Веганството - да споделим опит - 13

• 35 328
  • 725
  •   1
Отговори
# 660
Чета на едно място и си мисля , как човек не можел да си синтезира сам вит В12 , на друго посочени източници , най -богати са посочени вегетариански  животни ,в черен дроб. Е как аджеба това агне или теле , че и мида  си набавя витамина като не яде месо . Ако да, защото човешкия организъм не може да го синтезира , а той е толкова жизнено важен ???

# 661
Щайгите са пластмасови. Пръстта закрепихме, като я сипахме върху градинско платно, постлано в дъното на щайгата. После сгънахме платното над пръстта и затиснахме всичко това пръчки, прекарани през дупките на щайгата. След това я обърнахме с дъното нагоре, изрязахме дупки в пластмасата и в платното, набучихме разсад и го поляхме. Щайгите подредихме като стена. Онези, които ни бяха в повече, сложихме на групички из площадчето.

Анет, в центъра на Бруклин е тая градинка Simple Smile

# 662
Чета на едно място и си мисля , как човек не можел да си синтезира сам вит В12 , на друго посочени източници , най -богати са посочени вегетариански  животни ,в черен дроб. Е как аджеба това агне или теле , че и мида  си набавя витамина като не яде месо . Ако да, защото човешкия организъм не може да го синтезира , а той е толкова жизнено важен ???
И аз съм се чудила на това.....
Обикновено природата се грижи да подсигурява всичко, което е нужно на един организъм , за да оцелее и да се съхрани.
Имайки предвид, че на хората еволюционно не им е заложено да ядат месо, то резонно следва въпроса:Наистина ли не можем да самосинтезираме този прословут витамин, или пък дали той е все пак толкова жизнено необходим, колкото ни се набива в главите?
Другата дилема:приемаме, че ни е необходим и го има само в месото.Но, знаем, че при термообработка всички витамини се унищожават.А никой не яде сурово месо.Т.е., този прословут витамин  е "убит" в сготвеното месо.Та?

# 663
При термообработка далеч не всички витамини се унищожават. А и си зависи от обработката.
Също така има начини да се яде сурово месо (пиша го, защото все пак се споменава).

# 664
И аз съм се чудила на това.....
Обикновено природата се грижи да подсигурява всичко, което е нужно на един организъм , за да оцелее и да се съхрани.
Имайки предвид, че на хората еволюционно не им е заложено да ядат месо, то резонно следва въпроса:Наистина ли не можем да самосинтезираме този прословут витамин, или пък дали той е все пак толкова жизнено необходим, колкото ни се набива в главите?
Другата дилема:приемаме, че ни е необходим и го има само в месото.Но, знаем, че при термообработка всички витамини се унищожават.А никой не яде сурово месо.Т.е., този прословут витамин  е "убит" в сготвеното месо.Та?

Ако нашето тяло поддържа идеалната микрофлора, вътрешна хигиена и балансирана pH среда, всичко ще си е в нормалните дози и количества. Бактериите, производители на B12 са особено чувствителни към стрес и повишена киселинна среда. А коя храна е най-киселинна??? Месото и др. животински продукти.  Подобен вид "храна" се усвоява за не по-малко от 10 часа. През това време въпросната "храна" престоява в червата при температура  37 -38 градуса и е  неизбежно да не започне ферментация и разлагане. Това води до повишаване на киселинната среда, с което добрите бактерии започват да намаляват своето възпроизводство и тяхното място се заема от патогенни микроорганизми, които се хранят именно с това загниващо месо.

"Та?" добре е да хапваме естествено ферментирали храни (туршийка, хранителна мая, леко ферментирали ядкови млека), да си образуваме по-малко ядове и кахъри и всичко ще си е ок.

# 665
Към ферментиралите храни ще добавя мисо и кимчи.

Ето няколко кадъра, които качих и в "Тренировки в домашни условия".

Покълнал мунг

Лещени кълнове със сурово пресован зехтин, суров оцет, сол, розов, зелен, бял и черен пипер

Зелено смуди с конопено семе

# 666
  • на острова на мечтите
И да искам вече, не мога,а и не искам да си изтрия поста.
Само дзак, че моят хищник(ММ) е в болница и трябва да тичам. Той е 100 процента месояден и е все по болници. Иначе ме разпънаха на кръст, защо не ям Протеини! Уф, който знае какво значи болен мъж в къщи да ми стисне палци! Peace Mr. Green

# 667
Уф, мале, пусти протеини и незаменими аминокиселини! Само на кокал растат...  Crazy

Стискам ти палци, Данилу!

# 668
  • София
Данилу, постът ти беше изтрит бързо, не се притеснявай! Кураж за болният ти съпруг!
(аз си мисля, че когато текстът е скрит, това в огромна степен не е цитат, защото не излиза с търсачката, така ли е?)

# 669
Уф, мале, пусти протеини и незаменими аминокиселини! Само на кокал растат...  Crazy

Това изобщо не е вярно, киноата например е естественият източник на всички незаменими аминокиселини. Ето, прочетете тук за растителните източници на протеин: http://www.bb-team.org/articles/3276_rastitelni-iztochnitsi-na-protein

# 670
Уф, мале, пусти протеини и незаменими аминокиселини! Само на кокал растат...  Crazy

Това изобщо не е вярно, киноата например е естественият източник на всички незаменими аминокиселини. Ето, прочетете тук за растителните източници на протеин: http://www.bb-team.org/articles/3276_rastitelni-iztochnitsi-na-protein

Това беше иронична забележка, Теменуга, поради което и емотикона на лудо човече. На краставичар краставици продаваш - аз съм почти напълно суровоядец  Peace Неслучайно бях добавила по-горните кадри в тренировъчна тема, като част от дискусия за източниците на белтъчини.

# 671
Фея, не усетих иронията ти, извини ме. В темата съм нова, но не и по отношение на суровоядство. Възможно е да сме се засичали другаде. Хубави снимки на кълнове си показала, поздравления. Аз опитах да кача няколко снимки на мои поници, но не се получи.

# 672
  • на острова на мечтите
Grinning
Данилу, постът ти беше изтрит бързо, не се притеснявай! Кураж за болният ти съпруг!
(аз си мисля, че когато текстът е скрит, това в огромна степен не е цитат, защото не излиза с търсачката, така ли е?)
Аз пък не исках да го изтрия Crossing Arms Mr. Green  WinkАма както и да е! Минало заминало!
Аз в промеждутъците от търчане до болница и обратно намерих време да си изсуша на слънце патладжани(я сега да не ме нападате, аз дето бях против дехидратиране и прочие... Embarassed). Но гледах в едно кулинарно предаване, как в Калабрия, през гладните военни години сушели патладжани, за да има какво да се яде през  зимните месеци. Та нали съм любопитна и ето ме и мен с тави на двора( тук слъчо е толкова силен, че за половин ден ги изсуши). Наподобяват малко сушени домати и мога да ги ям и така сурови.
Айде, че пак  newsm01 newsm49
Опс, благодаря за пожеланията  bouquet Heart Eyes

# 673
Дани и аз мислех да си направя патладжанен чипс днес, но не остана време. Той и на кьопоолу може да се яде суров.

# 674
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
някой правил ли е чипс от зеленчуци?
нямам дехидратор, само печка и понякога слънце  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт