Леворъко дете

• 7 203
  • 75
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте! Моя син не ходи още на забавачка дори, но пише много бързо, равно и четливо - с лявата ръка, "печатен" шрифт и обратен наклон. Също така и рисува много добре, но днес му купих от тия тетрадки с упражнения за ченгелчета и УЖАС! Върти я на обратно, не вижда какво пише  като му е наобратно наклона...Бихте ли ми казали в 1ви клас задължително ли е да се спазват тия наклони, като му е противоестествено на детето? Как се справят вашите леворъки деца с тия ченгели?..аз лично много харесвам колко бързо, правилно и четливо изписва буквите - да го карам ли да се упражява или вече не е задължително в 1ви клас да се пише "по калъп" както беше по тоталитарно време?..
Не знам защо детето не е ходило в подготвителна група. Подготовката за училище не се изчерпва само с писане на букви и цифри има мноого повече  важни неща. Относно това,че е левичар няма какво да те притеснява. Синът ми също е левичар и не сме имали никакви проблеми. Но все пак фината моторика трябва да се развива.Не  е необходимо да се учат децата преди първи клас да пишат ръкописни букви.  Но при всички случаи трябва да свикнат  ,че се пише от ляво на дясно и тетрадката не се обръща.Има много книжки ,които са за развитие на фината моторика и могат да се ползват в къщи. Давайте на детето да повтаря рисунки по пунктир и после да ги оцветява.Ръката като свикне ,писането на букви ще стане по-лесно. Но буквите ги оставете за училище.
Препоръчвам тези книжки   http://izdatelstvo-slovo.com/kniga.php?kniga=144
http://www.fiut.bg/book/pisaneto
Но,разбира се, има и много други.

# 46
  • София
Lidsy Отдавна никой не се бори с леворъчието като даденост. При някои  леворъки деца има отклонение при фронталното обучение в училище, при други някаква форма на забавяне при четенето или писането. В ролята си на родители търсим нужната специализирана помощ, не за да оправяме ръката , а за да адаптираме детето към учебната среда и да помогнем Peace

# 47
Lidsy Отдавна никой не се бори с леворъчието като даденост. При някои  леворъки деца има отклонение при фронталното обучение в училище, при други някаква форма на забавяне при четенето или писането. В ролята си на родители търсим нужната специализирана помощ, не за да оправяме ръката , а за да адаптираме детето към учебната среда и да помогнем Peace
Именно. И аз това имах предвид, но ти си го формулирала по-добре от мен.   bouquet

# 48
  • в огледалото на живота
Здравейте! Моя син не ходи още на забавачка дори, но пише много бързо, равно и четливо - с лявата ръка, "печатен" шрифт и обратен наклон. Също така и рисува много добре, но днес му купих от тия тетрадки с упражнения за ченгелчета и УЖАС! Върти я на обратно, не вижда какво пише  като му е наобратно наклона...Бихте ли ми казали в 1ви клас задължително ли е да се спазват тия наклони, като му е противоестествено на детето? Как се справят вашите леворъки деца с тия ченгели?..аз лично много харесвам колко бързо, правилно и четливо изписва буквите - да го карам ли да се упражява или вече не е задължително в 1ви клас да се пише "по калъп" както беше по тоталитарно време?..
Първо ще направя забележка за заглавието....в никакъв случай не се казва леворъко,а дете левичар.
Няма задължителни правила за писане с лява или дясна ръка.
Като започне у-ще наблюдавай единствено за това дали не навежда глава прекалено близко към тетрадката и дали не присвива очи.
Казвам го от позицията на майка на  такова дете,в последствие разбрахме,че има проблем с очите:астигматизъм,който успешно излекувахме.

# 49
Здравейте! Моя син не ходи още на забавачка дори, но пише много бързо, равно и четливо - с лявата ръка, "печатен" шрифт и обратен наклон. Също така и рисува много добре, но днес му купих от тия тетрадки с упражнения за ченгелчета и УЖАС! Върти я на обратно, не вижда какво пише  като му е наобратно наклона...Бихте ли ми казали в 1ви клас задължително ли е да се спазват тия наклони, като му е противоестествено на детето? Как се справят вашите леворъки деца с тия ченгели?..аз лично много харесвам колко бързо, правилно и четливо изписва буквите - да го карам ли да се упражява или вече не е задължително в 1ви клас да се пише "по калъп" както беше по тоталитарно време?..
Първо ще направя забележка за заглавието....в никакъв случай не се казва леворъко,а дете левичар.
Като започне у-ще наблюдавай единствено за това дали не навежда глава прекалено близко към тетрадката и дали не присвива очи.
Казвам го от позицията на майка на  такова дете,в последствие разбрахме,че има проблем с очите:астигматизъм,който успешно излекувахме.

Ето нещо ново за мен. Моля, споделете как излекувахте астигматизма. До сега съм чувала и чела само за корекци, не за излекуване.

# 50
  • София
Ами, не, по-скоро не е правилно да се казва десничар и левичар, защото се казва "ръкост" и оттам идва леворък и деснорък.

Астигматизъм не се лекува. Носят се очила с корекция за астигматизъм. При много деца астигматизмът "минава" или поне доста намалява с порастването и при доста хора вече в пубертета почти го няма. Просто детето ще си носи очилата съвестно и толкова. Периодично ще проверявате на очен и ще коригирате при изменение.

# 51
  • в огледалото на живота
Ами, не, по-скоро не е правилно да се казва десничар и левичар, защото се казва "ръкост" и оттам идва леворък и деснорък.

Астигматизъм не се лекува. Носят се очила с корекция за астигматизъм. При много деца астигматизмът "минава" или поне доста намалява с порастването и при доста хора вече в пубертета почти го няма. Просто детето ще си носи очилата съвестно и толкова. Периодично ще проверявате на очен и ще коригирате при изменение.
Според уикипедия и двата варината са правилни за произношение... Simple Smile
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80

Астигматизъм се лекува/на 80%/,ако е навременно хванат момента и е проведено правилното лечение.
Нямам  никакво  намерение да убеждавам някой че е така,но при синът ми абсолютно успешно мина този немалък период.
Диагнозата му беше миопия с диапазонова   разлика в двете очи:-1,25/-1,75
Установихме това в началото на първи клас след ''стандартните'''оплаквания за това състояние:често главоболие,присвиване на очите;прекалено много привеждане при писане и отказ да чете.
След прегледа офтамолога изписа очила,като просто и ясно обясни,че ако се спазва всичко нещата ще се развиват в благоприятно положение стига да сме търпеливи и постоянни.
4г.освен при спане и къпане детето беше нон стоп с тях.Два пъти в годината профилактчни прегледи и ежемесечни консултации със следящия го специалист.
В края на четвъртата година при контролния преглед очния скрининг отчете +0,75/+0,25
Очилата се ползваха  рядко само при четене и то на дребен шрифт и когато използва компютър.Пуберитета определено повлия в + при него.
Последните резултати са от миналата година:ляво око+0,50/дясно око+ 0,25
Очила вече не са ни необходими...... Peace
И това ако не е успешно лечение ,здраве му кажи....

# 52

Ами ако рита топка с десния крак пак ли е левичар? Написала съм го така, защото темата се отнася за ръцете, да не говорим, че такова "левичар" го нема в нито един език - "handedness" се казва изборът на водеща ръка на английски и на повечето други езици думата е обвързана с коренът "ръка" и тъй като за нея става дума в темата (не за футбол или за астигматизъм) и заглавието е най-коректното възможно.

Строги правила по принцип може и да няма, обаче учебните тетрадки са така направени, че изрично си имат обозначен наклон и примери за упражнения, целта на които е да се повтарят дословно, а това е трудно за моето дете, именно щото е левоРЪК. Върти се и се кълчи в невъзможни стойки, но неотдавна сме преглеждали очите и съм убедена, че няма проблем там.
100% съм убедена, че синът ми с писането като цяло няма проблем, напротив - но очевидно има проблем с писането, нагодено към десноръкия краснопис.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Da_Vinci_Vitr … e_Luc_Viatour.jpg -  ето го фундаменталното доказателство, че правилата са просто неудобни - няма как да кажем, че Леонардо е бил нещо спънат в ръцете или финната моторика и за това така е пишел, нали?

# 53
  • София
Ако правилно помня обясненията, които са ми давали лекари, това не се лекува, а е сбор от корекция на зрението с очила, и от част от физиологичното развитие на децата. В детството и пубертета става бурно развитие на зрителната система, дори чисто като физически параметри. Или лекарите, които са ми го казали са много скромни или неразбиращи, или вашата малко се е изхвърлила, приписвайки си изцяло заслугите за лечение.

Хм, нещо ме съмнява точно тази статия в Уикипедия. Освен ако не съм изкукала тотално, са написали, че
Докато 95% от десничарите използват дясното полукълбо на мозъка си за говорен...

Т.нар. езикови центрове са точно в лявото полукълбо. Отделен е въпросът, че при някои хора сякаш има и в дясното. Да, смята се, че има връзка между леворъчието или еднаквото предпочитание на работа с двете ръце, с езиковите дейности.

# 54

Според уикипедия и двата варината са правилни за произношение... Simple Smile
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80

Астигматизъм се лекува/на 80%/,ако е навременно хванат момента и е проведено правилното лечение.
Нямам  никакво  намерение да убеждавам някой че е така,но при синът ми абсолютно успешно мина този немалък период.
Диагнозата му беше миопия с диапазонова   разлика в двете очи:-1,25/-1,75
Установихме това в началото на първи клас след ''стандартните'''оплаквания за това състояние:често главоболие,присвиване на очите;прекалено много привеждане при писане и отказ да чете.
След прегледа офтамолога изписа очила,като просто и ясно обясни,че ако се спазва всичко нещата ще се развиват в благоприятно положение стига да сме търпеливи и постоянни.
4г.освен при спане и къпане детето беше нон стоп с тях.Два пъти в годината профилактчни прегледи и ежемесечни консултации със следящия го специалист.
В края на четвъртата година при контролния преглед очния скрининг отчете +0,75/+0,25
Очилата се ползваха  рядко само при четене и то на дребен шрифт и когато използва компютър.Пуберитета определено повлия в + при него.
Последните резултати са от миналата година:ляво око+0,50/дясно око+ 0,25
Очила вече не са ни необходими...... Peace
И това ако не е успешно лечение ,здраве му кажи....

Целта ми не е да се заяждам, а да се информирам. За това питам и разпитвам хората, които са минали по този път.
Моето семейство е обременено с астигматизъм, посещаваме си редовно очен лекар и коригираме със сферични стъкла. Нито майка ми, нито мъжът ми, нито сестра ми са се излекували след дългогодишно носене на такива.
Подозирам, че това, за което Вие пишете, като гледам и числата, които споделяте са диоптрите на хиперметропия (далекогледство). Децата по рождение са с т.н. детско далекогледство, което с годините намалява. Аз, лично, също бях така - първи и втори клас далекогледа, от 9 кл. нагоре - дори късогледа. Сега пък съм тръгнала към старческото далекогледство и се надявам към то 90 год. да съм съвсем наред и най-после без очила.  Laughing
А миопията, която споменавате отначало си е късогледство.
Та исках да кажа, че това, за което вие говорите не е астигматизъм.

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 08:53 от delia

# 55
  • в огледалото на живота
Миопията е заболяване, при което оптичната система на окото е силно пречупваща.Това води до фокусиране на лъчите, идващи от безкрайността, пред ретината, а не върху нея. Зрителната острота на окото се снижава – далечно разположените предмети се виждат неясно.
Когато образът на наблюдавания обект не се формира върху ретината, зрението е замъглено, неясно.
Понятието аметропия обобщава всички рефракционни аномалии: хиперметропия, пресбиопия, миопия и астигматизъм. Коригирането на тези аномалии става чрез корекционни стъкла, контактни лещи или рефрактивна хирургия.В нашия случай,чрез корекционни очила.
Това не съм го измислила аз като обобщение,а медицината.Има източници и всеки който прояви интерес може да се запознае обстойно с нея.Дали са вярни или не,не се наемам да доказвам.
Всеки гледа от точката на неговата позиция/състояние.
Написах какво е било и какво е в момента състоянието на детето ми.Дали лекаря се е изхвърлил в изказванията си оставам без коментар,за мен е по-важното,че съм намерила правилното лечение и това има успех относно напълното  подобряване на  очите при нас.
Всичко останало  изказване всеки прави  на база личен опит.Можем да си говорим до безкрай и да развиваме различни теории......
Желая успех в избора на правилния лекар при всички които имат подобни проблеми.

# 56
devi4ca, аз нося очила от 6 годишна. Започнах с диоптер +5.5 и го свалих доста, до 1-2, но това няма абсолютно нищо с астигматизма ми, 2 различни заболявания са.
Мъжът ми пък е комбинирано "-" с астигматизъм.
Дъщеря ни е само с астигматизъм, големичък. Никакви симптоми нямаше, освен че не нацелваше редовете на тетрадките. След 3 г. лечение, бих казала успешно, зрението й е възстановено почти на 100%, НО когато е с очила. Това значи коригиране с очила. Да вижда нормално, когато е с тях. Без тях положението е същото, както в началото. Астигматизмът е неправилна форма на роговицата или на лещата в окото. Абсолютно невъзможно е тя сама, без операция, да се промени, за съжаление.
http://www.puls.bg/health/hot-news/news_11419.html

Според мен при вас е имало лек астигматизъм, който в повечето случаи не се нуждае от коригиране, а диоптрите на другото заболяване са паднали и затова вече вижда.

# 57
  • в огледалото на живота
Човече,благодаря за разбирането  Simple Smile
Възможно е и това да е причината,няма как да го знам със сигурност тъй като не съм медицинско лице.Цитирах това което офтамоложката години наред ни повтаряше за неговото заболяване и наистина съм благодарна за вниманието и грижите които положи към него.По важното в случая е,че нямаме абсолютно никаква необходимост от носене на очила...

Както и да е,няма да го дъвча повече този астигматизъм... Simple Smile
Здраве за всички ви желая  Hug

# 58
  • София
Девича, защо да не коментираш, нали ти обясняваш, че се било излекувало? Както виждаш, ти сама пишеш за корекционни очила, а не за лечение. Понякога лекарите не споменават за това, че при децата има и съвсем естествен, физиолигичен елемент, вероятно от суета.

# 59
  • в огледалото на живота
Андариел,за мен необходимоста от  корекционни очила си е вид лечение... и всичко свързано с допълнителната намеса на нещо чуждо от  организма и невъзможноста му да се справи сам с този проблем.
Носенето на очила не е само моден аксесоар или тенденция,чисто и просто вид лечение,без значение дали ще е с хирургична намеса или алтернативни медикаменти.
А повярвай,определено минахме и двамата с детето през труден период,в който трябваше многократно да обяснявам,че е задължителна необходимост за да се върне обичайното му състояние.
Надявам се сега правилно съм се изразила?!

Общи условия

Активация на акаунт