Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 май 2014, 10:22 ч.

Kонсултации с адвокат

 • 192 541
 • 1 235
 •   1
Отговори
# 15
 • BG
 • Мнения: 54
Предстои ми завеждане на изпълнително дело за издръжка и по този повод имам няколко въпроса.
След развода останахме- аз и двете ми деца да живеем в семейното жилище, което е собственост на родителите на бившия ми съпруг. Наем досега не са ми поискали, не са предявили и претенции да го освобождаваме.За сметка на това сина им, който е БНД, използваше въпросното жилище, за да ме изнудва едва ли не - или не плащаше издръжка, или плащаше, но не цялата, и ако посмеех да възроптая - ме заплашваше с изгонване.Аз вече съм решила да освободя жилището.Въпроса ми е следния:
Могат ли да ми искат родителите на бившия съпруг наем за минал период за жилището, в което живея, но ще го освобождавам сега?
В решението на съда пише:"Предоставя ползването на семейното жилище, находящо се в ..........., собственост на родителите на Х - на У за срок от една година, считано от 07.06.2010 г., след изтичане на който ако собствениците на жилището не се противопоставят изрично, ползването на семейното жилище от У може да продължи".

Много моля ако някой може да ми отговори, защото очаквам всякакви атаки и от страна на БНД, и от близките му, и искам да съм подготвена.

# 16
 • Мнения: 4 363
Исках да попитам как се вади ИЛ, молба ли се подава и къде, защото моята адвокатка е оставила всичко на мен и въобще не се интересува, особено след като си взе хонорара?

# 17
 • Мнения: 1 504
Исках да попитам как се вади ИЛ, молба ли се подава и къде, защото моята адвокатка е оставила всичко на мен и въобще не се интересува, особено след като си взе хонорара?
Молбата за издаване на изпълнителен лист се подава до първоинстанционния съд,постановил решението, или до съда, който е издал заповедта за изпълнение (ако има влязла в сила заповед за изпълнение).
Препис от молбата не се връчва на осъдената страна по делото (т.е. длъжника).
Изпълнителният лист се издава само в 1 екземпляр.

Последна редакция: сб, 05 юли 2014, 20:47 от AnMary

# 18
 • Мнения: 12
Здравейте,
Отглеждам сама детето си и ще се радвам,ако мога да получа съвет от Вас.
Сигурно различни аспекти на този въпрос са дискутирани многократно. Тъй като се нуждая от конкретен съвет, реших да пиша и тук, преди да се консултирам с адвокат относно проблема си. След 12- годишна връзка (без брак) и дете на 2 години и 10 месеца ми предстои преместване  в чужбина с цел обучение (магистърска програма). От около година не поддържам връзка с бащата на детето си, от 6 месеца той изобщо не е виждал дъщеричката ни. Тъй като не мислех, че ще имам проблеми относно съгласието на бащата  за извеждането на детето ни навън, с оглед на дългогодишната ни връзка, в момента се намирам в ситуация, в която безрезултатно се опитвам да се свържа с бащата,за да извадя задграничен паспорт на детето си и да получа нотариална декларация. Бащата на детето ми живее в България, но се крие, когато го търся и избягва комуникацията ни. Отглеждам детето си с помощта на родителите си, издръжка за детето си от бащата не получавам и не желая, безработна съм от 1 година. Дела за родителски права не сме водили досега. Бих искала да попитам:
1 За да получа  положително решение на районен съд, което да замести несъгласието на бащата за извеждане на детето в чужбина има ли значение факта, че съм безработна, което да повлияе отрицателно крайното решение?
2. Как районният съд преценява кое ще е най-добро за детето - да остане в България или да дойде с мене в чужбина?
3. Може ли да повлияе негативно факта, че моето преместване  и това на детето  е продиктувано от желанието ми да уча навън , тоест това, че целта на пребиваването е свързано по-скоро с мене и моето лично развитие,а не с това на детето би ли довела до отказ за извеждане  на детето навън?
4.Необходимо ли е районният съд да установи контакт с бащата, за да вземе решение, което да замества неговия отказ, имайки предвид, че бащата се крие?
5. Какви са възможно най-кратките срокове, в които може да бъде получено подобно решение?

Ще се радвам на отговор от Ваша страна

# 19
 • Мнения: 4 363
Може би въпроса ми не е за тук, но как се процедира ако адвокатът е объркал името в исковата молба и сега ИЛ излиза с грешно име? На всичкото отгоре най-нагло обяснява, че не било проблем, да съм си траела при ЧСИ...Дори и да сезирам Адвокатската колегия надали ще вземат някакви мерки /знам от личен опит, че гарван гарвану око не вади/, но все пак...Адвокатите са като лекарите, никога не са виновни. Не се отнася за всички, но повечето не знам защо са взели диплома и трябва да им отнемат правото да си играят с човешките съдби на руска рулетка.

# 20
 • Мнения: 15
Здравейте! Моята история е следната:
Приятелят ми, с когото бяхме 7 години и половина и имаме дъщеричка вече на 2 год., пожела да се разделим и по никакъв начин не приема вариант да изясним какво се случва и да продължим заедно. Той притежава лек автомобил и живее в хотела, където работи като управител в Сл. Бряг. Аз имам на мое име в банковата си сметка около 6000-7000 лв и живея на квартира. Това са авоарите и на двамата ни. Преди месец и половина започнах работа, и имах неговата подкрепа че ще съумеем да гледаме дъщеричката ни и да работим. Но под негов натиск сега напускам работа, защото тази ситуация пречела на неговата работа и буквално ми заявява „Във вториник няма да дойда да я гледам, защото имам работа“. Можете да си представите какъв шок и неудобство към моите работотдатели създава това. 2009-2010 година живеехме в Англия и когато се върнахме към България по негово желание, той ми обеща че ще живеем отново в чужбина. Аз винаги това съм искала. 2012 кандидатствах в университети в Англия и бях приета, но отново под негов натиск че няма да дойде с детето навън, отказах на университета. След  тази раздяла, аз все още виждам по-добри перспективи и бъдеще за мен и детето ми в Англия, но той не иска да разпише декларация с която разрешава детето да пътува с мен. Дори и след хилядите ми обяснения, че аз не искам да го направя за да ги разделя, а защото ние ще сме по-добре и няма против да я вижда колкото иска. В петък издадохме паспорт на дъщеря ни, но по пътя към нотариуса той се разколеба и се закани че никога няма да ме пусне. Въпросът ми е:
1.   По какъв начин аз мога да замина за чужбина след като той не желая да подпише?
2.   Какво дело трябва да заведа? И имам ли шанс да го спечеля?
3.   Като цяло какви са правата ми в този случай?

# 21
 • Мнения: 473
Имаме вила, която в момента е собственост на майка ми. Тя има втори брак и оттогава започна да ограничава посещенията ми там заради втория си мъж. Вярно ли е,че като пряк неин наследник имам право на една шеста от собствеността и е противозаконно тя да ни спира да посещаваме вилата с детето ми? Това е.

Не е вярно. Не можеш за говориш за наследство от майка ти, когато тя си е жива и здрава.

Качеството наследник се придобива само при открито наследство.
Наследството се открива в момента на смъртта на наследотателя - виж Закона за наследството.
Така, че никакво наследство няма налице в твоя случай.
Майка ти има право да се разпорежда с цялото си движимо и недвижимо имущество както намери за добре и въобще не е длъжна да иска твоето одобрение.
Предполагах същото. Но нека запазим неутралния тон Wink Благодаря.
Все пак е ясно, че няма наследство при жив човек. Просто чух горното
и искам да съм 100% наясно.
В случая разбирам, че всеки собственик се разпорежда, въпросът е доколко може да ограничава пряк роднина. Не да иска одобрението му;)
Ясно е, че всеки собственик може да "тропне с крак" - "Ще правя каквото си искам, мое е". Wink
Не мисля тя да иска одобрението ми, това е абсурдно. Просто търся начин да посещаваме къщата, в която съм израснала.
И накрая, явно се подразних, но "така че", като израз, няма запетайка по средата, а от двете страни.

Последна редакция: пн, 07 юли 2014, 12:08 от vasilenae

# 22
 • Switzerland
 • Мнения: 86
izpla6eno_me4e делото което трябва да заведеш е за заместващо съгласие на съда за напускане на страната . Само , че трябва да имаш сериозни доводи и доказателства , че се налага детето да пътува извън България , напр. ти да живееш там , да имаш работа за да го издържаш и т.н. както и да се докаже ,че с таткото не постигате съгласие по този въпрос .
Другия много по-тежък вариант е дело за отнемане на родителски права , но доколкото знам такива дела  се печелят трудно  Sad

# 23
 • Мнения: 8
С БНД отдавна сме разделени но не и разведени.Трябва ли да го чакам той първи да подаде молба за
развод или аз трябва да подам.Ако той подаде той ще дава пари а не аз.Или да продължавам така без да сме разведени да си живея живота вкл. в това число и да имам връзка с някой човек.Досега лятото детето ходеше в тях с мен.Но от другата година нямам намерение и аз да бъда с детето в тях.Детето не е най-малко-ще стане другата година на 7.Време е вече като иска да я гледа да я взима и без мен.Задължена ли съм и аз да ходя с детето?Издръжка за детето редовно внася всеки месец.
Но място аз у тях нямам...
В дом в който свекървата все се заяжда..................................................................................

# 24
 • Мнения: 2 655
Могат ли да ми искат родителите на бившия съпруг наем за минал период за жилището, в което живея, но ще го освобождавам сега?
ОТГОВОР: Не, не могат да предявят такава претенция. Обезщетение за ползване се дължи от момента на писменото поискване. Трябва да Ви изпратят нотариална покана и т.н.
Аз лино бих Ви посъветвала, да си напуснете жилището и след това да заведете изп. дело за дължимите издръжки (всичко, което не Ви е платил до сега от осъждането, вкл. лихви). адв. Черкезова

# 25
 • Мнения: 2 655
ОТГОВОР: Първо трябва да заведете дело и да претендирате упражняването на родителските права върху детето.  За сега имате равни права върху детето. Ако нямате права, не можете дори на детска градина да го запишете без бащата. адв. Черкезова

# 26
 • Мнения: 2 655

ОТГОВОР: Напишете молба до съда и представете копие от личната си карта и помолете да бъде коригирано името Ви.

# 27
 • Мнения: 2 655
ОТГОВОР: Първо следва да заведете дело за местоживеенето и упражняването на родителските права. Детето Ви не е малко и може да го дадете в детско заведение-ясла и да работите нормално. При всяко едно последващо дело работата Ви ще се отрази положително. Не харчете спестените пари. И не разчитайте на него! В това време на криза, да напускате работата си граничи с абсурд.

# 28
 • Мнения: 2 655
С БНД отдавна сме разделени но не и разведени.......
ОТГОВОР: Винаги съм твърдяла, че когато човек затвори една книга се отваря нова! За да искате да Ви се случват прекрасни неща в живота следва да ги заслужите-с уважение към бащата на детето си и Ваш съпруг, към този момент. Може да подходите интелигентно. Виждате се и разговаряте, намирате адвокат, при който отивате заедно, вземате решение заедно и си разделяте разходите по равно. Ако той е кавалер ще ги поеме, но нека това да е неговата воля.

Аз често подканвам съпрузите да поемат разходите по делото и адв. възнаграждение. Последните ми няколко дела по чл. 50 от СК, за жалост ги платиха жените. Не знам какво се случва с този свят!!! #Crazyадв. Черкезова

# 29
 • Мнения: 2 655
ОТГОВОР: Първо трябва да заведете дело за местоживеенето, упражняването на родителските права, издръжка и режим на лични отношения с бащата.
Каква е максималната издръжка , за която мога да претендирам?  Има ли такава? Определя ли се по нещо? А минималната?
ОТГОВОР: Максимална издръжка НЯМА. Минималната издръжка е 1/4 от МРЗ-340.00 леват. е. 85.00 лева.
Издръжката се определя от нуждите на детето и възможностите на родителя. Например, ако дтето е с вродено заболяване това ще доведе до мотивиране на съда да присъди по висока издръжка.
СЪВЕТ: преди да отидете при адвокат, събирайте всички документи, който касаят нуждите на детето.
При получаване на 100% права ву детето той ще има ли режим на виждане и тн.
ОТГОВОР: Задължително съда ще определи РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ. РЛО ще включва два пъти в месеца, личните празници на детето и бащата, ваканциите на половина, празниците и почивните дни и около месец през лятото. До 4 годишна възраст без приспиване, след това с приспиване.
Искам документ за съгласие за извеждане в чужбина
ОТГОВОР: Трябва да разговаряте с бащата, ако той не Ви го даде чрез съда, но първо трябва да водите дело за РП.
Откъде да събера инфо по такъв подобен случай и да се запозная с новостите, които са пред мен като единствен родител- настойник?
ОТГОВОР: Дадох Ви изчерпателна информация. Останалото следва да го научите от адвокат и да изберете такъв, който ще Ви представлява по делата.

Общи условия

Активация на акаунт