Веганството - да споделим опит - 13

  • 35 335
  • 725
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 1 686
А! Тиквички с ориз, браво! Как ги правиш?

абе аз малко "по селски" я правя тая манджа, набързо набързо.. в тиган запържвам малко пресен лук (може и стар разбира се) и след това слагам ориза и бъркам да стане кристален (така се дели в последствие, а не става на сплескана буца), добавям тиквичките (ако могат да се поберат в тигана, че все прекалявам с тяхното количество, май обичам повече тиквички отколкото ориз Simple Smile) и добавям подправки - сол, черен пипер и задължително копър (ти ако харесваш други подправки си ги слагаш на вкус), прехвърлям в тавичка и заливам с вода 3 към 1 (обикновено ориза ми е 1 ч.ч., стига за средно голяма тавичка, съответно --> 3 ч.ч. вода), пече се до готовност..

Има хора, които го предпочитат в тенджера, т.е. от самото начало всичко е в тенджерата, в която ще го правиш, след като се позапържат нещата за няколко минутки се залива с водата и се вари, но трябва да следиш да не ти се развари ориза, след като решиш, че е готов го изключваш, той ще си попие останалата вода, ако има такава.

Извинявам се, ако съм изпаднала в прекалени детайли.. малко съм обстоятелствена понякога.. Simple Smile

# 61
  • Мнения: 9 992
Белия ориз , увира по бързо от тиквичката , много добре става с кафяв .

# 62
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Белия ориз , увира по бързо от тиквичката , много добре става с кафяв .

ти до каква коксистенция вариш тиквичката? аз ги готвя за 5-7мин...
кафявият ориз увира за 30 мин. и повече...

# 63
  • София
  • Мнения: 1 686
Белия ориз , увира по бързо от тиквичката , много добре става с кафяв .

о, благодаря, че каза, аз винаги го пека, но ако реша да го правя в тенджера ще го имам предвид Simple Smile И без друго напоследък рядко ползвам бял ориз, предимно черен и червен, кафяв също много обичам, но наистина става по-бавно (дори след накисване). Имате ли идея защо червения и черния  се готвят значително по-бързо от кафявия?

# 64
  • Мнения: 9 992
Белия ориз , увира по бързо от тиквичката , много добре става с кафяв .

ти до каква коксистенция вариш тиквичката? аз ги готвя за 5-7мин...
кафявият ориз увира за 30 мин. и повече...

Варя ги тугедър , иначе ми хрупа тиквичката. Дори на пакета с кафевия ориз , има рецепта точно с тиквичка да се готви . Има малки крехки тиквички , може и по-малко да им трябва или на жулиени нарязани , на уок , леко да се запържат  . Иначе запържвам лук и морков , слагам ориза и тиквичката, вода и до готовност. Супа ако се прави с ориз и тиквичка , кафявия, пълнозърнест , от люспата не се разкашква .Или без запържване, всичко в тенджерата и варя. Ако е  кафяв ориза може да стане и с бульонче.

Също гледах в Япония , как правят техния бял ориз, мият много , претриват зърната докато водата става кристална , после накисват и след това варят. Тогава му трябва много малко готвене.
Също люспите в пълносърнестия , помагат за по-доброто му усвояване , фибри прочее.

# 65
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз готвя само небелен ориз (бежав е).
тиквичка не обичам, варена пък изобщо.... правя ги на малки кубчета и ги жулвам в тигана с малко зехтин и чесън.

# 66
  • Мнения: 9 992
аз готвя само небелен ориз (бежав е).
тиквичка не обичам, варена пък изобщо.... правя ги на малки кубчета и ги жулвам в тигана с малко зехтин и чесън.

И този който аз готвя е не тъмно кафяв , а с люспа , за него говоря . Варена тиквичка много обичам , в Гърция се научих да ям . Варени , охладени , нарязани или от дребничките, които са за предпочитане , поляти с дресинг , лимон , зехтин , сол и риган разбира се /щом е гръцко ястие /.

# 67
  • Мнения: 7
Аз пък днес си правих кръвни изследвания и гледайки резултатите май съм нещо анемична  Thinking
Като ги види и докторът, ще стане по-ясно.
Всички показатели, които се вземат при съмнение за анемия са ми под долната граница.
- еритроцити 3.93, а долната граница е 4.2
- хемоглобин 108, а долната граница е 120
- хематокрит 32.4, не виждам реф. ст-сти, но има знак минус отпред, т.е. понижен е
- желязо 5.3, а долната граница е 6.6
Не са фрапиращо ниски, близко са до долните стойности, но това не е утеха.

Иначе калций, холестерол, триглицериди и кръвна захар са в норма.
Нямам идея защо другите са така занижени като имате предвид, че консумирам млечни и яйца.



Тези стойности на хемоглобина не са чак толкова ниски, колкото ги изкарват, не мисля, че трябва да се притесняваш. Желязото е под долната граница, но е близо, според мен и това не е повод за притеснение. Някой ти беше писал за Флорадикс - това е по-доборото от всички останали продукти и според мен.
Аз цял живот живея с хемоглобин, чиято най-висока граница е била 100. Само при бременността/ раждането имаше проблем (падна до 56, не искаха да ме изпишат), но и тогава не взех от тези препарати - фолиева киселина, Б12, здравословна храна....
Е, моята анемия не е желязодефицитна, затова и не мога да пия другите лекарства...
И само още нещо - не съм сигурна, че начинът на хранене кой знае какво отражение - когато ядях месо (преди13 години) и сега все имам анемия... Но моята е генетично унаследена всъщност..
Извинявам се за дългия пост - исках да кажа просто - не се шашкай - ако се чувстваш добре, значи си добре  Simple Smile

# 68
  • Мнения: 9 992
Средиземноморска анемия , има пра роднини от средиземноморието , но ти го знаеш . Опасна е анемията не трябва да се подценява , може да е фатална . Но горните показатели не са толкова ниски наистина.

# 69
  • Мнения: 1 732
тиквичките са много благодатни за приготвяне.  Flutter
У дома най- често правя баница с тях- всяка седмица, детето много я обича Grinning
Също, правя ]спагети или салата с тях- сурови
Пънчета, запечени на фурна-пълнени с ориз и зеленчуци, преди бях публикувала  рецепта+ снимка. Simple Smile
Крем супа с тиквички и копър.

# 70
  • Мнения: 9 992
Също зеленчуков пастет + тиквичка , домат, чушка , морков, лук , чесън , печени , охладени и пасирани  с олио.

В Гърция правят, пълнени с ориз, може в тавата и други зеленчуци да се ползват, патладжан , чушка, домат . Кормят се , лук , ориз морков , пълнят се, слагат се капачета, вода и на фурна , вкусотия.

# 71
# 72
  • Мнения: 1 725
mared, благодаря за споделеното Simple Smile
Наистина се бях притеснила, когато получих резултатите и явно пренесох безпокойствието си и тук. Сега, когато имам информация и нещо като план, съм спокойна.

Но имам въпрос за сиропа Флорадикс. Колко време се пие? Количеството стига за около 12 дни. Трябва ли да взема втора опаковка?

# 73
  • Мнения: 2 660
Ох, много готини идеи.

Тейк а смайл, кажи как правиш салатата от тиквички? Преди доста време бях яла една - много беше хубава.., но не помня как точно я бяха направили.

# 74
  • Мнения: 1 732
Обичам да варирам салатите.   Simple Smile Не спазвам изрична рецепта.
Настъргвам тиквички на рендето, смесвам със сурови настъргани моркови и нарязана червена чушка. Овкусявам с ябълков оцет, сол или салатен микс. Понякога я смесвам с веган- майонеза с авокадо и ядково масло/тахан.
Понякога оставям само тиквичка+ морков и подправки.  Simple Smile
Понякога вместо червена чушка, слагам пасирано във веган- майонезата червено цвекло ( или сурово или вакуумирано).

Много обичам
тиквичките по корейски- в марината, но тях само съм си купувала,  вкъщи не съм приготвяла.
Една рецепта, когато ми се хапва лютичко:    
тиквички - 300г, 1 глава кромид лук и 2 бр. зелен лук,  хрян  - 2 с.л.,  майонеза,  фелд салата ( салата може да се варира- според предпочитанията), подправки - на вкус
Много е вкусна салата с ябълки и тиквички. Приготвяла съм я за гости Simple Smile:
ябълки, тиквички - доминират и червено цвекло (сурово или от вакуум) се нарязват на кубчета. Смесват се с 1л. мед+ ябълков оцет , сол и зехтин. Може да се поръси със сурови орехи. Червеното цвекло може да е и варено на пара.
    

Последна редакция: ср, 30 апр 2014, 22:18 от take a smile

Общи условия

Активация на акаунт