Веганството - да споделим опит - 13

• 35 338
  • 725
  •   1
Отговори
# 15
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ЗаСлон, не е правилен въпросът: кой е правият?

според мен щом детето е било при чичото, то значи родителите са били съгласни той да се разпорежда. иначе не биха го пуснали.
браво на детето, че за толкова кратко време е намерило своят път. и още един път браво, че е успяло да поведе и родителите си по него.
трябва повече да се учим от децата си.

# 16
Аз пък днес си правих кръвни изследвания и гледайки резултатите май съм нещо анемична  Thinking
Като ги види и докторът, ще стане по-ясно.
Всички показатели, които се вземат при съмнение за анемия са ми под долната граница.
- еритроцити 3.93, а долната граница е 4.2
- хемоглобин 108, а долната граница е 120
- хематокрит 32.4, не виждам реф. ст-сти, но има знак минус отпред, т.е. понижен е
- желязо 5.3, а долната граница е 6.6
Не са фрапиращо ниски, близко са до долните стойности, но това не е утеха.

Иначе калций, холестерол, триглицериди и кръвна захар са в норма.
Нямам идея защо другите са така занижени като имате предвид, че консумирам млечни и яйца.

# 17
Тромбоцити и левкоцити нормални ли са? Иначе, да ниски са тези, които си написала, почти като
моите, а аз съм на 3 курса химиотерапия. Аз взимам редовно една добавка Герисан (кръвен здравец) и понякога бирена мая.

# 18
  • София
Аз влязох да раждам с хемоглобин 117, при нива в началото на бременността 131; излязох от болницата с хемоглобин 80 (заради самото раждане и обилно кръвотечение) и се наложи да пия "добавки". 20 дни курс тотема, + малтофер, + чайове от коприва, глухарче и не знам си още какво си като билки; яденето е ясно, че също съблюдавах. Още на 10-я ден бях с хемоглобин 113, което е добър знак, но нивата на свободния желязосвързващ агент са високи - т.е. все още има дефицит на желязо. Та продължавам с терапията, защото и кърмя ... Но не позволявайте да ви пада много хемоглобинът. За първи път се чувствах така отпаднала, без сили и апетит, надявам се, че ще е и за последен.

# 19
  • Sofia
За слон ,в предишната тема питаше къде има фино брашно от ориз,елда и др. В магазинчето,където продават сорго имат хубава мелница и мелят някои семена и зърна,не е най-финното,но може да помолиш да ти ги смелят повторно...

# 20
Аз пък днес си правих кръвни изследвания и гледайки резултатите май съм нещо анемична  Thinking
Като ги види и докторът, ще стане по-ясно.
Всички показатели, които се вземат при съмнение за анемия са ми под долната граница.
- еритроцити 3.93, а долната граница е 4.2
- хемоглобин 108, а долната граница е 120
- хематокрит 32.4, не виждам реф. ст-сти, но има знак минус отпред, т.е. понижен е
- желязо 5.3, а долната граница е 6.6
Не са фрапиращо ниски, близко са до долните стойности, но това не е утеха.

Иначе калций, холестерол, триглицериди и кръвна захар са в норма.
Нямам идея защо другите са така занижени като имате предвид, че консумирам млечни и яйца.

Не са добре, дано се възстановят скоро .

Кои храни съдържат най-много желязо?

В най-големи количества желязо се съдържа в ... боба, граха ..., лещата, бадеми, орехи, фъстъци, натурален шоколад, сушени сливи и сушени кайсии, тиквени семки, ..., тофу.
При тофуто обаче има една особеност – то не бива да се съчетава с млечни продукти, тъй като в подобан комбинация желязото не се усвоява.
Всички тези храни са най-известният източник на желязо, но има далеч по-богати на ценния елемент хранителни продукти, които не са толкова популярни.
Най-много желязо се съдържа в сушената мащерка – 123,6 милиграма на 100 грама. Голямо е количеството желязо и в сушения босилек, сушената мента, майорана и кимион (но не смлян), овесената каша, сушения и стрит копър, пълнозърнестия ориз, куркумата, дафиновия лист.

Махнала съм месните източници , дано съм ти полезна. Моя хемоглобин е 148 , след пост .

# 21
.. но нивата на свободния желязосвързващ агент са високи - т.е. все още има дефицит на желязо.
...
Ей това е трябвало също да изследвам, но личният ми лекар не наблегна на това.

Тромбоцити и левкоцити нормални ли са?
...
Да, в норма са.

...
Кои храни съдържат най-много желязо?

В най-големи количества желязо се съдържа в ... боба, граха ..., лещата, бадеми, орехи, фъстъци, натурален шоколад, сушени сливи и сушени кайсии, тиквени семки, ..., тофу.
...
adelinda, благодаря за написаното!
Подчертаните храни присъстват в менюто ми всяка седмица.
Явно по някаква причина не усвоявам желязото.
Днес имах час при друг лекар, когото помолих да види изследванията. Каза, че това е желязодефицитна анемия и направо ми изписа Сорбифер Дурулес - добавка със желязо. Утре ще говоря и с личния лекар и сигурно ще ги пия.

Ама така ли ще е винаги? С добавки ... Почнах да се притеснявам. Отидох да си направя изследванията профилактично, без да имам конкретни оплаквания.

# 22
Най-богатите източници на нехемово желязо са млечни, бобови, сусамови семена и тахан, картофи, меласа, сушени сливи, зелени листни зеленчуци, кашу и тиквени семки. За разлика от хемовото желязо, нехемовото може да се повлия от приема на други храни, които блокират усвояването му. За да подпомогнете пълноценното усвояване на желязото, специалистите съветват да приемате храни, богати на желязо заедно с витамин С или други киселини, като например млечна киселина. Малко количество портокал, лимон, грейпрфрут или ферментирала млечна напитка - например айрян или кефир, са чудесен избор.

А кои храни пречат на усвояването? Това са продуктите, богати на много фибри, пълнозърнестите - заради наличието на фитинова киселина и напитки, съдържащи танини - чай и кафе. Усвояването на желязото може да се възпрепятства и от полифенолите, които се намират в шоколада и червеното вино, както и от плодове с лилав цвят. Други продукти които могат да попречат на правилното асимилиране са соевият протеин и яйчените белтъци. Ако страдате от анемия и симптоми за дефицит на желязо, е препоръчително да се посъветвате с диетолог, който да обърне внимание на всички фактори в менюто ви и да ви помогне да изготвите индивидуален план за пълноценно хранене.

Аз на салати слагам само лимон , не обичам оцет , последно много си цедях фреш портокал . Но всичко това заради язвата не мога сега да консумирам . Вероятно след диетата и лечението на язва показателите ми ще са различни. Макар че сега чета ,че кисело мляко и сусамов тахан са добра комбинация  Peace

Последна редакция: чт, 24 апр 2014, 19:26 от adelinda

# 23
Точно сега си чета и аз мои записки и така се подсетих за меласата. Ще си взема едно бурканче тези дни.

# 24
преди време четах една книга и  там беше обяснено, че не е добре да се цели висок хемоглобин.
хемоглобинът е отговорен за доставянето на кислород и хран. в-ва до клетката, но този път използват и болестотворни микроорганизми.
един от защитните механизми на тялото е да на попреди на нашествениците и затова намалява нивата на хемоглобина. по тази причина и в края на бременността пада хемоглобина - тогава пада тапата и рискът от възпаления е по-голям. или по време на раждането могат да се получат инфекции и тялото се подготвя за защита.

та, нисък хемоглобин може да е сигнал, че нещо се случва в тялото.

# 25
...
та, нисък хемоглобин може да е сигнал, че нещо се случва в тялото.
От тази гледна точка при мен има съвпадение, макар и да ми е странно, но намирам логика в това, което си споделила. По Великден имах силна хрема, която прерасна в кашлица и всичко това с висока  Т. Изследванията ги правих веднага след това.

# 26
ако имаш възможност ги повтори след един месец

# 27
При всички положения ще направя пак изследвания, но тогава вече ще съм пила желязото. А сега се притеснявам да експериментирам само с храна за вдигане на показателите.

# 28
  • София
Impatiens , според мен е свързано с предишната болест. Препоръчвам ти да пиеш Флорадикс - за желязо - био билков и плодов препарат е и наистина  помага.

Освен това веднага си грабнах моите изследвания и какво виждам - долна граница на лаборатория Синево е 3.8, а ти имаш резултат 3.93!
Моля те да отидеш пъвро на някой по-алтернативен лекар за дарчете комплексно кръвните изследвания (аз имам такъв лекар но в момента не е в БГ, той не признава много от лабораторните изследвания), съчетано с всичко, но не пий веднага това лекарство... Щото с влошено храносмилане какво подобряваш?!
и без симптоми?
Писала съм преди за приятелка в критично състояние, която сега е ОК. Имаше 4-5 нейни стъпки, но сега не ги помня вече . ВЕче е веган - за да си излекува анемията, а не обратното Simple Smile

# 29
За желязото, доколкото знам има го в цвеклото и нара. Може да се цедят пресни сокове.

Фитиновата киселина е консервантът на зърната, бобовите растения и ядките, който ги запазва до посяване. Тя пречи на усвояването на минералите.
Тя се неутрализира частично чрез изкисване - през нощта се киснат във вода. За неутрализирането ѝ частично помагат и високите температури при готвене.

Колкото до витамин Б12 добре е да се видят таблиците с необходимите дневни количества, както и съдържанието му във вегетарианските храни. Същото важи и за желязото.

Общи условия

Активация на акаунт