Априлчета малки слушкат и искат в мама да се гушкат :)

• 37 303
  • 748
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, мами, от нас! Ние вече сме две по едно Simple Smile малката принцеса Кристина се роди снощи в 21.21ч. с 5 дни закаснение след термина. Голяма мома е - цели 3.750кг и 52 см. Родих за по-малко от 10 часа естествено и без упойка, но ще разказвам с подробности като намеря време Simple Smile
Имам и едно бързо въпросче, понеже нямам време да чета Simple Smile кога горе долу тръгва кърмата след раждането? Снощи за 10 мин я сложиха на гърдите ми като ни настаниха в стаята и чак на сутринта в 6 ми каза отново да и предложа по 10 мин всяка гърда и така на 2 часа, но все още нямам кърма. Да се притеснявам ли че аз нещо не правя като хората или просто трябва да съм по-търпелива?

# 226
От това, което прочетох, рефлуксът се изразява по-силно при бебета на АМ, защото то много по-трудно се усвоява, а вие сте на кърма, така че не мисля, че ще е някаква сериозна форма. При всички положения лекът е кърмене на често и по малко и точно различни пози се препоръчват. Сигурна съм, че ще се справите и двамата. Намерете си удобно местенце на тихичко и приглушена светлина, гукайте си и се кърмете - нещата ще си дойдат лека-полека на мястото.

Да, така пише в статиите, които ми изпрати. Освен това се срещало и при недоносени деца, а ние сме преносени. Дано се регулират нещата бързо. мися, че упорството ми ще даде резултат.  Praynig
 Много ти благодаря.  Hug Радвам се, че при вас нещата вече са наред. Целуни Ирина.  Heart Eyes  bouquet
Елиминирахме рефлукса със захранване водено от бебето, т.е. направо твърда,неп#рирана храна. П#ретата излизаха по-бързо от млякото. При много деца и п#ретата помагат.

# 227
  • София, Манастирски ливади
Честити бебенца на Маринела Цанкова и  N.M.W.   bouquet

Момичета, ако пазарувате онлайн, в момента в английския амазом има много добро намаление на памперси и кърпички. В амазонската тема е обяснено какво трябва да се направи.

# 228
Честити да са ви Кристина и Александър, момичета!  Heart Eyes
И аз се възползвам тъкмо от прИмоцията за памперсите от Амазон.  baby_neutral

# 229
  • София, св. Троица
Скрит текст:
Цитат на: Г-жа Гертруда Смехуркова link=topic=772553.msg27982317#msg27982317

Цитат на: Aidin link=topic=772553.msg27975490#msg27975490

Здравей Г-жа Гертруда Смехуркова,
Честито бебе Ния, да ти е жива и здрава и много да те радва.  Разбирам, че имаш някои притеснения, относно организацията на кърменето и запушването в едната гърда.
Някои новородени бебета сучат по-дълго, други сучат по-кратко – всяко бебе е различно, и както ние възрастните се храним различно всеки път с различни количества храна, така и кърмените бебета се хранят различно. Няма лошо, бебето да суче, колкото дълго иска, стига да се обърне внимание на някои неща. На първо място, е добре бебето да суче ефективно. Може да суче ефективно известно време, след това да е по-вяло, да си почине и след това пак суче ефективно. Ефективното сукане обикновено се разпознава по по-интезивното движение на долната челюст, като често се чува и самото преглъщане. Можеш да помогнеш на Ния да изсуква повече порции мляко с помощта на Компресия на гърдата Ето и клип на компресия .
В случай, че е по-поспалива, можеш да я стимулираш по някакъв начин по време на кърмене(щипкане, говорене или друго), така че да й помогнеш да се концентрира върху храненето преди да заспи.
.....
Разбирам, че се тревожиш дали Ния получава достатъчно кърма. В тази връзка, ако е удобно да попитам, колко кърмения имате за денонощие? Дали сте я мерили от раждането насам, за да си види как наддава? Предлагаш ли на Ния други течности освен кърма – вода, чай, АМ и ако да в какви количества? Следенето на пелените, може да е един удачен начин да се ориентираш в количеството кърма, което получава бебето. Ако има поне 5-6 напишкани пелени и от тях поне 3-4 наакани(като нааканото да е повече от големината на монета от 1 лев) и при условие, че бебето не получава други течности, като вода, чай, АМ или друго, то можеш да предположиш, че приема адекватни количества кърма.

Можеш да обърнеш внимание на тези статии Защо кърмените бебета често са „нощни птици”? ]  и  Сито ли е бебето ми?

Надявам се информацията да ти е полезна. Ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо допълнително, не се притеснявай да пишеш.

Aidin, много благодаря, всичко описано ми беше адски полезно. Преборих запушванията за сега и тя уж суче прекрасно, ползвам от вчера и метода с компресията, но за съжаление нещата при нас с Ния не вървят отлично, за 12 дни от изписването преди 2 дни бе наддала само 120грама. Педиатърката ме посъветва да цедя преди хранене и да го давам с шише няколко дни, за да виждам по колко изяжда, според нея може би не изсуква необходимото количество. Сега я поставям на гърдите /вече предлагам и двете на едно хранене/, след което изцеждам остатъка - около 40-50мл и го предлагам допълнително. Понякога го изяжда, друг път не иска повече от 10мл или го повръща. Правилно ли правя? А как да разбера кога едната гърда е празна? Това, което ме притеснява е, че гърдите ми са адски меки, но когато суче виждам, че има мляко, а и за доизцеждане остава. Днес отново сме на контролно замерване и ако нищо не е наддала, ще настояват да я дохранвам с АМ, а кърма видимо има достатъчно и не желая да прибягвам до друго мляко.    
На какво може да се дължи това ненаддаване? Дали има връзка, че още е с жълтеница?

Чудесно е, че намираш информацията за полезна.  HugПоздравления за това, че си се справила със запушванията.  Peace Смяташ, че бебето ти суче прекрасно, а в същото време това, което ти е казала педиатъра те е озадачило. Като майка, ти можеш да прецениш най-добре, какво се случва между теб и бебето ти по отношение на кърменето. И ако ти преценяваш, че бебето суче прекрасно, то вероятно е точно така. Наддаването е само единия от критериите дали бебето суче добре и как се развива. И тъй като кантара винаги е категоричен, е добре да се обърне внимание на някои особености свързани с меренето и наддаването на тегло. На първо място наддаването се засича от най-ниското измерено тегло. Обичайно след раждането бебето може да загуби до 10% от рожденото си тегло. Когато достигне най-ниското си тегло, обичайно започва да наддава. Именно това най-ниско тегло е важно да се отбележи и спрямо него да се преценява. Би ли споделила, колко е било най-ниското тегло на Ния? Колкото е било теглото й при изписването и колко е в момента?

Същото така, различните кантари, може да отчитат различно. Ето защо и болниците предлагат контролно измерване на бебето на същия кантар, на който е било мерено при тях.
За първите две седмици след раждането, повечето кърмени бебета възстановяват рожденото си тегло – т.е. онези вероятни 10%, които са загубили първите дни след раждането.  

Идеята да предлагаш и двете гърди на едно хранене и след това да дохранваш, ако е нужно и колкото е нужно, може да е много удачна. Това е една от първите мерки, когато има съмнения за недостатъчно наддаване. Кърмените бебета се хранят, както ние възрастните – всеки път с различно количество храна. Така че, ако Ния не желае да приема изцедената кърма, вероятно за този момент се е заситила само от гърдите, което е чудесно. Това че усещаш гърдите меки, не е показател за това, колко мляко правят те. Именно празната гърда прави повече мляко. А щом виждаш и усещаш, че Ния суче, вероятно тя успява да си набави нужното от тях. Един добър показател  може да са пелените. Би ли споделила колко напишкани и колко наакани пелени има Ния за денонощие? Дали предлагаш и други течности освен кърма – вода, чай, АМ?

Обичайно, когато бебето само пусне гърдата, се предполага, че я е “изпразнило”(празна гърда по принцип няма) или изсукало каквото е могло от нея. Добре е да се увериш, че Ния изсуква добре първата гърда преди да й предложиш втората. Би могла да предлагаш гърдите по следния начин: когато видиш, че бебето забавя сукането си на първата гърда, прилагаш компресия, докато бебето седи на гърдата и суче. Като приключите с едната гърда по същия начин предлагаш втората – първо Ния самичка да суче, докато може и след това може да й помагаш с компресия. След това можеш да й предложиш отново първата гърда, за да изсуче междувременно събралото се количество кърма(вместо да го цедиш, на пример) и след това ако тя все още показва признаци на глад, да й предложиш изцедена кърма. Това се нарича пинг-понг кърмене.
В тази връзка, как намираш да се случва компресията при вас?

Друга важна мярка, когато има съмнение за не добро наддаване е да се обърне внимание на броя кърмения за денонощие. През първите 6 седмици е добре бебето да има между 8 и 12 кърмения за денонощие, като 8 обикновено е минимума. Също така е добре да има не повече от една 4 часова пауза от сън. В случай, че Ния не се събужда самичка за хранене, е добра идея ти да следиш броя кърмения за денонощие и ако е нужно да я будиш, за да суче.

Споделяш, че тя е още с жълтеница. Жълтеницата е естествено състояние за бебетата, но тя може ги прави по-поспаливи, от което да пропускат някои хранения. Ето защо може да е много удачно, ако е такава ситуацията при вас, да събуждаш редовно Ния за хранене. Може би тази статия ще представлява интерес за теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=2768

Естествено е да не желаеш АМ, а още повече, когато преценяваш, че имаш достатъчно кърма. Дори и да се наложи дохранване винаги е по-добре това да се случва с кърмата на майката. Не случайно има утвърдени принципи за това – първо предлагане на двете гърди, редуване, ако е нужно, след това ако е нужно дохранване с изцедена кърма, ако няма изцедена кърма, следващата мярка е дохранване с донорска кърма и едва най-накрая се прибягва до АМ. АМ има своите рискове и ти като майка имаш право прецениш дали веднага да прибегнеш до АМ или да опиташ преди това други мерки.

Интересува те, на какво може да се дължи не доброто наддаване? Може да има различни причини за това за различните бебета. Ето защо е добре да се гледа първо бебето и след това кантара. Добре е да се обърне внимание на рожденото тегло, на най-ниско измереното тегло, на теглото след 2 седмици. След това е добре да се обърне внимание на броя кърмения за денонощие, начина на сукане, дали е ефективно или по-скоро вяло. Ако бебето ти е здраво според педиатъра, суче ефективно според теб и факта, че все пак наддава би означавало, че може да е нужна съвсем малка реорганизация в кърменето, така че ти и бебето да се чувствате по-добре и по-спокойни. Тази статия може да представлява интерес за теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=96129.0

Ще се радвам да разбера, как се случват нещата при вас. Ще е чудесно, ако имаш възможност да отговориш на въпросите ми, за да мога да ти бъда по-полезна.

Наистина, понякога се случват и трудности и е възможно ние майките да не се чувстваме съвсем уверени и спокойни. Чудесно е, че търсиш информация и подкрепа. В повечето случаи може да е нужна само известна реорганизация в кърменето, малко повече спокойствие и увереност.

bouquet

Aidin, благодаря ти много, всички статии и съвети са ми от полза, изчетох цялата кърмаческа библиотека. За щастие с додаването Ния взе да наддава добре. Най-ниското ѝ тегло беше 2150гр., днес е 2850грама. Не мога обаче да махна силиконовите накрайници, явно доста посвикна с тях и сега ѝ идва малко моето зърно, което не ми харесва изобщо и имам съмнения, че заради тях не се насуква добре и се налага да доизцеждам и додавам количеството с шише.  Не мога да си обясня защо тя не може да изсуква повече от 30 грама от гърда, при все, че стои по 1,5 часа на гърдите ми. Понякога влизаме от хранене в хранене по 2 часа и не мога да определя колко точно броя хранения има на денонощие, това нормално ли е- сучи по 1,5-2 часа и накрая е изсукала по 20-30мл от гърда и пак дохранвам  Confused ?! А има добър сукателен рефлекс?

Явно всички имаме притеснения с това кърмене, аз имам чувството, че моето дете суче непрестанно.

Много добре си се ориентирала към кърмаческата библиотека. Допълнителната информация може да е само от полза. Разбирам, че сега имаш 2 въпроса за разрешаване - премахване на силиконовите зърна и увеличаване на количеството кърма, което изсуква бебето. Правилно си забелязала, че има връзка между тези две неща. Силиконовото зърно не винаги дава възможност на бебето да изсуче добре гърдата. То по-скоро променя зърното на майката, така че то да прилича на биберон. Биберон и гърда се сучат по различен начин и понякога бебетата се объркват и когато се опитват да сучат гърдата, както се суче биберон, сукането не се получава добре. Има някои идеи, които биха помогнали на твоето бебе да започне да суче от гола гърда по-добре и ефективно:
 - може да опиташ да гушкаш Ния, колкото може повече в контакт кожа-до-кожа. Усещането за голата кожа на майката може да стимулира бебето да засуче от гърда по-спокойно и по-ефективно;
- може да комбинираш гушкане и носене кожа-до-кожа и кърмене едновременно;
- може да да я оставиш да засуче гърдата с силиконовото зърно и малко след това да го махнеш внимателно без тя да разбере;
- някои майки споделят, че успешно са махнали силиконовото зърно с кърмене под душа или във ваната. Топлата вода и гушкането в мама едноременно с това, действат много успокояващо и рестартиращо инстинктите за сукане;
- Добра идея е да се ограничи или премахне съвсем предлагането на биберон и/или залъгалка(в случай, че предлагаш залъгалка). Така можеш да помогнеш на бебето си да свикне по-бързо, че млякото на мама идва от мама и да не разчита на шишето след кърмене. Ако се налага дохранване, това може да стане с алтернатива на шишето и биберона. Такава алтернатива са хранене с чашка , с мерителна спринцовка или капкомер или лажичка. Когато се използва спринцовка или капкомер бебето е в по-изправена позиция, а спринцовката или капкомерът се подават в страни, така че да попадната между бузката и венеца, така че течността да се стича бавно и бебето да има контрол върху нея. Спринцовката също така може и да не се вкарва в устата, а да се подава така, че да е на самите устни на бебето и то да поема течността с езиче. Тази статия може би ще педставлява интерес за теб http://lllbg.org/2013/07/priuchavane-shishe/

Споделяш, че въпреки дългото седене на гърда, Ния не успява да се нахрани добре. В такава ситуация много майки споделят, че техниката за компресия на гърдата е помогнала на бебетата им да изсукват по-големи количества кърма за по-кратко време. Би ли споделила как се случва компресията при вас? По принцип няма лошо бебето да седи час и половина на гърда, ако това е приятно и за двете ви. Добре е да се обърне внимание на това бебето да се нахрани преди това, а за целта трябва да суче ефективно известно време преди да започне да се унася. За да помогнеш на Ния да суче ефективно, може да е добра идея да обърнеш внимание на позата на бебето, както и на това дали е поела добре зърното и по-голямата част от ареолата в устата си. Относно позата – бебето трябва да е корем, срещу твоя корем, ухото, рамото и бедрото й да са на една линия, а не бебето да се усуква, докато суче. Съответната ръчичка на страната на която лежи бебето, трябва да минава под гърдата ти, така че да има плътен контакт между теб и нея. След това можеш да обърнеш внимание на това как засуква гърдата. Независимо дали е със силиконови протектори и ли без, е добре тя да засуче по-голямата част от ареолата. Това би позволило по-добра стимулация на гърдата и повече мляко за бебето по време на сукането. За да се случи това бебето трябва да отовори широко устичката си, а главичката да е леко назад, за да може да движи свободно долната си челюст. Може би този клип ще ти е интересен https://www.youtube.com/watch?v=Zln0LTkejIs
 Добре би било ако можеш да бърнеш внимание на това дали Ния може да изплези езиче над долния си венец. Можеш да провериш това, като й дадеш да засуче кутрето ти с меката част към небцето.

Надявам се информацията да ти е полезна. Ако имаш въпроси или искаш да обсъдим и нещо друго, аз съм насреща.

# 230
Маринела Цанкова Честито! При мен кърмата слезна на 2-3 ден (след секцио) аз дори не подозирах че тръгнала, но усещах гърдите пълни, докато една лекарка не ме стисна и потече яко... според мен се консултирай с някой при теб и си направи топли компреси и масаж. Аз слагах бебето 2 пъти на гърда преди да тръгне кърменето и то само ближеше и си играеше, но след като ме стиснаха и видях че имам мляко си направих масаж и топли компреси, така всичко се отпуши и тръгна перфектно - на следващият път бебето засука и се чуваше как преглъща

# 231
ЛЛЛ, смятам, че имам запушване на едната гърда, снощи дори вдигнах темепература. Информацията, която чета е противоречива. В статията от първа страница пише, че трябва да се изцежда проблемната гърда до последно, да не се намаляват течностите, напротив да се приемат повече и бебчето да се слага все на проблемната гърда. В същото време, чета препоръките на други ваши консултанти, по възможност да се намали лактацията, за да не се натоварват каналите допълнително.Същата гърда ми се запуши с втория ми син и тогава пих лекарства за намаляване на количеството, дохранвах го с АМ и съответно той се отби и не искаше да засуче след като се пооправих. Сега не искам да се случи същото. Sad

# 232
  • в 1001-та нощ
svusy, ти нямаше ли и хубава електрическа помпа? С нея няма ли да е най-лесно? Топли дупове или компреси и после с помпата, като паралелно правиш и компресия  Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 01 май 2014, 13:18 от a.l.e.n.a

# 233
a.l.e.n.a , имам да  и точно това правих цедих с нея след храненето, но се чудя дали това е правилния подход, защото другото което съм чувала е ,че лактацията трябва да се намали, а по този начин стимулирам гърдите още повече и ако не се отпуши канала дали няма да усложня положението, май ще посетя доктора.

# 234
  • в 1001-та нощ
Сблъсквала съм се няколко пъти с такъв проблем -  мен и приятелки и сме се справяли така:

1. В душ кабината - запарваме и с телефона с гореща вода (търпимо топла) обливаме гърдите - 10-15 мин.
2. Навън, докато гърдите са топли с помпата - помпата захваща ареолата и с ръка се масажира - там където е твърдото - вс едно да избута млякото да излезе.
3. Фунията на помпата се мести по ареолата да застава под различен угул.
4. Цеди се до дупка  Peace

Споделяш за 1 запушен канал - би трябвало, млякото да изтича и през осаналите, т.е. да не се налага да се ограничава лактацията  newsm78 Но е и да се стимулира допълнително. Това упражнение може да се прави на 3 часа, когато се кърми, при нас се отпушваше с първия опит, но зависи от случая - предполагам  Peace

# 235
  • Пловдив
При запушени канали само в банята под топла вода успявам да се облекча, цедиш до облекчение.
И винаги започвам от гърдата с запушен канал, ако можеш завърташ бебето така че брадичката да е към запушения канал.

# 236
Първите дни имаше подобна ситуация при мен.
Звънях на националния телефон на ЛЛЛ.
топлите душове са с цел отваряне на каналите и стимулация.
Студен душ действа 'затварящо' на каналите.
Т.е. топъл душ преди кърмене и студен - след.
Препоръчаха ми да слагам зелеви листа.
Чувала съм и че кромид помагало.
Но не съм пробвала зеленчуците.

Аз лично не бих ограничавала течностите и кърменето.
При мен явно е било физиологично препълване. Отшумя. Но болката беше брутална Sad
Аз цедих няколко пъти. Но само с цел облекчаване. Не съм давала на детето.

# 237
ЛЛЛ, смятам, че имам запушване на едната гърда, снощи дори вдигнах темепература. Информацията, която чета е противоречива. В статията от първа страница пише, че трябва да се изцежда проблемната гърда до последно, да не се намаляват течностите, напротив да се приемат повече и бебчето да се слага все на проблемната гърда. В същото време, чета препоръките на други ваши консултанти, по възможност да се намали лактацията, за да не се натоварват каналите допълнително.Същата гърда ми се запуши с втория ми син и тогава пих лекарства за намаляване на количеството, дохранвах го с АМ и съответно той се отби и не искаше да засуче след като се пооправих. Сега не искам да се случи същото. Sad

От моя опит, статията е по-полезна с уточнението, че бебето трябва да се кърми предимно , а не само от проблемната гърда. Другата не трябва да се пренебрегва. Можеш да започваш с проблемната, ако кърмиш от двете или два пъти от тази, веднъж от другата. Изцеждането - само до намаляване на дискомфорт бих правила, бебето обикновено върши добре работата. Най-добре е да го оставиш да суче и да спи, тогава сукането е дълбоко.
Аз бих добавила и лецитин (аз взимам 3 * 2 от 1200 мг на Валмарк, дозата за кърмачки е по-висока от нормалната и тези 6 хапчета са максимума), а ако е много тежко и компреси - топли преди кърмене, студени след.
Много почивка и течности, колкото ти се пие. По принцип е добре да се пият, но човек не трябва да се налива.
Добре е да не ядеш храни с хидрогенирани мазнини и други изкуственяци.
Успех.

Аз бях закъсала миналата седмица. Бяхме в болница и заради системите с глюкоза бебчо спря да яде. Аз се надух, тя отслабна, голяма драма. Като спряха системата и взе да суче, просто усетих как ми падна температурата за минути.

# 238
Благодаря ви момичета!  bouquet
Днес цял ден процедирам така, топъл компрес преди хранене, давам да суче от проблемната гърда, след това и от другата.След хранене, слагам охладен зелев лист.
Алудра, пия и лецитин, но сега ще увелича дозата.Благодаря!  bouquet

# 239
  • София
Aludra, какво се е случило? Щом пишеш, сигурно си добре? Да не би да продължава неразположението със стомаха и след раждането? Дай Боже да си се стабилизирала вече  Praynig

svusy, при мен се оправи за три дни, но нямах температура. Оправи се със затопляне на мястото и редовно сучене от страна на малката. За тези три дни беше спряло спонтанното потичане на кърма, когато се отпуши и потичането се възстанови.

Общи условия

Активация на акаунт