Майчинството счетоводно-60

• 30 838
  • 746
  •   1
Отговори
# 15
ползвах неплатен които се зачита за трудов стаж в случая полага ли ми се платен отпуск
da

# 16
  • София

Момичета, може би не ми е за тук въпроса, но все пак да питам. Имате ли идея дали може да се прекъсва борсата (обезщетението за безработица)? В смисъл примерно почвам нова работа за 1 месец (или 2 примерно) и  ми спират обезщетението и ако нещо ми прекратят новия договор после дали може да я продължа?
да. примерно ако имаш право на борса 6 месеца, получаваш 2 месеца обезщетение, после започваш работа и след 3 месеца ти прекратяват договора имаш право на остатъка от 4 месеца. Имай предвид, че в рамките на 3 години имаш право само веднъж на платена борса.

Благодаря много за отговора!  bouquet

# 17
Здравейте, имам следното питане:
Чакам голям болничен за 34 дни. Според справката в сайта на НОИ, е изчислен, а от тази сутрин статуса му е "изплатен" , НО пари по сметка нямам. Като в графа ведомост е записана дата 12.05.2014. Значи ли това, че пари ще имам на 12-ти и просто вече избягват статуса "предстои изплащане" ?

# 18
Здравейте! Аз имам един въпрос. Мисля, че почти му знам отговора, но искам и по-компетентен отговор Simple Smile Ако ползвам болничен, и в 18те месеца, които гледат назад за изчисляването му съм била в отпуск за гледане на дете, на каква база ще ми го изчилят? Дали на парите които съм получавала през майчинството, или на база осигурителния ми доход преди отпускът за гледане на дете? В майчинство съм от 09.07.2012г. Благодаря !

# 19
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам следното питане:
Чакам голям болничен за 34 дни. Според справката в сайта на НОИ, е изчислен, а от тази сутрин статуса му е "изплатен" , НО пари по сметка нямам. Като в графа ведомост е записана дата 12.05.2014. Значи ли това, че пари ще имам на 12-ти и просто вече избягват статуса "предстои изплащане" ?

Да, ще го изплатят на 12.05.2014, щом във ведомостта е посочена тази дата.

Здравейте! Аз имам един въпрос. Мисля, че почти му знам отговора, но искам и по-компетентен отговор Simple Smile Ако ползвам болничен, и в 18те месеца, които гледат назад за изчисляването му съм била в отпуск за гледане на дете, на каква база ще ми го изчилят? Дали на парите които съм получавала през майчинството, или на база осигурителния ми доход преди отпускът за гледане на дете? В майчинство съм от 09.07.2012г. Благодаря !

За времето в отпуск за гледане на дете до 2 годишна възраст се взема МРЗ, която е била актуална към момента на ползването му; за времето в отпуск за бременност и раждане - доходът, от който е изчислено обезщетението.

# 20
Аз питам за болничен за общо заболяване?

(Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., бр. 1 от 2014 г., в сила от 1.01.2014 г.)За дните, включени в периода от 18 календарни месеца, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

(чл. 41 от КСО)

Последна редакция: сб, 10 май 2014, 15:48 от Бамбукита

# 21
  • В полите на Пирин планина
Аз питам за болничен за общо заболяване?

(Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., бр. 1 от 2014 г., в сила от 1.01.2014 г.)За дните, включени в периода от 18 календарни месеца, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

(чл. 41 от КСО)

Сама си си отговорила същото, което аз написах по-горе.  newsm78

# 22
Добре, разбрах, благодаря много Simple Smile

# 23
  • Stara Zagora, Bulgaria
Здравейте, темата е страхотна, тук винаги помагате много Simple Smile. От нашия отдел ЧР са изключително некомпетентни, затова често се налага да питам и тук. Въпроса ми е следния: В отпуск по майчинство съм за гледане на дете до 2г и искам да го прекратя, като в същото време да прекратя и трудовия си договор , тъй като започвам нова работа. Датата  на започване на новия договор е 26.05. Не искам да имам прекъсване в трудовия стаж, как трябва да е, в смисъл какви трябва да са датите на прекратяване на майчинството и трудовия договор? Много благодаря предварително за помощта.

# 24
Здравейте,
искам да попитам как мога да прехвърля втората година майчинството на майка ми. Тя е пенсионер и не работи.

# 25
  • София-Младост
Здравейте,
искам да попитам как мога да прехвърля втората година майчинството на майка ми. Тя е пенсионер и не работи.
Никак след като е неработеща. Евентуално по някоя програма на АСП.

Здравейте, темата е страхотна, тук винаги помагате много Simple Smile. От нашия отдел ЧР са изключително некомпетентни, затова често се налага да питам и тук. Въпроса ми е следния: В отпуск по майчинство съм за гледане на дете до 2г и искам да го прекратя, като в същото време да прекратя и трудовия си договор , тъй като започвам нова работа. Датата  на започване на новия договор е 26.05. Не искам да имам прекъсване в трудовия стаж, как трябва да е, в смисъл какви трябва да са датите на прекратяване на майчинството и трудовия договор? Много благодаря предварително за помощта.
А нямате ли клауза в ТД за подаване на предизвестие за напускане? Иначе в първата ф-ма считано от 26.05.

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 03:54 от AnMary

# 26
  • Stara Zagora, Bulgaria
Мерси за отговора. Имам предизвестие 1-месечно, но се разбрахме, че няма да има проблем, тък като те не искаха да ме върнат на работа, защото съм майка с дете. Правете си сметка за какъв работодател става на въпрос. Но няма да се занимавам с тях, защото ще ми коства в пъти повече нерви от това което ще получа. Важното е, че иамма нова страхотна работа Simple Smile.

А за майчинството от кога да го прекратя, може ли и то да е от 26.05 или да го направим от от 24.05. Приятел счетоводител ми каза, че най-добрия вариант е да си пусна няколко дни отпуска след прекратяването на майчинството и след това да подпишем по взаимно съгласие.

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 12:14 от maimunkata1

# 27
Здравейте! За пръв път пиша във форума и не знам дали тук е правилното място да задам въпроса си, но ще бъда много благодарна ако получа отговор. Въпросът ми е следния: съгласно Кодекса на труда, бременната служителка трябва да уведоми работодателя за бременността писмено с надлежен документ. Кое се приема като надлежен документ, тоест какво трябва да представя на работодателя си? Резултата от феталната ехография приема ли се за "надлежен документ /тъй като в него никъде не пише черно на бяло, че съм бременна, а в същото време няма как да се направи такова изследване без наличие на бременност/или...? Държа всичко да е оформено документално, защото не знам работодателя как би реагирал на новината.

# 28
Здравейте! Ето и моят казус:
Имам над 10 години трудов стаж. През 02.2013. бях съкратена. От 03.2013 до 12.2013 бях на трудовата борса и взимах обезщетение.
В момента съм бременна в 13 г.с.  Simple Smile
През м.04.2014 регистрирахме фирма, в която аз съм съсобственик и управител. Фирмата ще започне дейност през м. 05.2014. Тоест ще имам прекъсване за м. 01, 02, 03 и 04.2014 г.
Моля ви, да ми дадете съвет за оптималния начин на осигуряване през оставащите няколко месеца до излизането ми в отпуск по майчинство.
Благодаря ви предварително!

# 29
Здравейте! За пръв път пиша във форума и не знам дали тук е правилното място да задам въпроса си, но ще бъда много благодарна ако получа отговор. Въпросът ми е следния: съгласно Кодекса на труда, бременната служителка трябва да уведоми работодателя за бременността писмено с надлежен документ. Кое се приема като надлежен документ, тоест какво трябва да представя на работодателя си? Резултата от феталната ехография приема ли се за "надлежен документ /тъй като в него никъде не пише черно на бяло, че съм бременна, а в същото време няма как да се направи такова изследване без наличие на бременност/или...? Държа всичко да е оформено документално, защото не знам работодателя как би реагирал на новината.
Аз вече минах по този път преди седмица и мога да ти кажа какво представих пред работодателя - амбулаторен лист от АГ, водещ ми женската консултация, в който пишеше лицето XYZ с ЕГН: хххххх е бременна в 12 г.с. Отдолу дата, подпис и печат на лекаря плюс печат на болницата, в която работи лекаря. Този документ занесох в личен състав, от където задължително си изискай да ти сложат входящ номер и с вече написан такъв номер си ксерокопирай документа. От там нататъка си защитена от закона и работодателя не може с пръст да те мръдне, освен ако не закрие цялото предприятие.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт