Камъни в жлъчката - 2

• 125 256
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
  • NE
Да не е тръгнало камъчето да излиза през жлъчните канали? Според мен с тези ехографии трябва да се консултираш с хирург. Той ще ти каже дали е нужно да се оперираш или и с диета може да се справиш. Може да ти назначи още една ехография. Има голямо значение кой и какво е видял на ехофрафията. Добре че ме изпратиха при кадърен лекар, с чиято помощ се разминах само с лапаро, че имах заседнало камъче.

# 211
Ако сте от София мога да ти препоръчам доктор за мнение. Аз съм много доволна от него, не ме натискаше за операция, като повечето лекари като чуят жлъчна криза. При мен се наложи. Имам позната с прегъната жлъчка от доста години, не й прави проблем, само като яде тежка храна, като фъстъци, получава тежест. Но възпалението и камъка може да направят проблем.
Благодаря ти, Аня   bouquet
Малко късно видях отговора за съжаление Sad Вече посетихме тази седмица д-р Саджаклиев. Той подробно ни обясни как стоят нещата. Каза, че когато няма симптоми, операцията не е наложителна, но въпреки това е препоръчителна. Все пак ни успокои като ни даде още време да си помислим. То не че има какво да се промени, камъка няма да изчезне, пък и българина като мисли, мисли и накрая се разколебава обикновено, но май няма да бързаме засега. Ще опитаме билки, диета, то не и конкретно за жлъчката, колкото за цялостната кондиция Simple Smile
Ти кой лекар щеше да ми препоръчаш?

# 212
  • София
Д-р Трифонов. Аз си ходя при него на прегледи по ЗК в 18-та поликлиника, работи и в Пирогов, доколкото знам и съм чувала от него. При него отидох за първи път след тежка криза, оказа се пълна с камъни жлъчка, но самият той ми препоръча да пробвам с диета и да не бързам с операция, беше ми дал и мобилния си, ако имам криза къде да ме насочи за системи, за да не ме 'натискат' за операция. Не го познавах лично, просто си отидох с направление. След 2г. се оперирах, но беше наложащо накрая. Изобщо не съжалявам, съжалявам само за ужасните кризи, на които и децата бяха свидетели (та после не искаха да раждам, ама аз не се усетих, че като говоря на приятелки и обяснявам, че жлъчните кризи болят повече от родилните болки, че те ще направят асоциациията.

# 213
  • София
Здравейте! Наскоро ми откриха камък в жлъчката около 1 см.,най-вероятно образувал се, поради диета за отслабване или доста кг свалени /за три месеца свалих 16 кг./
Аз обаче съм и наследстено обременена , майка ми е оперирана още на 28 г.

Нямам кризи, но имам болки като съм гладна понякога през 3 часа, за такива болки не прочетох никой да споделя. Болката е много неприятна , все едно ти става мъчно, и някакво те дълбае като че ли. Щом хапна нещо ми минава.
Някой от вас има ли такава болка? Малко съм объркана, защото на единия ехограф казаха, че е камък, а после на друг се чудиха, защото при поемане на въздух камъка /нещото/ излизал/о от жлъчката.

Аз някъде по рано по темите бях описвала моя...нестандартен случай. Та аз когато все още имах жлъчка (тоест до 23-годишна), винаги получавах жлъчни кризи на гладно, които бърках с болка от глад...но те просто за минути прерастваха в непоносима болка, която няма как да я сбъркаш. Не знам дали при теб се случва нещо подобно...
Сигурна ли си, че освен камъка в жлъчката не си си докарала някой гастрит, язва...или нещо от този сорт?

Иначе моят опит сочи, че наистина много хора махат жлъчката и после си живеят прекрасно. Но има и изключения. Аз, например, се оказах в тия примерно 3%, при които това може би не е най-подходящото решение. И единственото, което ме смущава, е че преди да взема решението, лекарите не ми бяха предоставили тази информация и не ми бяха обяснили, че макар и малък, има шанс тази операция да не ми помогне особено.

# 214
И аз като теб получавам болки, когато съм гладна. Когато хапна болките отшумяват. Тази седмица бях на ехограф оказа се, че съм с множество камъни големи около 7-8 мм. Имам дете на 1г 3м и малко или много иска да го взимам на ръце. Колко време след операцията ще мога да го вдигам и да го гледам? Почти по цял ден го гледам сама.

# 215
  • София
И аз като теб получавам болки, когато съм гладна. Когато хапна болките отшумяват. Тази седмица бях на ехограф оказа се, че съм с множество камъни големи около 7-8 мм. Имам дете на 1г 3м и малко или много иска да го взимам на ръце. Колко време след операцията ще мога да го вдигам и да го гледам? Почти по цял ден го гледам сама.

А защо трябва да я оперираш?

# 216
  • NE
mariel4eto_88 Аз с бебе на 1 месец се оперирах лапароскопски и веднага след прибирането си почнах да се грижа за него. Хирурга ми каза да не се пресилвам, но само първият ден ме болеше и лека полека си го носих. Тогава беше само 4 кг, но предполагам че ако е лапаро до седмица ще си ок.

# 217
Здравейте Simple Smile

Аз писах по-рано какъв е моя случай, но набързо да припомня. Имам множество конкременти в жлъчния мехур - почти половината ми е запълнен с камъчета. Слава богу, не съм имала кризи до сега. Само понякога усещам тежест. Все едно, че си ги усещам как си стоят там. Откриха ми ги през Октомври, От тогава съм на строг режим, първо пих един месец ровахол, после малко почивка и сега покрай празниците пия цинарикс - също месец ще го пия. Моят ЛЛ ме посъветва да изчакам 6 месеца и да видя дали нещо ще се промени и тогава да помисля за консултация със специалист и съответно операция.

Покрай празниците съм опитвала по малко от някои забранените храни, като шоколад например. Качила съм два килограма, което знам,ч е никак не е добре. Не съм имала болки, но вчера и днес усещам тежестта за която споменах по-горе и се притеснявам. Не е нещо непоносимо и не е на често, но се тревожа, защото четох ужасяващи неща за възпаления, срастване с черния дроб и прочие.

Извинявам се предварително, ако въпроса ми е тъп, но ако жлъчката се възпали това дава ли някакво физическо отражение? - болка или нещо, някакъв знак, че се възпалява и нещо не е наред? Най-много се притеснявам да не стане някакво усложнение и да не взема мерки навреме. Ако някой има опит, нека сподели. Ще съм много благодарна.

# 218
  • София
Моята след операцията ми казаха, че освен камъните е била възпалена + няколко нови камъка били застанали на входа на жлъчния канал и затова съм правела толкова тежки и начесто кризи. Отделно в кръвните изследвания левкоцитите ми бяха повишени, което също било знак за възпаление.

# 219
Защо отлагаш неизбежното? Не можеш да живееш до края на живота си на диета. Ще стане някое усложнение и тогава ще съжаляваш, че не си действала по-бързо. Възпали ли се веднъж мехура трябва да те отварят и не става с безкръвна. От опит ти казвам, че отворят ли се не е добре после. Възстановяването е много бавно, пак хапчета, пак едно-друго. Цинарикс и аз пих преди няколко седмици и ми подейства много добре, като пречистващо за черния дроб, тъй като аз съм с отстранена жлъчка от април 2014-на 23 години съм и не съм вземала по-добро решение за себе си. Не чакай да започнат кризите и не слушай ЛЛ-отивай по-бързо при специалист-той ще ти каже най-добре!

# 220
  • Sofia
Аз също съм с камъни в жлъчката,имала съм кризи,а октомври мин.год.след три дни с леки кризи постъпих в болница за вливане на антибиотик за 7дни,изследванията показаха че имам възпаление,добре се повлия от лечението.Сега съм добре Praynig,спазвам диета,понякога имам малки прегрешения с шоколад...при следващи кризи и др.подобни май ще се оперирам Sad

# 221
  • NE
Аз знам, че при тежко възпаление може да се стигне до жълтеница.

# 222
При тежко възпаление може да се стигне до много по-лошо, като например спукване на жлъчния мехур и .... да не дава господ!  Praynig

# 223
  • София
Shoestring, аз бях с тежко възпаление и имах и механична жълтеница. Болките бяха ужасни и според мен няма начин да не усетиш ако (да не дава Господ) направиш възпаление. Аз имах няколко малки камъчета в жлъчката, както и песъчинки в жлъчния канал. Постоях в болница няколко дни на антибиотик, направиха ми отпушване на канала и след още няколко дни ме оперираха лапароскопски.

# 224
  • София

Извинявам се предварително, ако въпроса ми е тъп, но ако жлъчката се възпали това дава ли някакво физическо отражение? - болка или нещо, някакъв знак, че се възпалява и нещо не е наред? Най-много се притеснявам да не стане някакво усложнение и да не взема мерки навреме. Ако някой има опит, нека сподели. Ще съм много благодарна.

О, повярвай, ще разбереш и още как. Болката при жлъчна криза е умопомрачителна. Поне при мен беше и е така.
Но ако бях на твое място и имах безсимптомна жлъчка с камъни, нямаше да бързам да я вадя.

Защо отлагаш неизбежното? Не можеш да живееш до края на живота си на диета. Ще стане някое усложнение и тогава ще съжаляваш, че не си действала по-бързо. Възпали ли се веднъж мехура трябва да те отварят и не става с безкръвна. От опит ти казвам, че отворят ли се не е добре после. Възстановяването е много бавно, пак хапчета, пак едно-друго. Цинарикс и аз пих преди няколко седмици и ми подейства много добре, като пречистващо за черния дроб, тъй като аз съм с отстранена жлъчка от април 2014-на 23 години съм и не съм вземала по-добро решение за себе си. Не чакай да започнат кризите и не слушай ЛЛ-отивай по-бързо при специалист-той ще ти каже най-добре!

Не съм особено съгласна с това мнение. Дядо ми живя 40 години с пълна жлъчка с камъни и нито веднъж не направи жлъчна криза. През тези 40 години, естествено, всеки лекар искаше да му я извади, но той, човекът, така и не даде. Сестрата на баба ми също от много години е с камъни в жлъчката, изпитва от време на време тежест в дясно подребрие, но и тя не желае да я вади и си живее сравнително нормално. Аз от своя страна извадих жлъчката, когато бях на 23, защото правех страхотни кризи от 16 годишна...и сега е много по-зле от преди. Идеята ми е, че наистина операцията помага при много хора. Наистина, ако оставиш жлъчката има шанс от усложнения. Но и обратното е валидно - има хора, които цял живот изкарват с камъни в жлъчката и нямат проблем. Има и такива като мен, при които операцията влошава ситуацията...и лекарите нямат решение.

Моят съвет е да обиколиш поне 3-4 специалиста. 1-2 хирурзи и 1-2 гастроентеролози...които не са хирурзи. Лекарите (особено хирурзите) представят ваденето на жлъчката като нещо супер банално и просто, обясняват как ще сложи край на всички оплаквания, как не води до никакви неприятни последици, как няма никакви особени рискове. Поне на мен ситуацията ми беше представена по този начин. Но моят опит показа, че това не е задължително така. Интересувай се кои са евентуалните проблеми, които могат да възникнат след премахване на жлъчката. Кои са рисковите групи, за които са по-вероятни. Ти дали попадаш в тях. Изобщо, не бързай, информирай се, разпитвай. То каквото и да направиш, няма как да си 100% сигурна, че това е правилното решение за твоето тяло, но поне ще знаеш, че си му отдала необходимото внимание.

Общи условия

Активация на акаунт