Камъни в жлъчката - 2

• 126 160
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
Един малко неудобен въпрос.Embarassed Бих искала да попитам тези от вас, при които е минало повече време от операцията дали имат повишено отделяне на газове след като е отстранена жлъчката. Моя позната твърди, че това й е голям "страничен" ефект от операцията.
При мен няма такова нещо. Само помня, че като бях още в болницата не можех да си ги контролирам.  Embarassed Flutter

# 451
  • Sofia
При мен нямаше такъв проблем след операцията,а много се опасявах как ще съм подута и няма да мога да стискам Embarassed....даже си бях взела еспумизан и дегазин,но не ми се наложи да ги взимам,всичко беше в норма Wink

# 452
Аз не съм се притеснявала за това...общо взето ми беше най-малкия проблем. Като раждах/нормално/ пак стана така...може от мен да е нещо  Laughing

# 453
  • Sofia
А мен такива неща ме притесняваха,също и дали ще ме хване упойката,дали няма да спре тока баш когат ме резнат,ако стане земетресение или нещо друго и ме зарежат продупчена....как ще ме вдигнат от масата/че съм си доста тежичка/...и други такива глупости Mr. Green

# 454
дали няма да спре тока баш когат ме резнат

Laughing Laughing  Според мен всички болници имат мощни генератори, или нещо подобно, за такива случаи. Няма как да рискуват при някоя сложна, да речем сърдечна или мозъчна операция, да им спре тока и да се наложи да прекъснат.

Напразно си се тревожила Simple Smile

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 00:09 от Shoestring

# 455
 Flower Fairy, и аз съм с изкаран панкреатит преди операцията. Но успяха да го овладеят , за което съм много благодарна , че там наистина положението е много страшно. След операцията на жлъчката не съм имала никакви болки в ляво, но продължавам да пия Креон от 40 000 единици. Казаха ми да го пия един месец след операцията най-редовно и след това , когато почувствам , че имам нужда. Ти пиеш ли нещо подпомагащо панкреаса?  Аз имах една такава болка като спазъм- точно като описваната от теб, но в дясно започваща отстрани и отиваща към гърба. Най-силна и режеща беше при дълбоко вдишване или прозявка. Дори се бях уплашила, че нещо вътре се е скъсало. Но като питах хирурга каза, че е нещо неврологично ( най-вероятно някакъв защипан нерв от настинка или по-рязко движение) и да вземам няколко дена обикновени обезболяващи. Пих 2 дена по два аналгина и наистина ми мина. 
DoliJoy Joy Joy

# 456
  • NE
Дани Май ме обърка. При мен беше само жлъчката.

# 457
  • София
Flower Fairy, и аз съм с изкаран панкреатит преди операцията. Но успяха да го овладеят , за което съм много благодарна , че там наистина положението е много страшно. След операцията на жлъчката не съм имала никакви болки в ляво, но продължавам да пия Креон от 40 000 единици. Казаха ми да го пия един месец след операцията най-редовно и след това , когато почувствам , че имам нужда. Ти пиеш ли нещо подпомагащо панкреаса?  Аз имах една такава болка като спазъм- точно като описваната от теб, но в дясно започваща отстрани и отиваща към гърба. Най-силна и режеща беше при дълбоко вдишване или прозявка. Дори се бях уплашила, че нещо вътре се е скъсало. Но като питах хирурга каза, че е нещо неврологично ( най-вероятно някакъв защипан нерв от настинка или по-рязко движение) и да вземам няколко дена обикновени обезболяващи. Пих 2 дена по два аналгина и наистина ми мина. 
DoliJoy Joy Joy

Май за мен ставаше дума...  Simple Smile

Моят панкреатит беше половин година след операцията...явно винаги съм наобратно. Grinning Това беше таман преди 4 години. Бяха ми предписали Креон за 3 месеца. Сега преди известно време си го самопредписах отново, за да видя дали ще има някаква полза и като че ли помага малко за разстроения стомах.
При мен също като цяло беше овладян преди да нанесе някакви трайни щети...въпреки че явно отключи проблем с инсулина, който повлече след себе си разни други хормони и стана приключение. Но въпреки това продължават някои лекари нещо да му се мръщят на тоя панкреас при ехографски преглед - горе-долу добре бил, сравнително задоволително, леко увеличен... При последната ми много тежка криза пък скенера показа втори остър панкреатит...само дето амилазата ми беше ок.
При теб колко време след панкреатита панкреасът не изглеждаше съвсем както трябва при образна диагностика?
За пробождащата болка...продължава си. Моята започва по-скоро зад гръдната кост и отива към епигаструм, гръб, плешка, врат, рамо... Вероятно наистина е някой нерв. Ще почакам още няколко дена.

# 458
 Flower Fairy, извини ме, че съм объркала копирането на имената   bouquet Така е , като сядам на компютъра преди да съм си изпила кафето докрай  Joy
Faumea, моят панкреатит го направих поради силно възпалена жлъчка от заседнали камъни. Откриха го при много силна болкова криза и завишена амилаза (985 при норма до 120). Преди това не съм имала никакви проблеми. Гледана съм няколко пъти на пълен видеозон и винаги за панкреаса не са казвали и дума. Сега не съм се гледала , защото мина само малко повече от месец от операцията. Аз затова и питах дали трябват изследвания след операцията и ехография, че да се следят нещата и с другите органи. Че  аз и месец и половина преди това бях направила и токсичен хепатит ( АСАТ - 680 и АЛАТ-1030 при норма до 40), който лекуваха с доста лекарства и не съм сигурна дали черния дроб е напълно излекуван. А те нали дроба, жлъчката и панкреаса са навързани и си влияят едно на друго  newsm78. Мисля на всеки 3 месеца да си пускам изследвания и преглед за мое успокоение.

# 459
  • София
Ужас, това с токсичния хепатит звучи много неприятно. Наистина са свързани явно много тясно трите органа. Надявам се все пак всичко да е минало и бързо да забравиш, че изобщо се е случвало.

Моите АСАТ и АЛАТ се повишават по време на жлъчна криза,но до към 200, като всъщност най-много се увеличава GGT-то.  Амилазата ми по време на панкреатита беше около 2600-3000.

Аз след махането на жлъчката продължих да правя кризи и при една такава криза решиха, че имам запушване. Направиха ERCP и срязаха отвора на канала, за да премахнат песъчинките и уж да предотвратят бъдещи кризи...и явно в следствие на самата процедура направих панкреатита. А кризите, моля ти се, си продължават.  Аз че съм инат, инат съм...ама не знаех, че и вътрешните ми органи са с магарешки характер.

Аз правя изследвания по неволя, но дори и да нямах оплаквания, щях поне 1-2 пъти годишно да пускам по едни кръвни изследвания и да минавам на ехограф. Важно е, между другото, да е наистина добър ехографистът (пък и апаратът).

# 460
какви изследвания си правите? Аз също съм без жлъчка от почти три години със последваща папилотомия. Аз ходя веднъж годишно на ехограф и пускам чернодробни ензими, това да ли е достатъчно? На мен не са ми казвали да си правя профилактични прегледи, но аз на своя глава си ходя, та затова питам вие какви изследвания си правите?

# 461
  • София
какви изследвания си правите? Аз също съм без жлъчка от почти три години със последваща папилотомия. Аз ходя веднъж годишно на ехограф и пускам чернодробни ензими, това да ли е достатъчно? На мен не са ми казвали да си правя профилактични прегледи, но аз на своя глава си ходя, та затова питам вие какви изследвания си правите?

Оооо, събрат (съсестра по-скоро...или събратка Simple Smile) по папилотомия. Ти имаш ли някакви оплаквания след нея - проблеми с храносмилане, болки, гадене, повръщане на жлъчка?

Иначе ехограф и кръвни изследвания (пълна кръвна картина, АСАТ, АЛАТ, ГГТ, билирубин общ и директен и може би алкална фосфатаза...на мен поне това ми пускат лекарите...и амилаза и липаза за панкреаса) би трябвало да са достатъчни.

# 462
Ами до сега не съм имала такива проблеми. Мен ме предупредиха че след папилотомията трябва да се наблюдава панкреаса. Понеже съм от провинцията, а папилатомията ми я правиха в София и тъй като беше по коледните празници, в София затваряха за почивка трябваше след нея да се върна в града от който съм да довършат лечението. Затова целия ден бях само на вода до другата сутрин докато не излезнаха резултате от кръвните изследванията, но те веднага след нея се бяха подобрили доста. Въпреки това си отнесох една седмица на системи и на инжекции. Faumea какви са оплакванията при теб след нея?

# 463
  • София
Ами до сега не съм имала такива проблеми. Мен ме предупредиха че след папилотомията трябва да се наблюдава панкреаса. Понеже съм от провинцията, а папилатомията ми я правиха в София и тъй като беше по коледните празници, в София затваряха за почивка трябваше след нея да се върна в града от който съм да довършат лечението. Затова целия ден бях само на вода до другата сутрин докато не излезнаха резултате от кръвните изследванията, но те веднага след нея се бяха подобрили доста. Въпреки това си отнесох една седмица на системи и на инжекции. Faumea какви са оплакванията при теб след нея?

А какво наложи папилотомията при теб?

На мен всъщност първо не ми казаха, че ще правят папилотомия, а само ERCP. Помежду другото накрая споменаха, че ако много се налага може да направят въпросната папилотомия...за която аз към момента не знаех нищо. Аз лично изразих желание ако е възможно това да бъде избегнато. Когато попитах за рисковете, казаха, че такива почти няма и че е много безопасна и рутинна процедура. 5-6 часа след като излязох от упойката обаче започнаха неистови болки, направиха изследвания и стана ясно, че съм с панкреатит (за който не бях информирана, че всъщност е не рядко усложнение).

И от тогава оплакванията ми станаха още по-зле. Едно, че ми трябваше половин-една година да се съвзема физически от панкреатита и да ми влязат в ред хормоните, които нещо се разбъркаха, ами и кризите продължиха, но станаха още по-мъчителни. След една такава криза (която не стана съвсем ясно криза ли е, втори панкреатит ли е) от 2 години поддържам субфебрилна температура в следобедните часове, с постоянно разстройство съм, отслабнах с 10-15 кг. (а не съм била с кой знае какво свръх тегло), гадене, сутрин понякога повръщам жлъчка и се чувствам супер уморена и отпаднала.

# 464
Аз започнах да имам проблем със жлъчката по време на бременността си. Година - две след като родих вече и камъни имах, но си стояха там. Докато един ден не получих ужасна болка на улицата и пчти бях припаднала. След това последва влизане в болницата със завишени чернодробни показатели. След една седмица лечение, показателите почти не бяха мръднали, направиха ми скенер да видят дали има запушване, скенера показа че няма, правиха ми гастроскопия казаха че изтичало жлъчен сок и нямало запушване и ме изписаха с мнение за премахване на жлъчката. Обаче на мен болките ми продължаваха и след една седмица ме оперираха и ми махнаха жлъчката. Операцията мина успешно и на следващия ден ме изписаха без болки без температура. Но като се прибрах в къщи след два три дни се появиха пак същите болки, пак по доктори и всички казваха че това е от газа който вкарват при операцията и че щяло до отмине, докато един ден вече започнах да повръщам умирах от болки. Тогава доктора който ме оперира ме прегледа пусна изследвания и каза че според него имам камъче в канала и трябва да се направи папилотомия или другия вариант е коремна операция. гастроентеролога потвърди диагнозата и така се стигна до моята папилотомия.
Къде ти правиха твоята? Аз бях в ИСУЛ при Владимиров за 15 минути бях готова, полежах след това 1-2 часа в една стая да отмине упойката и ме пуснаха да си ходя да се долекувам.

Общи условия

Активация на акаунт