Предучилищна - набор 2009 г.

• 73 009
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
Привет и от мен Simple Smile

Ние четохме вечер приказки известно време като се опитвах да избягвам безуспешно насилието. В един момент се отчаях и минахме на 101 далматинци. Сега сме на Пипи, също се приема доста добре.
От стиховете - на Леда Милева много ни допадат.

# 586
Привет и от мен Simple Smile

Ние четохме вечер приказки известно време като се опитвах да избягвам безуспешно насилието. В един момент се отчаях и минахме на 101 далматинци. Сега сме на Пипи, също се приема доста добре.
От стиховете - на Леда Милева много ни допадат.

Е, хубави неща се опитваме. Но четенето на приказки с поука е част от образователната система. Понякога до мен достига обратна връзка от четените приказки (чудесно е, че приказки им четат, а не ги зомбират с телевизия!) В класиката без малко пердах положителна поука не настъпва. В реалността тези с нежните душички може и да приемат информацията присърце.
Преди забравих да отразя и стиховете на Асен Босев. Чудесен и с много чувство за ирония и сатира. 
Всичко, което се чете у нас не е просто да се отметне ангажимент и да се маха от главата. Дори някоя иначе изключително загубена класика (една приказка-залъгалка от том без картинки на Братя Грим и с единствено ценното в нея да се следи играта и да се получи натрупването в речта беше най-веселото нещо заради финала.). При Финдъс и Петсън не стана химията още при първата книжка въпреки, че бях взела няколко наведнъж. Изтърпя да ги прочетем, но не пожела да ги повторим.
П.П. Добре, че най-после преиздадоха Пипи с оригиналните картинки в цветен вариант.
П.п.П. Ужасих се от класиката след като натрупахме поредицата на Егмонт по екранизациите, които Дисни са правили в годините. Толкова адаптирани, че чек неузнаваеми. 

# 587
  • София - Рим и обратно
На Егмонт са ужасни, да.
При нас голям успех жъне "Ние врабчетата", също и приказките на Вилхелм Хауф "Странноприемницата в Шпесарт" (аз ги обожавах като малка и като ги зърнах на една сергия със стари книги, подскочих от кеф Simple Smile).

# 588
Искам да ви попитам, тъй като моят син ще е в първа предучилищна група, в какво се изразява предметът "Игрова култура"? В програмата му има 2 часа физическо и 2 часа т.нар. "Игрова култура". Нещо като физическо ще да е?

# 589
  • София
От 16-ти малката официално ще е ученичка в подготвителен клас в училището на каките. Засега не е много ентусиазирана, защото ще и липстват приятелчетата от детската градина. Добре че поне още едно момиченце от групата и ще е в същият клас.
Надявам се да и хареса и бързо да си намери приятелчета измежду децата с които ще е поне 5 години заедно.
Купила съм раница, останалите неща ще се купуват след първата родителска среща, която е другата седмица.
Виждам, че обсъждате четенето на приказки. Доскоро редовно им четях всяка вечер най-различни книжки, но каките вече сами си четат каквото искат и признавам, че на малката доста рядко вече чета нещо. Хубавото е че и тя се научи да чете, но пък сега не мога да измисля коя книжка, която да е подходяща за нея да и дам. В момента чете първата книжка от Хрониките на Спайдъруик на ел.книга на едната си кака, но все още не мога да преценя дали и допада.

# 590
Искам да ви попитам, тъй като моят син ще е в първа предучилищна група, в какво се изразява предметът "Игрова култура"? В програмата му има 2 часа физическо и 2 часа т.нар. "Игрова култура". Нещо като физическо ще да е?

Не. Simple Smile Това са драматизации, сюжетно-ролеви игри, ситуационни игри ... В това число влизат и фолклорните игри. Децата се учат да играят, да влизат в роли, да различават средства с игрово предназначение; учат се да подготвят декори, да украсяват игровата площ, да я разграничават от останалата, да влиза в роли, да излиза от роли, да режисира повече от два персонажа.
В Образователно направление Игрова култура влизат три ядра: Игрова среда, Игрово артистично пресъздаване и Фолклорни игри и пресъздаване.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2015, 22:45 от Касита

# 591
Благодаря ти  Simple Smile Звучи ново и интересно.
Пък аз си помислих, щом е "игрова", ще прилича на физическо.  Blush
Мисля, че ще му хареса.

# 592
  • София
При нас Петсън и Финдъс не намериха почва и харесване Simple Smile
Първоначално и при нас не се одобри, но беше на 4,5 г. когато пробвахме първата. После намерихме филмчето, много му хареса и се запали да му прочетем всички приказки, някои по незнам колко пъти.

# 593
Касита  благодаря за разяснението. И аз мислех, че е вид спорт - игровата култура.

При нас Петсън и финдъс, беше хит преди 2 години. Тогава взехме всичките и ги четяхме многократно. Сега ги препрочитаме понякога.
Егмонт -дисни имаме цялата поредица. Също изчетена многократно. За детето в по-малка възраст бяха много интересни. Сега издирвам Егмон Чародейства по старите издания - които не са познати на детето.
Харесах много тази поредица:  https://www.fiut.bg/ne-se-predavaj-bjaloto-meche-pongo.html, всичките са с поука и доста добре написани.
Четохме : Чичо Фьодор, Маншон , Полуобувак и мъхестата брада, Крокодила гена - да си призная и на мен ми бяха интересни.
Четохме Пипи, Емил от льонеберия , Каралсон - имах прекрасни спомени от моето детство, към днешна дата ми се видяха хипер инфантилни. Не мога да обясня на детето , защо Пипи прави толкова много глупости : Детето ме попита , толкова ли е ужасно в училище та тя не иска да ходи? Защо не слуша учителката , нали учителите трябва да се слушат за да научиш нови неща? Защо не знае да смята и неисак да се научи и т.н.
Не хареса Тони Улф - незнам защо. Пробвахме няколко пъти.
Сам пожела последният месец да купуваме :Писма от Феликс. Бяха им чели едната в ДГ. Харесах ги , след прочитането на всяка една търсим информация за други цивилизации и страни.
На панаира на книгата пролетта детето имаше право да си избере сам 3 книги. Единят избор беше 'Огромният крокодил" от Роалд Дал. След него прочетохме: Семейство Тъпашки, Чарли и шоколадовата фабрика, Фантастичният господин Фокс. Сега четем за Джеймс и огромната праскова.
Пробвах да чета Лили Чудото. Твърде голям е шрифта и някака си виждам по 3 реда на веднъж. Та ще оставя детето да си я чете само.
Относно самостоятелното четене : Пробваме с две книги за Малкият Никола.
Последният месец и половина е отдаден основно на игра.
Искрено се надявам , че нищо че ще е най-малкият в класа ще се адаптира бързо.

# 594
  • София
Искрено се надявам , че нищо че ще е най-малкият в класа ще се адаптира бързо.

И аз се надявам на същото.

# 595
И ние ще сме в детската градина предучилищната. Просто ми е по-лесно с времето, а и децата си се познават от три години и с учителката и с останалите.

# 596
  • София
Само моето момче ли има слаб интерес към буквите и книгите като цяло? Да, не бива да се сравнява, но последните постове просто ми бъркат в душицата и създават голяма покруса...

# 597
  • София
При нас е голямо вълнение, че ще ходи на у-ще, чак няма търпение Simple Smile Но като не знае какво я чака е така   Laughing Взехме раница и несесер, останалото след родителската среща, която е в края на седмицата. Не може да чете, не може и да пише, но и аз не съм я занимавала въобще, не ми се иска да скучае в час, каквато е темпераментна ще започва да бърбори. Четем в момента за Лукчо, иначе любими са й книжките за Феликс, имаме доста от изброените бг автори, и други по-стари, обича да й чета списания Бърборино, и разбира се е все още в розовия период и всички истории на Дисни са актуални, Лилифее, София Първа и т.н.
Обмислям и на какъв спорт да я запишем. Доволни ли сте от някакви занимания в южните софийски квартали?

# 598
 зелено човече - децата са толкова различни, че не би трябвало да изпадаме в паника за някакви си дреболии Wink

Сина ми, чете прилично. Тоест може да прочете цяло изречение, бавно и напееееевно. Свързва всички букви в думата, не ги отделя на срички. И аз така съм учена да чета...явно и сега така са го учили в ДГ. За сметка на това не може да запомни азбуката. Вярвай ми, че я е повторил 196 пъти ама , нъцки все прескача някакви букви.

Със седенето на едно място и моя ще има проблем. Едва пролетта започна да се заседява пред телевизора или на масата. Преди гледаше телевизия максимум 15 минути /като 10 от тях почти висеше с главата надолу/. Докато яде става от масата по около 886 пъти. Отскоро се заседява. Виж ако заедно оцветяваме, или лепим, или решаваме някакви задачи може да изкара 30 минути седнал. Тоест ако му виси някой  на главата.

На спорт моя ходи 2 пъти седмично от миналата година. Честно казано незнам, как ще бъде тази, тъй като мисля , че в началото доста ще се уморява в училище. А и самият той проявява желание да ходи. Ще го мислим в движение.

# 599
  • София
Зелено човече напълно нормално е на тази възраст да не проявяват интерес към четенето. Момчетата, а и момичетата на 5-6 години основно си търсят приятелчетата и игрите навън. При мен близначките на тази възраст не можеха да четат, но пък имаха желание да ходят на училище. Малката обаче покрай заниманията на баща и с нея за кандидатстването в Шилер и покрай това да прави нещо за да не пречи на каките докато те учат се научи да чете по-рано. И сега когато те седнат да четат книжки и тя покрай тях иска да чете. С по-големи каки явно става по-лесно да се научи да чете и смята, но пък тя няма особено голямо желание да ходи на училище, което леко ме притеснява. Причината според мен е, че е виждала как уикендите се налага каките и да пишат домашно, докато тя си играе и знае, че не е само игра в училище и гледане на детско по цял ден както е било досега през повечето време в ДГ.
Да споделя и тук, има програми за развитие на спорта при учениците, по които може безплатно да се практикуват различни спортове към редица клубове. Моите миналата година бяха на кънки в Зимният Дворец, тази година може би ще опитам пак да ги запиша. Има и други спортове разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт