Седмокласникът се стяга финални метри да пробяга- тема №44

• 33 363
  • 729
  •   1
Отговори
# 525
zazo, ако детето ти иска МГ, това е важното предполагам.

Сравнително негативно е, да, но не знам как е в ЕГ-тата например. А и 5-7 клас може да не е показателно за 8-12 клас. Разбира се предполагам, че обучението по математика е било добро през тези 3 години, толкова много СИП-ове, ЗИП-ове, няма начин...

Като цяло обаче имаха доста свободни часове без заместници по различни предмети; неприемлива за сина ми атмосфера; безпомощност да се намери учител по математика в 7 клас, след като нашият напусна; не се дават достатъчно домашни и изобщо не се проверяват дали се пишат; в часовете (някои) се яде, играе, спи и други неща... Но наистина гледам комплексно на нещата - не упреквам нито само учителите, нито само децата, нито само родителите - това е обща "игра". Аз си представях други правила...
Пак повтарям - може навсякъде да е така... Не искам да имам големи очаквания от другите гимназии.  А и май над 70% от децата искат да останат в МГ, значи им харесва. Моят син освен че иска езици, иска и по-дружелюбна и спокойна среда. Дано! 

# 526
  • София
Ън, тук ще те опонирам. Едно училище не се прави само от децата, но и от учителите и родителите.
Всичко зависи от директора - подбор на учители, разпределение на бонуси и заплати, т.е. материалния стимул, атмосферата в колектива, правилата в у-ще и т.н. Когато у-щето стане популярно с добрите си учители, добрата организация и правила (вкл. униформи Simple Smile), започват все повече добри деца да избират да учат там. И обратното - нашето квартално у-ще западна много след пенсионирането на директора и с новата директорка ще се разбягат добрите учители и съответно-добрите деца.

# 527
svet65, ти сега ме уби. Как така в седми клас в МГ нямат учител по математика?

# 528
  • София
Дами, ще ви кажа нещо. За училище, което е като 73 СОУ- училище, от 1 до 12 клас.
Двете степени- гимназиална и прогимназиална са коренно различни, не защото учителите или децата не струват. Възрастта на децата от 5-7 клас е доста по-различна, от тази на 8-12 клас.
Преди два месеца ми се наложи да замествам в 6 клас- точно след 1 март. Познайте, как ме отразиха през първия час, когато си разменяха мартенички- НИКАК! Отне ми поне 10 мин, за да въдворя ред и да започна часа. 10 мин, от 40 минутен час са изядени... Имаше поне 5 момчета, които не пишеха нищо в тетрадките. Направо бях потресена. Понеже винаги съм преподавала на горен курс ( в различни училища, три до сега), но и големите имат различна нагласа.  Специално в моето учлище- мотивирани, муха да бръмне, ще се чуе:) И не е само тишината, децата мислят и работят. Възрастта им е такава. Тези сладури в 6 клас, за 3 часа ми взеха здравето.
Така, че има значение, как протича процеса в едно училище,което е от 1 до 12 клас. Възрастовата група, дами е от значение!

# 529
Сравнително негативно е, да, но не знам как е в ЕГ-тата например. А и 5-7 клас може да не е показателно за 8-12 клас. Разбира се предполагам, че обучението по математика е било добро през тези 3 години, толкова много СИП-ове, ЗИП-ове, няма начин...

Като цяло обаче имаха доста свободни часове без заместници по различни предмети; неприемлива за сина ми атмосфера; безпомощност да се намери учител по математика в 7 клас, след като нашият напусна; не се дават достатъчно домашни и изобщо не се проверяват дали се пишат; в часовете (някои) се яде, играе, спи и други неща... Но наистина гледам комплексно на нещата - не упреквам нито само учителите, нито само децата, нито само родителите - това е обща "игра". Аз си представях други правила...
Пак повтарям - може навсякъде да е така... Не искам да имам големи очаквания от другите гимназии.  А и май над 70% от децата искат да останат в МГ, значи им харесва. Моят син освен че иска езици, иска и по-дружелюбна и спокойна среда. Дано! 

Това все едно аз съм го писала за една друга математическа гимназия.

# 530
  • Варна
Здравейте момичета, аз също си имам седмокласник. Чета, че пишете за някаква поща на темата, в която публикувате разни неща. Как мога да видя тази поща?
Благодаря предварително Simple Smile

# 531
Кое прави едно училище елитно (предпочитано, добро)? И аз си разсъждавам от известно време. Отговорът е лесен - всичко има значение: директор, който организира и мотивира, учители,  ученици и родители. Разбира се и програмата е от значение.

най-добре ми пасва "теоремата на Томас за самореализиращото се пророчество" от 1928 г - "Ако хората дефинират социални ситуации като реални, те стават реални в своите последствия". (офф - не съм й виждала доказателството и не знам дали е теорема Mr. Green)

Убеждението, че едно училище е елитно, привлича интелигентни деца (с родители, ценящи образованието). Учителите трябва да са на ниво, изключенията биват сменени (поне по основните предмети). За съжаление у нас, добрите обществени училища (почти) не получават повече пари от останалите (това е проблем на директора). Но учителите са ценени и търсени и повечето от тях могат да изкарат значителни средства от допълнителен труд. Те ценят училището и работят за доброто му име, защото доброто име работи за тях.
Резултатите на изхода са добри (заветните 10%), което затвърждава убеждението и т.н.

Изключенията или контра-примери Всеки може да сподели контрапримери - ниско ниво в елитно училище и чудесни резултати, в квартално/селско училище. Това е нормално, всяко училище се състои от малки общности, които показват различни резултати. Затова мерим "златната среда" или масовия случай.

Риск: влошаване качеството (нов директор, влошена организация, смяна на учителите). Доброто име дава инерция. Но ако нивото падне, след няколко години започва обратен процес и училището пада в класацията на желанията. Нищо лично, но мисля, че 9 ФЕГ е в такава фаза. Самата аз получавам противоречиви сведения за нея (3 лоши: 1 добро мнение). А иначе френският е важен език. 

По-интересен е въпросът как едно училище може да стане елитно?  В София има различни примери - 73-то, 2-ра АЕГ и т.н. Четейки форума си изградих теория (алгоритъм). Жалко, че няма как да я тествам.

# 532
svet65, сериозно ли се случва това във варненската МГ? Аз съм останала с други впечатления (разбира се само задочно). Моя братовчедка със седмокласник още миналата година ми сподели, че били минали вече материала за седми клас. Аз съдя по наборите на сина ми, състезаващи се по информатика в пети клас. Докато моят син седи вкъщи и се чуди кой учебник да разгърне, за да понаучи нещо и да не се излага много по състезания, защото явно в София няма голям избор на читави учители, във Варна яко ги помпят със знания и нямат изместване от първите места.
Днес най-накрая беше и нашата родителска среща. Положението е трагично. Общият успех на класа от първия срок бил 3.90, и то благодарение на рисуването и физкултурата. По математика успехът е 2.90. Ще устискаме някак още няколко седмици, но за пореден път се убеждавам, че средата е изключително важна. Иначе учителите са доста читави, ама като няма реакция отсреща......

# 533
По математика успехът е 2.90.

Стига бе.....това няма как да е истина  ooooh!

# 534
  • София
2,90 е средният успех за 1 срок по мат ли? Shocked Че с такива оценки как ще кандидатстват тези деца, то е  почти без значение вече какво ще изкарат на изпита при такъв успех от училище..

# 535
По математика успехът е 2.90.

Стига бе.....това няма как да е истина  ooooh!

Съвсем сериозно. Класната си беше разпечатала едно листче със статистика по всички предмети. С очите си го видях. Ние нали не сме от там и сме за малко, та само се молех да не й повлияят за един срок. Ако беше там от първи клас, сигурна съм, че щеше да бъде неразделна част от "колектива". В първи клас точно в такова училище бяхме попаднали и се радвам, че долу-горе навреме се усетихме и избягахме. Ако не беше ни принудила госпожата по български, можехме да си доизкараме във второто училище с мир, но здраве да е.

# 536
2,90 е средният успех за 1 срок по мат ли? Shocked Че с такива оценки как ще кандидатстват тези деца, то е  почти без значение вече какво ще изкарат на изпита при такъв успех от училище..

Просто няма да кандидатстват, а ще си останат там. То в крайна сметка не е и задължително. Имат едно момче, което почти на сто процента е прието с химия в НПМГ и двама, трима дето са се прицелили в училища от ранга на 138-мо и така...

# 537
  • София
Аз съдя по наборите на сина ми, състезаващи се по информатика в пети клас. Докато моят син седи вкъщи и се чуди кой учебник да разгърне, за да понаучи нещо и да не се излага много по състезания, защото явно в София няма голям избор на читави учители, във Варна яко ги помпят със знания и нямат изместване от първите места
???

# 538
Аз съдя по наборите на сина ми, състезаващи се по информатика в пети клас. Докато моят син седи вкъщи и се чуди кой учебник да разгърне, за да понаучи нещо и да не се излага много по състезания, защото явно в София няма голям избор на читави учители, във Варна яко ги помпят със знания и нямат изместване от първите места
???

ganis, за информатиката говоря.

# 539
???

ganis, за информатиката говоря.
Самата истина. Отказаха всички деца, които познавам до 7ми клас от информатиката.

Ех аз какъв учител по информатиката имах точно до 7ми клас(преди 20+ години!), и до днес съм му благодарна.
То и това, което учат на тези школи сега е доста извратено ми се струва. В 7ми клас трябва да се забавляваш с информатика - да рисуваш, да направиш нещо просто което да ти помогне в училище, дори да се научиш да шътваш компа или просто вирусче да направиш Simple Smile А то какво - решаваш някакви задачи по математика безумни, които по състезанията дават. Еми и аз бих се отказала.

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 22:02 от peppia

Общи условия

Активация на акаунт