"Песен за огън и лед" - 8

• 31 875
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
  • Русе
П.П. Бях питала по-рано, къде е споменато за драконова стомана?

Пета книга, началото, в разговор между Джон и Сам:

Цитат
— Знаем всичко това. Въпросът е как се бием с тях?
— Бронята на Другите е неуязвима за повечето обикновени оръжия, ако може да се вярва на сказанията, и мечовете им са толкова студени, че трошат стомана. Огънят ги плаши обаче и са уязвими от обсидиан. Намерих едно описание на Дългата нощ, в което последният герой избива Други с меч от драконова стомана. Вероятно не могат да устоят срещу нея.
— Драконова стомана ли? — Терминът беше нов за Джон. — Валирианска стомана?
— И аз си помислих първо за това.

Не виждам как ще е валирианска стомана, понеже Валирия възниква хиляди години след Дългата нощ. Както, впрочем, и драконите...

# 76
  • Варна
Благодаря Коронис.
Все повече си мисля, че Последния герой и Азор Ахаи не са една и съща личност.
Азор Ахаи сам изковава меча си и три пъти се опитва да го закали - един път във вода, един път в сърцето на лъв и последния успешен път в сърцето на любимо същество.
Последния герой чупи меча си и вероятно ще се снабди с меч от драконово стъкло, не стомана. Thinking

П.П. Или меч от стомана закален в кръвта на дракон? newsm78

# 77
  • Русе
То към него време андалите все още не са били пристигнали в запада, а то те са донесли знанията за железните руди. Първите хора са живеели в бронзовата епоха, тъй че всякакви стоманени оръжия тогава би следвало да са внос от източните континенти. Не знам доколко това би имало значение относно теориите за Азор, аз мислех, че е просто един човек с различни наименования, и всъщност никога не ми е хрумвало това за различните мечове при отделните легенди за него.

# 78
  • Варна
То към него време андалите все още не са били пристигнали в запада, а то те са донесли знанията за железните руди. Първите хора са живеели в бронзовата епоха, тъй че всякакви стоманени оръжия тогава би следвало да са внос от източните континенти. Не знам доколко това би имало значение относно теориите за Азор, аз мислех, че е просто един човек с различни наименования, и всъщност никога не ми е хрумвало това за различните мечове при отделните легенди за него.

Най-вероятно мечът на Последния герой е бил бронзов, поразрових се и стигнах до извода, че андалите са дошли във Вестерос след като хората са изтласкали Другите и са направили Нощния страж, т.е. след Дългата нощ.
Няма как Последния герой да е разполагал със стоманен меч.

# 79
Такаааа след снощната серия стигнах до извода, че СР явно въобще няма да се появи в сериала. Явно не е бил толкова важен, колкото си мислехме и явно не е прочутия Крал на нощта. Много интересно е числото 13 около него. 13-тият командир от НС, 13 год. на власт, сега 13 бродника около сърцето на зимата. Всъщност историята тук действително се повтаря. Ако е така, то очаквам самият Джон да убие Краля на нощта и то пак заради фаталното 13-то число.

Изключително съм разочарована от мрънкащия Сам, който не спря да опява за Джили. Какво правеха Бран и тръстиките в убежището на онзи извратения (забравих му името). Дух и Лято пленени и сега чакаме Джон да ходи да ги спасява. Кутрето ми идва прекалено мазен напоследък, поне се разкри със сигурност как убиха Джоф. Не ми харесват нещата около Мардж. На няколко пъти ми прави впечатление как казва - I want to be THE queen. И тя и баба й няма да се поколебаят пред нищо, за да се постигне тази цел, въпреки че властта сама по себе си не е нещо, за което си струва да положиш толкова усилия.

На последният герой може и да му се е счупил мечът от студа, но не вярвам след това да не се е снабдил с друг. Все пак е имал голям подвиг. От легендата става ясно, че той е човекът, който е избавил света от Вечната нощ. Ако е бил той, то тогава трябва да е било с велик меч. Преразглеждайки отново историята за Азор и Позледния- действието и при двамата се извършва по едно и също време. Така е доста вероятно да са един и също човек.

# 80
Кога всъщност се появяват драконите?

Не е ли възможно меч от драконова стомана да е неточност в Описанието на мита през времето, а самото оръжие да не е точно меч и от стомана, а примерно копие направено от драконови кости.
В крайна сметка драконите са доста големички и костите им освен, че трябва да са достатъчно твърди, трябва да издържат и на огън - значи доста здрави.

Натегнато е, но е възможно.

# 81
  • Варна
На последният герой може и да му се е счупил мечът от студа, но не вярвам след това да не се е снабдил с друг. Все пак е имал голям подвиг. От легендата става ясно, че той е човекът, който е избавил света от Вечната нощ. Ако е бил той, то тогава трябва да е било с велик меч. Преразглеждайки отново историята за Азор и Позледния- действието и при двамата се извършва по едно и също време. Така е доста вероятно да са един и също човек.

Въпросът е как се е снабдил с друг.
Единият вариант е по вълшебен начин. Crazy Другия вариант е все пак мечът да е бил от обсидиан.
Дори да си го е направил сам като Азор Ахаи, обсидианът няма нужда от закаляване, т.е. частта със водата, лъва и сърцето на любимо същество отпадат.
Все пак ако това са една и съща личност, нещата явно няма да се движат в рамките на легендата за Азор Ахаи, нито в рамките на легендата за Последния герой, защото явно и двете не са точни.
Направо си отдъхнах. Laughing

# 82
  • Варна
Кога всъщност се появяват драконите?

Не е ли възможно меч от драконова стомана да е неточност в Описанието на мита през времето, а самото оръжие да не е точно меч и от стомана, а примерно копие направено от драконови кости.
В крайна сметка драконите са доста големички и костите им освен, че трябва да са достатъчно твърди, трябва да издържат и на огън - значи доста здрави.

Натегнато е, но е възможно.

Много интересен въпрос Бумър.

Вероятно драконите са се появили след приключването на Дългата нощ. Мисля си това, защото с появяването на драконите Валирия става много силна. Вероятно драконите се появяват преди бежанската вълна от ройнари(които бягат от валирианците),  но вероятно след нашествието на андалите във Вестерос, т.е. след Дългата нощ.
Драконите са се появили в мините на Валирия от други същества наречени мисля в българския превод "огнечръви".

Драконовата кост се ползва много за украшения, дотраките си правят лъкове от нея и тя не гори, но дали пък не замръзва?

# 83
Имам някакъв смътен спомен, че от драконови кости са правили само лъкове. Но това трябва да се провери.

Може прочутият меч да е бил от драконова стомана. Каквато и стомана да е - има нужда от закаляване. Остава да разберем що е то драконова стомана. Обсидиан няма как да е защото действително не е имало нужда от закаляване, по това време на Вечната нощ, горските чеда са били тези, които са снабдявали с ками и ножове нощния страж. Те са били готови оръжия. Легендата няма да се повтори, защото както някой спомена преди две страници, би било глупаво и липсва на въображение и развитие в историята. И предсказанията няма да се сбъднат на 100%, защото сам чичо е казал, че не вярва на такива работи.

А тази Дълга или Вечна нощ - каква територия е обхващала. На мен все ми се струва, че не е била в/у целия свят.

# 84
  • Русе
В уикито ги дават да се появяват и „откриват“ от валирианците около 5000 години преди действието в книгите. Съответно Дългата нощ и Другите са няколко хиляди години преди това.
Всъщност в уикито има сума ти неща, за които нямам абсолютно никакъв спомен да се е споменавало в книгите. Примерно драконите уж идвали от сенчестите земи отвъд Асшаи, което и в епоса май го пишеше, ама там освен призрачната трева на дотраките се намирал и изоставеният Нощен град, за който за сефте чувам.

# 85
Значи мечът на Азот или Последния няма как да е от драконова стомана, освен ако тази стомана не  произлиза от нещо друго (например звезда  Laughing) и да са я кръстили драконова.

Аз инфо само в уикито търся, че нямам спомен кое къде се намираше в книгата, а в уикито е синтезирано и има повече подробности, от колкото помня. Та сега ще прочетем за този Нощен град.

# 86
  • Варна

А тази Дълга или Вечна нощ - каква територия е обхващала. На мен все ми се струва, че не е била в/у целия свят.

Дългата нощ е легенда от севера, тя е свързана с нашествието на Другите.
Според легендата за Азор Ахаи обаче, той също се е борел срещу "мрака", Другите не присъстват в тази легенда. Вероятно става въпрос за борба срещу  влиянието на  Великия Друг в полза на  Р'хлор.  Thinking

Драконовите кости имат висок процент на съдържание на желязо, така че биха могли и мечове да се коват от нея, обаче не го правят. Драконовата кост не гори и вероятно мечът направен от драконова кост и подпален не се съсипва. (спомнете си как ковачът се оплакваше, че Торос му съсипва мечовете като ги пали.)

Значи Светозарния трябва да е от драконова кост. Thinking

# 87
В Уикито има неща казвани от чичо като отговори на въпроси по конвенции, в интервюта и най-вече изтекли сведения от писането на The World of Wiki and Ice

# 88
  • Варна
В уикито ги дават да се появяват и „откриват“ от валирианците около 5000 години преди действието в книгите. Съответно Дългата нощ и Другите са няколко хиляди години преди това.
Всъщност в уикито има сума ти неща, за които нямам абсолютно никакъв спомен да се е споменавало в книгите. Примерно драконите уж идвали от сенчестите земи отвъд Асшаи, което и в епоса май го пишеше, ама там освен призрачната трева на дотраките се намирал и изоставеният Нощен град, за който за сефте чувам.

Нямам такива спомени. Thinking Не беше ли по-скоро, че е вероятно в Асшаи да има оцелели дракони? Нали и уж яйцата от Илирио бяха оттам?

# 89
  • Русе
Като нищо може да е от звезден метал. Все пак има прецедент - мечът Зора на Дейн е изкован от паднала звезда, откъдето и произлиза името на владението им.

Апропо, да не забравяме, че независимо от митовете за герои и Ахаи, Другите са победени едва в решителната битка за зората, когато армията на Нощния страж се сблъсква с войската на Другите и успява да я разбие. За това има малко повече данни, тъй като е залегнало в културата на Севера.

Общи условия

Активация на акаунт