Мани, голям спор беше днес  Wink

Две причини: не ми се лашка с кораб 5 часа, и второ, реших, че без детето няма смисъл да се хабят хубави, плитки плажове. Оставихме го за догодина, когато (дано) отидем тримата заедно.

Закинтос май не е много child friendly, има да се обикаля и т.н., и сякаш е по-логично да го оползотворим за 2 седмици докато сме свободни електрони. Така или иначе ми седеше в уиш лист-а.

# 686
Параход   bouquet личи си, че си влюбена. Чудесно приключение сте имали. Аз няма да посмея да взема дъщеря ми наесен обаче. Може би догодина. Ще те помоля на лични да ми дадеш линкове/инфо и контакт за хотелите от които сте останали доволни. Все още не сме решили къде точно ще спим по пътя, затова искам всички.

# 687
  • София
Нашата резервация в Нафпило е за 65 евро на вечер. Знам, че цената е висока, но не ми се чакаше последния момент за по-добра цена, а в Стария град местата в хотелите с по-висок рейтинг бързо се изчерпваха за този период. На Китира съм букнала на 60, в хотел, който дава около 10-15 евро по-висока цена на сайта си за същия период, но пак ми се вижда висока, имам 1 седмица да размисля   Thinking.

# 688
  • София
Прекрасен разказ Параход Hug

# 689
  • София
Таис, нищо лошо, спокойно, давай да правим новите планове...

........ за Монемвасия не мога много да се съглася, на мен много ми хареса.
И на мен...
Gefyra-Monemvasía, въобще не е са за пренебрегване, особено в сезони пролет-есен, когато туристите са по-малко.
При посещенията ни там сме нощували, както на скалата http://pietrasuite.com/ ,
така и на брега на Gefyra http://www.filoxenia-monemvasia.gr/ .
Няколко от ресторантите си струват наистина, били сме в Skorpios и Melitzanakia/малко отдалечено/, много доволни...
Правили сме дори плаж, макар без пясък, беше прекрасно...

В момента времето в Гърция се оправя, температурите вървят нагоре. От утре вече ще става за плажуване, до края на месеца се очакват температури около 30 градуса. Време е и за плаж, след два дни ще му се отдадем и ние...а сега малко път, утре повече...

Общи условия

Активация на акаунт