Веганството - да споделим опит - 13

  • 35 304
  • 725
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 1 732
Авокадо мога да ям всеки ден.  Simple SmileМного го обичам. На сандвич, в суши, в кремове-пастети, в салата....На детето и мъжа ми го предлагам предимно под формата на дип/дресинг -(пасирано с други продукти за овкусяване) за салата или пасирано в кьоополу.

# 706
  • Мнения: 2 551
Да попитам как приготвяте броколи - с какво ги комбинирате и как ги овкусявате?
Лично на мен са ми малко неприятни на вкус и в повечето случаи ги избягвам, а пък са толкова полезни.

# 707
  • София
  • Мнения: 1 417
ям сурови или попарвам, в комбинация с картофи, в салати и някои невегански манджи

# 708
  • Мнения: 19 996
Аз харесвам леко сварени броколи с млечен сос и запечени с кашкавал.
Сурови не мога да ги ям.

Мисля да подложа една седмица детето на диета-безглутенова, безмлечна, , без месо,  олио, захар, яйца, с малко сол и краве масло  Grinning Нещо като тази на Гайдурков в по-омекотен вариант заради солта. Започнахме от вчера. Аз от солидарност. Да видим дали ще изкараме. Купих хлябът без глутен Просеник, но като че ли моя стомах не го понася, а изядох само 2 филийки. Тя не го одобри много.

# 709
  • Мнения: 778
Нали сте вегани, какви млечни сосове???? Все пак това е тема за веганство

Броколите са много вкусни сотирани с чушки, моркови, гъби и лук....ако искаш можеш да добавиш киноа или елда или булгур....домате сос.

Иначе ако харесваш растителна сметана и не се притесняваш от трансмазнините...може да ги запечеш с такава (нещо като бешамел ама без мляко)Simple Smile

Последна редакция: нд, 20 юли 2014, 20:06 от bobo_13

# 710
  • Мнения: 8 163
Симпа, броколите са ми малко сухи, ако ги ям сурови и самостоятелно. Затова ги добавям в доматена салата.  

Ето някои идеи и от любимия ми суровоядски сайт:

"Стър фрай" с броколи с гъби

Салата от авокадо, броколи и манго

Салата от броколи и стафиди

Пикантно зеленчуково "стър фрай"

# 711
  • Мнения: 19 996
Нали сте вегани, какви млечни сосове????

Ми, аз не съм.

# 712
  • Мнения: 2 551
И аз не съм, освен в периодите когато постя.
Мога да мина за "сезонен" веган, нали? Grinning

# 713
  • София
  • Мнения: 5 347
Просеник - ние винаги го ядем препечен, много е ароматен и вкусен. И това е проблем за мен, защото веднъж преядох - заболя ме стомахът, нещо като парене.
Препоръчвам да се яде по 2 филийки най-много на един път, за детето по една, докато се уверите ,че ви влияе добре. А то няма какво да ви влияе зле, всички съставки сте ги яли, химия няма...

Броколи сурово - прекрасно е, но трябва да е нежно, прясно брано. (такова е на щанд 123 на пазар Красно село) На грубите дръжки беля целулозената обвивка и вътрешното ми е най-вкусното Simple Smile
Сварено на пара за 3 минути също много обичаме (както и карфиол), в добавка всякакви подправки. Аз предпочитам с джинджифил и лимонов сок, децата с шарена сол Simple Smile

Моля да споделите резултатите от вашите проучвания - кои гъби е добре да се ядат сурови и кои термично обработвани. Аз ям сурови печурки (рядко), но приятелка като ми видя и ме скастри, че гъбите винаги се обработвали...
В  рецептите от последния пост на Фея има гъби Simple Smile


# 714
  • Мнения: 8 163
ЗаСлон, досега съм яла сурови печурки, сърнели и шитаке. Преди няколко дни бях в Чайнатаун и ме изкушиха едни гъбЕта, ама не знаех нищо за тях но не посмях да ги купя. Оказа се, че можело да се ядат сурови и се казвали еноки.

Последна редакция: пн, 21 юли 2014, 07:23 от Фея Кръстница

# 715
  • София
  • Мнения: 1 417
ЗаСлон, и аз така беля дръжките на броколито - много ми услажда сърцевината:) За сурови гъби - само печурки съм яла и то големи количества. Всички ми се чудят, но  вкъщи си ги обичаме - особено на салата с настъграни моркови, чесън, копър, зехтин и лимонов сок. Най-важното е да са супер пресни - иначе не стават. Има един вид гъба, която си няма двойник и е много вкусна, но ѝ забравих името. Нея сме яли сурово маринована (не знам дали важи) - супер вкусотия.

# 716
  • София
  • Мнения: 5 241
И аз обичам сурови печурки.  Crazy

# 717
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 353
Пониците от бобови растения, наскоро четох, че преди употреба трябва да с топнат за няколко секунди във вряща вода. Имаше си и много научно обяснение, ама вече не го помня. Опитах със соеви поници и наистина вкусът е много по-приятен.
 Към броколите, както и всякакъв вид зелеви, за да нямат този особен мирис, който наистина  е малко неприятен, добавям малко чесън. И аз леко сварявам и ям на салата с лук, варени картофи, домати, или каквото там ми се иска. Когато го готвя, добавям маслини, чесън(задължително), сухи,
или пресни домати , картоф и разни подправки.
Авокадо обичам и добавям нарязано на кубчета в почти всички салати, като тази за ММ е отделна Crossing Arms той не яде смесени салати, ама пак яде от време на време Simple Smile

# 718
  • София
  • Мнения: 1 417
ето една рецепта, която мернах преди малко във вегетарианската група във ФБ, веган е и не съм я тествала:

Необходими продукти:
1 малка глава броколи
1 чаша сварен нахут (може и от консерва)
1 ч.л. кимион
1 ч.л червен пипер
1/2 ч.л. сол

За соса:
3 с.л. сусамов тахан
3 с.л. лимонов сок
1 с.л. вода

Начин на приготвяне:
В дълбок тиган разтопете малка бучка кокосово масло или гхи, колкото да покрие дъното на тигана. Изсипете нарязаното на розички броколи, разбъркайте добре и захлупете тигана с капак за 4-5 минути. Отново разбъркайте и пак захлупете за 3-4 мин.

През това време смесете всички подправки, прибавете към нахута и разбъркайте.
Изсипете нахута в тигана при броколито, разбъркайте всичко и захлупете за още 2-3 минути.

Севрвирайте с тахановия сос. За приготвянето на соса е необходимо да смесите 3-те съставки и да разбъркате добре с вилица до получаване на кремообразна консистенция.

# 719
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
броколито го ям попарено със сусамен тахан и лим. сок или в салата
сурово го пасирам с малко бульон или течност и сервирам към паста. ако се направи с подправки (чесън, босилек, сол), зехтин и накиснати бадеми, става и като песто върху филийка препечен хляб.

Общи условия

Активация на акаунт