Смрад и шум от кокошки в София.Има ли изход?

• 9 035
  • 64
  •   1
Отговори
# 30
Аз предпочитам петел пред съсед с циркуляр  Peace

# 31
Няма лошо селата да са елитни квартали.
Лошото е, когато елитът иска да затрие селото.
Щото в повечето случаи се оказва, че елитът е дваж пъти по-зле от селото, дето се опитва да затрие.

# 32
Здравейте.Живеем в ужким елитен квартал на София в полите на Витоша.Съседката зад нас има кокошарник и лятото не мога да си отворя прозореца на кухнята да се проветри от смрад,камо ли да си изляза на терасата да си изпия кафето като бял човек...За шума да не говорим...В 4-5 сутринта петела си кукурига по няколко пъти всеки божи ден..С добро с тая пасмина където живее там,човек не може да се разбере......С лошо сигурно ще се решат нещата,ама временно,което не ми  е вариант......Искам да попитам по законен път може ли да се направи нещо и имали някой опит с това?

Може, да. Подават се жалби в общината. Имаме един познат с кози в Бояна. Честно казано целия квартал е бръмнал , подаваха много жалби с/у тези кози, но доколкото знам ги има още.
Съчувствам ви.

при нас имотите се делят на селски и градски. таксите им също.
общо взето, ако някой посмее да направи кокошкарник в градски имот идват и му обясняват, че това, че има двор не му дава право да отглежда селскостопански животни в него.
съседи имаме възрастни, опита се човека да гледа кокошки - ами дойдоха и решиха ?са от общината. много е строго и не можеш да си правиш 'каквото си искаш', но ще минат години да се научат и у нас, ако изобщо

# 33
Между другото, баба и дядо гледаха животни навремето. Сега се поамериканчихме и имаме цял двор с огромна ливада райграс. Него време кокошките бяха много назад в двора и по-често нямахме петли. И сега още обаче сутрин чувам в далечина да кукурига петел, да изблее агне или друго добиче. Обичам си селото.
Но една година бях на абитуриентски бал в едно село и стояхме до късно. Баш преди първи петли легнахме и току под прозореца - кокошарник. Леле, като се разкукурига оня ми ти герест петел. Идеше ми да стана и жив да го оскубя. Не мигнах изобщо.

# 34
А защо да не си гледа кози? Тези кози сигурно са били там отпреди Бояна да се насели с гнусливи съседи.

# 35
А защо да не си гледа кози? Тези кози сигурно са били там отпреди Бояна да се насели с гнусливи съседи.

Защото селскостопанските животни не живеят в градовете. А Бояна е квартал на София, част от градската среда.

# 36
Селскостопанските животни в крайните квартали й пречат точно на София.
Щото тя такава чиста, уредена и подредена европейска столица е!
Никога не съм имала село, но обичам простичките и неподправени неща.
Да пия мляко от крава, да ям прясно, още топло яйце, да ме буди истински петел, да ми мирише на прясно окосено сено, есенно време на печени чушки и т.н.
Отиват си безвъзвратно някои неща.
Ех, тази криворазбрана цивилизация...

# 37
Ооо, да пият мляко от крава и да ядат домашни яйца от щастливи кокошки искат и най-префинените дами, дори си ги и поръчват, ама ако може да не им смърди. Ама все някъде трябва да се снасят тези яйца. Преди години съм живяла в къща с двор, точно в София и съседите си гледаха кокошки в двора. Не смърдеше и с петела си бяхме свикнали, защото беше там отпреди нас. Не може да отидеш с претенциите си и да почнеш да подаваш жалби срещу хората, които от 50 години си живеят на едно и също място, по един и същи начин, просто не е човешко.

# 38
Защото селскостопанските животни не живеят в градовете. А Бояна е квартал на София, част от градската среда.

В коя наредба е записано това?  newsm78

В Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община има раздел "Селскостопански животни", и никъде не виждам да пише, че е забранено да се отглеждат. Не може да се разхождат свободно, да пасат по градинките, но за отглеждане нищо не намирам. /не че ми е важно да го знам, питам от любопитство/

# 39
Ооо, да пият мляко от крава и да ядат домашни яйца от щастливи кокошки искат и най-префинените дами, дори си ги и поръчват, ама ако може да не им смърди. ...

Ами не е така класно като да ти замирише на газовете от ауспуха на някой мощен баварец или джип.  Mr. Green

# 40
Бояна, ще прощавате, си е село и е нормално хората да си гледат животни. Може и квартал да е станало, но не е спряло да бъде село със селски хора, които си гледат животни, защото така се прави на село. И Богров е квартал на София, и там ли не може кози и кокошки? А откъде ще се вземат био яйцата и млякото ако край София е забранено да смърди на селскостопнаски двор? Обикновено хората не се сещат, че като избягат от миризмата на смог, се нахендрят на миризма на село.

# 41
  • Пазете Гор
Нормите за отглеждане на животни не се определят от това дали дадено населено място е село, град или махала, а от влязъл в сила устройствен план на първо място, и на изготвената въз основа на него общинска наредба.

Съществуването на подробни устройствени планове все още е пожелателно за много общини и квартали, но наредби най-често има. На много места и без тях хората някак си налаждат отношенията с годините и макар курниците и кочините им да не са съвсем в съответствие в нормите.

Инак личното ми предпочитание е силно на страната на отглеждащите животинки и особено кокошки, което е всред високо ценените от мен занимания, но не бих пренебрегнал изисквания от закона само заради това си предпочитание.

# 42
Кукуригане и кудкудякане пречи?? Оффф.
Въпросната госпожа най-вероятно отглежда някое домашно куче от скъпа порода с големината на теле, но кукуригането на петела и пречи... Crossing Arms

# 43
Ами очевидно, за да си гледа някой кози в Бояна и да не действат жалбите с/у него  или разрешено или има 'начини', 'вратички' в наредбите и т.н. Simple Smile Аз съм против отглеждането на селскостопански животни в града -  което включва неговите предградия,  квартали и т.н и прекрасно я разбирам авторката -  грухтене на прасе, блеене на агне или доволен петел 5ч, снасящи кокошки и т.н  са ми несъвместими с градската среда и начин на живот,  което няма нищо общо с това, че си купувам яйца от щастливи кокошки и ги предпочитам даже. Просто градът е град , а селото село.
И дори се учудвам, че в темата повечето са 'за' кокошки, петли и селскостопански животни в града.
Но всъщност май няма какво толкова да се учудвам, след  като в Лом се разхождат крави ... селянизацията на градовете е в пълен ход.

# 44
Какъв Лом, бре, и в София има крави. Днес ходих до един магазин за някакви стикери и баш до най-новия и шукаритетен МОЛ се разминахме с една крава. Ходеше в насрещното  Crossing Arms

Истината е, че макар със статут на квартали, Бояна, Драгалевци са си села. Само по-възрастни хора все още гледат животни и то защото им е останало отколе. С хората ще си заминат и животните по тези места.

Когато дядо се разболя тежко, продадохме овцете му, преди повече от 16 години. Те си отидоха преди него, де, нямаше кой да ги гледа. А можеше да изчакаме само един месец, ама пуста надежда. Рева като малко дете за тях.

Общи условия

Активация на акаунт