Веганството - да споделим опит - 13

  • 35 324
  • 725
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 33
Днес си купих кокосово брашно, кокосово масло, кокосова сметана и кокосова вода. Дайте някакви идеи за рецепти. Особено кокосовото брашно -  не знам какво да го правя. Мерси предарително.

# 46
  • София
  • Мнения: 5 347
JB74, ядеш ги, на мен нищо няма да ми се опре от изброеното Simple Smile В сурови бонбони, напитки със сурово какао на прах, шоколад домашен, мацотиш се с маслото навсякъде Simple Smile ....


Усмивка, смрази ми се кръвта от прочетеното ...
И сега обръщам в главата си на кого се крепи представата ми за морални лекари - д-р Сивова - кардиолог, д-р Лолова - офталмолог, д-р Атанас Гълъбов - хомеопат, д-р Поли Дякова - хомеопат, д-р Гуджгулова - хомеопат и УНГ (не съм сигурна за името) и още, но не са много.
Моля, ако някой има нужда да ме пита за тези специалисти, с радост ще споделя.


Усмивка, напиши повече за хубавите неща за товето здраве и въобще, научени от българските лекари!

# 47
  • Мнения: 9 992
За да бъде разглеждана като богата на белтъчини, храната трябва да съдържа поне 10% белтъчини. В таблицата са поместени основните продукти, богати на тези хранителни вещества със съответното им процентно съдържание.
Животински белтъчини    Млечни белтъчини                                    Растителни белтъчини
Телешко месо 22.0%    Мляко на прах - пълномаслено 25.5%    Бирена мая - суха 49%
Говеждо 21.3%            Яйчен жълтък 16.1%                            Соево брашно 43.4%
Свинско месо 21.1%    Яйца кокоши 12.5%                            Ръжени кълнове 42%
Заешко месо 20.9%    Яйчен белтък 10.9%                            Соя 36.8%
Пилешко месо 20.6%    Сирене - полутвърдо 9.2-32.2%            Житни кълнове 28%
Агнешко месо 20.4%                                                                 Фъстъци 26%
Риба - сушена 20-79%                                                                 Семена 20-36%
Дивеч 20-22%                                                                         Бобови храни - сухи 19-23.9%
Козе месо 19.5%                                                                            Зърна 13-27%
Рибни продукти 16-21%                                                         Ядки 13-19%
Домашни птици 15-24%                                                         Мая за хляб 1.1%
Риба - речна 15-20%         
Риба морска 15-19%         
Месни продукти 15-29%         
Ракообразни 15-19%    

# 48
  • София
  • Мнения: 5 245
Take a smile, радвам се че лошото е зад гърба ти.  Hug

Да ви споделя едно вкусно ядене, оригиналната рецепта е със сирене, но аз я правих с тофу и стана супер. Попарвате спанак/лапад или каквато зеления решите. Зашържвате печурки (може и без олио), вадите ги и в същия съд запържвате зеленията, после добаявяте и сиренето докато омекне. Подправки слагате каквито решите. Накрая се сервира - зеленията със сиренетто и отгоре се сипват гъбите.  Heart Eyes Майка ми някъде беше видяла рецептата.

П.П. Айде пак за Б12 http://thevegantruth.blogspot.co.nz/search/label/B12%20and%20Vegans  Thinking Вие взимате ли добавки?

Последна редакция: вт, 29 апр 2014, 16:57 от kashmir

# 49
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 354
Вчера си купих брашно от камут. Тази вечер ще правя нещо с него да видим какво ще се получи.
Кашмир,  Hug

# 50
  • Мнения: 9 992
В 12 има в бирената мая , от там в бирата. Мислех да си пусна изследване , но не съм. Не вземам добавки аз , но пия чат пат бирена мая но за кожа и коса , не за витамина . От това което бях чела е че витамина сам се синтезира в организма , осен ако няма проблеми . Имам колежка са и били В12 , а тя яде месо .

# 51
  • София
  • Мнения: 5 245
Данилу  Hug
Аделинда, в статията пише, че с кръвна проба може и да не се установи акуратно недостига на Б12 и че недостига може да установи след 20-30 години от неправилна диета.  А че и невегани/невегета могат да имат недостиг, не отричам. Hug Според статията не се предозирало с витамина, аз ползвам хранителна мая, но може и да си взема някоя добавка.  Thinking
Я ги тия сладурковци  Heart Eyes http://thevegantruth.blogspot.co.nz/search/label/A%2021%20Photo%20Salute

# 52
  • Мнения: 9 992
Моята колежка има колит и от там проблем в синтеза . Според мен е мит , с който се спекулира , но знам ли . Честно толкова инфо за начина ми на хранене изчетох покрай това да убеждавам месоядци , че пълноценно се храня , преди това и през ум не ми е минавало . Като цяло тонуса ми всичко ми е по-добре от как не ям месо .

Последна редакция: ср, 30 апр 2014, 00:46 от adelinda

# 53
  • София
  • Мнения: 5 245
Да и аз съм се замисляла дали не е някаква пропаганда от страна на прозводителите на добавки.  ooooh!

# 54
  • Мнения: 1 732
Моята колежка има колит и от там проблем в синтеза . Според мен е мит , с който се спекулира , но знам ли . Честно толкова инфо за начина ми на хранене изчетох покрай това да убеждавам месоядци , че пълноценно се храня , преди това и през ум не мие минавало . Като цяло тонуса ми всичко ми е по-добре от как не ям месо .

Ах, хващам се за този пост, защото той предизвика в мен някои размисли Hug
Да, много се спекулира. Темата за добавки, пълноценно хранене и здравословност е супер апетитна за спекули. Всъщност, няма тема, в която човек да не може да се подхлъзне от  изкушението и да не се опита да спекулира с користни цели. Зависи от човека и намеренията му....
Има и такива, които 'повярвали' , се хващат на въдицата и започват да пригласят и да пеят същата песен,....те служат идеално на 'спекуланта'.
Важното е всеки да отсява и да познае себе си- кое е за него, кое му понася и кое не.
Убедена съм, че пълноценното за мен хранене не е еталон за пълноценност за друг. И всякакви статистики, таблици и прочие  ' съвременни научни изводи' се оказват нерелевантни за отделния индивид;  те са супер условни. Това го осъзнах с времето.
Много зависи от това, с какви характеристики сме дошли на Земята, с каква енергетика сме, кои са ни силните и слабите страни, в какъв период от живота и развитието си сме......
И аз съм се хващала като теб ' да убеждавам'....да търся ' научни доказателства' не само за месоядци.....а и за хора, идвали тук в тази тема през годините, почувствали тласък към този начин на съществуване, но имащи нужда от някаква искрица подкрепа или подсилване на убеждението.....
През годините съм имала моменти , в които ми се е налагало да чета дори и за собствено ' сверяване ' за собствено си убеждение.......толкова понякога съм се паникьосвала, подвеждайки се, да не би да греша...... Човек трябва да се стреми към такова състояние на душата, че да може да отсява лесно : без да губи усещането си за стабилност.

Всъщност, е важно човек да не губи вътрешния си глас. Да слуша вътрешните си потребности, които най- точно подсказват от какво има нужда той като отделен индивид.
Имам предвид в генерален план по отношение на храненето. Дали да е всеядец, дали да е веге, веган, суровоядец и т.н.
Това, че може да сменя периодите, предпочитаните храни в плана, който е избрал е съвсем естествено. Моят опит показва, че съм имала нужда да сменям храните, на които да наблягам. Писала, съм, че преди години имах едномесечен период, в който се хранех предимно само  с ябълки и малко други плодове. Това е минало, повече не се повтори. Периодично обаче съм избирала предимно салати или пък  предимно сготвени яденета. Основният план обаче, който осъзнато избрах преди 23 години все още не съм сменила и не съм почувставла нужда от това.

# 55
  • Мнения: 9 992
То моето "убеждаване " дойде като самозащита , като ме нападнат, словесно : Ти сега защо не ядеш ? " . От четене и убеждаване на тях в самозащита , единствения довод , който не мога да оборя е като ми кажат : "Аз не мога да се нахраня без месо  и след това постоянно съм гладен/а "  , но наистина при мен е обратното , а при тях колко е внушение , няма как да знам .

# 56
  • Мнения: 2 660
Я, да ви питам аз в новата тема - имам едни тиквички в къщи и се чудя какво да ги правя. Идеи?

# 57
  • София
  • Мнения: 1 686
много обичам тиквички Simple Smile
стандартните манджи са кремсупа (на мен лично ми стои малко желирана), тиквички с ориз, суфле/огретен със сиренце и копър на фурна, може и пълнени с амарант/киноа/ориз и зенечуци

# 58
  • Мнения: 2 660
А! Тиквички с ориз, браво! Как ги правиш?

# 59
  • Мнения: 9 992
Нарязани по дължина и на скара или  оребрен тиган .

Общи условия

Активация на акаунт