Математически турнири - 28

• 91 958
  • 749
  •   1
Отговори
# 60

Това и на мен ми е интересно. Хайде за малките е разбираемо да се класират повече деца, но ако сравним например 8 и 11 клас - от 8 клас децата на първо, второ и трето място са общо 26, до следващия кръг са допуснати само децата на първо и второ място - 13 деца. От 11 клас класираните за следващ кръг са 27 и са на първо, второ, трето, четвърто и пето място. Разликата в точките между двата класа също са драстични. Има ли логика?

Сега погледнах класирането, защото написаното от теб ми се стори странно. И мисля, че си в грешка. Допуснати от 11 клас са не 27, а 17 деца и не до пети, а до четвърти резултат.

http://www.math.bas.bg/smb/kenguru/2014/Klasirane_NK.htm

Има и друго - понеже темите са за по два набора, на по-малкия набор обикновено се дава бонус. А и се гледа общата бройка за двата набора. И понеже 11 и 12 клас се състезават заедно, а също така защото от 12 клас се класират много малко деца, няма как да допуснат дванадесетокласници със 130, а да отрежат единадесетокласници със същия резултат при положение, че общата бройка е приемлива (27 деца общо).
При групата 7 - 8 клас нещата са други. Много на брой силно представени седмокласници, които вземат бонус да се класират със 140 точки. При това положение, и с оглед на общата бройка в групата, при 8 клас минават само тези с до 145 точки. И цялата група класирани е на брой 36 деца, доста повече от групата 11 -12 клас. Ако бяха допуснати и осмокласници със 140 точки вече щеше да стане неприемливо голяма група (още 13 деца допълнително).

Та това е - водещи не са точките и мястото (защото те зависят от това колко трудни задачи са се случили), а общата бройка класирани.

# 61
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Ант12, твоят младеж е влязъл вече в друга фаза на състезателната математика, осъзнатата, то е ясно ,че има цели и е естествено да прави избор на състезания, да има начин на подготовка, при това доколкото знам, ти самият имаш пребогат опит и "акъл" няма нужда да даваме. Тези състезания в края на учебната година са повече за разпускане, за разходка, да се види с приятели от други градове. Например в Пловдив няма да ходим, предпочетохме екскурзия с класа, в Несебър ако се класира може да отиде ,заради морето, приятните емоции, ами те са деца-нашите деца, не може постоянно с "чатала на врата"!!!

# 62
Solar Wind, на сайта на МГ пише, че за 4-ти и 7 клас до 16.05, а за останалите до 27 май ще излязат резултатите от ПМЗ Simple Smile

Всъщност пише,че само за VII и XII клас ще излязат то 16.05 (за VII кл. даже вече са излезли).
За останалите класове ще бъдат оповестени до 26.05.

# 63
  • София
Сега погледнах класирането, защото написаното от теб ми се стори странно. И мисля, че си в грешка.

Определено съм в грешка  Simple Smile
Виж какво става, като не чета внимателно  Laughing
Много благодаря за подробните разяснения, вече всичко ми стана ясно  Hug

# 64
  • София
И това не е докрай вярно, защото ситуацията в 5-6 клас е идентична на тази 7-8, а там са си пуснали децата със 140 точки в 6 клас - горния. Та групата става много голяма!

От друга страна в 10 клас критерият е същия като за 9, т.е. за 9 няма бонус

# 65
  • Варна
Ето едно състезание за малките варненчета:
http://rebusvarna.com/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82 … %B8-%D1%82%D0%B0/

# 66
И това не е докрай вярно, защото ситуацията в 5-6 клас е идентична на тази 7-8, а там са си пуснали децата със 140 точки в 6 клас - горния. Та групата става много голяма!

От друга страна в 10 клас критерият е същия като за 9, т.е. за 9 няма бонус

Нищо не е твърдо, навсякъде се решава от комисия. Но при 5-6 клас има бонус за малките, а и пускат много деца за популяризиране на математиката. Както се каза - повече малки се допускат.

И при девети и при единадесети клас няма бонус, така е решила комисията. Най важното е броят на децата в групата. А твърд регламент няма, има само съображения.

# 67

Вие явявали ли сте се преди? Какъв тип и колко на брой за задачите, тест-отговори или отворен отговор?

# 68
Ант12, твоят младеж е влязъл вече в друга фаза на състезателната математика, осъзнатата, то е ясно ,че има цели и е естествено да прави избор на състезания, да има начин на подготовка, при това доколкото знам, ти самият имаш пребогат опит и "акъл" няма нужда да даваме. Тези състезания в края на учебната година са повече за разпускане, за разходка, да се види с приятели от други градове. Например в Пловдив няма да ходим, предпочетохме екскурзия с класа, в Несебър ако се класира може да отиде ,заради морето, приятните емоции, ами те са деца-нашите деца, не може постоянно с "чатала на врата"!!!

Ха-ха, благодаря ти! 

Всъщност моят личен състезателен опит е натрупан преди 1989 год. и далеч не е меродавен. Тогава имаше Зимни състезания, Пролетни състезания, Олимпиада и една лятна лагер-школа в Благоевград, организирана от държавата, където викаха по 15-20 души от всеки випуск. Нищо чудно за цялото си основно и средно образование да съм ходил на по-малко състезания и лагер-школи, отколкото един съвременен петокласник.

Хубаво е да има състезания, хубаво е да има и медали, особено за по-малките ученици, защото това ще ги запали да продължат да се занимават с математика.

Напоследък, обаче, се нароиха толкова състезания, че от ходене по състезания няма време човек да се готви за тях. Почти всеки месец в България се провежда някое хубаво състезание с дългогодишни традиции, като почнеш от Хитър Петър и завършиш с Шумен, така че поле за изява, за който иска, бол.

Миналата година няколко месеца издирвах материали и задачи за подготовка от азиатски състезания и така попаднах и на сингапурските състезания. За тях има доста информация в Интернет, за китайски, например, информацията е много по-оскъдна.

Струва ми се, че българските организаторите са подходили две идеи по-комерсиално, отколкото е необходимо и мисля, че би било полезно, преди някой наистина да се юрне нанякъде, да събере възможно най-много информация, включително какво мислят самите сингапурци за сингапурските си състезания. Нищо чудно следващата година някой да лансира и Междугалактическо състезание с порой от медали за вселенски, галактически и шампиони на Слънчевата система.

А пък, ако някой иска наистина да се подготвя, ето един много добър материал за 5/6 клас (всъщност, по-нашите стандарти материалът е по-скоро седмокласен) за сингапурските олимпиади, с теми, задачи, решения, примерни тестове и т.н.:   
http://www.readerdoc.com/pdfbookdownload/20140424/singapore-math … ook-korlinang.pdf

Ако някой иска още по-сериозна подготовка, тук:
http://files.chiuchang.org.tw:8080/MyWeb/download/
има още много задачи от IMSO, EMIC и т.н.

Ето още един хубав сайт с доста теми от азиатски състезания:
http://mathandflash.com/full-archives/

P.S. Не знам колко му е „осъзната” фазата на сина ми, засега има желание, но пък от детската градина до 4-ти клас имаше същия мерак и за състезанията по плуване, който напълно изчезна буквално за няколко месеца. Разбира се сега е доста по-голям, та ще видим. Като че ли в момента, основната му цел е постигане на платинено ниво на League of Legends.

P.P.S. Относно math confidence-a, момичетата и момчетата се сещам, че някъде съм чел нещо подобно, но не мога да се сетя как се казва материала. 

# 69
  • Варна

Вие явявали ли сте се преди? Какъв тип и колко на брой за задачите, тест-отговори или отворен отговор?

Да, явявал се е малкият, миналата година, но не пазя задачите. Според него, са били интересни, мисля, че по сложност приличат на едно Великденско, например, но може и да греша.

# 70
  • най-шареното място
Варненския линк има класиране. Ако не съм объркала нещо, явили са се един клас първолаци.

# 71
Варненския линк има класиране. Ако не съм объркала нещо, явили са се един клас първолаци.

Да

# 72

Някой знае ли за кой клас е това състезание? Щом миналата година само първокласници Thinking

# 73
  • Варна
Мисля, че гледате само първия  excel-ски sheet. Състезанието е за 1, 2 и 3 клас (м.г. моето дете беше втори клас)

# 74
Може ли някой да ми прати отговорите на ЕК национален кръг,2008г за 5 клас?

Общи условия

Активация на акаунт