ХИПЕРИНСУЛИНЕМИЯТА - въпроси и отговори! Тема № 11

• 58 752
  • 765
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте!Аз приемам "Неоформин" от вида на тези препарати за хиперинсулинемията.Доколкото знам трябва да се приемат 2-3 (лекарката ми е изписала 3 пъти на ден) пъти на ден около яденето.Е да обаче аз не ям 3 пъти на ден точно, ами например сутрин си пия кафе, после чак на обяд ям малко, после след 2 часа малко, пак след 2-3 часа си взема плод например.И така ми се връзва на ден да ям често по-малко, така съм свикнала.Взависимост от натовареноста на деня ми, понякога ям и веднъж на ден.Не знам след като пия хапчето колко време след това може да се яде, какъв е интервала на прием(т.е.  колко часа след единия прием може да се взима пак)Питам защото в листовката нищо не пише, а пък друг път не съм пила такива лекраства.Лекарката нищо не ми обясни, а на висичкото отгоре беше объркала и ми беше дала 1000мг, а такава разфасовка даже няма.Взела съм си от 850, най-доближаващата се доза.Както и да е, бихте ли споделили някаква информация, ако някой пие същото лекарство или поне тези, които пият подобните.Благодаря ви предварително!

Аз също не закусвам, но трябва да пия 3 пъти на ден Глюкофаж 1000. Сутрин след кафето хапвам един плод и с него си пия хапчето. Ендокриноложката ми каза, хапваш3-4 хапки после с малко вода хапчето и после си довършваш хапването. Целта е да се избегне разхлабването на стомаха, но аз се оплаквам точно от това, независимо , че и спазвам препоръките. Дали дозата ми е висока?

# 76
  • София
sanialina първо това хапче се пие с храна или непосредно след храната. Виждам че Неоформина има 500мг, така че можеш да си вземеш от него и да пиеш по две.

И аз не закусвах, Ядох по 1 път на ден и нямах никакъв режим. От тук нататък ще си изградиш режим. Закуска, обяд и вечеря съобразени с диетата. В никакъв случай недей на гладно да пиеш хапчето, ще се чувстваш като парцал. Аз това което закусвам примерно е : мюсли, активиа или нещо друго лекичко, това за хората които нямат навик да закусват е най-лесното. Успех Simple Smile

# 77
Мацето е права, задължително трябва да се яде, дори 5 пъти- това ускорява метаболизма и спомага за свалянето на колиграми. Тези медикаменти се пият по схема (една седмица всяка вечер по 500, втората седмица по 500 сутрин или вечер, в момента не е пред мен схемата, но яко някой се интересува ще му я пратя- и постепенно се стига до дозите предписани от лекаря), а не направо дозата, която ви е изписана. Обикновено 30 минути преди хранене се пие дозата, след това трябва да се хапне нещо- може филийка черен хляб с лютеница и сирене, но не и едно плодче. Плодчето е за междинните закуски. Много билков чай и вода се консумират, за да могат да се изхвърлят Токсините. Медикаментите се пият по схема, за да свикне организма с тях, а не шоково да го травмираш, за съжаление много от ендокринолозите не го знаят и пациентите спират лекарствата поради разстройството, което причиняват или други странични ефекти. За това състояние си има хранителен режим или диета номер 9- храни с нисък гликемичен индекс, които не качват безпричинно инсулина и му поддържат нивото стабилно.

# 78
  • до едно тепе
Иа метформиновите препарати се пият по време на или непосредтвено след хранене. Схемата си я знаят докторите,но не всички ги интересува как се чувстват пациентите им. Освен това си зависи от човека. Моята е вкарване на ново хапче на всеки 4-5 дни,но аз нямам проблем с понасянето на лекарството. При проблем може да се вкарва по половинка или едно хапче на 10 дена. Всичко е индивидуално Peace

# 79
Здравейте, момичета:)

Диагностицираха ме с Инсулинова резистентност преди 3 месеца и почнах да пия Глюкофаж по схема, като накрая стигнах до максимално-предписаната ми доза от 2000мг на ден.

От Глюкофажа, обаче, се сдобих с продължителна и отвратително честа диария! Ежедневието ми се превърна в някакъв ад, защото буквално почти постоянно съм в тоалетната. Четох, че хем е най-срещаният страничен ефект, хем, ако се наблюдава продължително, се препоръчва лекарството да се спре! Моята лекарка твърди, че ще отмине, но вече повече от месец положението е плачевно! В крайна сметка, пия лекарството вече 3 месеца, а последния месец диарията се засили, вместо да отшуми! Моля за съвет и дали има някакъв начин за овладяване на положението, тъй като лекарките ми (ходя при 2) не искат да ми спрат лекарството, но аз от 2 дена си го спрях сама, докато намеря евентуално трети лекар!

# 80
Пробвай да приемаш пробиотици, може да имаш някаква дисбактериоза. Вземай лекарството с храна. Не съм сигурна, че ще намериш лекар, който да ти препоръча друго лекарство, защото такова просто няма. Всички препарати са метформинови, независимо от названието им. Без лекарство не знам дали можеш - това зависи от тежестта на състоянието ти, волята да си стриктна в диетата и това да имаш по-сериозни физически натоварвания, да спортуваш активно.

# 81
  • София/Варна
При мен диария имаше при консумация на определени храни с висок гликемичен индекс. Така много добре си настроих и правилния хранителен режим Simple Smile

# 82
Здравейте, момичета:)

Диагностицираха ме с Инсулинова резистентност преди 3 месеца и почнах да пия Глюкофаж по схема, като накрая стигнах до максимално-предписаната ми доза от 2000мг на ден.

От Глюкофажа, обаче, се сдобих с продължителна и отвратително честа диария! Ежедневието ми се превърна в някакъв ад, защото буквално почти постоянно съм в тоалетната. Четох, че хем е най-срещаният страничен ефект, хем, ако се наблюдава продължително, се препоръчва лекарството да се спре! Моята лекарка твърди, че ще отмине, но вече повече от месец положението е плачевно! В крайна сметка, пия лекарството вече 3 месеца, а последния месец диарията се засили, вместо да отшуми! Моля за съвет и дали има някакъв начин за овладяване на положението, тъй като лекарките ми (ходя при 2) не искат да ми спрат лекарството, но аз от 2 дена си го спрях сама, докато намеря евентуално трети лекар!

Може да питаш лекарите дали да не намалиш дозата? Може и да помогне.
Иначе аз когато съм имала през живота си диария съм ползвала следния метод. Една чаена чаша ориз я заливам с малко вода и като покисне половин час изпивам водата и изяждам ориз без значение дали е омекнал. Минава. Но в моя случай не беше от лекарствата.
При лекарите проблема е, че като им кажеш, че имаш еди какви си проблеми отказват да се спира и не им дреме какво те боли и какво не.

# 83
Благодаря ви, момичета! Утре имам час при ендото и ще се пазарим или за спиране на лекарството (което не е много удачно) или намаляване на дозата!
Четох из американските форуми, че в САЩ се произвежда метфорим с удължено освобождаване, който изключително по-добре се понасял от хората със стомашните проблеми! Обаче, в Европа, камо ли в България, това не се внася!
В момента проверявам и в Израел чрез познати, защото там пък има друг препарат, който не е метформин базиран! Изобщо, направих си извода, че живеем в абсурдистан и наистина лекарите не обръщат никакво внимание ако пациента каже, че има оплаквания! Например, като следствие от 3 месечната диария, утайката ми в кръвните изследвания е 3 пъти над горната граница, което е показател, че не може да се продължава така! Ама се убедих и в нещо друго - трябва да се побъркаш да четеш, за да наясно как и с какво те лекуват, за да преценяваш и сам дали това лечение е добро за здравето ти или не!

# 84
  • София
dudunski до колкото съм запозната, понеже аз нямам проблем с диария но с колит/дебелото черво от метформина, колега лекар ми каза че страничните ефекти от метформина най-добре се лекуват с активно спортуване. И се оказа много прав за това, поне при мен. В момента в който спра да тренирам до 2-3 дни почва да ме боли корема. Не знам дали ще помогне и при диарията но не пречи да пробваш.

# 85
И аз да се включа:

Изкарах месец почти на Глюкофажа (500) и се отказах (инсулин - 19;120;90) ... Едно, че проблемите с корема рядко спираха, ами и последните седмици ми докарваше през ден хипогликемии (нищо, че го взимах по време на хранене и то с хранения, от които няма как да ми падне кръвната захар), като някои от тях бяха и бая тежки и не знам какво щях да правя ако нямаше някой около мен - най-тежката беше (2.5 захар) със цялостна загуба на безчуственост на крака и ръце, студена пот, тресене и хрипове, продължи 15 минути и 6 захарчета, а няма и половин минута преди всяка гликемия - обилно повръщане.
Та на своя глава ги спрях, лекарите - твърдо против (питах и за алтернативно лекарство, което дори да не се продава тука, ами някъде в Европа - казаха ми, че нямало, това било най-доброто, празни приказки демек), отделно на 22 години съм, не желая живота ми да продължава с хапчета, още повече живея и сам, също и шофирам, и недай си в тези моменти да нямаше някой около мен и си бях сам, директно съм сдал багажа ....
Не знам дали беше от Глюкофажа или не ... Но постоянният ми пулс беше между 100-120, с шарещо кръвно от много ниско до леко високо.
В момента съм (от месец, но така и смятам да продължа) на НВД + активен спорт (6х бягане по час-час и половина вечер; фитнес), кръвното и пулса се нормализирват,  свалих 7 кг,още между 7-15 кг искам, до момента захарта на гладно падна от 6.5 на 4,5-5, след нахранване единствено се дига до 8-9, но се надявам с времето всичко да си влезне и в норми (след 2-3 месеца ще видя и инсулина, но съдейки, че "лъжливия зверски глад" изчезна и липсата изобщо на апетит, последните седмици, храненията ми са направо насилствени, мисля че май ще е влезнал в релси, надявам се)

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 17:29 от alveree9

# 86
  • София
Какво е НВД?

# 87
НВД=нисковъглехидратна диета

# 88
Имам молба към dudunski и който друг знае на запад да има лекарство без метформин за ИР да сподели.

# 89
За ИР май няма да се намери друго освен метформин и добавки. За диабет има разни препарати без метформин, но с тях ефектът е много временен и после директно на инсулин.

Общи условия

Активация на акаунт