Епилепсия - ТЕМА 20

• 64 689
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
  • София
При нас имаше гадене и отпадналост първите една-две седмици след началото на приема. След това нещата се оправиха.

# 631
да се запиша и аз най-на края в темата.

# 632
 Twisted Evil

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЕЛК СВЪРЗАНА С ЕПИЛЕПСИЯ!
4. Епилепсия (според вида, тежестта и честотата на пристъпите с обективизация на пристъпите):
4.1. много редки – генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали повече от една година и парциални пристъпи (прости, комплексни) – 20 %
4.2. с интервали от месеци – 40 %
4.3. редки – генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали от месеци и парциални пристъпи (прости, комплексни) с интервали от седмици – 60 – 70 %
4.4. средно чести – генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали от седмици и парциални пристъпи (прости, комплексни) с интервали от дни – 70 – 90 %
4.5. чести припадъци – ежеседмични –   90 %
4.6. епилептични синдроми, резистентна епилепсия с ежедневни и/или еженощни пристъпи – 100 % с чужда помощ (СЧП).
Забележка 3. Припадъчното заболяване се счита в ремисия, ако в продължение на 3 години без медикация няма припадък.
[/quote]

# 633
zdr maki moito bebe e sus sidrom na ues nai te6kiq vid epilepsiq molq ako ima nakoi kato moq slu4ai da pi6e blagodarqvi

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЕЛК СВЪРЗАНА С ЕПИЛЕПСИЯ!
4. Епилепсия (според вида, тежестта и честотата на пристъпите с обективизация на пристъпите):
4.1. много редки – генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали повече от една година и парциални пристъпи (прости, комплексни) – 20 %
4.2. с интервали от месеци – 40 %
4.3. редки – генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали от месеци и парциални пристъпи (прости, комплексни) с интервали от седмици – 60 – 70 %
4.4. средно чести – генерализирани пристъпи (конвулсивни или неконвулсивни, парциални пристъпи с вторична генерализация) с интервали от седмици и парциални пристъпи (прости, комплексни) с интервали от дни – 70 – 90 %
4.5. чести припадъци – ежеседмични –   90 %
4.6. епилептични синдроми, резистентна епилепсия с ежедневни и/или еженощни пристъпи – 100 % с чужда помощ (СЧП).
Забележка 3. Припадъчното заболяване се счита в ремисия, ако в продължение на 3 години без медикация няма припадък.
[/quote]
[/quote]

# 634
Здравейте, "нахълтвам"  в темата ви с един въпрос. На синът ми е поставена диагноза ДЦП. Преди да започне рехабилитация искат да му бъде направено ЕЕГ. Притесненията ми са, че той е на 3,5 месеца коригирана възраст и не знам как ще го задържа спокоен 30 минути, както пише за провеждане на изследването. Утре имаме записан час при д-р Станчева в Педиатрията. Можете ли да отделите няколко минути да ми обясните как протича самото изследване, в случай че детето не е спокойно как се процедира ? Предварително ви благодаря, и желая много здраве на вас и дечицата ви.

# 635
Bellisima82 , не мога да ти бъда полезна, защото моето дете е на почти девет години. Него го караха да стои със затворени очи, после да ги отвори и пак да ги затвори. Междувременно му пускаха силна светлина право в лицето, накрая около пет минути трябваше да диша шумно, което при първото изследване го разплака. Вторият път се справихме добре. Щом сте толкова малки вероятно ще го изчакат да заспи.  Hug
Ние в петък сме на ТЕЛК, стискайте палци. Днес писахме домашни с малкия и установих, че е доста ... разсеян. Не мога да си простя, че му се скарах и дори го обидих, а после го попитах проблем с паметта ли има? Отговори ми утвърдително. Някой забелязал ли е нещо подобно? Имам съмнения, че е от Конвулекса. Sad

# 636
Спомням си, че ние пускахме песнички на телефона. По-малко е продължи изследването, най.много 20 мин. Спомням си също, че давахме и биберон, хубаво е ако може детето да заспи.

# 637
  • Добрич
Dara88 Моята дъщеря е на същата възраст и също имам проблеми с концентрацията и запомнянето. Отключи епито преди 1 година, а се лекува от 9-10 мес. с депакин и неуротоп. Досега нямахме проблеми, като изключим самото начало при включването на лекарствата. Много съм притеснена понеже материала в училище става все по-сложен, а тя все по-разсеяна и бавна...  Cry  Другия месец сме на контролен и ще пускам и нива на лекарствата и ако се окаже че на депакина е мн ниска дозата има вероятност да го спрем.
magdeto Стискам палци!  Hug

# 638
 Bellisima82, в Педиатрията медицинската сестра, която прави ЕЕГ-то е много добра и съм сигурна, че ще се справите. Тя пуска светлини на детето по време на ЕЕГ-то, които фокусират вниманието му върху тях и така времето минава по-бързо. Дава играчки на детето, много е спокойна и въобще предразполага детето. Нашето първо ЕЕГ беше при тях, когато бебо беше на 3-4 месеца и нямахме проблеми. Желая ви успех утре.  Hug

# 639
Много ви благодаря, че се отзовахте   bouquetНадявам се да мине леко и с положителни резултати. Желая и нас хубави новини и по-малко, да не кажа никакво ходене по болници  Hug

# 640
Аз искам да попитам над колко минути става вреден епилептичния припадък ?

понеже брат ми получава два пъти в месеца ,защото вече е почти на 20 г. .. , но са по 40 - 45 и нагоре минути и са страшни . За разлика от когато беше по малък - два пъти в седмицата ,но по 10 - 15 мин. много по - леки

# 641
Как така кога става вреден?
Да не се "засилвам" прекалено, но един гранд мол от 40 минути направо си е животозастрашаващ...
Вероятно трябва да се застъпи по-сериозно с медикаментите, за да намали честотата и силата на гърчовете... Увеличаване на доза, включване на втори медикамент, ей такива неща ми идват наум

# 642
  • София
Доколкото знам, над 5 - 10  минути се води статус. Опасно е и трябва да се вземат незабавни мерки, обикновено диазепам.

# 643
  • София, Люлин-8
ravvenr Подкрепям мненията на момичетата преди мен. Вземете мерки.  Peace

Аз имам едно питане, тъй като ни предстои преосвидетелстване пред ТЕЛК, кога мина една година и аз незнам. Rolling Eyes
Та въпросът ми е следния, видях че личната в направлението е писала водеща диагноза -Епилепсия и съпътстваща изоставане в речевото развитие, та се чудя дали няма да ни изстрелят на два телка да ходим заради говора, или просто ще искат становище на логопед например?  newsm78

И още една питанка имам.
Тъй като епито ни е симптоматично, сиреч, дължащо се на увреждане е ясно, че ще искат ЯМР, обаче нашето е от май месец, т.е. ще са минали повече от 6 месеца когато се явим пред комисията и не съм сигурна дали ще го приемат?
Аз лично не възнамерявам да пускам нов резонанс при положение, че това е спастична увреда и няма как да изчезне, пък и след 3 седмици ни предстои ПЕТ-скенер, ако искат от него мога да им представя резултатите но толкоз. Ако ли не да си определят процентите на тези документи които са им налични и смятат, че имат давност, не възнамерявам излишно да си тормоза детето. Crossing Arms

# 644
ravvenr, +1 и от мен към горните мнения. Ето, може да прочетеш това:

А, ако не може да отвориш информацията, накратко това е клиничната пътека №19 - "Епилептичен статус:
ІІ. ИНДИКАЦИИ ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ
1. ИНДИКАЦИИ ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ.
СПЕШНИ:
•    Епилептичен статус.
Конвулсивният епилептичен статус е заплашващо живота състояние и лечение се провежда в клиника/отделение за интензивно лечение.
•    Болни с епилепсия, с чести и продължаващи над 10 мин. епилептични припадъци.

2. ДИАГНОСТИЧНО - ЛЕЧЕБЕН АЛГОРИТЪМ.
ДИАГНОСТИЧНО – ЛЕЧЕБНИЯТ АЛГОРИТЪМ В ПОСОЧЕНИТЕ ВАРИАЦИИ И ВЪЗМОЖНОСТИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ И ОПРЕДЕЛЯ ПАКЕТА ОТ БОЛНИЧНИ ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ, КОИТО СЕ ЗАПЛАЩАТ ПО ТАЗИ КЛИНИЧНА ПЪТЕКА.
Епилептичният статус е продължаващ над 30 мин. единствен пристъп или серия от пристъпи, между които съзнанието не се възстановява. Възниква у болни с епилепсия при грешки в лечението, внезапно преустановяване на лечението, интеркурентни заболявания (33%) или е симптоматичен (при 33% в хода на мозъчен инсулт, аноксия, черепно-мозъчна травма, инфекция на ЦНС, метаболитни нарушения, алкохолна абстиненция, тумор, медикаментозна интоксикация); с неясна етиология e при 33%. Като епилептичен статус се третират пациентите с продължаващи над 10 мин. епилептични пристъпи.
Задължителни диагностични методи:
ЕЕГ или ЕЕГ-мониториране, КТ (нативен или с контраст) и/или МРТ; изследвания за уточняване на чернодробните и бъбречни функции, изследване на серумни нива на АЕМ (при прием на валпроат, карбамазепин и фенитоин) – съгласно Консенсус за диагностика и лечение на епилепсията.
Допълнителни диагностични методи (при необходимост): доплерова сонография, мозъчна ангиография; вирусологични и/или микробиологични изследвания.

ЛЕЧЕНИЕ НА ЕПИЛЕПТИЧНИЯ СТАТУС

2.1. Лечението на конвулсивния епилептичния статус (ЕС) се провежда в клиника/отделение за интензивно лечение:
•    Осигуряване на проходимост на дихателните пътища; подържане на дишането, артериалното налягане и циркулацията; осигуряване на венозен път; мониториране на телесната температура, АН, ЕКГ и дихателната функция.
•    Изследване на серумни електролити, пълна кръвна картина, урея, кръвна захар, АКР и газов състав на кръвта, чернодробни функции, нива на антиконвулсанти, алкохол, токсикологичен скрининг и съответна корекция.
•    Витамини (при деца и Vit B6), болусно въвеждане на глюкоза (40% 60 мл), при възможна алкохолна интоксикация или хипогликемия, кислородотерапия.

АНТИКОНВУЛСАНТИ
Ако припадъците продължават:
При ЕС, продължаващ над 30 мин.- въвеждане в наркоза (при интубиран болен на изкуствена белодробна вентилация).

ЛЕЧЕНИЕ НА УСЛОЖНЕНИЯТА НА ЕС
•    На мозъчния оток – съчетание на хипервентилация с Mannitol, кортикостероиди;
•    На рабдомиозита - поддържане нормална диуреза с водно-солеви разтвори за предпазване от бъбречна недостатъчност; на хипертермията;
•    На съпътстващи инфекции - антибиотична терапия, но не антибиотици, повишаващи гърчовата готовност;
•    Поддържане на сърдечно-съдовата функция – при хипотония – Dopamin i.v.
Корекция на провежданото антиепилептично лечение преди възникване на епилептичния статус (промяна на дозата, вида на АЕМ) или въвеждане на АЕМ, съобразен с вида на припадъка, епилептичния синдром, възрастта на пациента, наличието на придружаващи соматични заболявания, ЕЕГ.

2.2. Лечение на неконвулсивния епилептичен статус:
•    Осигуряване на венозен път; мониториране на телесната температура.
•    Изследване на серумни електролити, пълна кръвна картина, урея, кръвна захар, АКР и газов състав на кръвта, чернодробни функции, нива на антиконвулсанти, алкохол, токсикологичен скрининг и съответна корекция.
•    Бензодиазепини
•    Валпроати
•    Кортикостероиди, АСТН
•    Корекция на провежданото антиепилептично лечение преди възникване на епилептичния статус (промяна на дозата, вида на АЕМ) или въвеждане на АЕМ, съобразен с вида на припадъка, епилептичния синдром, възрастта на пациента, наличието на придружаващи соматични заболявания, ЕЕГ.

АНТИЕПИЛЕПТИЧНИ МЕДИКАМЕНТИ. Прилагат се като монотерапия или рационална политерапия, адекватно на типа на епилепсията, на типа на припадъците, възрастта, теглото на пациента и придружаващите соматични заболявания (чернодробни, бъбречни, кръвни и т.н).

НАЧАЛНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЕПИЛЕПСИЯТА:

МОНОТЕРАПИЯ - с медикамент от първи избор, съобразно типа на епилепсията и типа припадъци до достигане на оптимална доза. МЕДИКАМЕНТИ НА ПЪРВИ ИЗБОР за всички епилепсии - генерализирани или парциални, са Valproate или Carbamazepine, а при ГТКП и Phenytoin. При липса на ефект от лечението, непоносимост или странични реакции се преминава към ІІ МОНОТЕРАПИЯ.
При пациенти с повече от един тип пристъпи (наличие и на абсанси, атонични и миоклонични пристъпи), средства на първи избор са широкоспектърни медикаменти - могат да се прилагат като монотерапия при специални състояния (детско-юношеска възраст, млади жени и бременни, когнитивен дефицит).
ПОЛИТЕРАПИЯ - при неповлияващи се болни от монотерапия с 2 АЕМ - чести, тежки парциални пристъпи, полиморфни пристъпи, специфични синдроми и епилептични енцефалопатии (темпорално-дялова епилепсия при мезиотемпорална склероза, тежката миоклонична епилепсия, синдромът на West, синдромът на Lennox-Gastaut). При РАЦИОНАЛНА ПОЛИТЕРАПИЯ се използват комбинации от медикаменти с различен механизъм на действие. Новите АЕМ се прилагат като добавена терапия при генерализирани и парциални пристъпи и при изявени странични ефекти, органна недостатъчност и при особени състояния - бременност, интелектуален дефицит, старческа възраст."
Романол, според мен, няма да изискват нов ЯМР, достатъчен е този, епикризите, текущо становище от невролога и етапната епикриза от личния лекар. Ако ПЕТ скенера покаже отклонения, ще е добре да приложите и него - може да го дадеш направо на комисията, ако не е готов, когато подаваш документите. Виж, за логопеда - не знам... Предполагам, че ще е добре, ако имаш становище от логопед, лично бих включила... Дано се включи, някой който със сигурност знае...

Последна редакция: чт, 09 окт 2014, 15:06 от LifeIsBeautiful

Общи условия

Активация на акаунт