Камъни в жлъчката - 2

• 126 164
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Аз започнах да имам проблем със жлъчката по време на бременността си. Година - две след като родих вече и камъни имах, но си стояха там. Докато един ден не получих ужасна болка на улицата и пчти бях припаднала.

След бременността и след като разбра, че имаш камъни спазва ли някакви ограничения относно режима на хранене - без кафе, газирани напитки, алкохол, мазни храни, пържено,шоколад, ядки...?

# 466
Аз започнах да имам проблем със жлъчката по време на бременността си. Година - две след като родих вече и камъни имах, но си стояха там. Докато един ден не получих ужасна болка на улицата и пчти бях припаднала.

След бременността и след като разбра, че имаш камъни спазва ли някакви ограничения относно режима на хранене - без кафе, газирани напитки, алкохол, мазни храни, пържено,шоколад, ядки...?
Ограничавах се, но напълно изключване - не. Пих разни билки но ефект нямаше и ги спрях.

# 467
  • София
Аз започнах да имам проблем със жлъчката по време на бременността си. Година - две след като родих вече и камъни имах, но си стояха там. Докато един ден не получих ужасна болка на улицата и пчти бях припаднала. След това последва влизане в болницата със завишени чернодробни показатели. След една седмица лечение, показателите почти не бяха мръднали, направиха ми скенер да видят дали има запушване, скенера показа че няма, правиха ми гастроскопия казаха че изтичало жлъчен сок и нямало запушване и ме изписаха с мнение за премахване на жлъчката. Обаче на мен болките ми продължаваха и след една седмица ме оперираха и ми махнаха жлъчката. Операцията мина успешно и на следващия ден ме изписаха без болки без температура. Но като се прибрах в къщи след два три дни се появиха пак същите болки, пак по доктори и всички казваха че това е от газа който вкарват при операцията и че щяло до отмине, докато един ден вече започнах да повръщам умирах от болки. Тогава доктора който ме оперира ме прегледа пусна изследвания и каза че според него имам камъче в канала и трябва да се направи папилотомия или другия вариант е коремна операция. гастроентеролога потвърди диагнозата и така се стигна до моята папилотомия.
Къде ти правиха твоята? Аз бях в ИСУЛ при Владимиров за 15 минути бях готова, полежах след това 1-2 часа в една стая да отмине упойката и ме пуснаха да си ходя да се долекувам.

Аз започнах кризите още като дете. На към 15-16 да съм била. Иначе по време на бременност знам, че много често се случват проблеми с жлъчката, заради хормоните.

Във ВМА беше и холецистектомията, и папилотомията. Хората всъщност съм сигурна, че са чудесни лекари, но подозирам, че в моя случай това не беше може би най-подходящото лечение... Но то пък като при 90 от 100 човека върши работа, как да знаеш, че точно при този няма да е ок.

А между другото извадиха ли наистина камък от канала?

Хах, на мен точно Владимиров ми е казвал, че дори да има камък, може само да се разшири временно каналчето и да се извади, без да се прави папилотомия. Много сериозно разкритикува лекарите от ВМА, понеже папилотомията трябвало да се избягва, особено при млада жена. Изобщо, много възмутен беше.  Grinning

# 468
Аз започнах да имам проблем със жлъчката по време на бременността си. Година - две след като родих вече и камъни имах, но си стояха там. Докато един ден не получих ужасна болка на улицата и пчти бях припаднала. След това последва влизане в болницата със завишени чернодробни показатели. След една седмица лечение, показателите почти не бяха мръднали, направиха ми скенер да видят дали има запушване, скенера показа че няма, правиха ми гастроскопия казаха че изтичало жлъчен сок и нямало запушване и ме изписаха с мнение за премахване на жлъчката. Обаче на мен болките ми продължаваха и след една седмица ме оперираха и ми махнаха жлъчката. Операцията мина успешно и на следващия ден ме изписаха без болки без температура. Но като се прибрах в къщи след два три дни се появиха пак същите болки, пак по доктори и всички казваха че това е от газа който вкарват при операцията и че щяло до отмине, докато един ден вече започнах да повръщам умирах от болки. Тогава доктора който ме оперира ме прегледа пусна изследвания и каза че според него имам камъче в канала и трябва да се направи папилотомия или другия вариант е коремна операция. гастроентеролога потвърди диагнозата и така се стигна до моята папилотомия.
Къде ти правиха твоята? Аз бях в ИСУЛ при Владимиров за 15 минути бях готова, полежах след това 1-2 часа в една стая да отмине упойката и ме пуснаха да си ходя да се долекувам.

Аз започнах кризите още като дете. На към 15-16 да съм била. Иначе по време на бременност знам, че много често се случват проблеми с жлъчката, заради хормоните.

Във ВМА беше и холецистектомията, и папилотомията. Хората всъщност съм сигурна, че са чудесни лекари, но подозирам, че в моя случай това не беше може би най-подходящото лечение... Но то пък като при 90 от 100 човека върши работа, как да знаеш, че точно при този няма да е ок.

А между другото извадиха ли наистина камък от канала?

Хах, на мен точно Владимиров ми е казвал, че дори да има камък, може само да се разшири временно каналчето и да се извади, без да се прави папилотомия. Много сериозно разкритикува лекарите от ВМА, понеже папилотомията трябвало да се избягва, особено при млада жена. Изобщо, много възмутен беше.  Grinning
Да извади ми още две малки камъчета, които са правили проблема, но и канала ми е разшерил, поне така беше казал на майка и съпруга ми тъй като те ме придружаваха, докато аз лежах.
Faumea преди колко време си оперирана? На мене гастрото ми каза пролетно и есенно време да пия Урсофалк по един месец

# 469
  • София
Жлъчката извадих преди малко повече от 4 години, папилотомията беше около 5-6 месеца след това.

Аз пиех урзофалк дълго време преди операцията (като цяло се оперирах доста години след първите кризи и поне 3-4 години след като всъщност ме диагностицираха), но нямаше никакъв ефект. Пила съм го за по-дълги периоди и след това, но пак нямаше осезаем ефект. Все пак още периодично го пия за по месец-два. Поне до колкото съм наясно не вреди.

При някои хора знам, че определено има ефект. Даже тук в тази тема май го обсъждахме. Зависи обаче от големината и състава на камъните. Моите до колкото разбрах не са били само холестеролови, а някави смесени. А пък тези, които извадиха при папилотомията от канала, ги описаха като черни и твърди.

# 470
  • София
Здравейте, другарки.
Виждам , че  има дами,които и след махане на жлъчката , не са приключили с разправиите с нея.
Моята я махната преди два месеца и мислех, че всичко е приключило , но от няколко дни съм с  болки, както когато си имах и камъни и жлъчка. Не са кризи, поносими болки са, но ми тежи по дясното подребрие.
Никога не са виждани камъни в каналите на ехограф, не съм правила и запушване преди операцията. Наистина мислех,ч е съм се отървала от тези болки, пък те пак наоколо се оказват.

# 471
При мен се получат такива тъпи болки ( то май не е точно болка, а като усещане- все едно си усещам липсващият орган  Simple Smile ) , когато си позволя нещо съдържащо повече мазнини.

# 472
  • Sofia
Шмати,а забелязала ли си дали не е от някаква храна тази болка?
Спазваш ли диета?

# 473
  • NE
И аз в началото усещах липсата на жлъчката, но вече не. Peace

# 474
  • София
Спазвам стрикната диета- без мазнини, без пържено , без маслено и разни други дразнители. Истината е , че от лакомия изядох едно малко кюфтенце и от тогава раздразних мястото. По принцип съм стрикна, но и аз душа нося и на кюфте налетях.
Лошото е, че и на гладно пак имам чувството за нещо там под ребрата. Ще ходя да си пусна чернодробни изследвания, но както при всички се вижда, явно с  махането на жлъчката не е края на усещанията в тази област.

# 475
И аз имам понякога такова усещане, не е болка, просто като усещане че там нещо се е случвало.

# 476
  • София
Като тежест към червата и промърдване под ребрата, голямо чувство. А пък от както ви прочетох, че има жлъчни кризи и без жлъчка, съвсем лошо ми стана.

# 477
Здравейте,  всички вие изстрадали бойци срещу болни жлъчки... Искам преди да ви разкажа моята "жлъчна" драма, да ви благодаря, че поддържате тази тема! Вие бяхте моя опора в тежките моменти на кризи и болки.  Не съм писала досега, но вече се реших...   И така, на 17.01.2015 г. получих първата си силна жлъчна криза,силна, значи с адски болки, предишните бяха тежест, подръпване боцкане и краткотрайни болежки. Тръгнах по лекари. Оказа се мехур пълен с камънак. Един се отскубнал от кариерата и тръгнал по каналите, за беля беше остър и се напъха изцяло в ампулата на дванадесетопръстника. Извадиха с ЕРЦП, при което имаше и разширяване на канала и папилотомия. Преди 9 дни извадиха целия мехур.  Изписаха ме 24 часа след операцията и като се прибрах вкъщи виках от болки  в ребрата, под тях и в дясното рамо, за първи път, толкова силни. даже дишането ми беше  затруднено и не можех да говоря поради липса на достатъчно въздух. Оказа се или поне ми казаха по телефона, че са от газа... вярно е, че с всеки изминал ден болките намаляват, но все още не ми е съвсем комфортно. Имам газове и оригвания, толкова чести, че са проблем. Като цяло мисля, че нещата вървят към по-добро. Вчера ми махнаха клипсите.  Не обичам да се натрапвам, а да догониш лекар и да ти каже той нещо, те постава в ролята точно на натрапник.  Нищо не ми казаха за режим на хранене и физическа активност. Аз два месеца не съм яла почти нищо и се чувствам доста слаба. Придържам се към диета номер 5 и то в най-ограничителната и част. Но се питам дали мога вече да включа месо? Възстановяването ме притеснява, а самите процедури досега бяха извършени  от изключителни лекари, за което съм им безкрайно благодарна! Рациото ми подсказва, че щом съм била в толкова сигурни ръце не бива се притеснявам, но опънатите нервички чоплят ли чоплят...

# 478
  • NE
На мен още не ми бяха махнали конците когато хапнах едно кюфте на скара. После хирурга ме пита какво съм яла и пита дали съм изпитала болка от месото. Щом разбра, че не съм каза че всичко е наред. Оттогава ям месо, но гледам да е печено и основно пилешко.

# 479
  • София
Шмати, не се шашкай предварително, най-добре. Simple Smile Всъщност май дори в тази тема повечето хора са съвсем доволни от живота без жлъчка (хем съм с идеята, че в такива теми по принцип пишат най-вече хора с проблеми и притеснения...останалите си свиркат и не четат в Бг-мама за болести и операции Simple Smile).

Би следвало да е нормално след скорошна интервенция да имаш дискомфорт. Най-малкото жлъчният канал поема частично функцията на жлъчния мехур и му трябва време да се нагоди...пък и цялото ти тяло да влезе в ритъм. Сега, ако болката стане много силна или много често...и изобщо ако прекалено много те измъчва или притеснява, естествено отиваш на лекар - малки камъчета в каналите често не се виждат, а болка може да има и по други причини. Ти така или иначе в някакъв момент е добре да направиш контролен преглед...най-малкото за твое собствено спокойствие.

Аз самата нямах никакви леки болки или тежест след операцията. След три-четири месеца директно си започнаха яките кризи. Така че ако съдим по моя опит, ако има наистина проблем, определено ще разбереш за него и хич няма да се чудиш.

Общи условия

Активация на акаунт